Celostna zrelost - naštej lastnosti (ne)zrelega človeka

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Si kdaj komu povedal(a), da je neka lastnost, ki "jo je" posedoval, znak nezrelosti, kasneje pa si ugotovil(a), da to ni res?

Da, ugotovil(a) sem, da te lastnosti oseba sploh nima/ni imela
1
20%
Da, ugotovil(a) sem, da kljub temu, da je oseba to lastnost imela, to še ne pomeni, da ni zrela
1
20%
Ne, povedala sem že kaj takega, ampak se mi zdi, da je bila ocena venomer pravilna
2
40%
Da, ugotovila(a) sem, da lastnost sama po sebi sicer ni bila znak nezrelosti, ampak tista oseba z njo ni znala zrelo upravljati
1
20%
Ne, ne presojam o zrelosti drugih (morda se na to niti ne spoznam dovolj)
0
Brez glasov
Kombinacija "da odgovorov"
0
Brez glasov
Kombinacija "ne odgovorov"
0
Brez glasov
Skupaj glasov : 5

Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 28. Sep. 2008 1:48

Ideja te teme je, da bi ti navedel (navedla) eno ali več lastnosti, ki jih pričakuješ od (ne)zrelega človeka in podal(a) smiselne argumente (podkrepljene s tvojimi izkušnjami, primeri iz tvojega življenja (morda celo s foruma), tujih zgodb,...) zakaj naj bi to bilo (ne)zrelo, drugi pa bi potem (v primeru, da se ne strinjajo) skušali podati smiselne protiargumente.

Veliko ljudi si napačno razlaga, kaj je to zrelost, oziroma kdaj je nekdo zrel. Večkrat opazim, da nekdo, ki ima primanjkljaje v zrelosti, komu očita, da je neka lastnost, ki jo ta poseduje, znak nezrelosti, čeravno je v resnici ravno obratno. Konkreten primer je, ko se dva dokaj zrela človeka na poseben način pogovarjata (v želji, da bi postopoma prišla do konsenza/kompromisa/nekaj novega spoznala, izražata nesoglasja z mnenjem drugega = konstruktivno se kregata), pa pride zraven tretji in presodi, da se prepirata in da je to znak nezrelosti, nakar ju začne opominjati ali celo oštevati (ironija: verjetno se niti ne zaveda, da je s tem sam posegel po kregu). V kakšni zablodi je tak človek, sem opisal nekoč na dolgo in široko v temle članku.

Sam sem pred leti ocenjeval, da se zrela oseba nikoli ne razjezi (tega nisem trdil, le po takratni logiki mi je bilo to najbolj smiselno). Potem sem jezo preučil in ugotovil, da je to lahko zelo ustvarjalno čustvo in da je lahko obnašanje, v katerem je prisotna jeza, izrazito zrelega značaja. Taka jeza se izraža skozi asertivnost. Zgled tega, kako sem sam sebi obrazložil, da se zrela oseba lahko tudi razjezi, najdemo v temi Odpraviti jezo... da ali ne?

Zrelost se razčleni na več zvrsti:
- čustvena zrelost
- socialna zrelost
- spoznavna zrelost
- moralna zrelost

Nekdo, ki je čustveno zrel, je lahko še vedno socialno nezrel. Nekdo, ki je moralno zrel, morda ni spoznavno zrel,...
Idealno zrel je nekdo, ki je celostno zrel, torej zrel po širokem in počez.
Ko rečemo "ta je pa (ne)zrel", imamo običajno v mislih neko specifično podzvrst zrelosti, ali pa izstopanje določenih lastnosti iz ene ali več podzvrsti zrelosti.
Problem določanja zrelosti predstavlja moralna zrelost, kjer je govora o etiki in moralnem presojanju, saj se etična načela po svetu razlikujejo.

Zrelo osebo npr. ni moč užaliti (v smislu psihološko prizadeti), sposobna se je pošaliti na svoj račun.
Vzemimo izmišljen primer... Zrel človek Pepe Šaljivi se pošali in poleg svoje izbrane sarkastične izjave nariše simpatično karikaturo Mohameda, ki (v našem, izmišljenem primeru) ni bila mišljena kot posmeh in tudi ni bila izraz prezira. Nekega specifičnega nezrelega fanatičnega zagrizenca Francija Preponosnega pa to hudo užali. Hipoma se razjari in Pepetu očita nemoralnost in nezrelost, kot vesten musliman pa potem zaradi svoje napačne presoje misli, da se mora hudo maščevati zaradi domnevnega norčevanja iz njegove religije (Mohamed je namreč za muslimana kot Jezus za kristjana). Povračilna slikica, nastala iz njegovega besa, je zgolj začetek njegovega "maščevalnega rafala".
Da ne bo zdaj kak Musliman poskočil, saj bi se podobna traparija lahko dogodila specifičnemu nezrelemu Judu.

Slika
Uporabniški avatar
*frisko*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 9. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *frisko* » 28. Sep. 2008 10:36

moj vidik zrelosti (bom kr splošno, za vsa področja skupej :) )

- človek misli s svojo glavo in se ne pusti vplivati neutemeljenim govoricam
- človek zna predvideti določene stvari in zna kdaj reči ne, ne pa da tišči z glavo v zid, kjer je zid občutno stokrat močnejši od človeka
- človek se trudi vsakega človeka spoznati v najboljš luči in brez predoskov in vnaprejšnjega neodobravanja sprejema nove ljudi v svoje življenje
- človek ve, kje je meja dobrega okusa (leti predvsem na obnašanje v družbi, izražanje ... )
- človek zna priznati svojo napako in se opravičiti
- človek je pripravljen pomagati komurkoli, pa če mu je ta kdorkoli še tako antipatičen
- človek zna presoditi, kdaj ga začnejo ljudje izkoriščati in se takrat zna postaviti zase
- človek je pripravljen poslušati nasvete drugih (izkušenejših) ljudi, ki mu hočejo samo dobro
- človek zna pokazati drugim, kdaj je užaljen in mu nekaj ni prav, ampak na ustrezen način (recimo s pogovorom)
- človek živi za sproti in se ne utaplja v neizživeti preteklosti ali sanja o neuresničljivi prihodnosti
- človek zna biti skromen in se zadovoljiti s tem kar ima
- človek je iskren do ljudi, ki so mu blizu
- človek je odgovoren do svojih dejanj in odgovorno upravlja delo (naloge), ki mu jih zada življenje
- človek si zna vzeti čas zase in se sprostiti
- človek zna imeti rad in s tem sprejeti tudi nekatera dejstva, ki mu sicer ne odgovarjajo preveč
- človek ima svoja lastna načela, ki se jih drži in jih po najboljši moči izpolnjuje
....

še bi lahko naštevala ... če se spomnen še kj pomembnga in odločilnga, pa napišem
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Sep. 2008 11:34

Kaj je meni najbolj nezrelo od vsega...da pomislim. To, da ne spoštuješ tujega mnenja, da vztrajno trdiš svoje pa podcenjevanje drugih.

Primere bom mogoče napisala enkrat, ko bom imela čas razmišljat o tem :)
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 28. Sep. 2008 12:01

Zvoncica napisal/-a:To, da ne spoštuješ tujega mnenja, da vztrajno trdiš svoje pa podcenjevanje drugih.

Glede podcenjevanja bi se nekako strinjal, ker naj bi socialno zrel človek znal realno primerjati sebe z drugimi. Ko nekomu pripisuje manjšo vrednost, kot jo ima v resnici, je to njegova pomanjkljivost.

Glede nespoštovanja tujega mnenja pa poznam protiprimer:
Ančka Predsodek je diskriminatorna (tema o disktiminaciji). Njeno mnenje je, da so homoseksualci in biseksualci avše in butlji, katerim bi morali priznati manj pravic (npr. da ne smejo posvojiti otroka, da se ne bi smeli vpletati v politiko, da se ne smejo poročiti), ker slabo vplivajo na okolico, ne živijo v skladu z naravnimi zakoni, bla bla bla. Jaz se s tem absolutno ne strinjam, in celo ne spoštujem takega mnenja, saj so Ančkini predsodki in pretirano posploševanje tisto, kar škodi, diskriminacija pa je v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami.

Zato pravim, da zrel človek spoštuje sočloveka kot živo bitje, ni pa nujno, da spoštuje njegovo mnenje.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 28. Sep. 2008 12:38

*frisko* napisal/-a:- človek ve, kje je meja dobrega okusa (leti predvsem na obnašanje v družbi, izražanje ... )

Daj par primerov.

*frisko* napisal/-a:- človek zna biti skromen in se zadovoljiti s tem kar ima

V tej povedi je past. To lahko uporabljajo za izgovor neozdravljeni narcisi, manijaki, bipolarci, shizofreniki, lenuhi, podleži..., ki so ponosni nase in pravijo, da mora biti človek zadovoljen s svojimi lastnostmi => odklanjajo zdravljenje, ne ugotovijo, da je njihovo početje patološko. Včasih je dobro, če človek ni zadovoljen z določenimi lastnostmi, ki ga omejujejo, morda celo onemogočajo, povzročajo okolici nevšečnosti.
Duševni bolniki so čustveno nezrele osebe.

Zadovoljen je tisti, ki se duševno ugodno počuti zaradi doživljanja svojega stanja kot dovolj skladnega z lastnimi potrebami, željami. Včasih pa tudi lastne potrebe in želje nekega zrelega človeka niso ugodno naravnane za druge ljudi in so lahko dejanja, ki so posledica teh potreb in želj, zelo destruktivna.

Včasih je dobro, da je zrel človek zadovoljen s tem, da ni povsem zadovoljen.

Ti si morda imela v mislih to, da naj bi bil zadovoljen v tem smislu, da ne jemlje iz narave brez kakršnega koli spoštovanja samo zaradi tega, da se potem lahko nažira in svoje telo zastruplja s preveč in zastrupljeno hrano, da lahko sosedom pokaže svojega novega BMWja,...

*frisko* napisal/-a:- človek je iskren do ljudi, ki so mu blizu

Kako naj bo tajni agent v vsem iskren, če ima striktno zapovedano, da mora molčati o svojem delu?
Zadnjič spremenil Boris, dne 28. Sep. 2008 12:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Lil`Bee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 11. 2007
Kraj: otok Ajaja

Neprebrana objavaNapisal/-a Lil`Bee » 28. Sep. 2008 12:43

Mislim, da je težko povedati za drugega kdaj je nekdo nezrel, res je da običajno tako označimo ljudi, ki ne sledijo našim odločitvam, še posebej tistim, ki smo jim posvetili veliko razmisleka. Mislim, da je nezrel vsak, ki je sebičen in egoističen, pa naj kdo reče, da je to pozitivno čustvo.. NI šans :!:
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 28. Sep. 2008 12:49

^^
Če je človek skrajno egoističen, bo umrl.
Če je človek skrajno altruističen, bo umrl.
Zato je sebičnost do določene mere zdrava.

To zelo dobro razloži Steve Pavlina v članku How selfish are you

Prvič slišim, da bi bila sebičnost čustvo. Od kod ti to?

Če koga zanima, si naj izpolni zastarelo anketo o relativni pomembnosti posameznega altruističnega vedenja tukaj.
Kot si povedala zgoraj za zrelost, velja tudi za sebičnost: Mislim, da je težko povedati za drugega, kdaj je sebičen, saj običajno tako označimo ljudi, ki ne sledijo našim odločitvam.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 28. Sep. 2008 13:13

Meni je zanimivo predvsem to, kako zrelost, tukaj jaz razumem predvsem čustveno in mentalno, ni pogojena z leti. Sicer pa opažam pri sebi, da ko misliš, da si najbolj zrel, ponavadi nisi in da je prva napaka ta, da misliš, da je tvoje mišljenje edino pravilno.
Zato se mi zdi pri zreli osebi predvsem pomembna ta odprtost v razmišljanju in sprejemanje drugačnosti, pa naj bo to mnenje, ki se ne sklada z našimi prepričanji ali hrana, ki jo nekdo drug uživa, nam pa se zdi nagravžna. Naslednji pomembni vidik pa je reagiranje v stresnih situacijah, ko ne gre vse po načrtih oz. ko se zgodi nekaj tragičnega; samoobvladovanje tukaj pride jasno do izraza.
Torej glede zrelosti na kratko; meni se zdi najbolj pomembno samoobvladovanje, dopuščanje drugačnosti (mogoče bi bila potrebna razlaga) in zavedanje, ki presega lastni ego.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
Lil`Bee
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 11. 2007
Kraj: otok Ajaja

Neprebrana objavaNapisal/-a Lil`Bee » 04. Okt. 2008 14:08

od kdaj je sebičnost čustvo? ha mogoče sem se res trapasto izrazila, verjetno je bolj značilnost? mnja ne vem več. Se mi zdi pa nekoliko hecno, da vse naše razlage takoj razložiš na svoj način. Gledano iz stališča tvojih izjav, sploh ni mogoče določiti nikogar z oznako zrel, nezrel, ker je vse na nek način dobro? Po domače povedano, za moje pojme preveč nakladaš :roll:
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 04. Okt. 2008 17:42

Boris napisal/-a:Zato pravim, da zrel človek spoštuje sočloveka kot živo bitje, ni pa nujno, da spoštuje njegovo mnenje.

(šele ta trenutek sem opazila tale odgovor)

In jaz se s tabo ne strinjam. Ni fora, da spoštuješ samo mnenja, katera se skladajo s tvojim...ampak seveda, vsak živi po svojih načelih :D ;) Ampak spoštujem tvoje mnenje in te ne bom začela zdaj še naprej prepričevati v desetih postih ali te začela žaliti. <= to mi je nezrelo. Najbrž si že precejkrat opazil na forumu, kam pripeljejo neskladja zaradi čisto enih brezveznosti. ;)

Mogoče si mislil, da ne spoštuješ Anice ali kvaježe, ker se ne strinjaš z njenimi nazori. To je meni razlika...človeka lahko na splošno ne spoštuješ, ker se ti zdi pač v kur*u karakter, ali se ti je ful zameril v preteklosti, je pa recimo eno področje, za katero veš, da ga ta oseba obvlada. Pa boš vseeno spoštoval mnenje te osebe.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 05. Okt. 2008 11:50

Napaka, SQL stavki foruma zajebavajo, briši.
Zadnjič spremenil Boris, dne 05. Okt. 2008 11:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 05. Okt. 2008 11:53

Napaka, SQL stavki foruma zajebavajo, briši.
Zadnjič spremenil Boris, dne 05. Okt. 2008 11:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 05. Okt. 2008 11:56

Zvoncica, sadiš buče. Morda nimaš dobro ozaveščenih pojmov predsodek in diskriminacija.

Zvoncica napisal/-a:človeka lahko na splošno ne spoštuješ, ker se ti zdi pač v kur*u karakter, ali se ti je ful zameril v preteklosti, je pa recimo eno področje, za katero veš, da ga ta oseba obvlada.

Kdor ne spoštuje človeka zaradi tega, ker je njegovo mnenje drugačno, se približuje idiotizmu. Moralno zrela oseba priznava živemu bitju vrednost in ceni njegovo življenje, torej ga spoštuje, spoštuje vsakega človeka.

Beri dosledno, natančno in boš videla smisel v mojih izjavah in jih privzela za svoja tudi sama.
Najprej si oglej v SSKJ, kaj pomeni beseda spoštovati.

Človeka spoštujem vedno, njegovega škodljivega (diskriminatornega) vedenja pa ne. Seveda je treba najprej dokazati, da je neko njegovo vedenje škodljivo. V primeru, ki sem ga podal, gre za škodljivo ravnanje. Aničini predsodki so resnici škodljivi, to je dejstvo, še zlasti ker je zaradi njih krivična do nekoga. Diskriminacija bazira na predsodkih in je škodljiva, to je psihološko dejstvo. Aničine diskriminacije zrela oseba nikakor ne bo spoštovala, to lahko stori le podlež, omahljivec. Aničinih predsodkov (škodljivih mnenj) tudi ne spoštujem, ker na podlagi teh škodljivo ravna.

spoštováti -újem nedov. (á u) 1. imeti, kazati do koga zelo pozitiven
odnos zaradi njegove moralno utemeljene veljave, vrednosti

Kdor ima do predsodkov in diskriminatornega vedenja nekoga pozitiven odnos zaradi njegove DOMNEVNO (in niti slučajno resnično) moralno utemeljene veljave in vrednosti, je zame tepec. Diskriminacija je škodljiva, nemoralna in še posebej NIMA utemeljene veljave in vrednosti. To je bistvo diskriminacije. Amen.

Mnenj in dejanj, ki izvirajo iz škodljivih predsodkov torej ni vredno spoštovati, vredno jih je nespoštovati. Spoštujem pa človeka, ki jih poseduje, udejanja in mu jih, če je to pripravljen storiti, lahko pomagam ozavestiti in odpraviti.

Skrajno nezreli so ljudje, ki se pustijo manipulirati diskriminatornim osebkom, ali pa njihova diskriminatorna dejanja v svoji nerazumnosti celo odobravajo, spoštujejo (in ja, vem, veliko je brezhrbteničarjev, ki podležejo diskriminatornim avtoritetam). Izjema so vodene in kontrolirane diskriminacije v zaprtih krogih, ki so namenjene osebnemu izpopolnjevanju in odpravi bilokakšne diskriminacije. To sem pa na dolgo obrazložil v temi Diskriminacija in predsodki.
Zadnjič spremenil Boris, dne 05. Okt. 2008 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 05. Okt. 2008 12:39

bo
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 08. Dec. 2010 22:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 05. Okt. 2008 14:24

~NIA~ napisal/-a:bom ob priliki (beri: ko najdem zvezek od psihe) napisala vse o čustveni in sploh o osebnostni zrelosti! :idea:
in ti tako odgovorila na vprašanje kaj točno je osebnostna zrelost.

Preko zvezka od psihologije ne boš prišla niti do do č kar se tiče čustvene zrelosti, kaj šele celotne osebnostne zrelosti. Zna pa biti dober uvod in povzetek. Zabavno bi bilo tvoje zapiske primerjati s tem dokumentom (str. 29).

Glede čustvene zrelosti pa priporočam:
- knjigo Čustvena inteligenca (Daniel Goleman)
- http://www.cdk.si/sci
- http://www.akropola.org/clanki/clanek.aspx?lit=51

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov