Izdala prijateljico?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Annabella
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 21. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Annabella » 12. Apr. 2010 8:15

Pozdravljeni,

imam en problem, ki me žre že kar cel mesec... S partnerjem sva bila na eni zabavi, kjer sva se na vrtu (proč od ostalih) pogovarjala o precej osebnih zadevah... Moram povedati, da partnerju od nekdaj povem zares vse - med nama ni skrivnosti... No, in zadeva je bila taka... Pogovor je zašel na mojo dobro prijateljico, s katero sva bili (do sedaj) kot rit in srajca... In sem možu povedala par stvari (za katere me ona nikoli ni prosila, da jih moram zadržati zase) in sem seveda zraven uporabila malce bolj "sočne" izraze, kot bi jih, če bi ji to povedala v obraz... Žal pa seveda nisem vedela, da ona stoji par metrov stran in je to vse lepo slišala. To mi je kasneje na zabavi tudi povedala, jaz sem bila zgrožena, ker je nisem mislila prizadeti in sem se ji večkrat tudi opravičila. Vem, da je najinega prijateljstva konec, ker se bom vedno počutila kot dvolična oseba, čeprav se za tako nimam.

Zanima me vaše mišljenje - sovražim obrekovanje drugim "prijateljicam", ker vem, da bodo stvari povedale naprej in tega nisem nikoli delala, vem tudi, da je prijateljica prizadeta itd. ampak, ne mi rečt, da si s partnerjem ne poveste vsega???
V dvomu sem zato, ker se ne počutim, da sem naredila kaj slabega, prijateljica pa me gleda od takrat naprej, kot da sem največja hinavka na svetu... Ali si vi doma za zaprtimi vrati recimo res ne poveste stvari o tretji osebi, ki jih sicer v javnosti nikoli ne bi???

Ne vem, počutim se grozno, ampak ostalo bo tako za vedno - s partnerjem si pač poveva vse...

Kaj menite, sem hinavka, kot mi je sicer ne direktno, ampak vendarle, rekla prijateljica? :( :(
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Apr. 2010 8:42

Prijateljstvo je ena stvar, partnerstvo pa druga.
In ne, ne pove se vsega partnerju, sploh stvari o kolegicah, ki se ga ne tičejo.
Isto ko jaz kaj zaupam kolegicam, pričakujem, da ostane med nami, brez da moram posebno opomniti, da naj se ne govori naprej, ne pa da sem čez nekaj dni tarča pogovorov.
Po moje te prijateljica upravičeno tako gleda....tudi sama bi te.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 12. Apr. 2010 8:42

Odvisno kakšne "sočne" izraze si uporabila. Če so bili žaljivi, potem bi tudi jaz rekla, da si hinavka.

Primer: Prijateljica ti zaupa, da je prevarala fanta - in to večkrat. Pove ti tudi s kom in kdaj. Ti pa to sporočilo preneseš naprej v takšni obliki: Ne morem verjet, kakšna kurba je. Veš, je varala Jureta dve leti. Groza, pa za tako svetnico jo ima, ona pa nastavlja vsakemu, ki pride mimo...

V tem primeru, verjamem, da je bila jezna. Tudi jst bi bila, če bi me prijateljica označila za kurbo, v obraz mipa tega ne bi nikoli rekla. Ali tatico. Ali lažnivko. Ali frigidno babnico...
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 12. Apr. 2010 10:00

Annabella napisal/-a:S partnerjem sva bila na eni zabavi, kjer sva se na vrtu (proč od ostalih) pogovarjala o precej osebnih zadevah. /.../ ampak, ne mi rečt, da si s partnerjem ne poveste vsega /.../ Ali si vi doma za zaprtimi vrati recimo res ne poveste stvari o tretji osebi, ki jih sicer v javnosti nikoli ne bi???
Če že, se to počne doma, ne pa na zabavi/kraju, kjer lahko pričakuješ, da te kdo sliši..

Hmm, ne vem kaj si mislit, verjetno je velik odvisno o čem se sploh gre (ne, ni ti potrebno zdej vseh detajlov razlagat tle), vendar če te je nekaj tako zelo motilo na prijateljici, s katero sta si sicer bili zelo blizu, bi to lahko njej, na lepši način, že prej povedala..ali pa kasneje, ampak s tem, da ona tega pač ne bi slišala takole "slučajno".
Uporabniški avatar
katy.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 7. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a katy. » 12. Apr. 2010 14:21

Pravih prijateljic se ne obrekuje, če te že nekaj v zvezi z njo tako zelo moti da moraš o tem z nekom govorit potem govori z njo. :wink:
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 12. Apr. 2010 14:35

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 22:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
flesherka_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 3. 2008
Kraj: maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a flesherka_ » 12. Apr. 2010 15:09

jas te popolnoma razumem.. so stvari, ki se ih nekaterim osebam pove, drugim ne. In so stvari, ki se jih pove fantu o koelgici in kolegici o fantu. pač si izbrala slab trenutek ali pa slab kraj in se ti je maščevalo. ko sem jas jezna na kolegico, lahko tudi marsikaj grdega mislim o njej, čeprav tega ne mislim resnično in tudi to povem fantu če je ravno takrat ob meni.. vse ostale, ki ste tukaj pridigarke govorjenja v obraz pa malo razmislite za nazaj. tudi ve ste kdaj komu povedale kaj, česar ne bi smele, samo vas nihče ni zalotil in se vam zato ne zdi tako pomembno. VSE SMO OBREKOVALE v nekem trenutku. čisto vse. take pač smo.
ONCE YOU GO PINK, YOU NEVER GO BLING...
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Apr. 2010 15:55

A s tem da čisto vse obrekujemo prijateljice fantom očiščuješ sebe krivde, ker pač misliš, da smo vse enake?
Ene fantu pač ne razlagamo stvari, ki se ga ne tičejo-če pa se že potožim, pa spet ne razlagam preveč osebnih stvari in ne dodajam sočnih izrazov.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 12. Apr. 2010 17:27

Če meni najboljša prijateljica reče 'tega pa ne X-u (fantu) povedat', potem mu zagotovo ne bom nosila izrečenega na nos. Če mi izrecno ne reče, da ne smem povedat, pa potem presodim sama, koliko je zadeva občutljiva ali ne. Se mi pa zdi, da zase zadržim tudi kaj, za kar bi bilo njej povsem vseeno, ali moj fant ve ali ne. Obratno pa tudi jaz od nje pričakujem, da ne bo čvekala stvari svojemu fantu. Pač, med dobrimi prijateljicami mora biti po mojem mnenju prav toliko spoštovanja kot v partnerski zvezi.
Kar se pa tiče znank, mi je pa precej vseeno, ker se bolj redko pogovarjamo o kakih hudo zaupnih zadevah, s fantom se ne poznajo, fant pa pol časa niti ne ve, o kom govorim.

Meni se zdi, da si kar zaslužiš, da te prijateljica grdo gleda. Kot prvo si šla govorit naprej fantu stvari, ki bi jih očitno morala zadržati zase. Kot drugo si bila po vsej verjetnosti žaljiva. Ne vem, kaj si predstavljaš pod 'sočni' izrazi, ampak mi ne pade na pamet nobena 'sočna' beseda, s katero bi lahko opisala prijateljico, pa ne bi bila žaljiva. Ne vem, meni se to zdi kar precej dvolično.

flesherka_: kot rečeno, eno so dobre prijateljice, drugo so pa 'tretje osebe'. Če jaz fantu rečem, kako je moja bivša so-sošolka Janina lahka, ker je še vsakega fanta prevarala (to je izmišljen primer), je to drugače, kot če rečem o moji dobri prijateljici, da je zavaljena prasica (zanalašč 'sočne besede', ker je avtorica teme rekla, da jih je uporabila). Za razno razne Janine meni dol visi in mi je čisto vseeno, tudi če si one kaj podobnega mislijo o meni. Dobro prijateljico pa spoštujem in je zato nimam kaj obrekovat. So primeri, kjer teoretično fantu lahko poveš kaj o svoji prijateljici, kar mu sicer ne bi (npr. v kakih moralnih dilemah), ampak načeloma je pa to zame bolj ali manj no-go.

Pa seveda, ne govorim tu o 'obrekovanju' v stilu 'Tina je slabe volje, ker je padla izpit', ampak o zadevah, ki so izrazito zaupne.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
shania
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 10. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a shania » 12. Apr. 2010 17:27

POMISLI... Če bi tebi prijateljica to naredila, bi bila jezna nanjo?!
Srečo lahko najdemo v navadnem zrncu.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 12. Apr. 2010 17:56

Jaz sem nekako tako razumela prvi post, kot da sploh ni problem v tem, da si povedala fantu, ampak v tem, da si bila pri tem nesramna do prijateljice. Sori, to se ne dela.
Jaz imam jezik kot britev in repertoar žaljivk in kletvic večji od povprečnega mornarja, pa nikoli nič grdega ne rečem o fantu, družini ali prijateljih.
To ne pomeni, da o njih ves čas govorim samo pozitivno, ampak da se da tudi slabe stvari povedat brez uporabe žaljivih in nesramnih besed. Sploh si ne predstavljam, da bi za svojo prijateljico rekla, da je kurbica, debela pujsa, zabita kot telegrafštanga,...
Mislim, da se moraš opravičit.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 12. Apr. 2010 18:18

^^ Saj se ji je že opravičila, celo večkrat. Sicer pa bi bilo dobro vedeti kakšne "sočne" izraze si uporabila. Se pa strinjam s tem, da se to ne dela, če pa se že, se samo prenese kar si slišala, brez neprimernih izrazov, ki bi njo osebno lahko prizadelo, pa še to doma in ne nekje v javnosti. Če gre za zelo osebno stvar, za katero te je posebej prosila, da tega ne govori naokrog, pa se tega tudi drži, če sta pravi prijateljici.
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 12. Apr. 2010 19:58

kaj pa vem no... jaz fantu tudi vse (ta vse je pogojen. če se s prijateljicami pogovarjam o intimnih rečeh mu ne grem razlagat v kakšnem položaju kateri najbolj pride) povem in se mi to zdi normalno.
res odvisno kaj točno si rekla kot so povedale že ostale.

se je pa meni enkrat zgodilo nekaj podobnega. šla sva s fantom iz ene fešte peš domov in ker me je prijateljica z nekaterimi svojimi dejanji razkurila, sem mu to po poti precej glasno razlagala. nisem pa vedela, da ona hodi za nama, tako da me je slišala. ampak jaz sem imela namen povedati njej vse kar me je motilo, ampak ne tam v družbi in pod vplivom alkohola. vseeno sem pa v tistem trenutku to morala dati iz sebe. bilo me je tako sram, da ji nisem upala pogledati v oči. ampak ker je to pač ona je zadevo premislila in nič omenjala ali se skregala (četudi bi se upravičeno). čez kake tri mesece mi je na kofetu (ko je debata nanesla na to fešto) samo lepo umirjeno rekla: "veš tistega ti nisem zamerila. saj si imela prav. in vem da nisi hotela da izvem na tak način." jaz sem samo prikimala. še vedno mi je žal.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 12. Apr. 2010 20:21

Jaz pa fantu ne povem vsega, ker se mi to ne zdi fer do nikogar.
Do prijateljice ni fer, kajti če mi nekaj pove zaupno, je prav, da to ostane pri meni, ne pa, da se mora ona potem zanašat na molčečnost mojega fanta, ki ga mogoče niti ne pozna prav dobro in mu ni dolžna zaupat.
Do fanta pa ne, ker ga s tem brez potrebe vpletam v stvari, s katerimi nima nič.

Tu je govora o stvareh, pri katerih je res zaželena in nujna molčečnost. So redke, ampak pri njih molčim kot grob.
zelenica
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a zelenica » 12. Apr. 2010 21:33

Jaz se strinjam z emanuelo. So določene stvari, ki jih govorimo samo s partnerjem in določene, ki jih samo z najboljšimi kolegicami. Kar mi zaupa kolegica obdržim zase, brez, da bi mi mogla posebej naročit naj tega ne govorim naprej. Isto pričakujem od nje in zaenkrat moram potrkat s tem nisva imeli problemov. Z nobeno ne. Vemo kaj naj ostane samo med nami.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov