Kdaj imeti otroka?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
borboletta
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 19. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a borboletta » 03. Okt. 2009 19:26

lucky_girl napisal/-a:Stara sem 22 let, želim si imet otroka, sedaj sem v zadnjem letniku študija, predvidoma januarja 2010 že končam, pol pa še diploma. Zanima me vsaj približno koliko dobi študentka denarja, štipendije dobivam okrog 190...fant je redno zaposlen...okrog 800 eur plače...koliko bi mi naneslo otroške in vseh dodatkov, če mogoče kera ve...A se mi bolj splača počakat in zaposlit ali imam sedaj kot študentka več ugodnosti...

To tud mene zanima... (sem v popolnoma isti situaciji kot ti, le da sem leto starejša - fant ima službo (800€ plače), jst spišem dipl. do konc druzga leta, potem nadaljujem študij, štipendije sicer nimam...si pa oba zelo zelo želiva otroka)
...kolikor sem do zdej brala, slišala in se pogovarjala, se ti oz. nama bolj splača, da sva študentki, po možnosti neporočeni in da vsa prijevljani pri starših kot samohraniliki al neki tacga. :D
Vse bolj komplicirano postaja živeti enostavno.
lorelaj
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 27. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lorelaj » 03. Okt. 2009 19:56

sončk napisal/-a: ampak npr. potovanje okrog sveta preden gre v šolo. :D

A me posvojiš? :D Obljubim, da bom pridna. :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 03. Okt. 2009 20:11

lorelaj napisal/-a:Meni se pa zdi, da se vas večina (ne leti na nobeno, govorim na splošno), ki pravi, da je lahko imeti otroka med študijem, sploh ne zaveda, koliko odrekanja in dela prinese otrok.

Nisem sicer brala čisto cele teme, ampak nikjer nisem videla napisano, da je otroka lahko imet. Samo, da je pač možno imet naraščaj tudi med študijem in da to ni nobena katastrofa.

Če recimo pogledam svoj primer, sem v podobnem položaju kot red_rose. Sigurno mi bo služba več časa požrla kot faks in glede na to, da precej pridno študiram (vsi letniki narejeni redno), bi si lahko konec koncev tudi vzela 2 leti rednega ponavljanja (če prav vem, dobiš dodatno leto "porodniške"). Pri meni je sicer ta problem, da nimam fanta z redno službo, če bi bil pa tip par let starejši in že redno zaposlen, bi bili pa objektivni pogoji za starševstvo že kar lepo izpolnjeni.

Sicer pa tudi po končanem faksu najverjetneje ne bom kar takoj imela službe za nedoločen čas, lastniškega stanovanja in par deset tisoč evrov za hude čase našparanih.
Osebno celo mislim, da je finančno gledano težje imet otroka takoj po diplomi, kot pa pred njo, ker takrat izgubiš cel kup privilegijev, od študentskih bonov do možnosti bivanja v študencu, in se šele postavljaš na noge.

Želja po otroku in zrelost zanj sta druga tema. Nihče tudi ne trdi, da je treba imet otroke že med študijem. Ampak se pa definitivno da, če hočeš. Ravno tako, kot se da vzporedno študirat, imet same desetke na medicini ali pa vsako leto 5 mesecev potovat.
To je samo stvar karakterja, kakšno perspektivo imaš, eni ljudje se stvari lotijo, drugi pa sami sebe in okolico prepričujejo, da jim na poti stoji milijon ovir. V bistvu me tale tema precej spominja na tisto o vzporednem študiju, pa tudi sodelujete več ali manj iste punce. Ste zelo predvidljive :)
Uporabniški avatar
Podganca
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Podganca » 03. Okt. 2009 20:20

Meni se zdi najbolj pametno imeti otroka takrat, ko si psihično, fizično in finančno sposoben zanj skrbet in mu nudit lepo življenje.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 03. Okt. 2009 20:29

jullia_ napisal/-a:To je samo stvar karakterja, kakšno perspektivo imaš, eni ljudje se stvari lotijo, drugi pa sami sebe in okolico prepričujejo, da jim na poti stoji milijon ovir. V bistvu me tale tema precej spominja na tisto o vzporednem študiju, pa tudi sodelujete več ali manj iste punce. Ste zelo predvidljive :)

:respekt: tole kar pravis je tako zelo res.... :grinsevil:
MsN

Neprebrana objavaNapisal/-a MsN » 03. Okt. 2009 22:36

lorelaj napisal/-a:Meni se pa zdi, da se vas večina (ne leti na nobeno, govorim na splošno), ki pravi, da je lahko imeti otroka med študijem, sploh ne zaveda, koliko odrekanja in dela prinese otrok.

Točno to. In spet se oglašajo same 'samostojne' pičkice s popolnimi fantiči in, ker se tako zelo lubi lubita, bi imela pa še dojenčka. In pogosto o tem v intimi svoje sobe sanjari samo ženska polovica, tip pa goji razumski pogled na zadevo in spermije pametno hrani za vsaj 4 leta kasneje :D

Jaz bi otroka v idealnem primeru imela pri 25ih letih. Upam, da se ideal izpolni :D

jullia_, oprosti za osebni intermeco, ampak kako lahko ob dejstvu, da si sveže zaljubljena, trdiš, da bi bili v primeru redne fantove zaposlitve vajini pogoji za otroka izpolnjeni? Osebno izhajam iz tega, da je prvi pogoj neka stabilnost zveze in ja, slednjo se da na grobo oceniti tudi s stališča trajanja ... Ne drži, da je npr. 5 skupnih let garancija in dovolilnica za otroka, vsekakor pa je npr. druga skrajnost, recimo 5 mesecev, premalo, da bi kar začel z družino ... In materialni pogoji so eno, tisto tapravo iz česar dejansko zraste otrok pa spet drugo. In na tem mestu se mi zdi, da večina žensk malce pretirava s tem sanjarjenjem o otroku ... naletijo na tipa in bi zibale. Naredijo dva letnika faksa in bi kar zibale. So s tipom že cela tri leta in bi zibale. So stare 22 in vsem se čredno vzbudi materinski nagon. Pretiravanje :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 03. Okt. 2009 23:48

MsN, to si me narobe razumela. Sploh nisem govorila o tej trenutni zvezi, niti o tem, da bi otroka hotela, ampak na splošno o tem, da je punca še študentka, tip pa že dela. V mislih sem imela enega čisto hipotetičnega tipa, starega tam okrog 27 let, če sem bolj natančna :) Punca pa tudi ni nujno, da sem v resnici jaz, izpostavila sem se samo zato, ker mi moj študij omogoča precej svobode in s tem tudi časa.
Zato sem pa govorila o objektivnih pogojih - prostor imam, čas tudi, glede denarja bi bilo pa treba preračunat. Delo bi verjetno odpadlo, imam štipendijo, otroški dodatek bi padel in tukaj potem tudi pride v kontekst ta hipotetični fant s redno službo. To se mogoče sliši trapasto, da bi se na tipov dohodek zanašala, ampak v primeru, da je mamica študentka, se verjetno v večini primerov finančno breme na očeta prenese,

Sicer ne razmišljam o otrocih, ki bi jih zibala, se mi pa ne zdi nič narobe, če to počne kdo drug, pod pogojem, da gre za zrelo odločitev, ne pa nek trenutni impulz.
Jaz pri svoji generaciji opažam velike razlike. Nekateri že par let živijo na svojem, delajo praktično redne šihte, so v bistvu "odrasli", drugi pa bluzijo ravno tako, kot so pri 15ih. Verjetno je malo razlike, če se za otroka odloči nekdo, ki že nekaj let skrbi zase, ali pa nekdo, ki se še vedno trdno oklepa svojih staršev in se brani vsake odgovornosti.

EDIT: še tole...

MsN napisal/-a:

Točno to. In spet se oglašajo same 'samostojne' pičkice s popolnimi fantiči in, ker se tako zelo lubi lubita, bi imela pa še dojenčka. In pogosto o tem v intimi svoje sobe sanjari samo ženska polovica, tip pa goji razumski pogled na zadevo in spermije pametno hrani za vsaj 4 leta kasneje :D

Jaz bi otroka v idealnem primeru imela pri 25ih letih. Upam, da se ideal izpolni :D

Kot da je pri 25ih pa kar naenkrat lahko imet otroka. Ko imaš enkrat mulca, ki se ti dere cele noči, je to, da se že bližaš tridesetemu letu, bolj slaba tolažba.
Imeti otroka ni nikoli idilično in romantično, v bistvu mi sploh ni čisto jasno, zakaj jih ljudje imajo :)
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 04. Okt. 2009 8:23

jullia tako kot nihče ni reku da je lahko imet otroke, nihče ni reku da lahko umreš zaradi otroka ker je tko težko. S tem smo si vsi na jasnem. Se pa stirnjam z MsN, ker najbrž jih pol misli da ko imaš otroka ga sam spat daš in imaš potem sveti mir. Not really :)
Mi je pa smešno, da vse dajate en in isti primer. Tip redno zaposlen, punca na faksu uspešna. Tak scenarij je mogoč, ne pravim da ni, ampak v bolj redkih primerih. Pa vprašanje je al si tip sploh želiš otroka ker so oni mentalno 3 leta za nami, če ne še več. Ampak ok, to je tudi že debata za drugo temo.

Me pa zanima kje se točno nahajajo ti študentski domovi, kr sm sama doživela Rožno, v času ko naj ne bi blo tko živahno (pred izpiti) in ne, nism bla v najbolj glasnem bloku. Ni blo nič kaj prijetno in jz osebno ne bi nikoli imela tam otroka.
Smetka_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 2. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Smetka_ » 04. Okt. 2009 8:23

No pol mam pa tud jaz lahko vse pogoje za otroka, ane. Da vidimo....
če bi blo treba bi lahko živela ločeno, pri meni al pa pri njem. Tretja opcija bi bila najboljša, saj bo imel od maja-junija naprej cel štuk zase, ker se brat seli na svoje. (Meni ni všeč, da bi tam živela, zato tega ne gledam kot realno opcijo, ampak pustimo to za zdaj.)
Zaposlen je za nedoločen čas in redno, že ne vem ena 3-4 leta, plačo ma tam nekje 1300 neto.
Jaz mam četrti letnik in potem deveti semester ter diplomo. Delam faks redno, nikol padla, lepo povprečje, vsi izpiti pod streho. Po 9 semestru se lahko zaposlim takoj, leto v katerem bom pisala diplomo pa se bo po diplomi štelo, kot da imam že leto dni delovnih izkušenj, kar bo pozitivno vplivalo na plačo. Delavnik je fajn, prideš med 6.30-7.30, greš med 14.30 in 15.30.

Kdaj bi se torej meni splačalo imeto otroka? Meni se zdi da je vseeno, v vsakem primeru bi se blo treba znajti. Da bi pa zdaj bonuse pa pluse pa minuse tehtal...Poleg tega, a je katera od vas sploh pomislila, na možnost, da mogoče sploh ne bo mogla zanositi? Naprimer 2 leti? Otroka ni tko enostavno narest kot se sliši. In parov ki imajo probleme z neplodnostjo, žensk ki nimajo rednih menstruacij, imajo PCO sindrome in vsega boga....je vsak dan več. In fact, jih je ogromno. Jaz takih mojih vrstnic, ki nimajo rednih ciklov (vključno z mano) poznam malo morje.

Me pa zanima, če mi katera zna odgovorit na to vprašanje. V primeru da imaš kadrovsko, se zaposliš...potem...In pač ti moraš delat tam 2 leti. Kaj se zgodi, če vmes zanosiš?a te lahko vržejo s službe a so ti dolžni dat porodniško, ti pa si dolžna tam delat še leto dlje? To je tisto kar me zanima...Ker če je tako, potembi blo zame obdobje po diplomi pač najboljše ;) (Ker bi bilo denarja več).

Drugače pa ne vem, sej je luštno, vidiš otroke pa to, samo jaz se z otrokom ne vidim v bližnji prihodnosti. Še tega ne vem če se s partnerjem vidim v prihodnosti....
Jaz živim za sedanjost....In mi ni neki za planirat vnaprej.
luncca
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a luncca » 04. Okt. 2009 8:27

Tipičen primer para, ki je imel prekmalu otroka sta moja prijatelja.
Ona stara čez 25 oba sta dobila redno službo, sta se poročila, preselila v hišo, in po parih mescih poroke načrtovano zanosila. Sedaj je punčka stara par mescev in onadva sta čist uničena. No ona je čist uničena. Skoz je sama doma kjer skrbi za dojenčico, njega pa nikoli ni doma. Obnaša se kot da je samski in bi samo hodil žurat s kolegi, ki so dejansko samski. Nikjer ne manjka, po cele noči ga ni doma, tudi cele vikende...pa prej ni bil nikoli tak, vedno sta skupaj hodila, sedaj je pa ona skoz sama. Dejansko ko gresta kam s dojenčico, jo samo ona drži, če se joka jo ona miri, njega nisem videla, da bi jo enkrat sam prijel brez, da bi mu rekli... Preprosto jasno je, da mu je odveč in da je to za njega prekmalu. Ona je pa nažalost videti, kot da že par mescev ni spala, kar je verjetno tudi res. Vsi prijatelji se čudimo kako ga sploh še prenaša. Sej mogoče ni tako hudo, kot je videti nam, samo meni bi se strgalo že veliko prej...

Uglavnem ni nujno, da mora it življenje po zapisani črti..služba, hiša, poroka, otrok...sam si določi kako hočeš, da bo tvoje življenje potekalo...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 04. Okt. 2009 8:39

Ne seri, tole je primer para, ki sploh ne bi smel imet otrok.

my_self napisal/-a:Mi je pa smešno, da vse dajate en in isti primer. Tip redno zaposlen, punca na faksu uspešna. Tak scenarij je mogoč, ne pravim da ni, ampak v bolj redkih primerih.

Ja, ampak v takih primerih je otroka mogoče imet. Če nekdo komaj paca skupaj ekonomijo in mu to pobere vso življenjsko energijo, je seveda odločitev za otroka precej nespametna. Pa ne zato, ker bi bil faks tako zelo zajeban, ampak zato, ker mora očitno najprej še malo odrast in nehat furat svetobolje in egoizem.
my_self
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 6. 2008
Kraj: Daleč...

Neprebrana objavaNapisal/-a my_self » 04. Okt. 2009 9:03

In kje imaš zagotovilo, da se tebi ne bo isto zgodilo?
Pa mislim da če ti ne gre na faksu ni pogoj za imet al ne imet otroka. Vsaj ne če si ga želiš. Meni tudi laufa faks, mam fanta in vse pogoje za imet otroka, ampak vem da mentalno nism še zrela, fant še manj (ker je itak 5 let za mano :D). In ko naštevate ustrezne pogoje, pozabite na to dejstvo. In očitno tisti tip s primera ni bil zrel, ampak kaj hočeš, pač sta si želela otroka. Tudi meni je smešno kako se vse po 1 letu zveze že vidijo v poročni obleki s šopkom v roki in na veliko načrtujejo družino in že zbirajo imena za imaginarne otroke (pa še skregajo se po možnosti če se ne strinjajo glede imen). :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 04. Okt. 2009 9:14

Kako lahko na podlagi sebe sklepaš, da so vsi ostali tvoji vrstniki nesposobni za starševstvo? A vsi naenkrat dozorimo? A boš takrat, ko bo tebi začela biološka ura tiktakat, ubrala drugo pesem in začela ljudi forsirat, da naj se že enkrat zresnijo, ker so zdaj pa dovolj stari?

Dejstva, da je za otroka potrebna čustvena in mentalna zrelost, nihče ne pozablja. Čisto vse smo poudarile, da je to bistveni pogoj za otroka.
Imaš pa tukaj zgoraj krasno opisan primer tipa, ki pri 27ih še ni pripravljen na starševstvo. A to pomeni, da pri 27ih nihče ni dober oče?

In ker ste očitno nekatere hudo nepismene in vam daljši posti delajo probleme, bom tukaj po alinejah povzela svoje stališče, da ne bo potem spet kdo utrujal, da sem neumna, ker po dveh mesecih s tipom hočem imet otroka:

- večina ljudi ima med študijem druge prioritete (izobrazba, potovanja, žur) in o starševstvu sploh ne razmišljajo
- obstajajo posamezniki, ki imajo v življenju drugačne želje
- ne odrastemo vsi naenkrat, razvoj je odvisen od okolja, v katerem živimo, izkušenj, ki jih imamo in karakterja
- če nekdo na faksu želi imet otroka, ima izpolnjene materialne pogoje in je hkrati zanj sposoben skrbet, je to popolnoma legitimna odločitev, ki jo ima vso pravico sprejet
- na faksu se otroka da imet, obstajajo olajšave, privilegiji in oblike pomoči, ki ta izziv olajšajo
- jaz osebno otroka trenutno nočem imet
Uporabniški avatar
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 20. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Josephina » 04. Okt. 2009 9:24

julija_ :zustimm:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 04. Okt. 2009 9:47

Smetka_ napisal/-a:Me pa zanima, če mi katera zna odgovorit na to vprašanje. V primeru da imaš kadrovsko, se zaposliš...potem...In pač ti moraš delat tam 2 leti. Kaj se zgodi, če vmes zanosiš?

hehe mene bi tut to zanimalo :D ampak ker karkol vprasam glede kadrovske vsi pravijo da je okrog tega zakonov zelo malo in da je vecina odvisna od tega kako se dogovoris s stipenditorjem/delodajalcem.
ne vem kako je ko gres delat, najbrz podpises pogodbo za x let? potem mas sigurno porodnisko :) ce te lahko odpustijo pa tudi ne vem, ce mas pogodbo najbrz ne?

js poznam 19-letnika ki ma noseco punco in se noro veseli otroka, nakupuje zanj, ful razvaja svojo punco, dela dve sluzbi da si bodo lahko vse privoscili - otrok je bil nacrtovan...zelo tezko je govorit o zrelosti fantov, ker se najdejo zreli pri 18ih, pa nezreli in nesposobni met otroka pri 30ih :)

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov