Fant je pretirano ljubosumen in nasilen
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
kuhanovino napisal/-a:
to tud mene zanima od kod folku ta ideja...hmmm...pol naj bi veljalo tud isto za tipe,da si iščejo punco čim bolj podobno mami?mislim,da če bi šlo na to,da če bi bla jaz tašči podobna,da midva ne bi zdržala...
moj pa me tud nit malo na mojga fotra ne spominja.[/quote]
To teorijo si nism jaz zmislila. To psihoanalitiki govorijo. Zavestno iščeš osebo, ki bi bila drugačna tvojemu staršu, a podzavestno naletiš ravno na tako, ki je podobna. To ni mišljen zdaj videz, da ne bo pomote. Ampak to spoznaš šele v konfliktu s partnerjem. Ljudje hrepenijo po istih konfliktih kot so jih imeli sami doma, zato si podzavestno iščejo takega partnerja s katerim bodo lahko, ta konflikt razrešili.[/quote]
Zelo poenostavljeno napisano, ampak splošno gledano drži.
Matej, če želiš več izvedeti o tem si preberi kakšno Freudovo delo za začetek. Celotna Freudova teorija temelji na gonih posameznikov, ki vplivajo na jaz, nadjaz in ono, največji vpliv na naše obnašanje pa naj bi imelo vse kar je nezavedno in potlačeno. Ljudje zadovoljujemo svoje potrebe na način, ki nam je znan oz. preverjen. In na tej teoriji temelji predpostavka, da ženske iščejo moškega, ki je podoben njihovem očetu. O tem sta pravtako pisala tudi Lacan in Žižek.
Teorija naj bi držala na vseh ljudeh, saj vsi na enak način zadovoljujemo svoje potrebe. Če pa teorija dejansko drži, pa najbrž ne ve nobeden, ker še vedno obstajata dva pola strokovnjakov, tisti, ki se strinjajo in tisti, ki temu oporekajo. Po mojem mnenju najbrž do neke mere drži, čeprav je imel Freud na trenutke res že nekoliko preveč nore ideje zame.
- zvezdica17
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 6. 2008
Oj,
moje blodnje si lahko preberete pod temo ljubosumje brez meja.
Ne vem več, kako naj zdržim ta pristisk na srce, k bi v trenutku šla nazaj, čeprav mi sploh ne obljublja zaupanja. Jeza, da nisem z njim, kar mi je vbostvu hudo, ampak če popustim ne bo nič drugače.
Vem da ne bo drugače in vem da me bo še dolgo bolelo in ne bo boljše takoj. Pa še delo-še tam ga bom vidla.
Eh, v kaj sem se zapletla. Je kdo imel takšno izkušnjo? Kako si jo olajšaš, čeprav veš da je pravilna ampak boli.
moje blodnje si lahko preberete pod temo ljubosumje brez meja.
Ne vem več, kako naj zdržim ta pristisk na srce, k bi v trenutku šla nazaj, čeprav mi sploh ne obljublja zaupanja. Jeza, da nisem z njim, kar mi je vbostvu hudo, ampak če popustim ne bo nič drugače.
Vem da ne bo drugače in vem da me bo še dolgo bolelo in ne bo boljše takoj. Pa še delo-še tam ga bom vidla.
Eh, v kaj sem se zapletla. Je kdo imel takšno izkušnjo? Kako si jo olajšaš, čeprav veš da je pravilna ampak boli.
-
merisima - Kofetarica
- Na forumu od: 18. 7. 2008
/\/\4t3j napisal/-a:kuhanovino napisal/-a:psihoanaliza se mi zdi da se reče temu področju
Ja, ampak to mi nisi podala odgovora, ki ga jaz želim. Jaz bi želel videt raziskave, ki jih omenja LanaMaxim. Če rečeš, da je bilo dosti raziskav narejenih in da hčerka izbere za svojega partnerja alkoholika zato, ker je njen oče bil tudi takšen...kaj pa vem. Tudi če je bila narejena raziskava, to še ne pomeni, da drži(zelo rad pa bi videl katere raziskave so bile opravljene).
V tej teoriji je pomoje več posploševanja kot dejanske resnice.
Te raziskave bi morale biti natančo opravljene, veliko število ljudi bi se moralo testirat itd.
Verjamem, da je dejansko kar nekaj primerov, ki potrjujejo vašo teorijo. Če želiš to dokazat, pomeni, da bi skoraj vsi ljudje morali iskat partnerja, ki je podoben svojemu staršu. Če imaš ti le 30% ljudi, ki potrjujejo raziskavo, 70% pa potrjuje nasprotno, potem tvoja teorija ne drži oz. drži le pri manjšini.
Podpis
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
-
trapa - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 8. 2005
- Kraj: Koper
Zakaj pa se eni bojite psihoanalize kot hudič križa? Vas je strah, da ni vse tako lepo, kot izgleda?
To, da si iščemo partnerje podobne staršem je že obče znano. Na to "finto" ne pada 30, niti 50% populacije, ampak dejansko velika, velika večina. O tem govorijo že srednješolski učbeniki psihologije.
Če sami pravite, da takim teorijam ne verjamete, poprosite kolege naj potegnejo kake vzporednice med vašimi partnerji in starši.
Čeprav mam fotra, ki pije, še nisem (pa tudi ne bom) mela pijanca. Sem pa lahko med fotrom in bivšimi potegnila kako pomembno vzporednico.
Kolegica ima vedno copate poleg sebe. Ker je tak njen fotr. Pa punca pravi, da hoče poleg sebe močnega partnerja.
Žal je tako, da v času odraščanja družinsko sliko na tak ali drugačen način ponotranjimo. Ta pa - hočeš, nočeš - vpliva na nas. Ni rečeno, da iščemo oblastne matere, pretepaške očete,... iščemo pa nekaj "domačega". Zelo radi na primer furamo dalje občutek, da "nismo nikdar dovolj dobri" in podobno. Tudi preko partnerjev.
Larifari? Hihi, kar tolažte se.
To, da si iščemo partnerje podobne staršem je že obče znano. Na to "finto" ne pada 30, niti 50% populacije, ampak dejansko velika, velika večina. O tem govorijo že srednješolski učbeniki psihologije.
Če sami pravite, da takim teorijam ne verjamete, poprosite kolege naj potegnejo kake vzporednice med vašimi partnerji in starši.
Čeprav mam fotra, ki pije, še nisem (pa tudi ne bom) mela pijanca. Sem pa lahko med fotrom in bivšimi potegnila kako pomembno vzporednico.
Kolegica ima vedno copate poleg sebe. Ker je tak njen fotr. Pa punca pravi, da hoče poleg sebe močnega partnerja.
Žal je tako, da v času odraščanja družinsko sliko na tak ali drugačen način ponotranjimo. Ta pa - hočeš, nočeš - vpliva na nas. Ni rečeno, da iščemo oblastne matere, pretepaške očete,... iščemo pa nekaj "domačega". Zelo radi na primer furamo dalje občutek, da "nismo nikdar dovolj dobri" in podobno. Tudi preko partnerjev.
Larifari? Hihi, kar tolažte se.
Imaš, da me vikaš!
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Se strinjam s trapo Ogromn primerov poznam, ko majo ženske za fotre pijance in si pol tud same najdejo pijance (npr. moja mami ja bla taka, sam se je pol začela zavedat tega problema), al pa so fotri kur*irji (če po domač povem) in si tud same najdejo tipe, ki jih varajo...sj to delaš čist nevede, to je vse v podzavesti. Sm dost slišala in tud prebrala na to temo.
-
xurshax - Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 12. 2008
- Kraj: Primorska
Zanimiva debata Ampak se ne strinjam s to teorijo.
Imam starše, ki sploh ne hodijo ven, novo leto kar prespijo, mama še ima nekaj prijateljic, za očeta pa bi lahko trdila da nima niti ene osebe s katero bi se družil razen svojega potomstva.
Sama sem zelo odprta oseba in veliko časa preživim med ljudmi, ker v samoti preprosto ne zdržim. Torej se z očetom popolnoma razlikujeva. In lahko verjamete, da zato sama ne bi iskala partnerja, ki je nedružaben ker ne bi prenesla imeti ob sebi osebo, ki prijateljuje samo s televizorjem.
To je torej moje mnenje glede na podlagi lastnih iskušenj. Ne bom pa trdila, da to velja za vse. Zagotovo obstajajo tudi ljudje, ki bi lahko potrdili to teorijo, menim pa da v večini to ne drži.
Imam starše, ki sploh ne hodijo ven, novo leto kar prespijo, mama še ima nekaj prijateljic, za očeta pa bi lahko trdila da nima niti ene osebe s katero bi se družil razen svojega potomstva.
Sama sem zelo odprta oseba in veliko časa preživim med ljudmi, ker v samoti preprosto ne zdržim. Torej se z očetom popolnoma razlikujeva. In lahko verjamete, da zato sama ne bi iskala partnerja, ki je nedružaben ker ne bi prenesla imeti ob sebi osebo, ki prijateljuje samo s televizorjem.
To je torej moje mnenje glede na podlagi lastnih iskušenj. Ne bom pa trdila, da to velja za vse. Zagotovo obstajajo tudi ljudje, ki bi lahko potrdili to teorijo, menim pa da v večini to ne drži.
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
Ne sam, da obstajajo ljudje, ki lahko potrdijo to teorijo, obstajajo psihologi, psihiatri itd., ki so o tem napisal velik in tud izhajajo iz tega pr 'zdravljenju'. Pa sej to zdj ne pomen, da če vaš fotr ne je zelja, da si boste najdle tipa, ki ne je zelja, to so globje stvari in eni ne razumete čist kaj je tle mišljen.
Npr. ženska, ki je imela fotra za pijanca, odrašča s sliko, da je fotr skoz pijan, tepe mamo, otroke in čeprav ve, da to ni u redu, to pusti neki v njeni podzavesti (pač ene vzorce) in velikrat tud sama 'naleti' na tazga moža. Velik se jih tega sploh ne zaveda.
Npr. ženska, ki je imela fotra za pijanca, odrašča s sliko, da je fotr skoz pijan, tepe mamo, otroke in čeprav ve, da to ni u redu, to pusti neki v njeni podzavesti (pač ene vzorce) in velikrat tud sama 'naleti' na tazga moža. Velik se jih tega sploh ne zaveda.
-
trapa - Kofetarica
- Na forumu od: 12. 8. 2005
- Kraj: Koper
Yazmeen napisal/-a:Npr. ženska, ki je imela fotra za pijanca, odrašča s sliko, da je fotr skoz pijan, tepe mamo, otroke in čeprav ve, da to ni u redu, to pusti neki v njeni podzavesti (pač ene vzorce) in velikrat tud sama 'naleti' na tazga moža. Velik se jih tega sploh ne zaveda.
Niti ni treba, da bo dobila pijanca. Recimo se ji bojo zagabli, ker se zaveda, kaj je počel fotr.
Bo pa dobila kakega sebičneža, ki ji ne bo znal pokazat, da jo ima rad. Tako se bo ob njem počutla - tako kot se je ob fotru - da ne glede na to kaj naredi, ni nikoli dovolj dobra in vredna ljubezni.
Imaš, da me vikaš!
- vivida
- Sramežljivka
- Na forumu od: 9. 4. 2005
xurshax napisal/-a:Zanimiva debata Ampak se ne strinjam s to teorijo.
najbrž so bli tut tvoji starši enkrat tok stari k ti in takrat so hodil vn, so mel prjatle.......
js se sto teorijo POPOLNOMA strinjam. Res je, ni nujno, da smo popolne slike staršev partnerja, ampak neke vzporednice pa defenitivno so.
kar je čist logično, starši so nas vzgajal, oni so nas naučil odnosov in če si to priznamo, al pa ne, so še zmeri dostkrat naš vzor/jim želimo ugodit, posledica tega pa je, da tut iščemo partnerje, ki so jim vsaj mal podobni, ker to je itak bil naš vzor.
mislm, da to tematiko obravnava skor vsaka knjiga psihologije, tut za amaterje.
nezavedno ma tako moč na našo psiho, da je ene tok strah tega, da raj, kokr da bi si o tem kej prebral, hitr vse zanikajo. :ertrink:
The greatest thing, You´ll ever learn, is just to love, and be loved in return
- lorelaj
- Kofetarica
- Na forumu od: 27. 6. 2005
xurshax napisal/-a:Zanimiva debata Ampak se ne strinjam s to teorijo.
Na to ne smeš gledat tako zelo posplošeno. Logično je, da če ti gre določena lastnost močno na živce, je ne boš iskala pri partnerju, vendar sem prepričana, da sta si oče in tvoj fant po določenih lastnostih podobna. Verjamem da si ti zelo odprta oseba, tvoja starša pa ne, ampak to je samo ena od lastnosti, ki ti gre na živce.
To da na večini teorija ne drži, ni res. Morda ne drži le na redkih izjemah, ker ti že sama logika pove, da se ponavadi odločimo za bolj varno pot in izberemo tisto kar poznamo. Če je tvoj oče nedružaben, mogoče zelo rad na primer kuha, veliko naredi okrog stanovanja, rad bere in take lastnosti boš mogoče potem iskala pri partnerju.
-
xurshax - Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 12. 2008
- Kraj: Primorska
Ja, mogoče imate prav ampak sama vidim vse prej kot podobnosti...
Vivida-> kar se tiče ''hojenja ven''-> oče je že pri 12ih letih izgubil starše in zato je večino časa preživel v hiši, mama pa je imela zelo stroge starše in kot sem zadnjič izvedela je v življenju šla na 1 koncert in nič več. Za očeta ne bi upala trditi da je sploh obiskal enega (s tem mislim koncerte na prostem ali v koncertnih dvoranah in ne mjuzikle ter podobno).
Ja, lorelaj, imaš prav-logično je da izberemo bolj varno pot ampak tle je tudi druga skrajnost-lahko poskušamo popolno nasprotje. Spomnem se, ko smo pri psihologiji komentirali načine vzgajanja in tudi tam smo omenili-veliko ljudi vzgaja svoje otroke kot so bili sami vzgajani, so pa nekateri ki naredijo popolno nasprotje.
Vivida-> kar se tiče ''hojenja ven''-> oče je že pri 12ih letih izgubil starše in zato je večino časa preživel v hiši, mama pa je imela zelo stroge starše in kot sem zadnjič izvedela je v življenju šla na 1 koncert in nič več. Za očeta ne bi upala trditi da je sploh obiskal enega (s tem mislim koncerte na prostem ali v koncertnih dvoranah in ne mjuzikle ter podobno).
Ja, lorelaj, imaš prav-logično je da izberemo bolj varno pot ampak tle je tudi druga skrajnost-lahko poskušamo popolno nasprotje. Spomnem se, ko smo pri psihologiji komentirali načine vzgajanja in tudi tam smo omenili-veliko ljudi vzgaja svoje otroke kot so bili sami vzgajani, so pa nekateri ki naredijo popolno nasprotje.
- kuhanovino
- Sramežljivka
- Na forumu od: 25. 12. 2008
- Kraj: kranj
xurshax napisal/-a:Ja, mogoče imate prav ampak sama vidim vse prej kot podobnosti...
Poglej bolj v globino odnosov. To je samo en vidik- zabava- da se ti rada zabavaš, tvoji starši pa ne.
- fun
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 15. 8. 2005
trapa napisal/-a:Yazmeen napisal/-a:Npr. ženska, ki je imela fotra za pijanca, odrašča s sliko, da je fotr skoz pijan, tepe mamo, otroke in čeprav ve, da to ni u redu, to pusti neki v njeni podzavesti (pač ene vzorce) in velikrat tud sama 'naleti' na tazga moža. Velik se jih tega sploh ne zaveda.
Niti ni treba, da bo dobila pijanca. Recimo se ji bojo zagabli, ker se zaveda, kaj je počel fotr.
Bo pa dobila kakega sebičneža, ki ji ne bo znal pokazat, da jo ima rad. Tako se bo ob njem počutla - tako kot se je ob fotru - da ne glede na to kaj naredi, ni nikoli dovolj dobra in vredna ljubezni.
((Potem se meni obeta zlat dečko ker mam vredu atija ))
Jaz ne vrjamem čist v to teorijo...Vem da je vse podzavestno, in da se v veliki večini primerov to zgodi... Ampak jaz bolj vidim povezavo v tem; npr če je oče kurbir/pijanec, bo potem tudi njegov sin kurbir/pijanec, in se bo do žene(oz punce) obnašal tako kot njegov oče do njegove mame...
To se ne zgodi, ker bi on iskal žensko, ki je podobna njegovi mami (žrtev), ampak ker bo sam tak kot nejgov oče...
To je bil samo primer. Lahko bi dal namesto pijanca kakšno drugo skrajnost.
- vivida
- Sramežljivka
- Na forumu od: 9. 4. 2005
((Potem se meni obeta zlat dečko ker mam vredu atija ))
ne, to sam pomen, da boš ISKALA tazga partnerja, zej pa če ga boš najdla, je pa najbrž vprašanje usode, za tiste k u to verjamejo.
men se zdi, da je isti primer s tistimi, k so bli zlorableni in pol zlorablajo naprej, če si pač laži kdo predstavla- kar se Janezek nauči, to Janezek zna...
ne, to sam pomen, da boš ISKALA tazga partnerja, zej pa če ga boš najdla, je pa najbrž vprašanje usode, za tiste k u to verjamejo.
men se zdi, da je isti primer s tistimi, k so bli zlorableni in pol zlorablajo naprej, če si pač laži kdo predstavla- kar se Janezek nauči, to Janezek zna...
The greatest thing, You´ll ever learn, is just to love, and be loved in return
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov