Kako se postaviti zase in kako reči "NE"?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
red_rose napisal/-a:NIA: ja pa pojdi se ti na zur in ne na predavanja, pa si bos pac skopirala zapiske?!
jaz tudi ne vidim te panike z zapiski, kot da smo si neka konkurenca in bo zdej on boljse pisal ker ma tvoje zapiske..joj no. saj si je sam na slabsem da ne hodi na predavanja in dela sproti.
jaz si sposojam od drugih, ce pa imam kaj, pa tut brez problema dam. dobro, razen ce se gre za neke vaje ki zahtevajo ful truda, in obstaja sum da bi tisti ki me prosi zanje to dobesedno kopiral. tega potem ne dam - samo zaradi avtorskih pravic in kopiranja ideje, tega pa res ne maram. za pokazat ze, za kopirat pa ne...
je pa enkrat en sosolc cel kolokvij od mene prepisal - ni mel pojma, pa je dobil visjo oceno kot jaz potem pa mi je pri enem drugem predmetu ogromno pomagal (naredil eno vajo ki je bla zlo pomembna) in sem jaz tam dobila visjo oceno kot on. mi si vzajemno pomagamo
ce ne bos nobenmu posodla zapiskov, koga bos prosila za pomoc ko bos rabla?
pr men je pa sošolka od mene prepisvala pa je dobila več pik kukr jz,pa sva mele isto lol
ah, zmer bo tko, tisti k bojo delal zapiske pa bli dobri, bodo drugi melz a prepisvat pa se bodo ubadal s temi 'ne-ji' pa pizdil, drugi pa lepo lagano velal za 'neumne' in si od nas ne bo noben nč sposoju in nobenih slabih živcev zrt obremenjevanja zmer bo tko, kaj če noben neb hotu posodt oz. neb noben več delu zapiskou lol zmer se najde kšn čeprou jz nemaram izkoriščat folka zato pa tut čimmn govorim da kej posodjo al si pa zorganiziram kog rejo drugi skopirat grem še jz..pač vse na en mah Mi je pa tu mač met te fore 'če sm se loh jz matrala, se loh še ti'..na žur bi pa še vseeno šla itk un en dan ti ne pomaga nič oz. par ur ko je žur, če se drug dna usedeš loh k mizi loh šezmer delaš zapiske..ne pa fore,nemorm vn v soboto ker pišm drug četrtk in se morm učit
Isto ena je non stop govorila, da je dala komu zvezke al pa da ne najde, nakonc si pa vidu kako te pačhoče zajebat..in men je to grš! Pač podn od človeka, čeprou so ble fora da ona si je pol lastila zasluge,sj sm ti dala že za maturo,brez mene ne bi nardila..pa matrej se tko k sm se jz blablaaa
-
la HauteCouture - Komunikatorka
- Na forumu od: 25. 10. 2009
Če si za nekoga dobra samo takrat, ko kaj rabi od tebe, sploh nisi nesramna, če rečeš ne.
Jaz s tem posojanjem nimam problemov, ker sem ponavad tista, ki si sposoja sam smo s puncami od katerih si sposodim, dobre prjatlce, tak da jim ni problem men posodit, niti nikdar ne pozabim rečt hvala, pa še nakonc leta dobijo kako čokolado
So pa tudi lepi načini, na katere lahko rečeš ne in oprosti če sem bla prej preveč groba, ampak me moti, da se človek ni sposoben za sebe postavit in da dela nekaj proti svoji volji, sam zato, da bi ugodil drugim.
Jaz s tem posojanjem nimam problemov, ker sem ponavad tista, ki si sposoja sam smo s puncami od katerih si sposodim, dobre prjatlce, tak da jim ni problem men posodit, niti nikdar ne pozabim rečt hvala, pa še nakonc leta dobijo kako čokolado
So pa tudi lepi načini, na katere lahko rečeš ne in oprosti če sem bla prej preveč groba, ampak me moti, da se človek ni sposoben za sebe postavit in da dela nekaj proti svoji volji, sam zato, da bi ugodil drugim.
- jenna.
- Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 10. 2009
ne sej je uredu, ni panike tudi mene to moti, da delam neki proti svoji volji kot praviš, tko da se bo to končalo..sej puncam s katerimi se družim mi ni problem posojat, je itak normalno da si izmenjujemo zapiske kdaj pa kdaj, sam to je drugače, ker vse to delamo, ampak tu se gre za takšne ljudi, s katerimi se skoraj da ne pogovarjam,ne nič..zato me jezi..ampak ok, bo konec
- mateja79
- Debatorica
- Na forumu od: 10. 9. 2009
Poznam to, sem imela isti problem. Vedno sem se z vsakim strinjala in prikimala, četudi mi je takšna odločitev škodovala. Potem me je žiljenje samo pripeljalo do tega, da sem sprevidela, da se moram sama postaviti zase, ker drugače ne bo šlo, ker me bodo vsi pohodili in izkoristili. Predvsem me je do tega pripeljala služba, bivše veze,...
Enaostavno se moraš začeti zavedati, da dobroto nekateri samo izkoristijo. Zato se nauči delati po principu "bodi dober do tistega kot je dober do tebe", do ostalih pa bodi dobra, ko si bodo to zaslužili.
Enaostavno se moraš začeti zavedati, da dobroto nekateri samo izkoristijo. Zato se nauči delati po principu "bodi dober do tistega kot je dober do tebe", do ostalih pa bodi dobra, ko si bodo to zaslužili.
-
Roisin - Debatorica
- Na forumu od: 3. 6. 2008
- Kraj: ankaran
če smo že pri posojanju zapiskov: jst jih vedno posodim in to vsakomur. že v srednji šoli sem vedno drugim posojala zvezke, da so si domače naloge prepisali, pa tud če nismo bli neki frendi, ampak samo sošolci. na faksu pa isto. če sem na predavanju, pa si delam zapiske, si jih itak delam izključno zase, ampak če me kdo prosi, da si gre to skopirat in če komu to lahko pomaga, zakaj pa ne. jst sem imela zlate sošolce in sošolke na faksu in smo si vse med sabo posojali. ne znam si predstavljat, da bi mi sošolka rekla, da mi noče posodit zapiskov, da si jih skopiram, kr noče spodbujat lenobe
drugo je, če posodiš nekomu nekaj, pa ti ne vrne al pa ga moraš prosit, da ti to vrne. potem tud jst ne bi več posojala. tolk obziren pa že morš bit, da izposojene reči tudi vrneš.
mene bolj moti to, da me včasih kdo "izkoristi" za lektoriranje, kr ve, da sem v tem dobra. jst to naredim rade volje za frende in tud ne pričakujem plačila, nerada pa to nardim za ljudi, ki se po petih letih spomnijo name, ko kaj rabijo. in tega tud ne delam več. preprosto rečem, da nimam časa, ker imam drugo delo. ne morem verjet, kako te znajo ljudje izkoristit, potem pa kr pozabijo nate. ampak izkoristijo te lahko le toliko, kolikor jim dovoliš. v glavnem, jst takih "uslug" ne delam več.
drugo je, če posodiš nekomu nekaj, pa ti ne vrne al pa ga moraš prosit, da ti to vrne. potem tud jst ne bi več posojala. tolk obziren pa že morš bit, da izposojene reči tudi vrneš.
mene bolj moti to, da me včasih kdo "izkoristi" za lektoriranje, kr ve, da sem v tem dobra. jst to naredim rade volje za frende in tud ne pričakujem plačila, nerada pa to nardim za ljudi, ki se po petih letih spomnijo name, ko kaj rabijo. in tega tud ne delam več. preprosto rečem, da nimam časa, ker imam drugo delo. ne morem verjet, kako te znajo ljudje izkoristit, potem pa kr pozabijo nate. ampak izkoristijo te lahko le toliko, kolikor jim dovoliš. v glavnem, jst takih "uslug" ne delam več.
- Horus
Uživajte še naprej Lep pozdrav od Horusa
Zadnjič spremenil Horus, dne 12. Okt. 2010 22:58, skupaj popravljeno 1 krat.
- senjoriitaa
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 10. 2009
- Kraj: Primorska
No, tole z zapiski pa je res mal pretirano in predvsem otročje in sebično
dejanje. Mislim, da je prav, da drugim posojaš zapiske, saj nikol ne veš
kdaj jih boš tud ti rabu. Saj tisti, ki ne sledi predavanjem ali jih ne obiskuje
škoduje sam sebi.
Jaz sm dala temo kako se postaviti zase in kako reči ne, ampak vsi ste se
pol razpisali s temi zapiski, sam js bi rabla še kakšn drug nasvet ne le tak,
z zapiski.
Nevem, mene me zanima kako na splošno, v družbi reagirate. Npr, med
prijatelji.. Jim znate reči ne, če vam kakšna stvar ne paše? Se znate
postaviti zase, ko vam kdo kaj reče ali ko čutite, da vam neka stvar ni
všeč? To me zanima
dejanje. Mislim, da je prav, da drugim posojaš zapiske, saj nikol ne veš
kdaj jih boš tud ti rabu. Saj tisti, ki ne sledi predavanjem ali jih ne obiskuje
škoduje sam sebi.
Jaz sm dala temo kako se postaviti zase in kako reči ne, ampak vsi ste se
pol razpisali s temi zapiski, sam js bi rabla še kakšn drug nasvet ne le tak,
z zapiski.
Nevem, mene me zanima kako na splošno, v družbi reagirate. Npr, med
prijatelji.. Jim znate reči ne, če vam kakšna stvar ne paše? Se znate
postaviti zase, ko vam kdo kaj reče ali ko čutite, da vam neka stvar ni
všeč? To me zanima
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
ja js znam znam bit sebicna, ker pac - zivi se samo enkrat, naredila si bom tako, da bo MENI vsec seveda brez kakrsnegakoli skodovanja drugim, in ob upostevanju nekih prijaznih odnosov z ljudmi (recimo zapiske posodim itd.)
drugace pa, kot sem ze rekla, zanm poskrbet da je meni fajn, nikoli ne naredim cesa samo zato ker kdo drug to zahteva.
sem za zdravo mero sebicnosti
drugace pa, kot sem ze rekla, zanm poskrbet da je meni fajn, nikoli ne naredim cesa samo zato ker kdo drug to zahteva.
sem za zdravo mero sebicnosti
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
- TOM-Lady
- Komunikatorka
- Na forumu od: 31. 8. 2009
Kar se tiče tega okrog zapiskov se mi zdi, da malce pretiravate določeni primerki.
Tudi sama se še kdaj znajdem v takšni situaciji, ampak si vedno skušam sama sebi dopovedat, da prvo moram gledat nase. Pa daleč od tega, da bi bila sebična, ampak tako pač je. Nihče ne bo gledal nate in te spoštoval, če se sam ne boš.
Tudi sama se še kdaj znajdem v takšni situaciji, ampak si vedno skušam sama sebi dopovedat, da prvo moram gledat nase. Pa daleč od tega, da bi bila sebična, ampak tako pač je. Nihče ne bo gledal nate in te spoštoval, če se sam ne boš.
Veličina ni v tem, da nikoli ne padeš, pač pa v tem, da se po padcu vedno znova pobereš!
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
zakaj pa treba tok poudarit da dalec od tega da bi bla sebicna? vsi v sebicnosti vidijo samo nekaj negativnega.
jaz brez problema povem da sem vcasih sebicna. ampak sem tudi mnenja da je sebicnost do neke mere pozitivna in da brez nje ne bi prisli nikamor.
jaz brez problema povem da sem vcasih sebicna. ampak sem tudi mnenja da je sebicnost do neke mere pozitivna in da brez nje ne bi prisli nikamor.
Mislim, da ni dileme, če rečem, da je človek sebičen. Ker, če ne bi bil sebičen, potem ne bi imel sebstva - se pravi, da ne bi bil on, ampak bi bil nekdo drug. Vsi smo sebični. To lahko spoznamo iz opazovanja naših dejanj in misli ali iz opazovanj drugih oseb. Še boljše primere pa nudi "živalsko carstvo".
Ko rečemo, da človek naredi nesebično, altruistično dejanje, to niti približno ne pomeni, da ni sebičen. Prav nasprotno. Ko nekdo kliče na pomoč, mu priskočimo na pomoč prav zaradi vesti, naše šibkosti, zaradi zakonskih dikcij ter mnogo drugih razlogov.Če vpeljemo pojem identitete, še lažje uvidimo, da je človek sebično bitje. Prvo se identiteta nanaša sámo nase. se pravi: jaz sem. Nato pa identiteto lahko še razširimo na ideje humanizma, strankarstva, kapitala, prijateljstva,... Prav s tem pojmom lahko razložimo vsa tki. nesebična dejanja. Ko razširimo svoje sebstvo še na druge akterje ali ideje, se več ali manj poenotimo z njimi in postanemo (skoraj) eno. In če se jaz v določenih vidikih poenotim oz. identificiram s prijateljem, mu bom prihitel na pomoč, če jo rabi, ker moram predvsem pomagati sebi, ker so ogroženi doočeni vidiki njega, ki se tičejo tudi mene (identitetni vidiki).
A diamond is nothing more than a chunk of coal made good under pressure.
- TOM-Lady
- Komunikatorka
- Na forumu od: 31. 8. 2009
Ker če si sebičen pomen da gledaš le na "svojo rit". tak k si rekla, do neke meje. Js pa sm v postu hotela le poudarit, da nisem sebična tok, da bi gledla le nase in zato sem tk poudarla kot sem. Vsak pač zase ve do katere meje mu ustreza in je sprejemljiva sebičnost
Veličina ni v tem, da nikoli ne padeš, pač pa v tem, da se po padcu vedno znova pobereš!
- KrvaviAnus
- Sramežljivka
- Na forumu od: 17. 6. 2009
Z zapiski res pretiravate...
Js sm zmeraj posodu, če sm lohk. Ker nikol ne veš, kaj se ti lohk zgodi npr. zboliš itd.. Pa so mi zmer posodl, zato kr sm js njim. Pa tud tisti, ki si niso sposodl kej od mene sm dubu zapiske od njih, če me slučajn ni blo.
Nevem, kaj vidte u tem slabga, da ne posojat zapiskov. Sej štekam, vš trud pa to.. Sam,če nekdo res neki rab pa tud, če je biu na žuru, sm posodu.
Se spomnm ene frendice iz SŠ,k je neki bla bolana 2 tedna, njene prjatlce so pa tud špricale med tem cajtm k nje ni blo, in ona pač ni nikol posodla zvezke nubenmu. Pol k je pa pršla u solo pa njej tud nuben ni hotu zvezkov posodt, zto kr ona ni.No,po tem, je pa kr naekrat usakmu posodla zvezk. Tko,da posojite če lohk
lp, M
Js sm zmeraj posodu, če sm lohk. Ker nikol ne veš, kaj se ti lohk zgodi npr. zboliš itd.. Pa so mi zmer posodl, zato kr sm js njim. Pa tud tisti, ki si niso sposodl kej od mene sm dubu zapiske od njih, če me slučajn ni blo.
Nevem, kaj vidte u tem slabga, da ne posojat zapiskov. Sej štekam, vš trud pa to.. Sam,če nekdo res neki rab pa tud, če je biu na žuru, sm posodu.
Se spomnm ene frendice iz SŠ,k je neki bla bolana 2 tedna, njene prjatlce so pa tud špricale med tem cajtm k nje ni blo, in ona pač ni nikol posodla zvezke nubenmu. Pol k je pa pršla u solo pa njej tud nuben ni hotu zvezkov posodt, zto kr ona ni.No,po tem, je pa kr naekrat usakmu posodla zvezk. Tko,da posojite če lohk
lp, M
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]