CP, me veseli, da te za spremembo zanima konstruktivna debata.
Ananhas: Mislim, da je to, da hodi k psihologu že delo na sebi in to, da ''psiholog ne pomaga'' ni nujno signal, da je potrebno psihologa menjat. Zadeva je takšna, da pri določenih motnjah - npr. borderline osebnostna motnja, ki bi jo avtorica teme čisto lahko imela - veliko pomeni že to, da je oseba pripravljena sodelovat/hodit na obravnave k psihologu, hkrati pa je dejstvo, da terapija pomaga šele na daljši rok, morda v enem letu ali več še niti ne bo bistvenega napredka, odvisno pač od stopnje težav/diagnoze. Včasih ljudje preprosto ne zmorejo več in je dejstvo, da jim je tu treba veliko pomagat.
Fant bi lahko veliko naredil, če bi se recimo začela skupaj gibat - hodit npr. na izlete, v hribe, teč, če bi si omislila psa, začela igrat košarko s kolegi ... karkoli pač, odvisno od tega, kaj bi ustrezalo urniku. Punca bi najbrž tako imela več motivacije, z rednim gibanjem pa tudi lahko pride do nekoliko ojačane samozavesti, vsekakor pa šport deluje proti stresu ...
Se vsekakor strinjam da je večina dela seveda na punci sami, ampak je pa treba upoštevati, da določni ljudje potrebujejo več vzpodbude, nekateri ne razumejo dobro, kaj se jim dogaja in zakaj ... in tako dalje. Tu je mogoče pomagat. Seveda pa stiske rešuje vsak sam.
Avtorica teme verjetno tudi ve, da njen vrednostni sistem ni pravilen, v svojem vedenju pa vidi problem - nekateri ljudje tudi tega niso sposobni. (Recimo CP.) Tudi to, da na forumu išče pomoč je znak, da bi rada nekaj spremenila. Vem pa, da je to težko, dokler ti ljudje rečejo zgolj, da si nezrel/da je to in to tvoj problem itd.
Jaz vem, da je zame osebno bil recimo odločilen odnos z očetom in prevara v prvi zvezi in dejansko sem potrebovala ''nov vzorec'', da sem lahko stare, čisto ponotranjene vzorce zavrgla. Sam na sebi težko to narediš, tudi določene težave se ne kažejo izven zveze, ko si samski, ker se takrat ne čutiš ogroženega - te npr. ni strah, da boš prevaran ali zapuščen, problem jasno nastopi, ko si v zvezi.
Skratka: Mislim, Ananhas, da govoriva o isti stvari. Punca mora delat na sebi, njen fant pa ne sme nanjo izvajat pritiska (''Šel bom!'', ''Škoduješ mi!'' ''Ti si najlepša!'' v kombinaciji s strmenjem v druge ženske itd.) ampak se bodisi umaknit, v kolikor ne zdrži njenih frustracij, bodisi se o njih poučit in ji ustrezno pomagat.
emanuela: Pomoč partnerju =/= ''pumpanje ega''. Slednje niti ni učinkovito, ne deluje in ni dobro ne za enega in ne za drugega partnerja. ''Reševanje partnerja'' v tem slabšalnem smislu je pa mogoče tudi zgolj v primeru, da partner, ki ima težavo sam nič ne prispeva k reševanju le-te.