Ali rastline čutijo, čustvujejo, imajo aspiracije?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Že, ampak rastline bolečino verjetno doživljajo na drugačnem nivoju (če jo doživljajo), kot jo ljudje in živali.
Eden izmed dejavnikov, ki bi bil po logiki povezan z drugačnim izkustvom (potencialne) bolečine je ta, da se rastline načeloma ne morejo premikati, vsaj ne v tolikšni meri, kot je znano nam.
Mesojede rastline in rože vrste pudica imajo sicer hitre gibe, ki se zdijo kot neke vrste "hoteni" refleksi, vendar so še vedno nezmožne pobega, kot ga poznamo mi in večina tudi napada (razen tiste, ki spustijo kakšen strup).
Rožice se obračajo tudi po soncu (iščejo svetlobo), torej v nekem majhnem pocentu lahko bežijo pred napadalci ali "odjemalci sonca", ampak to verjetno ne zaradi bolečine, ampak zaradi hrane.
Zakaj bi torej rastlina čutila bolečino?
Za fizično bolečino sem nekaj postov nazaj že podala neke vrste argument, ki pa mislim, da ni zadosten. Če bi rastline zaznavale fizično bolečino kot jo zaznavamo ljudje, in če reinkarnacija obstaja, potem so bile v prejšnjem življenju delikventi težke kategorije. No, to je ena izmed opcij.
Kar pa se tiče psihične bolečine pa mislim, da je verjetnost doživljanja (v podobnosti s človeško) večja. Morda pa njihov svet temelji bolj na zaznavanju "psihične sfere". Namere zaznavajo (baje dokazali), pogrešajo tudi ljubljene osebe baje. Kaj pa če je to njihov nam zaenkrat še prrikriti svet?
Sicer je z vidika našega vrednostnega sistema zadeva rahlo nesmiselna - ampak to je naš vrednostni sistem, viden preko naših sposobnosti zaznavanja vsega. Rastline lahko zaznavajo drugače. Čutijo drugače. Vidijo drugače. Lahko celo kaj takega, kar mi še pomisliti ne znamo. Kdo bi vedel. Bom vprašala moj hibiskus, morda se bo odločil deliti kakšno skrivnost z mano.
Eden izmed dejavnikov, ki bi bil po logiki povezan z drugačnim izkustvom (potencialne) bolečine je ta, da se rastline načeloma ne morejo premikati, vsaj ne v tolikšni meri, kot je znano nam.
Mesojede rastline in rože vrste pudica imajo sicer hitre gibe, ki se zdijo kot neke vrste "hoteni" refleksi, vendar so še vedno nezmožne pobega, kot ga poznamo mi in večina tudi napada (razen tiste, ki spustijo kakšen strup).
Rožice se obračajo tudi po soncu (iščejo svetlobo), torej v nekem majhnem pocentu lahko bežijo pred napadalci ali "odjemalci sonca", ampak to verjetno ne zaradi bolečine, ampak zaradi hrane.
Zakaj bi torej rastlina čutila bolečino?
Za fizično bolečino sem nekaj postov nazaj že podala neke vrste argument, ki pa mislim, da ni zadosten. Če bi rastline zaznavale fizično bolečino kot jo zaznavamo ljudje, in če reinkarnacija obstaja, potem so bile v prejšnjem življenju delikventi težke kategorije. No, to je ena izmed opcij.
Kar pa se tiče psihične bolečine pa mislim, da je verjetnost doživljanja (v podobnosti s človeško) večja. Morda pa njihov svet temelji bolj na zaznavanju "psihične sfere". Namere zaznavajo (baje dokazali), pogrešajo tudi ljubljene osebe baje. Kaj pa če je to njihov nam zaenkrat še prrikriti svet?
Sicer je z vidika našega vrednostnega sistema zadeva rahlo nesmiselna - ampak to je naš vrednostni sistem, viden preko naših sposobnosti zaznavanja vsega. Rastline lahko zaznavajo drugače. Čutijo drugače. Vidijo drugače. Lahko celo kaj takega, kar mi še pomisliti ne znamo. Kdo bi vedel. Bom vprašala moj hibiskus, morda se bo odločil deliti kakšno skrivnost z mano.
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
O živalih in doživljanju bolečine...
http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija14.pdf:
Pa še za rake, če se da komu študirati...
Copyright © 2007 The Association for the Study of Animal Behaviour Published by Elsevier Ltd.
Nociception or pain in a decapod crustacean?
http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija14.pdf:
Škotski raziskovalci so dokazali, da trnek povzroči ribi bolečino, ki je primerljiva s poškodbo očesa pri sesalcih. V študiji so ribam pod kožo
vstavili senzorje za bolečino, ki so dokazali, da so se po poškodbah ribe
obnašale podobno kot sesalci. Doslej je bil dokazan občutek za bolečino
le pri sesalcih in ptičih (Strokovna revija Proceedings of the Royal Society Series B: Biological sciences, 2003). Tudi biologi Kraljevske univerze v Belfastu so potrdili, da imajo kozice lasten živčni sistem za občutenje bolečine (Stuart Barr in drugi: Animal Behaviour, 2008)
Pa še za rake, če se da komu študirati...
Copyright © 2007 The Association for the Study of Animal Behaviour Published by Elsevier Ltd.
Nociception or pain in a decapod crustacean?
References and further reading may be available for this article. To view references and further reading you must purchase this article.
Stuart BarrCorresponding Author Contact Information, a, E-mail The Corresponding Author, Peter R. Laminga, Jaimie T.A. Dicka and Robert W. Elwooda
aSchool of Biological Sciences, Queen's University Belfast, U.K.
Received 25 January 2007;
revised 16 April 2007;
accepted 9 July 2007.
MS. number: 9249.
Available online 24 October 2007.
Nociception is the ability to perceive a noxious stimulus and react in a reflexive manner and occurs across a wide range of taxa. However, the ability to experience the associated aversive sensation and feeling, known as pain, is not widely accepted to occur in nonvertebrates. We examined the responses of a decapod crustacean, the prawn, Palaemon elegans, to different noxious stimuli applied to one antenna to assess reflex responses (nociception) and longer-term, specifically directed behavioural responses that might indicate pain. We also examined the effects of benzocaine, a local anaesthetic, on these responses. Noxious stimuli elicited an immediate reflex tail flick response, followed by two prolonged activities, grooming of the antenna and rubbing of the antenna against the side of the tank, with both activities directed specifically at the treated antenna. These responses were inhibited by benzocaine; however, benzocaine did not alter general swimming activity and thus the decline in grooming and rubbing is not due to general anaesthesia. Mechanical stimulation by pinching also resulted in prolonged rubbing, but this was not inhibited by benzocaine. These results indicate an awareness of the location of the noxious stimuli, and the prolonged complex responses indicate a central involvement in their organization. The inhibition by a local anaesthetic is similar to observations on vertebrates and is consistent with the idea that these crustaceanscan experience pain.
- tachika93
- Komunikatorka
- Na forumu od: 30. 3. 2009
kr.ena napisal/-a:Pred časom sem prebrala knjigo Secret Life of Plants. (mislim, da ni prevedena)
Zelo zanimive stvari. Kar malo srhljive. Ja, rastline čutijo. Opisano je, kako je nek tip grdo ravnal z rastlino in ko je naslednjič prišel v prostor, je rastlina nanj burno reagirala, medtem ko na druge ljudi ni. (na rastlino so priključili neke aparature - pozabila sem podrobnosti)
Ubogi vegetarijanci - mislijo, da so blazno etični, v bistvu pa trpinčijo nebogljeno solato.
Sicer me pa to področje ne zanima toliko, da bi se poglabljala.
Ta poskus sm gledala po TV. Rastlino so priklopili na neke aparature ki naj bi zaznale stres, strah, itd. No in v sobi sta ble 2 rastlini. Človek je eno od njih dobesedno zmlel s kijem in druga rastlina je pokazala znake strahu. Ni pa se 'bala' drugih ljudi.
Mislim da je nekaj na tem. Delali so že poskuse, pri katerih so rastline, ki so bile v prostorih v katerih se je predvajala rock glasba rasle počasneje kot pa tiste ki so bile v prostorih s klasično glasbo.
-
p!ka - Cosmofrik
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Šaurini
marypa napisal/-a:Vsi vegetarijanci....Zamislite se!!!!
Lih ki se že mal (!!!) hecamo,nekje sm zasledila vic: Kko majo vegetarjanci radi živali, če pa jih pojejo uso hrano.
Ni mišljeno nič slabega!
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
-
SWEETprinces - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 30. 9. 2008
- Kraj: ljubljana
ja...men skos tip govori da jih nimam rada ker jim odziram hrano...
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
marypa napisal/-a:Vsi vegetarijanci....Zamislite se!!!!
nad cim? kako pa ti ves, da smo vsi vegeterijanci postali to izkljucno zarad tega ker bi nam blo nevem kok zal zivali? to pride sele kasneje.
and btw - rastline odmrejo. to je dejstvo. solata odmre. pozimi zgnije, potem zraste nova. jabolko pade iz drevesa. ce bi prasicem noge same odpadale, bi blo malo drugace ne?
no u glavnem kar hocem povedat je, da nismo vsi vegeterijanci postali to zato kr bi se nam zivali smilile. vsi ki tako mislite, se ZAMISLITE! in ne pisite neumnosti, lol rastline so za hrano, plodovi se jedo. rastline se obnavljajo - jabolka obdrodijo vsako leto. a prasicku zraste nova nogica k mu jo odrezejo za kraco al karkol ze? inteligenca na visku. - pa tega ne govorim zato ker sem vegeterijanka (kar sploh nisem postala iz usmiljenja do zivali ), ampak ker so nekatere stvari tu notri zapisane naravnost smesne. verjamem pa v tiste raziskave o ''mucenju'' rastlin - ok ampak rastlin se ne muci s tem da jim vzames plod, ki je ze zrel
and btw: recimo da bi postala vegeterijanka zato, ker se mi smilijo zivali. ok. jih ne bi vec jedla - samo se rastline. dobro, rastline ''trpijo'' zaradi mene. ampak zaradi vas pa trpijo rastline IN zivali (saj ne jeste menda samo mesa?) kdo je zdaj ''boljsi'' in se naj zamisli? jao. res mi je smesno kake gluposti vcasih mesojedci ven vrzete, da bi se boljse pocutli...
- marypa
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 6. 2007
^^
Enim pa ne vzameš plodu, ampak solato lepo odrežeš... ne ješ gnile solate
Obstaja veliko vegetarijancev, ki so to postali zato, ker živali umirajo na krute načine. Ne zamislijo se pa nad tem, da tudi zaradi njih mogoče "trpi" peteršilj itd.
Jaz se nič slabo ne počutim, ker jem meso. To bi radi nekateri vegetarijanci dosegli.. vzbujat slabo vest človeku, ki uživa meso. Dejstvo je, da so živali hrana ljudi že od nekdaj in je to da jemo meso naravno, saj človek izloča encime za prebavo mesa in krava npr. ne more jesti mesa, ker njena prebavila tega ne zmorejo prebaviti.
Enim pa ne vzameš plodu, ampak solato lepo odrežeš... ne ješ gnile solate
Obstaja veliko vegetarijancev, ki so to postali zato, ker živali umirajo na krute načine. Ne zamislijo se pa nad tem, da tudi zaradi njih mogoče "trpi" peteršilj itd.
Jaz se nič slabo ne počutim, ker jem meso. To bi radi nekateri vegetarijanci dosegli.. vzbujat slabo vest človeku, ki uživa meso. Dejstvo je, da so živali hrana ljudi že od nekdaj in je to da jemo meso naravno, saj človek izloča encime za prebavo mesa in krava npr. ne more jesti mesa, ker njena prebavila tega ne zmorejo prebaviti.
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
A morš ti v vsako temo svoje frustracije nad vegetarijanci zlivat in se pritoževat nad tem, kako ti ONI vsiljujejo vegetarijansko hrano in mišljenje? Se mi zdi da bolj ti nam vsiljuješ svoje mnenje, ko vedno znova obujaš to temo na raznorazne načine. Zarad mesojedcev torej trpijo pujski in peteršilj. Zarad vegetarijancev pa trpi samo peteršilj. Manj trpljenja na svetu je vseeno.
Bogi bogi peteršilj. Kamnov pa pač ne mormo jest.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
In zakaj je to povsem logicno? Kadar ti trdis da je nekaj logicno je ponavadi ravno obratno.Tysia napisal/-a:Cleve Backster je izvajal poskuse in preverjal, če rastline res čutijo. Prišel je do ugotovitve (s pomočjo poligrafa), da rastline čutijo, verjetno tudi čustvujejo (ker pokažejo strah) in da so sposobne prebrati misli (namere?).
Med drugim je dokazal tudi, da so se rastline sposobne navezati na enega samega človeka in celo to, da se odzivajo na misli tega človeka, pa čeprav je več sto km oddaljen.
Zanimivo. In seveda povsem logično in naravno. Ampak tokrat tudi baje dokazano.
Kar se dokaza tice bom citiral kar tvoj link.
Relevantne besede so v debelem tisku. On je nekaj trdil. Seveda to za posameznika, ki je ves zrajcan ob idejah telepatije in mistike(npr. Tysia), ni ocitno, da dokazov ni. Ker v tvoji glavi si itak neko svojo verzijo beres, v kateri je to kao fakt.His course of study changed dramatically in the 1960s, when he claimed to have discovered that a polygraph instrument attached to a plant leaf registered a change in electrical resistance when the plant was harmed or even threatened with harm. He argued that plants perceived human intentions, and as Backster began to investigate further, he also claimed to have found that other human thoughts and emotions caused reactions in plants that could be recorded by a polygraph instrument
Naprej v tem clanku:
The article was met with wide criticism of his research methods,
Backster's "Primary Perception" theory was referenced in the Discovery Channel television show MythBusters. The team attempted to reproduce Backster's experiments using a polygraph and an EEG machine. It reproduced the plant experiment and initially got something peculiar as predicted by Backster's work. However, after more carefully controlling the conditions of the experiment to eliminate the possibility of external influence, the plant did not demonstrate any measurable reaction to external stimulus. The team was similarly unable to coax any measurable response out of yogurt cultures, white blood cells, or eggs.
Fascinantno. In zanimivo kako nihce drug ni podvojil njegovih rezultatov.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
- marypa
- Cosmopolitanka
sončk napisal/-a:A morš ti v vsako temo svoje frustracije nad vegetarijanci zlivat in se pritoževat nad tem, kako ti ONI vsiljujejo vegetarijansko hrano in mišljenje? Se mi zdi da bolj ti nam vsiljuješ svoje mnenje, ko vedno znova obujaš to temo na raznorazne načine. Zarad mesojedcev torej trpijo pujski in peteršilj. Zarad vegetarijancev pa trpi samo peteršilj. Manj trpljenja na svetu je vseeno.
včas mi je blo zanimivo brat tvoje poste, zdj pa ravno obratno
Js pravim, da je jesti meso čisto naravno Vi razmišljate o trpljenju... in če že razmišljate v tej smeri, se morate zavedati, da lahko trpi tudi peteršilj.
- kinna
- Kofetarica
- Na forumu od: 24. 5. 2009
marypa napisal/-a:^^
Jaz se nič slabo ne počutim, ker jem meso.Dejstvo je, da so živali hrana ljudi že od nekdaj in je to da jemo meso naravno, saj človek izloča encime za prebavo mesa in krava npr. ne more jesti mesa, ker njena prebavila tega ne zmorejo prebaviti.
človek se je že od nekdaj hrano z živalmi in rastlinsko hrano. tudi js nisem vegetarjanc, vendar ne obužujem mesa-kak kos klobase pa včasih paše... sem pa proti temu da se živali v farmah hitro redi samo za zaslužek in prodajo... to je mučenje!!!
samo če se ena kravica lepo pase na kmetiji, kmet od nje dobiva mleko, na koncu, ko je že malo starejša jo pa na žalost ubijejo. v naših krajih so pač kokoši, krave, prašički in purani ubistvu vzgojeni zato, da jih nekdo poje... in tudi koruzo, pšenico, paradižnik, jagode itd... gojimo zato da jo pojemo. tako pač je. v naši prehrani je to že dolgo prisotno in tudi hranilne snovi ki so v mesu rabimo-se jih pa seveda da nadomestit! isto pa velja za rastline... spomladi posadimo na vrt solato, ko pa zraste jo pač odrežem pri koncu in jo pojem... na žalost tako pač je in vedno bo...
tako pač je. in najbrž je večina vegetarjancev zato, ker jim pač meso ni dobro, ali jim ne paše da ga jedo... na žalost pa trplenje na svetu vedno bo-če tudi se nehajo vse vojne, vsa lakota in vsa jeza, ljubosumnost, nesreča... razen če še poleg tega jemo kamne
- sončk
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 12. 2005
marypa napisal/-a:včas mi je blo zanimivo brat tvoje poste, zdj pa ravno obratno
Dej ne k mi je bed
Peteršilj pač nima čutnic in ne čuti bolečine, nima ušes in ne sliši svojega kričanja, nima srca in mu ga nihče ne more iztrgat, nima čustev, da bi pogrešal svojega sina, pravzaprav sploh nima sina. Sej verjetno tud sama dojameš, sam nimaš pametnih argumentov, pa se morš neki spomnt, da nasprotuješ. Na koncu koncev peteršilj znova zraste, tudi če ga odrežeš ali potrgaš liste. Očitno mu že ni tok hudo.
- marypa
- Cosmopolitanka
sončk napisal/-a:
Peteršilj pač nima čutnic in ne čuti bolečine, nima ušes in ne sliši svojega kričanja, nima srca in mu ga nihče ne more iztrgat, nima čustev, da bi pogrešal svojega sina, pravzaprav sploh nima sina. Sej verjetno tud sama dojameš, sam nimaš pametnih argumentov, pa se morš neki spomnt, da nasprotuješ. Na koncu koncev peteršilj znova zraste, tudi če ga odrežeš ali potrgaš liste. Očitno mu že ni tok hudo.
sončk napisal/-a:marypa napisal/-a:včas mi je blo zanimivo brat tvoje poste, zdj pa ravno obratno
Dej ne k mi je bed
In to čist res..
Ja nekatera solata pač ne raste potem ko jo odrežeš kajne.. Se strinjam s predzadnjim postom
- Tysia
- Kofetarica
- Na forumu od: 11. 5. 2008
Mahagonij napisal/-a:1.)In zakaj je to povsem logicno? Kadar ti trdis da je nekaj logicno je ponavadi ravno obratno.
2.)Relevantne besede so v debelem tisku. On je nekaj trdil. Seveda to za posameznika, ki je ves zrajcan ob idejah telepatije in mistike(npr. Tysia), ni ocitno, da dokazov ni. Ker v tvoji glavi si itak neko svojo verzijo beres, v kateri je to kao fakt.
1.) Logično mi je, da so rastline tako kot mi živa bitja, ki se tudi zavedajo same sebe. Kaj bi bil potem namen njihovega življenja? Krmiti živali in visokozavedajoče se osebke alla 'Gonči?
Glede tega, da so moje oklicano logične trditve ponavadi nelogične...en dokaz si res pripopal. In imaš prav, glede Backsterja in njegovih dokazov nisem bila dovolj dobro podkovana (oziroma nisem dovolj natančno prebrala). Kje pa so drugi dokazi, da domnevni racionalist tako zelo posplošuje? Tega se v znanosti ne dela tako "na easy", veš?
2.) Prav imaš glede branja svoje verzije. Res sem spregledala eno malenkost, ki se je tu izkazala za pomembno. Ne vem pa, od kje ti trditev, da sem zrajcana ob idejah telepatije in mistike? Zadeva mi je zanimiva, o njej rada diskutiram, nisem pa slepi vernik vanjo. (Se pa občasno tudi jaz zmotim. In me ni sram tega priznati in ignorirati, kot določeni osebki preradi storijo. Kajne, 'Gonči? )
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov