Hipnoza in hipnotiziranje ljudi

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 26. Nov. 2007 14:10

Kakšno mnenje imate glede hipnoze? Pravijo da z njo lahko pridemo globoko v našo podzavest in tako lažje razumemo stvari katerih v zavestnem stanju ne moremo. Bi se dali zapeljat v tako stanje????

Npr. nekatere tehnike lahko omogočijo ljudem da ponovno doživijo določen dogodek, ki so ga podzavestno potlačili ven iz spomina. Nekateri se pustijo hipnotizirat tudi zato, da zvejo zakaj se bojijo nekaterih stvari: recimo vode, višine, raznih živali... Enkrat je bila oddaja na TV-ju kako se otresti določenih strahov, in so eno žensko ki se je bala kač, hipnotizirali in ji neke stavke nenehno ponavljani (npr. "ne bojim se kač") in ko se je ženska zbudila je začutila željo da se dotakne kače :? Če se ne motim si je kasneje celo nabavila kačo za domov :? Se pravi, vsi naši občutki, kamor spadajo tudi strahovi, naj bi bili le psihične narave in če se človek malce "poigra" s podzavestjo se lahko otrese marsikaterih slabih nagnjenj oz. lastnostni.

Hipnoza je tudi priznana tudi s strani uradne medicine, vendar je kot terapevtsko orodje še vedno bolj malo uporabljana. Jst osebno sem s tega področja prebrala že veliko literature in se mi zdi zadeva fuuul zanimiva. Neverjetno se mi zdi kako ljudje v hipnozi začnejo zaznavat določene stvari in imajo možnost se spomniti še tako potlačenih in "pozabljenih" stvari.
Never-ending-story
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 14. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Never-ending-story » 26. Nov. 2007 14:18

Nisem še bila hipnotizirana, samo bi me zelo zanimalo videti oz. občutiti zadevo. Mislim pa, da je stanje podobno stanju tik preden zaspiš oz. stanju prebujanja.

Po moje da nekaj je na tem... verjamem da lahko res začneš govorit o stvareh za katere v budnem stanju sploh ne veš oz. se jih ne spominjaš.
Uporabniški avatar
Buttercup
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Buttercup » 26. Nov. 2007 14:26

Jst bi se ful dala hipnotizirat. Na splošno se mi zdi ful zanimivo raziskovat človekovo podzavest. Po moje se v zavestnem stanju sploh ne zavedamo koliko so naši možgani sposobni dojet nekatere stvari. Enkrat sem brala da imamo v zavestnem stanju neko prepreko oz. nek "zid" ki nam onemogoča da bi lahko razumeli čisto vse stvari. K temu naj bi pripomogle naše emocije (recimo strah) ki avtomatično preprečijo dojemanje določenih stvari. Edino hipnotizer ti baje lahko iz nezavednega dela spravi na plano zadeve, ki sploh ne veš da jih imaš v glavi.

Bi bilo fino, če bi me kdo hipnotizirali enkrat, ker me ful zanima kaj bi ven prišlo :D
Uporabniški avatar
Chavah
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Chavah » 26. Nov. 2007 14:37

Uff tud mene take stvari ful zanimajo! Baje da v času hipnoze padeš v nek "slave mode".

Me pa zanima če lahko človek v hipnozi naredi tudi stvari, ki jih v zavestnem stanju recimo ne bi??? Npr. da bi ubil nekega človeka.

Pa tudi tisto mi ni jasno, ko je hipnotizirani človek položen na dva stola, zelo narazen, hipnotizer pa "skače" po njem :?
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 26. Nov. 2007 14:40

Chavah napisal/-a:Pa tudi tisto mi ni jasno, ko je hipnotizirani človek položen na dva stola, zelo narazen, hipnotizer pa "skače" po njem :?

V resnici takrat hipnotiziran človek leži na deski! :wink:
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 26. Nov. 2007 14:52

Chavah napisal/-a:Baje da v času hipnoze padeš v nek "slave mode".

Hipnoza ni "mind-control tool". "Slave mode" je edino do te mere, da pride do zaobidenja kritično-analitičnih faktorjev in je s tem olajšan vstop sugestij v podzavest. Je pa dejstvo, da v hipnozi ostanejo vsi etični, socialni in drugi normativi, ki jih človek pridobi skozi življenje, ohranjeni, zato v hipnozi ne boš naredila nekaj kar ne bi tudi drugače pri polni zavesti.

Black Amber napisal/-a:
Chavah napisal/-a:Pa tudi tisto mi ni jasno, ko je hipnotizirani človek položen na dva stola, zelo narazen, hipnotizer pa "skače" po njem

V resnici takrat hipnotiziran človek leži na deski! :wink:

Hehe, pri hipnozi ne gre za nobeno desko spodaj :D To ni noben "show" pri katerih kamere in čarodej manipulirajo z gledalci. Deske uporabljajo samo iluzionisti v svojih showih... v pri hipnozi pa spodaj ni ničesar kar bi človeka držalo, ampak vse dosežejo mišice (mišice hrbta, roke, noge, vratu) in posledično lahko oseba zdrži celo težo enega človeka s podporo le dveh "skrajnih" točk na obeh straneh. Ampak take vrste hipnoze ne odobrava večina hipnoterapevtov in jo celo zavračajo, ker dostikrat prihaja do poškodb vratu in mišic ko se človek vrne v normalno stanje.

No, na splošno pa se tud meni zdi zanimiv ta "fenomen" hipnoze in stanje ki ga lahko dosežeš pri tem...
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 10. 11. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 26. Nov. 2007 14:57

Baje se z neko vrsto hipnoze lahko doseže to, da se človek začne spominjati prejšnjih življenj.

Jst osebno se ne bi v kej tazga podajala, ker bi me blo preveč strah kaj bi lahko zvedla...
Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 13. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 26. Nov. 2007 15:05

^^ temu se reče "hipno regresija" (če se ne motim). Ampak jst ne verjamem v to metodo hipnotiziranja. Dostikrat pride tudi do t.i. "false memory" (napačni spomin), ki niso nič drugega kot le plod naše domišljije. Recimo veliko ljudi, ki se odloči za "hipno regresijo" ima že v glavi ustvarjeno sliko kako naj bi zgledalo "posmrtno življenje" in kaj približno naj bi bil v prejšnjem življenju. Potem se še dogaja to, da te hipnotizer začne voditi in usmerjati, kar sproži nastanek neresničnega spomina... ki pa je seveda takrat za pacienta živo resničen kot da bi se res zgodil.

Ne vem no... men je to naveden "hokus pokus".
Uporabniški avatar
little_biest
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a little_biest » 26. Nov. 2007 15:10

Ne bi rekla da gre za navaden "hokus pokus"... To je klinično testirana in preverjena metoda, ki se uporablja tudi v medicini, še posebej v psihiatriji... da ne omenjam rabe za najdbo izgubljenih predmetov... in še kaj podobnega.
Zadnjič spremenil little_biest, dne 27. Nov. 2007 10:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Schatzika
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a Schatzika » 26. Nov. 2007 15:20

Jst bi se dala hipnotizirat tako, da bi določene stvari pozabila.
Uporabniški avatar
ghotic_girl
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a ghotic_girl » 26. Nov. 2007 15:24

Kar se tiče tistih hipnoz ko greš v prejšnja življenja... baje obstaja tudi v Sloveniji nekaj ljudi ki to izvajajo. Preden prideš tja ti povejo, da lahko zadeva čisto propade in da se ne boš spomnil ničesar, tako da greš tja na lastno odgovornost (in stroške seveda). Sem slišala za par ljludi, ki so se spomnili prejšnjih življenj, in baje je zadeva čisto resna.
Uporabniški avatar
Overload
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Overload » 26. Nov. 2007 15:39

Če bi se jst odločila za "obuditev" spomina za nazaj, bi se odločila le za spomine iz tega življenja... se pravi, da bi se spomnila vsakega detajla, celo tistih otroštva... Sicer ne vem zakaj bi bilo to dobro, ampak bi bilo zabavno :D
Uporabniški avatar
Shanaxi
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: v njegovem objemu

Neprebrana objavaNapisal/-a Shanaxi » 26. Nov. 2007 15:50

Jst bi pa bolj rekla, da je hipnoza podobna meditaciji, samo da stanje "alfa valov" vzbudi nekdo drug in ne sam. "Alfa valovi" pa nastopijo takrat, ko iz uma odstraniš vse misli oz. takrat, ko le sediš na stolu kot "rastlina". Torej, samo sedenje brez kakršnihkoli misli. Po moje da zadeva za neizurjenega ali začetnika ni pretirano lahka.

Nekateri mojstri meditacije trdijo, da v takšnem stanju lahko počneš vse živo (vključno z izventelesnimi izkušnjami). Jst kej tazga še nisem poskusila, lahko pa sprožim na sebi stanje "alfa valov" kadarkoli hočem. Tudi v diskaču ob glasni glasbi. Je koristno tudi za preganjanje bolečine.
Uporabniški avatar
Bloodelf
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Bloodelf » 26. Nov. 2007 16:05

Moj brat je hodil v tujino na neke hipnoze, ker je od malega jecljal... in po treh "seansah" se mu je stanje ful izboljšalo... potem je zadevo čez pol leta ponovil in zdej nič več ne jeclja! Doma kar nismo mogli verjet, ker smo že vse probali, pa nič ni pomagalo.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 26. Nov. 2007 16:13

^^ ful hudo! No to je eden izmed primerov, ki jasno kažejo, da hipnoze niso nek "larifari". Marsikateri problem je psihičnega področja in ga ni mogoče z nobenimi tabletami pozdravit. Sploh jeclanje je taka tipična psihološka težava in hipnoza je za moje pojme še najboljša metoda za njeno zdravljenje.

Zanimiva je ta zgodba:

Nek trgovski potnik je močno jecljal. Ko je prišel v neko podjetje sklepati nek posel, ga je oseba, ki se mu ga ni ljubilo poslušati poslalo k drugi osebi, ki je imela isto govorno napako. Seveda sta oba ob vsesplošnem jecljanju mislila, da se dela drugi norca iz njega in da ga zafrkava. Kmalu sta ugotovila, da oba jecljata, kar jih je zelo zelo približalo drug drugemu. Postala sta zelo dobra poslovna partnerja in dobra prijatelja. In od takrat naprej ko sta se skupaj pogovarjala nista več jecljala. (Kar pomeni da je zadeva odpravljiva).

Ponavadi pa se jecljanje poveča ob tremi, če vidiš da se osebi mudi, ali pa pod stresom...

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov