kako bi vzgajale svojo hčer?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
ryu10kyu - Cosmofrik
- Na forumu od: 14. 6. 2005
- Kraj: Sonce
pravi lump sem
Ampak žensko je težje vzgajati...to je ful težko pomoje...jaz samo upam da bo sin...saj valjda ni panike za hčerko...ali pa če bo hčerka bi mi ful pomagalo da je brat ene 3-4 leta starejši od nje...to pol vem da jo bo on čuval ko bo kaj ven hodila...tako da dva brata dvojčka oba štiri leta starejša od nje...ona pa pol pride na vrsto
Ampak žensko je težje vzgajati...to je ful težko pomoje...jaz samo upam da bo sin...saj valjda ni panike za hčerko...ali pa če bo hčerka bi mi ful pomagalo da je brat ene 3-4 leta starejši od nje...to pol vem da jo bo on čuval ko bo kaj ven hodila...tako da dva brata dvojčka oba štiri leta starejša od nje...ona pa pol pride na vrsto
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
- isabella
- Sramežljivka
- Na forumu od: 7. 5. 2008
- Kraj: Maribor
pred letom in pol je moja mati spakirla stvari in šla k drugemu tipu. z bratom sva ostala pri očetu. mali je star 16 in je je zelo težko vzgajat najstnika. seveda je ta naloga ostala meni. stara pa sem 20 let. šolo hodim na sestanke, ga vozim k zdravniku, na voljo sem vedno ko me potrebuje. ampak puberteta ja strašna stvar. težko je vzgajat najstnika, neglede na spol. ponavadi prepovem internet, izhode in mu naložim določene naloge.
-
inaa - Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 11. 2005
- Kraj: tu pa tam
ti bos pol ziher dobra mama k si ze zj izkusne nabiras.
js bi jih probala vzgojit cim bolj naravno, to pomen da pri 5 letih nima kaj pocet z mobitelom, raznoraznimi gameboyji, mp3 in ostalo tehniko... konkretno za hcerko pa nobenega make upa, štiklov in drugih kurbirskih oblacil in nobenih zurou do zutrej do sredine srednje sole....ker se mi koza najezi ko gledam kasne puncke napravlene ko ene povozene 30 letne neveste ki se spotikajo zunej in podlegajo starejsim tipom
js bi jih probala vzgojit cim bolj naravno, to pomen da pri 5 letih nima kaj pocet z mobitelom, raznoraznimi gameboyji, mp3 in ostalo tehniko... konkretno za hcerko pa nobenega make upa, štiklov in drugih kurbirskih oblacil in nobenih zurou do zutrej do sredine srednje sole....ker se mi koza najezi ko gledam kasne puncke napravlene ko ene povozene 30 letne neveste ki se spotikajo zunej in podlegajo starejsim tipom
Zivljenje je piskotek!
-
Peterca18 - Debatorica
- Na forumu od: 1. 1. 2006
- Kraj: Ljubljana
Ko sem bila najstnica se mi je zdelo, da moja mama dela ful napak pri vzgoji. Zdaj pa vidim da bi tudi sama vzgajala podobno če bi mela hčerko.
Vedno obstajajo neke meje. Se pravi, ne čist prepovedat žuranja ... ampak pač v mejah normalnega.
Ko pa vidim 15 in 16 letnice zvečer zunaj, oblečene kot kurbe .... si vedno rečem, da moja hči že ne bo smela hodit okrog tako oblečena.
Danes se ogromno govori o demokratični vzgoji, o dogovarjanju, o tem, da je treba otroka naučiti odgovornosti. In to se tudi meni zdi zelo pomembno. Otrok mora čutiti odgovornost do sebe, čutiti se mora odgovoren za svoja dejanja, naučiti ga moramo da za vsakim dejanjem pridejo posledice, ki jih ne bo nekdo reševal namesto njega, ampak se bo moral s tem soočiti sam.
Vedno obstajajo neke meje. Se pravi, ne čist prepovedat žuranja ... ampak pač v mejah normalnega.
Ko pa vidim 15 in 16 letnice zvečer zunaj, oblečene kot kurbe .... si vedno rečem, da moja hči že ne bo smela hodit okrog tako oblečena.
Danes se ogromno govori o demokratični vzgoji, o dogovarjanju, o tem, da je treba otroka naučiti odgovornosti. In to se tudi meni zdi zelo pomembno. Otrok mora čutiti odgovornost do sebe, čutiti se mora odgovoren za svoja dejanja, naučiti ga moramo da za vsakim dejanjem pridejo posledice, ki jih ne bo nekdo reševal namesto njega, ampak se bo moral s tem soočiti sam.
Ko bom velika, bom Lara Croft.
-
mgerdevi - Komunikatorka
- Na forumu od: 11. 9. 2007
js morm reč da sta me ful dobro vzgojila...manire pa te osnovne navade pa higiena pa bonton...sama pa bi bla do svoje hčerke mal bl zaupljiva kot sta onadva domene pa tud bi ji pustila mal več časa vn pa bol pogosto ker to tud more bit v teh letih...
s svojo hčerko pa bi ful rada imela tak odnos da bi mi zaupala ker je tko vseen bolše kot pa da zaradi straha pred starši vse skriva pred tabo ker pa je potem ko izveš sam še hujše...jo bom poskušala že od otroštva navadit na to...
glede oblačenja pa tud js nebi dovolila takega....pač če bi se kaj takega zgodilo za neki časa neb smela it vn pa skrajšat uro prihoda...kazen vsekakor more bit ker če ne otrok postane razvajen pa ful vidi kaku lhku starše vleče za nos...
s svojo hčerko pa bi ful rada imela tak odnos da bi mi zaupala ker je tko vseen bolše kot pa da zaradi straha pred starši vse skriva pred tabo ker pa je potem ko izveš sam še hujše...jo bom poskušala že od otroštva navadit na to...
glede oblačenja pa tud js nebi dovolila takega....pač če bi se kaj takega zgodilo za neki časa neb smela it vn pa skrajšat uro prihoda...kazen vsekakor more bit ker če ne otrok postane razvajen pa ful vidi kaku lhku starše vleče za nos...
-
sokolja - Debatorica
- Na forumu od: 10. 11. 2007
- Kraj: notranjska
tudi jaz mislim, da sta me starša dobro vzgojila, čeprav v "tistih" časih sta se mi zdela najbolj tečna in zoprna človeka na svetu. in še vedno obžalujem za kake besede, ki sem jih rekla njima. nekak vem, da sta hotla samdobro zame. svojo hči bi vzgajala na podoben način, edino kar je, več bi se pogovarjala z njo in ji pomagala s problemi. mami kar malo zamerim, da se ni bolj zanimala zame in za moja čustva, ker bi mi pomoje pomagal, če bi se več pogovarjali.
glede oblačenja - to je čisto stvar vzgoje in hkrati druga tema. kar se tiče pa spola sem pa prepričana, da je lažje vzgajat hčer kot sina - sploh za mamice. poznam nekaj primerov, ko očetje niso imeli velikega vpliva na sinove v puberteti (ločeni...) in tej fantje so obup in groza. tudi moja mami je priznala, da sama ne bi mogla vzgojit mojga brata (13 let - je že u puberteti), ker fantje enostavno potrebujejo očeta - no ampak ne čisto vsi...
glede oblačenja - to je čisto stvar vzgoje in hkrati druga tema. kar se tiče pa spola sem pa prepričana, da je lažje vzgajat hčer kot sina - sploh za mamice. poznam nekaj primerov, ko očetje niso imeli velikega vpliva na sinove v puberteti (ločeni...) in tej fantje so obup in groza. tudi moja mami je priznala, da sama ne bi mogla vzgojit mojga brata (13 let - je že u puberteti), ker fantje enostavno potrebujejo očeta - no ampak ne čisto vsi...
-
Kasiopeia - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 10. 2007
Liberalno. S tem mislim, da ji bom dopuščala možnost, da se sama odloča zase. Seveda ji bom skušala vcepiti svoje prioritete in vrednote. In seveda ji bom kdaj tudi kakšno stvar prepovedala.
Kot je napisala inaa, jo bom tudi jaz skušala vzgojiti naravno in ji privzgojiti ljubezen do literature, narave, likovne umetnosti, športa, zdravega življenja, glasbe... Ampak iz izkušenj vem, da se nam stvari, s katerimi nas filajo starši, pogosto zamerijo, tako da upam, da mi bo uspelo čimbolj nevsiljivo vnesti veliko pozitivnega v njeno življenje.
Predvsem pa ji bom skušala dopovedati, da mora vedno verjeti vase; ne glede na vse, da si mora zaupati in stati za svojimi dejanji. Da ne sme dopustiti, da drugi hodijo po njej ali ona po njih. Da je super, če o svojih težavah ne molči.
Njene odločitve bom spoštovala (in hkrati ne bom podlegala kapricam). Pričakovala bom, da spoštuje moje nasvete (če se jih ne bo držala, pa je njena stvar). Želela pa bom, da se drži tistega, kar se dogovoriva. Postopoma jo bom skušala vpeljati v nočno življenje. Poskusila ji bomrazložiti, da je tehnologija pripomoček, ne pa nujna potrebščina (kar pomeni, da mobitel dobi, ko ga bo potrebovala).
To je vse napisano idilično, zagotovo se ne bom vedno držala vsega; saj vsi delamo napake. Ampak generalna ideja je pa taka, to je moj vzgojni kurikulum, h kateremu bom stremela.
Še tole - hči bom vzgajala prav tako kot sina. Zavestno ne bom delala razlik.
Moj cilj je vzgojiti samostojno, samozavestno, odgovorno in toplo žensko, ki ji ne bo težko priti na obisk k svoji tastari in kakšno pametno reči
Kot je napisala inaa, jo bom tudi jaz skušala vzgojiti naravno in ji privzgojiti ljubezen do literature, narave, likovne umetnosti, športa, zdravega življenja, glasbe... Ampak iz izkušenj vem, da se nam stvari, s katerimi nas filajo starši, pogosto zamerijo, tako da upam, da mi bo uspelo čimbolj nevsiljivo vnesti veliko pozitivnega v njeno življenje.
Predvsem pa ji bom skušala dopovedati, da mora vedno verjeti vase; ne glede na vse, da si mora zaupati in stati za svojimi dejanji. Da ne sme dopustiti, da drugi hodijo po njej ali ona po njih. Da je super, če o svojih težavah ne molči.
Njene odločitve bom spoštovala (in hkrati ne bom podlegala kapricam). Pričakovala bom, da spoštuje moje nasvete (če se jih ne bo držala, pa je njena stvar). Želela pa bom, da se drži tistega, kar se dogovoriva. Postopoma jo bom skušala vpeljati v nočno življenje. Poskusila ji bomrazložiti, da je tehnologija pripomoček, ne pa nujna potrebščina (kar pomeni, da mobitel dobi, ko ga bo potrebovala).
To je vse napisano idilično, zagotovo se ne bom vedno držala vsega; saj vsi delamo napake. Ampak generalna ideja je pa taka, to je moj vzgojni kurikulum, h kateremu bom stremela.
Še tole - hči bom vzgajala prav tako kot sina. Zavestno ne bom delala razlik.
Moj cilj je vzgojiti samostojno, samozavestno, odgovorno in toplo žensko, ki ji ne bo težko priti na obisk k svoji tastari in kakšno pametno reči
- matjazd
- Kofetarica
- Na forumu od: 14. 8. 2007
Smetka_ napisal/-a:Pri mojih otrocih bo na prvem mestu šola,in to dokler bodo živeli pod mojo streho.[/b]
Ko bodo opravili vse šolske obveznosti (in s tem mislim tako osnovno,kot srednjo šolo,za faks pa da mi ne lenuhari in dela zadevo
Kako ti lahko rečeš za svoje otroke, da bodo delali faks?
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
kr.ena napisal/-a:^^Saj danes že vsak dela faks
To pa sploh ni res. In brez smisla se mi zdi govorit o faksu dokler nimaš otrok tam, ker nikogar ne moreš in ne smeš prisiliti, da gre na faks.
-
lolitaa - Cosmofrik
- Na forumu od: 5. 6. 2007
Mene je mama ful lepo vzgojila, mi dovolila stvari v mejah normale, nikoli se nismo doma kregali, js tut nisem bla problematičen otrok. Z mami se tudi ful dobro razumeva, če mi je kdaj težila je bilo edino zarad šole.
Js vem da se bom ful trudila pri vzgoji svojih otrok, ne bom jim pustila vsega kar se jim bo zahotelo, šola bo na prvem mestu in seveda šport al pa kakšna izvenšolska dejavnost, ker js ne prenesem lenarjenja.
Seveda jih navadit na higieno, lepo obnašanje in vse kar pač spada zraven.
Js vem da se bom ful trudila pri vzgoji svojih otrok, ne bom jim pustila vsega kar se jim bo zahotelo, šola bo na prvem mestu in seveda šport al pa kakšna izvenšolska dejavnost, ker js ne prenesem lenarjenja.
Seveda jih navadit na higieno, lepo obnašanje in vse kar pač spada zraven.
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
Toya napisal/-a:jagoda-malina napisal/-a:To pa sploh ni res. In brez smisla se mi zdi govorit o faksu dokler nimaš otrok tam, ker nikogar ne moreš in ne smeš prisiliti, da gre na faks.
Lahko pa jim privzgojiš znanje in izobrazbo kot vrednoto
To pa sigurno, da jih moraš k temu spodbujat in jih podpirat. Se strinjam, čeprav vsi tega ne počnejo, a mislim, da je vedno manj takšnih.
- *inch*
- Komunikatorka
- Na forumu od: 3. 7. 2007
ma js se s svojimi starši ne štekam lih ok. ata je imel bolj trdo vzgojo kot mama. če nism kaj takoj nardila, se je takoj začel dret name... to je še danes in mi je blo ful hudo zarad tega, dostikrat sm mela tut tist občutek da me ne mara oz. da mu grem na živce. ma se sploh ne sekiram več. mi je zdaj čist useeno. zadnje čase se z njim pogovarjam samo kar je nujno. pač sm se sprijaznila da se ne štekava in da se najbrž nikol ne bova, ker sva si preveč podobna. in sploh ne vem kako je če se razumeš s starši...
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]