Ali rastline čutijo, čustvujejo, imajo aspiracije?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Boris - Kofetarica
- Na forumu od: 11. 7. 2006
- Kraj: Novo mesto
^^
Spet en šmakec ali kaj?
Ubogi stevens. Zelo ubogi. Hudo zelo zelo ubogi ubogi stevens. Ubogi na kvadrat stevens. Ljubezni potreben in ljubezni vreden stevens. Še bolj ubogi - pravi, da postane nor, ko pije, sicer se pa pri svojih 21. letih boji biti čuden, da ga ne bi kdo malce postrani pogledal in bi se njemu potem povečal pritisk in bi se tresle hlačke. BU. BU. Ranjen, sočutja vreden, otožen, trenutno brez punce in od pomilovalnih pomilovanja vreden, na kubik ubogi štajerc, ki se še ni odločil, kaj bi s svojimi neprijetnimi čustvi- bi jih imel, ali bi jih potlačil. Podoben roži - verbalno onesposobljen ubožec, katerega arhiv (če pogledamo njegov profil) vseh njegovih 228-ih komentarjev ne poseduje enega, ki bi obsegal več kot 3 povedi (še moj paradižnik je bolj zgovoren, pa čeravno si to domišljam). Razumeti moramo, da namreč zelo trpi ob tem. Tako ubogi, da mora na koncu stavka, kjer pove, da se zna jokati, nalimati enega , da bil sprejet, ali da bi se vsaj čutil kot takega (to je namreč ena izmed podzavestnih funkcij smeha), ali pa da bi v momentu hude hude bolečine malo olajšal/pregnal to bolečino. Tako neskončno ubogi, da inštruira, kako imeti probleme s samim seboj, ob istem času pa bi rad druge spravljal v red. Punce, čimprej pomagajte temu kapitanu kluba strtih src, saj vidite, kaj išče tu gor. 186 cm, 70 kg, bivši tenisač, s cinizmom obdarjen smrtnik. V akcijo. Tip si zasluži, da ga ima nekdo rad.
@stevens
Tema je povsem na mestu in pod pravo rubriko (pogovarjamo se o čutenju, čustvih, namenih, bolečini, zavesti, o sodelovanju med rastlinami in ljudmi, se vprašujemo o morebitnih duševnih stiskah rastlin, razglabljamo o njihovih obrambnih mehanizmih, primerjamo funkcije rastlin in ljudi), radovednost filozofije pa razširi spoznanja znanstvenih raziskav, jim da neko socialno noto, kjer lahko izraziš tudi svoje izkušnje ali misli, oz. razpravljaš o raziskavah na laičnem, cosmopolitanovem nivoju.
Premoreš slučajno kakšno mnenje o dani temi in bi ga delil z nami?
lp,
Boris_čudak, podgenij, radovednež
P.S.: "pristajati na povprečnost = pristajati na poraz"
Spet en šmakec ali kaj?
Ubogi stevens. Zelo ubogi. Hudo zelo zelo ubogi ubogi stevens. Ubogi na kvadrat stevens. Ljubezni potreben in ljubezni vreden stevens. Še bolj ubogi - pravi, da postane nor, ko pije, sicer se pa pri svojih 21. letih boji biti čuden, da ga ne bi kdo malce postrani pogledal in bi se njemu potem povečal pritisk in bi se tresle hlačke. BU. BU. Ranjen, sočutja vreden, otožen, trenutno brez punce in od pomilovalnih pomilovanja vreden, na kubik ubogi štajerc, ki se še ni odločil, kaj bi s svojimi neprijetnimi čustvi- bi jih imel, ali bi jih potlačil. Podoben roži - verbalno onesposobljen ubožec, katerega arhiv (če pogledamo njegov profil) vseh njegovih 228-ih komentarjev ne poseduje enega, ki bi obsegal več kot 3 povedi (še moj paradižnik je bolj zgovoren, pa čeravno si to domišljam). Razumeti moramo, da namreč zelo trpi ob tem. Tako ubogi, da mora na koncu stavka, kjer pove, da se zna jokati, nalimati enega , da bil sprejet, ali da bi se vsaj čutil kot takega (to je namreč ena izmed podzavestnih funkcij smeha), ali pa da bi v momentu hude hude bolečine malo olajšal/pregnal to bolečino. Tako neskončno ubogi, da inštruira, kako imeti probleme s samim seboj, ob istem času pa bi rad druge spravljal v red. Punce, čimprej pomagajte temu kapitanu kluba strtih src, saj vidite, kaj išče tu gor. 186 cm, 70 kg, bivši tenisač, s cinizmom obdarjen smrtnik. V akcijo. Tip si zasluži, da ga ima nekdo rad.
@stevens
Tema je povsem na mestu in pod pravo rubriko (pogovarjamo se o čutenju, čustvih, namenih, bolečini, zavesti, o sodelovanju med rastlinami in ljudmi, se vprašujemo o morebitnih duševnih stiskah rastlin, razglabljamo o njihovih obrambnih mehanizmih, primerjamo funkcije rastlin in ljudi), radovednost filozofije pa razširi spoznanja znanstvenih raziskav, jim da neko socialno noto, kjer lahko izraziš tudi svoje izkušnje ali misli, oz. razpravljaš o raziskavah na laičnem, cosmopolitanovem nivoju.
Premoreš slučajno kakšno mnenje o dani temi in bi ga delil z nami?
lp,
Boris_čudak, podgenij, radovednež
P.S.: "pristajati na povprečnost = pristajati na poraz"
Zadnjič spremenil Boris, dne 24. Avg. 2008 11:39, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Boris - Kofetarica
^^Kje piše, da ga nimajo?
To mene zanima. KJE piše, da rastline nimajo živčnega sistema?
Plačam tortico tistemu, ki mi pokaže en strokovni članek, objavljen v časopisu z visokim SCI faktorjem, v katerem bi pisalo, da rastlina ne čuti. Seveda v sodobnem času, ne 50 let nazaj. Nagradim prva dva.
Za pijačo pa dam tistemu, ki mi prvi najde enako verodostojen članek, v katerem piše, da rastlina ne čuti bolečine.
To mene zanima. KJE piše, da rastline nimajo živčnega sistema?
Plačam tortico tistemu, ki mi pokaže en strokovni članek, objavljen v časopisu z visokim SCI faktorjem, v katerem bi pisalo, da rastlina ne čuti. Seveda v sodobnem času, ne 50 let nazaj. Nagradim prva dva.
Za pijačo pa dam tistemu, ki mi prvi najde enako verodostojen članek, v katerem piše, da rastlina ne čuti bolečine.
-
p!ka - Cosmofrik
- Na forumu od: 25. 4. 2008
- Kraj: Šaurini
Dragi Boris.
Lahko mi pokažeš nevem kolko člankov, jz pač v to ne verjamem. Konec. Pika.
Človek je človek, živau je živau in rastlina je rastlina. Mislim, da če bi to mnenje, da rastline čutijo in ne vem še kaj, pol bi me že u OŠ učili, da rastlino lahko primerjam z človekom in živaljo.
Ampak mi tega noben ne omenja, allora. . .
Lahko mi pokažeš nevem kolko člankov, jz pač v to ne verjamem. Konec. Pika.
Človek je človek, živau je živau in rastlina je rastlina. Mislim, da če bi to mnenje, da rastline čutijo in ne vem še kaj, pol bi me že u OŠ učili, da rastlino lahko primerjam z človekom in živaljo.
Ampak mi tega noben ne omenja, allora. . .
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
-
Mju - Kofetarica
- Na forumu od: 1. 11. 2007
v katero srednjo šolo si hodil? če te že v OŠ niso naučili zgradbo rastlin, bi te vsaj tam lahko veš odpri si kakšen učbenik biologije, maš lepo narisano vse njihove dele, zgradbo, poimenovanje določenih delov - garantiram ti, da živčnega sistema pri solati ne boš našel
-
Boris - Kofetarica
Zelo slabo garantiraš, Mju.
Dvomim, da sploh veš, kaj je čut in kaj je živčni sistem, kaj je centralni živčni sistem,...
Mimogrede, http://www.cosmopolitan.si/forum/viewtopic.php?p=1114230#1114230
Dvomim, da sploh veš, kaj je čut in kaj je živčni sistem, kaj je centralni živčni sistem,...
-
p!ka - Cosmofrik
Mju napisal/-a:- garantiram ti, da živčnega sistema pri solati ne boš našel
Mogoče smo ga pa spregledali.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
-
Boris - Kofetarica
^^
V bistvu me bolj zanima, za koliko denarja si pripravljena sploh predelati snov, o kateri podajaš brezprizivne sklepe, temelječe na preziru in podprte z obskurnimi mislimi.
Kar je najbolj smešno pri tvoji rigoroznosti, pa je, da vero in ignoranco uporabljaš za argument.
Mogoče bi si za začetek pogledala, kaj je čut, kaj živec, kaj živčni sistem, kaj cerebralni živec, kaj je receptor, kaj je centralni živčni sistem, kaj so možgani, kaj je zavest.
V bistvu me bolj zanima, za koliko denarja si pripravljena sploh predelati snov, o kateri podajaš brezprizivne sklepe, temelječe na preziru in podprte z obskurnimi mislimi.
Kar je najbolj smešno pri tvoji rigoroznosti, pa je, da vero in ignoranco uporabljaš za argument.
Mogoče bi si za začetek pogledala, kaj je čut, kaj živec, kaj živčni sistem, kaj cerebralni živec, kaj je receptor, kaj je centralni živčni sistem, kaj so možgani, kaj je zavest.
-
Boris - Kofetarica
Na straneh PMC (PubMed Central (PMC) is the U.S. National Institutes of Health (NIH) free digital archive of biomedical and life sciences journal literature) najdemo zanimiv prispevek o preiskovanju živcev že omenjene (videoposnetki tukaj) Mimose - rastline, ki se izredno hitro odziva na okolje.
Izvleček iz http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=1709102&blobtype=pdf:
Izvleček iz http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=1709102&blobtype=pdf:
In the leaf stalk of Mimosa, four nerves led from the four subpetioles to the four quadrants of the pulvinus, each of which had a distinct motor function. If one of the four subpetioles was stimulated, a definite impulse was sent along the particular nerve to stimulate its own quadrant.
...
Another important function was the transmission of a rapid message to the motor organ for quick reaction in avoiding threatened danger. Large patches of ground in the tropics are covered by Mimosa. When one of the vivid green leaves is trampled on or bitten by grazing cattle, a nervous impulse is sent through the plant, the leaves fall and press themselves against the ground, and the leaflets also close.
-
Mju - Kofetarica
- Na forumu od: 1. 11. 2007
Boris napisal/-a:Zelo slabo garantiraš, Mju.
Boris, vem. če vrjameš na besedo. biologija mi je zelo dobro znana, očitno veliko bolje, kot tebi
glede osnovnošolskih učbenikov pa - odpri srednješolske oz. gimanzijske. če še to ni na nivoju, odpri kakšne, ki jih uporabljajo na faksu. če pa še temu ne vrjameš, si pa očitno genij in prekašaš vse ljudi z magisteriji in doktorati na tem področju, ki so pisali učbenike...
-
p!ka - Cosmofrik
Boris napisal/-a:^^
In od kje tebi ideja, da ne vem kaj so ti bau bavi ^^ ? Al pa ideja, da gradim moja prepričanja na veri in ignoranci ? ?
Če ne verjamem pač ne verjamem ! Zrd mene lahko ti pametuješ tuki ne vem kolko !
Ti je Mju čist lepo povedala.
glede osnovnošolskih učbenikov pa - odpri srednješolske oz. gimanzijske. če še to ni na nivoju, odpri kakšne, ki jih uporabljajo na faksu. če pa še temu ne vrjameš, si pa očitno genij in prekašaš vse ljudi z magisteriji in doktorati na tem področju, ki so pisali učbenike...
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema