Kako se postaviti zase in kako reči "NE"?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
tmis_ - Kofetarica
- Na forumu od: 22. 9. 2005
Obstajajo situacije v življenju, ko je ravnanje po lastni volji in mišljenju pač nevljudno/nespodobno/you name it. Če bi bilo tako zelo enostavno reči NE vsakič, ko nam to zapaše, mislim, da dosti ljudi tega problema sploh ne bi imelo. Fora je lih v tem, da znaš ocenit, kdaj se spodobi reči DA in kdaj lahko brez zadržkov nekaj odkloniš.
-
polly-polly - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 12. 2005
Ni tako enostavno. Začelo se je v otroštvu, v prvih letih, ko staršem niste hoteli reči (pokazati) ``ne´´. Ker, če bi takrat izrazili ne, bi bili starši nezadovoljni, vi pa bi dobili občutek nevarnosti za preživetje. Zato ste se naučili reči da, s tem zadovoljili starše, dobili občutek varnosti, se naučili, da se za ta občutek morate prilagajati, pretvarjati in zato vedno reči da. In verjetno se je to že takrat zakoreninilo v vas in se kaže še danes.
Seveda to ne velja za vse, ampak za tiste, ki imate resne težave reči besedico ne.
Seveda to ne velja za vse, ampak za tiste, ki imate resne težave reči besedico ne.
-
bunncy - Sramežljivka
- Na forumu od: 29. 4. 2010
^^ se čist strinjam z polly-polly
Tut js sm mela včasih full problemov, kako rečt NE. Pa me je blo strah da me bo folk zato grdo gledu da bom zgubla frende. Ampak sm nasrečo pred 2 leti spoznala res 2 čudovite frendice, k so opazle da mam problem rečt komu ne. In so mi pomagale da sm tut js lohka rekla Ne pa nism mela slabga občutka, pa mi ni blo žou še ceu dan. Res da je doug trajal da sm tut js dojela, da mi ni treba bit vedno in povsod vsem na voljo, da mi ni treba vsem rečt JA.
Ni pa nobenga recepta kako se lih to naučit. kr od začetka so tut one men govorile sam ni ti treba usakmu rečt ja pa so mi govorile da se mi ni treba tok razdajat. ampak to ni kej velik pomagal. Bol so pomagal dogodki ki sm jih doživela in nasveti mojih frendic kako naj se odločm glede česa. Od tega sm postopoma ratala bol samozavestna in tut lažje sm rekla NE. Tko da mi zdj ni lih tezko rect NE. Je pa res da mormo včasih tut presodt o situaciji kdaj je dobr rect ja in kdaj ne.
Tut js sm mela včasih full problemov, kako rečt NE. Pa me je blo strah da me bo folk zato grdo gledu da bom zgubla frende. Ampak sm nasrečo pred 2 leti spoznala res 2 čudovite frendice, k so opazle da mam problem rečt komu ne. In so mi pomagale da sm tut js lohka rekla Ne pa nism mela slabga občutka, pa mi ni blo žou še ceu dan. Res da je doug trajal da sm tut js dojela, da mi ni treba bit vedno in povsod vsem na voljo, da mi ni treba vsem rečt JA.
Ni pa nobenga recepta kako se lih to naučit. kr od začetka so tut one men govorile sam ni ti treba usakmu rečt ja pa so mi govorile da se mi ni treba tok razdajat. ampak to ni kej velik pomagal. Bol so pomagal dogodki ki sm jih doživela in nasveti mojih frendic kako naj se odločm glede česa. Od tega sm postopoma ratala bol samozavestna in tut lažje sm rekla NE. Tko da mi zdj ni lih tezko rect NE. Je pa res da mormo včasih tut presodt o situaciji kdaj je dobr rect ja in kdaj ne.
“Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.” Coco Chanel
-
Eući* - Debatorica
- Na forumu od: 8. 10. 2010
- Kraj: Ljubljana
no jaz imam tud podobne težave, zgleda prenizka samopodoba, ampak delam na tem ,se kr trudm ..recimo zanima me, na kakšen naćin zavrnete tipa, če vam ni všeč, da ste pri tem vljudne, nežaljive in da se sicr ne prikažš u slabi luči, da izpade nekak duhovito ?
Optimist: Person who travels on nothing from nowhere to happiness.
- Horus
Uživajte še naprej Lep pozdrav od Horusa
Zadnjič spremenil Horus, dne 12. Okt. 2010 23:45, skupaj popravljeno 1 krat.
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Joooj, kak sn jz fukjena. Prvo rečem ja, zdaj bi pa rekla ne, pa me je strah iz neznanega razloga
Jooo, ej. Nekdo me je nujno prosil, da rabijo jutri nekoga za delat. In jaz rečem, pač, okej, bom vskočla. Potem, ko sem se menla z odgovorno osebo, mi ta pove, da moram znat nemško. Jaz, vredu, znam nemško, sicer bolj bogo, ampak tega nisem povedala. In baje bi naj nekaj prevajala enemu tipu v nemščino in njegove odgovore v slovenščino. Sploh ne vem, zakaj nisem zavrnila. Zdaj, ko mal prebiram nemške članke, vidim, da v bistvu sm že ful dosti pozabla in ni šans, da to izpeljem.
Ampak - zdaj pa mi je nerodno poklicat in povedat, da mislim, da nisem primerna za to delo. GRRRR! Zakaj mi je nerodno? Zato, ker bom s tem spravla v drek ono punco na študentskem servisu.
Kak sm jz brezvezna, ampak vseeno - any idea?
Jooo, ej. Nekdo me je nujno prosil, da rabijo jutri nekoga za delat. In jaz rečem, pač, okej, bom vskočla. Potem, ko sem se menla z odgovorno osebo, mi ta pove, da moram znat nemško. Jaz, vredu, znam nemško, sicer bolj bogo, ampak tega nisem povedala. In baje bi naj nekaj prevajala enemu tipu v nemščino in njegove odgovore v slovenščino. Sploh ne vem, zakaj nisem zavrnila. Zdaj, ko mal prebiram nemške članke, vidim, da v bistvu sm že ful dosti pozabla in ni šans, da to izpeljem.
Ampak - zdaj pa mi je nerodno poklicat in povedat, da mislim, da nisem primerna za to delo. GRRRR! Zakaj mi je nerodno? Zato, ker bom s tem spravla v drek ono punco na študentskem servisu.
Kak sm jz brezvezna, ampak vseeno - any idea?
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
pure and easy
Playing so free,
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
Verjemi, še bolj ti bo nerodno, ko se spraviš tipa tolmačit in nimaš pojma, kaj je povedal oz kako mu povedati. In potem te bodo vsi gledali, čakali na prevod, ti pa....hm....ah.....am....Entschuldigung. Ich habe kein Wort verstehen....
Ideja......hm.....zboliš? Ali pokliči in povej, da jutri nikakor ne boš mogla opraviti tega dela, ker je prišlo nekaj urgentnega vmes in da naj najdejo drugo. Bodo že. Pa tud brez "tolmača" se bodo znašli, nič bat
Ideja......hm.....zboliš? Ali pokliči in povej, da jutri nikakor ne boš mogla opraviti tega dela, ker je prišlo nekaj urgentnega vmes in da naj najdejo drugo. Bodo že. Pa tud brez "tolmača" se bodo znašli, nič bat
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
positive vibration - Cosmofrik
- Na forumu od: 19. 3. 2006
Hvala, barbie
Joooj, kak malo je potrebno, samo, da te nekdo špikne z buciko, pa lahko narediš vse, kar je treba, da razrešiš situacijo.
Saj je res, malo verjetno je, da ne bi bilo nikogar, ki ne bi hotel lepo zaslužit
Joooj, kak malo je potrebno, samo, da te nekdo špikne z buciko, pa lahko narediš vse, kar je treba, da razrešiš situacijo.
Saj je res, malo verjetno je, da ne bi bilo nikogar, ki ne bi hotel lepo zaslužit
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
pure and easy
Playing so free,
-
haley - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 11. 2007
Jaz bi pa na tvojem mestu kar direkt povedala. Povej, da ne znaš dovolj nemško in da bi kvečjemu izpadla zelo trapasto, ker ne bi znala prevest vseh stvari. Boš najbolj iskrena in to ti bodo verjetno še najbolj verjel.
Sicer lahko tudi 'zboliš', ampak to bo itak pomoje tko izpadlo kot da nočš pridt oz. se ti ne da.
Sicer lahko tudi 'zboliš', ampak to bo itak pomoje tko izpadlo kot da nočš pridt oz. se ti ne da.
- bloody angel
- Sramežljivka
- Na forumu od: 20. 11. 2010
[quote="senjoriitaa"]Živijo!
Rada bi izvedela [b]kako se naj postavim zase in kako naj brez občutka krivde, preprosto rečem "ne" ?[/b]
S to težavo se spopadam že odkar pomnim. Vedno se moram vsem
prilagajati, delati tako, da so drugi zadovoljni in ne jaz in to mi gre že na
živce. Torej, kako reagirate vi, če vam kakšna stvar ni všeč? Znate reči
"ne" ali ga preprosto požrete in rečete "da", samo zato, da bi bili drugi
zadovoljni?
Dovolj mi je tega prilagajanja in igranja..
Tudi postaviti zase se ne znam. Namesto, da bi povedala svoje mnenje sem
raje tiho in si mislim svoje. Mislim pa si tisto kar bi morala reči nazaj, a me
je strah..
Tako ne bo šlo več dolgo naprej, ker me bodo na tak način vsi le izkoriščali.
Sama nevem kaj storiti, zato prosim za nasvet vas.
Lp.[/quote]
senjorita...
podobn primerek sm tud jaz...vem,da je težko,ker nočeš prizadet drugih,sam lej,če se ne "upreš"pol pa tepeš sama sebe,a ne ?jaz sm tud rabla celo večnost da sm to pogruntala,ampak vselej prepozno.če skos nekomu delaš usluge te pol začnejo izkoriščat.probala sm to na lastni koži.
lej ne obremenjuj se s tem,akr bodo mislili drugi,odločno reci NE,NOČEM,NE BOM itd.premagaj ovire.rada se mej!
mene je od ravnokar bivšega(en tedn nazaj sm končala 6letno zvezo,več kot 2let živela pr fantu9mačeha skos nekej forsirala-dobesedno.od začetka sm bla popustljiva,tiho,nism si upala ugovarjat...pol pa je začela skoriščat.ljudje so taki,ponudš jim prst pa ti šavsnejo celo roko....
skos me je klicala za vsako malenkost da jo nardim itd...ok,ko smo živel v skupn gospodinjstvu sm bla tih pa goltala knedle...ko sva si pa zrihtala štuk zase mi je pa dokurčilo.jaz tojaz ono..pa sm to fantu rekla ,sam z njo ni nč rešu.pol sm pa sama začela spuščat kontre,k jaz nism pršla k tisti bajti za služkinjo.in je blo vse narobe.za vsako,kar sm ji odrekla je mela surlo do kazastana i nazej.pol pa je začela fukat na drug način..fanta je nahujskala proti meni,k več enostavn nism hotla plesat na njeno muziko..sam jebeš vse...midva se bova mogoč pobotala,ko bo skontal da moj pogum gore premika,sam pod njeno streho nikol več.in tud,če bo njo poslušal tud midva nikol več...
POGUM PUNCA!!!!sam pogum!!!!vrjemi meni.bodi samozavestna in pusti nikomur da te zajebava in ne popuščej!
Rada bi izvedela [b]kako se naj postavim zase in kako naj brez občutka krivde, preprosto rečem "ne" ?[/b]
S to težavo se spopadam že odkar pomnim. Vedno se moram vsem
prilagajati, delati tako, da so drugi zadovoljni in ne jaz in to mi gre že na
živce. Torej, kako reagirate vi, če vam kakšna stvar ni všeč? Znate reči
"ne" ali ga preprosto požrete in rečete "da", samo zato, da bi bili drugi
zadovoljni?
Dovolj mi je tega prilagajanja in igranja..
Tudi postaviti zase se ne znam. Namesto, da bi povedala svoje mnenje sem
raje tiho in si mislim svoje. Mislim pa si tisto kar bi morala reči nazaj, a me
je strah..
Tako ne bo šlo več dolgo naprej, ker me bodo na tak način vsi le izkoriščali.
Sama nevem kaj storiti, zato prosim za nasvet vas.
Lp.[/quote]
senjorita...
podobn primerek sm tud jaz...vem,da je težko,ker nočeš prizadet drugih,sam lej,če se ne "upreš"pol pa tepeš sama sebe,a ne ?jaz sm tud rabla celo večnost da sm to pogruntala,ampak vselej prepozno.če skos nekomu delaš usluge te pol začnejo izkoriščat.probala sm to na lastni koži.
lej ne obremenjuj se s tem,akr bodo mislili drugi,odločno reci NE,NOČEM,NE BOM itd.premagaj ovire.rada se mej!
mene je od ravnokar bivšega(en tedn nazaj sm končala 6letno zvezo,več kot 2let živela pr fantu9mačeha skos nekej forsirala-dobesedno.od začetka sm bla popustljiva,tiho,nism si upala ugovarjat...pol pa je začela skoriščat.ljudje so taki,ponudš jim prst pa ti šavsnejo celo roko....
skos me je klicala za vsako malenkost da jo nardim itd...ok,ko smo živel v skupn gospodinjstvu sm bla tih pa goltala knedle...ko sva si pa zrihtala štuk zase mi je pa dokurčilo.jaz tojaz ono..pa sm to fantu rekla ,sam z njo ni nč rešu.pol sm pa sama začela spuščat kontre,k jaz nism pršla k tisti bajti za služkinjo.in je blo vse narobe.za vsako,kar sm ji odrekla je mela surlo do kazastana i nazej.pol pa je začela fukat na drug način..fanta je nahujskala proti meni,k več enostavn nism hotla plesat na njeno muziko..sam jebeš vse...midva se bova mogoč pobotala,ko bo skontal da moj pogum gore premika,sam pod njeno streho nikol več.in tud,če bo njo poslušal tud midva nikol več...
POGUM PUNCA!!!!sam pogum!!!!vrjemi meni.bodi samozavestna in pusti nikomur da te zajebava in ne popuščej!
Nije važno odakle sam
sve dok znadeš kuda putujem....
sve dok znadeš kuda putujem....
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov