iskanje novega doma

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Kje sta si ustvarila prvi skupni dom?

Nakup stanovanja
15
25%
Najemniško stanovanje
12
20%
Gradiva hišo
11
18%
Uredila sva si zgornjo etažo v hiši staršev
23
38%
Skupaj glasov : 61

mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 09. Jan. 2010 14:06

Sama bi na tvojem mestu kupila majše stanovanje, ker lahko namesto najema plačuješ kredit. (garsonjera)

Ko se družina poveča za dodatnega člana prodaš stanovanje in imaš vsaj nekaj denarja za naslednjo stopničko v tvojem življenju.

Nato pa 2 opciji:
*s tem denarjem kupiš večje stanovanje in lahko čez par let znova prodaš stanovanje in greš v hišo
*če imata dobre službe si zgradita hišo

Pa še nekaj v razmislek, ker praviš, da načrtuješ otroka:
ALI ga bi imela v prisotnosti ali pod vplivom motenega človeka oz. tvojega tasta?
če je odgovor NE, rajši ne razmišlaj o ureditvi stanovanja pri tastu/tašči.
Sama si si že odgovorila, da je problem tast.

Naredi si finančni plan (sama nisi nič napisala kakšno plačo ima tvoj fant)
-koliko lahko daš na mesec za kredit
- ali se lahko kakšni stvari odpoveš, recimo 1 avtomobil namesto 2, mogoče reskiraš tudi kakšno smučanje ali morje za dosego cilja
- ali imaš kakšne delnice
- ali ti lahko tvoji ali njegovi starši pomagajo, tudi če ti dajo 1000 eur, si lahko npr. opremiš sobo, boljše nekaj kot nič
- ali imate kakšno zazidljivo parcelo, ki ti jo lahko podarijo starši, mogoče stari starši
- če imaš parcelo lahko gradiš hišo in sami naredite čim več oz. s pomočjo družine, prijateljev

Upam, da sem ti dala kakšn pameten predlog.
Pa še en nasvet: malo preveri forum podsvojostreho-finančna plat.[/b]
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 09. Jan. 2010 17:23

^se strinjam, oz. tudi moji nasveti so bili nekaj v tem stilu.
edino: glede manjšega stanovanja, prodaje in potem gradnje hiške: kje pa naj stanuje tisti čas, ko proda stanovanje in gradi hišo? glede na to, da so dobe gradnje hiše dandanes okrog dve leti? stanovanje pa verjetno mora prodati prej, ker rabi denar? jaz sem bolj za opcijo, da se trenutno preseli k njemu, kjer si uredita res zasilno stanovanje, kar je nujno, varčujeta pri opremi, mogoče porabita kaj starega in rabljenega in predvsem varčujeta za gradnjo ali nakup hiše/velikega stanovanja.

jaz mislim, da če res želiš svojo hiško, se moraš odpovedati, in nekdo, ki ima trdno željo, mu ni težko se odpovedati vsakodnevni kavi, počitnicam,smučanju,oblačilom, ki niso nujna ipd... :)
seveda je še bolj pametno začeti varčevati dovolj zgodaj, da imaš vsaj v štartu nekaj denarja privarčevanega vsaj za arhitekta in dokumente, sama gradnja pa potem na kredit. ob pomoči staršev/sorodnikov pa je vse skupaj seveda še malo lažje.
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
matejka**
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 20. 4. 2008
Kraj: MB

Neprebrana objavaNapisal/-a matejka** » 09. Jan. 2010 17:29

V življenju boš prišla do veliko odrekanj - z otrokom se boš mogla večini stvari odrečt da boš poskrbela zanj in da bo imel vse potrebne stvari - ko je manjši in tudi ko je večji, če bosta imela stanovanje se bosta mogla marsičemu odrečt, če bosta mela hišo...

Tudi sama se zavedam, da bo pri meni isto. In pri vseh je tako. Nečemu se moramo odrečt da lahko imamo tisto kar si že dolgo želimo.

najboljše res eno ali pa dvo sobno stanovanje in pač odplačuješ kredit. Ko pa povečaš družino pa prodaš staro stanovanje in kupiš večje, ali pa medtem ko si v tem stanovanju začneš počasi graditi hišo - staro stanovanje na koncu prodaš in še vedno imaš nek večji vir prihodka da potem odplačaš kar ti je na kreditu ostalo. Recimo. Je toliko možnosti. Samo se ne vseli k tašči, ker boš lahko obžalovala.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 09. Jan. 2010 17:37

Jaz si zase ne predstavljam, da bi se zaradi stanovanja zakreditirala za 10 ali 20 let ali kaj takega. Toliko let skrbi, če odplačal kredit, odrekanj. Zase vem, da bi bila težko srečna v takšni situaciji. Kakor komu.

Jaz bi oz. tudi bom si ustvarila življenje pri mojih ali njegovih starših. Z ločenim vhodom (pri meni je že ločen, pri fantu ne, a fant ima že vse zrihtano, jaz nič). Jaz raje umrem, kot da se odpovem potovanjem, luksuzu, ki ga sedaj imam. In zakaj? Da bo čez X let končno nekaj mojega oz. najinega in da bova čez ogromno let končno sproščena tam. Je pa res, da imava oba skulirane starše, ki se (upam da) nebi vmešavali. Pa še stari starši prav pridejo, ko imaš otroke. Pri nama je bolj problem, ker ne veva kje bi bila- vsak bo dobil svojo hišo in seveda vsak navija za svojo.

Avtorici svetujem, da živita pri enih starših in medtem počasi gradita hišo ali pa varčujeta za njo.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 09. Jan. 2010 17:52

Zdi se mi, da se nekateri ne zavedate čisto, da kredita ni ravno tako enostavno dobiti :wink: oz. je treba imet že kar konkrete znesek denarja privarčevanega, saj ti banke ne krijejo (ali pa mogoče v zadnjem času, nisem ravno na tekočem) 100% vrednosti nepremičnine.
Glede na to se mi zdi, da za vaju ta opcija še nekaj časa žal ne bo prišla v poštev. Nekateri so srečni, če sploh dobijo odobren kredit.

Drugače pa se strinjam s postom od *male*, čeprav meni zakreditiranost ne predstavlja neke grožnje, ampak mi je čisto sprejemljivo.
Se pa strinjam, da je v primeru, če so odnosi s starši OK, možnost bivanja v isti hiši čisto sprejemljiva.
Nekomu pač ni prioriteta bivanje na svojem za vsako ceno, če se ponujajo še druge možnosti. :wink:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 09. Jan. 2010 18:06

^^ Res je.

Pa še avtorica teme je napisala, da je brez službe. Odvisno tudi, če ima kaj prihranjeno, ali pa fant. Pa kakšna je fantova plača (čeprav jaz nikoli nebi živela v stanovanju za katerega daje denar le fant).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 09. Jan. 2010 18:16

^je res, ja. ampak tudi ona se trudi najti službo, menda.
s krediti pa je tak, odvisno je od višine plače, od načina zaposlitve (za nedoločen/določen čas), od višine cene nepremičnine. mesečna renta je lahko največ 1/3 plače. torej če ima nekdo 1000€, je to 300€. če imata oba toliko, je to 600€. s tem dobita nekje 70k€ kredita na dobo 15 let. približno. če imaš parcelo, kaj privarčevano in če nekaj primaknejo tudi starši, se da s tem že lepo hiško narediti. odvisno je seveda tudi, na katerem koncu Slovenije se namerava graditi, ker so cene zelo različne. recimo v pomurju je cena m2 okrog 10evrov (parcela) v ljubljani pa okrog 100€ ali več. tudi urne postavke gradbenih izvajalcev so v lj dosti višje kot v pomurju. zato se v pomurju za 100k€ naredi prava bajta, v lj pa je to komaj tretjina. isto je s cenami stanovanj.
“Fashion does not only exists in dresses;
fashion is in the air, it is brought in by the wind,
one feels it coming, breathes it in,
it is in the sky and on the pavement,
it depends on ideas, customs, and happenings” - Coco Chanel
Uporabniški avatar
crnolaska
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 5. 8. 2007
Kraj: Dolenska

Neprebrana objavaNapisal/-a crnolaska » 09. Jan. 2010 19:53

a je katera že slišala za te subvencije ki jih daje država mladim družinam?
Uporabniški avatar
kiny
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 8. 2007
Kraj: over the rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a kiny » 09. Jan. 2010 22:13

Js v isti hiši s starši ne mojimi ne njegovimi nebi bila.... če pa nebi imela druge možnosti bi pa pač živela z njimi v isti hiši, ampak midva razmišljava bolj o nakupu stanovanja oziroma bi si naredila hišo malo stran od naše kjer mamo eno parcelo vendar še vedno dovolj stran da mi starši nebi gledali na dvorišče...
V tvojem položaju bi se počutila ful nelagodno ker bi se mi po eni strani tašča ful smilla po drugi strani bi se pa spraševala kaj bo ko bom tam...če je sploh dobro za otroke da bojo vsak dan videli svojga dedka pijanega in babico v solzah....?
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 09. Jan. 2010 22:20

Ne vem, če pri vama obstaja možnost gradnje hiše ali nakupa stanovanja dokler je plača samo ena, razen, če fant nima bajno plačo. Četudi jo ima, bi se jaz počutila zelo slabo, če bi samo on vlagal denar. Poleg tega načrtujeta družino, kar pomeni še večje stroške. Noseča boš še težje dobila službo. Kredit je kar težko dobit, sploh, če nisi zaposlen za nedoločen čas. Tudi malo tvegano glede na to, da kar precej odpuščajo, sploh če bi bila plača le ena, družinski člani pa trije in še kredit za breme. Najprej pa bi morala vedeti kakšno službo ima tvoj fant in koliko zasluži in kakšno možnost zaposlitve imaš ti, da bi ti lahko naprej svetovala.

Drugače pa tasti in tašče niso vedno takšen bav bav. Midva živiva pri fantovih starših. Zgoraj sva si opremila svoje stanovanje (kuhinja, dnevna soba, kopalnica, wc in 2 spalnici). Tast in tašča se v naše življenje ne vtikata, ne vabita se na kavo in ne hodita v naše stanovanje, ne da bi ju povabila. Veliko pa pripomoreta pri varstvu otroka, kuhanju in podobnih rečeh. Imamo se super :)
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 11. Jan. 2010 16:32

Avtorica teme se več nič ne oglasi, da bi kakšno stvar razjasnila.

Nekatere pravite/pišete, da nebi imele kredit. Rajši imam 10, 15 let kredit in je nekaj moje. Še zmeraj lahko prodam. Cena nepremičnin se ne bo zmanjšala drastično.

Nekateri imajo kredit za avtomobil 5 in več let in ko odplačaš kredit, avto izgubi skoraj vso vrednost. In nimaš "nič". Pri hiši ti pa vrednost ostane.

Pri subvencijah za mlade družine pa je pogoj otrok (naj me popravi kdo če se motim), ki ga pa trenutno še nima.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 11. Jan. 2010 16:56

^^ Jaz sem na splošno proti kreditom. Proti kreditu za avto, za stanovanje. Razen mogoče kakšne manjše vsote in kratka obdobja.

Govorim seveda hipotetično, ker še nisem v taki situaciji, sem bila pa nekak "vzgojena" v prepričanju, da krediti niso kul :D

Če si ne morem privoščiti dobrega avta, si kupim cenejšega ali rabljenga. Da bi kredit jemala zato da bi imela eno limuzino- no way.

Seveda odvisno od posameznika in naj sam zase presodi kako mu najbolj ustreza :wink:
Baby*
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Baby* » 11. Jan. 2010 17:43

Se čist strinjam z *mala*. Js si tut neb vzela nikol kreditA za avto da bi potem mela newem kaj ampak sploh še nebi blo moje. nikol neweš kaj pride in mogoče nemoreš odplačevat raje vzamem rabljen avto in šparam za novega pa si potem novega kupim in lahko rečem da je 100% moj. Niti ne vem kaj je narobe če si pri starših narediš imaš svoj vhod svojo kuhinjo vse svojo. mi še imamo zaenkrat skupno kuhinjo pa se čist 100% zastopmo še nikol ni blo kakih konfliktov delama pa seveda na tem da boma mela svojo kuhno počasi tak da je super svoj vhod vse svoje potem sploh tašče včasih kak dan sploh ne vidim...sploh pa ko kam greš pa lahk daš otrokeca ahtat pa so še srečni :)
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 11. Jan. 2010 17:53

Baby* napisal/-a:Niti ne vem kaj je narobe če si pri starših narediš imaš svoj vhod svojo kuhinjo vse svojo.

Nič ni narobe v primeru ko se VSI RAZUMEJO.
Problem nastane, ko :

Marcela123 napisal/-a:Tast je kategorija zase, težek človek, povrhu tudi malo duševno bolan. Predpisanih zdravil ne jemlje, ker pije. Čeprav se mu je stanje v času ko je zdravila redno jemal izboljšalo. Skratka moje vprašanje je ali si želim , hočem živeti pri njih? Kaj mi, nam bodo leta »skupnega« življenja pod isto streho prinesla? Najraje bi, če bi lahko živela in če bi imela denar, bi si uredila malce večje stanovanje in živela s fantom svoje življenje. Tako bi se imeli vsi radi, in se ne bi prepirali. Ne da se prepiramo že zdaj, tašča je zelo preprosta in razumna, vendar ali bo vedno tako? Problem je tast.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 11. Jan. 2010 18:01

jst bi pa raje kredit vzela (če ga boš dobila) kot pa živela pri starših. čist hipotetično tud men krediti niso kul. za avto najbrž še nekako gre, ampak za stanovanje boš pa težko našparal v nekem doglednem času, razen če ti starši pri tem velikodušno ne pomagajo. ali pa če imaš res visoko plačo (kar je na začetku najbrž nimaš).

v vsakem primeru bosta morala nekam vložit denar, tud opremljanje prizidka pri starših nekaj stane. morata pošteno razmislit, ker bo poten težko spremenit karkoli. glede na to, kar si napisala, jst ne bi šla živet k njegovim staršem. sklepam da bi vaju tašča precej obremenjevala s svojimi problemi z možem, on pa tud očitno ni čist pri sebi.
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov