Toše Proeski

Slavni na sto in en način.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 24. Okt. 2007 11:31

sAdie napisal/-a:ok, kar sem pa vceraj slisala na 24.ur zvečer je pa blo kr malo nevmesno (za moje pojme) - da ga bodo razglasili za svetnika hmmm.... :?
Vse kar je lepo in prav, ampak to je pa ze prevec, se vam ne zdi? Naj mu dajo ze mir...ze itak je vsi zdaj neke razloge v usodi iscejo, itd.

jst to čist razumem, da ga hočejo proglasit za svetega, ker je bil res eden in edini v makdoniji ki je tok velik naredil za državo v smislu humanitarne pomoči.Se mi pa zdi, da je žalost res ogromnejša, kot sem si lahko zamislila, in ljudje iščejo vse bilke, da bi jim bilo manj hudo.mogoče pa jih samo tare slaba vest, ker npr ko je bil živ, ga niso toliko spoštovali, ker dejansko niso vedeli kaj so imeli.zdaj jim je pa hudo, ker vedo, da bi bilo lahko vse drgače :?
nevem, meni ej vseeno ali ga proglasijo za svetega ali ne, samo da ga pustijo že enkrat počivati v miru in naj ne služijo na njegov račun.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 24. Okt. 2007 13:05

Za tiste ki ne razumete sem prevedla zgornji članek :)

"Ekipa Extra je preživela v Kruševu (rodnem mestu Tošeja Proeskega) dva najbolj žalostna dneva. To je bil dan, ko so se Tošejevi najbližji, prijatelji, državni vrh in na tisoče oboževalcev poslavljali od svojega idola. Dan po pogrebu nas je sprejela Tošejeva družina in z nami podelila par spominov na njegovo otroštvo in prve uspehe.

Toše Proeski je pokopan 17. oktobra na mestnem pokopališču v rodnem Kruševu. Narodni heroj ni pokopan na družinskem pokopališču, ampak na mestnem zemljišču, takoj pri vhodu na pokopališče, kjer so pokopani tudi padli borci iz 2. sv. vojne. Proeski je v času življenja financiral obnovo ene izmed kruševske cerkve, in takrat je tudi povedal, da želi biti tam pokopan. Obnova je bila pred kratkim končana, no cerkev, kakor so nam povedali, pa še vedno ni odprta za javnost.

Tolikšna žalost in bolečina, ki je zajela Makedonijo v zadnjih dneh, je samo dokaz da je Proeski v svojih 26 letih ustvaril neopisljivo popularnost.

Mnogi ne vedo, da je Kruševo v Makedoniji, postavljeno na samem vrhu planine Baba, ki je mesto z največjo nadmorsko višino v tem delu Evrope. Oddaljeno je približno 200 km od glavnega mesta Skopja. Zatem, ko so Tošejevo truplo premestili z državnim helikopterjem na letališče Aleksandra Velikega, je bilo premeščeno v Kruševo, kjer so, po pravoslavnem običaju, Tošejevi najbližji celo noč bdeli nad njegovo krsto. Njegov oče Nikola Proeski, zaradi srčnih težav ni bil prisoten na pogrebnem obredu v cerkvi. Obreda se je udeležil šele na komemoraciji na glavnem kruševskem trgu. Zatem, ko mu je glasbeni producent Lasto Laki Nikolovski prek telefona sporočil, da mu je sin tragično preminul v prometni nesreči, je Nikola Proeski doživel lažji srčni napad, zaradi česar je na dan pogreba zraven njega stala nujna medicinska pomoč.

V cerkev je prispela tudi Tošejeva managerka Ljiljana Petrović. Ljiljana je se v cerkvi komaj držala na nogah, pa vendar je bila ona največja enigma v Tošejevem življenju. Z njem je preživela ogromno količino časa, prav tako pa je bila ona v večji meri najbolj zaslužna za Tošejevo uspešno kariero. Pa vendar, na dan pogrebnega shoda je Tošejeva družina, s pomočjo ministrstva za notranje zadeve vložila zahtevo za njen prepoved izhoda iz države. Po makedonskih medijih sodeč, naj bi bila Ljiljana državi dolžna 150.000 € davka. Celo na svoji lastni Dinersovi kartici je imela 10.000 € dolga. Čeprav so nam naslednji dan, ko smo prispeli v njihovo hišo, potrdili da so ji res prepovedali izhod iz države, o detajlih niso želeli govoriti. No, vseeno lahko iz tega razberemo, da niso imeli ravno zaupanja v njo.

Tisto, kar se bo najverjetneje ljudem najbolj vtisnilo v spomin, je odpiranje Tošejeve krste na pogrebu. Na zahtevo njegovega očeta so krsto odprli in zaprosili kamere naj ne snemajo, zaradi česar je kar na enkrat usula množica ljudi okoli krste, saj so ga vsi želeli še zadnjič videti.

Makedonija je izgubila svoje največje zlato in svojega največjega glasbenika. Ni tega kar bi jih lahko potolažilo. Tošejeva prijateljica Vesna Petruševska nam je izjavila: ''od njega se poslavljam v veliki žalostni in neizmerni bolečini... zapustil si nas prehitro''.

Čeprav so na pogreb prispeli številni politiki, prijatelji, pevci in igralci, je največjo pozornost izzvala Ceca Ražnjatović, katera se je pojavila v spremstvu osmih telesnih čuvajev. Pred polaganjem venca se za je nekaj časa sprehodila tudi v Kruševskem historičnem muzeju. Tokom komemoracije nam je najboljša prijateljica Tošejeve mame povedala, da so Tošejevi starši večkrat jokali ko je Toše odhajal na pot. Njegova mama Dominika je po več ur presedela v cerkvi in molila, da se njenemu sinu kaj hudega ne bi zgodilo. Tošejeva mama nam je povedala, da je bil Toše zelo navezan na njih: ''res je, vedno smo bili v strahu, da se mu ne bi kaj zgodilo. Zelo smo bili povezani med sabo, a Toše je na to, da smo zaradi njega žalostni, vedno gledal s težkim srcem. Nedavno nam je celo rekel: ''Če vam je tako težko bom prenehal vse skupaj in začel predavati v šoli, če vas bo to pomirilo''...

Čeprav so vedeli, da smo novinarji, so nas zelo ljubeznivo sprejeli v njihovo hišo, katero je Toše pred kratkim povsem obnovil. Glede na to, da je bil kar pogosto tam, je eno nadstropje preuredil tudi za sebe. To je bil apartma v katerem je spal in delal v času ko je bil tam."
Kofetarica
Na forumu od: 10. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mayflower* » 24. Okt. 2007 13:17

Žalosten članek in tudi dvoumno je vse skupaj močno ... sploh to kako je Tošetova družina prepovedala menedžerki izhod iz države?! ni mi jasno ...
Uporabniški avatar
Nelaa
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 8. 2007
Kraj: Wien

Neprebrana objavaNapisal/-a Nelaa » 24. Okt. 2007 13:20

Meni tudi zej ni jasno kaj je te s menedzerko......mogoce pa ma Toseva punca tudi prav kaj je rekla o njej.
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 24. Okt. 2007 14:24

Tole s svetnikom je pa meni tud malo tumač. Nevem no.

Ene že čisto pretiravete s tem želovanjem. Včasih čovek dobi občutek kot da sploh živet več ne morete.

Vsem nam je bilo hudo, ko je umrl, samo ...

Pa toliko torij zarot kot ste jih vi tukej napletle :roll:
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
Uporabniški avatar
Aphrodite
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 24. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Aphrodite » 24. Okt. 2007 15:03

jemina, če ti pol ni več tega za brat, pol pač ne beri...odstrani se iz teme...žalujemo lahko kak dolgo hočemo in ne moreš proti temu nič naredit...

če bo svetnik, je to še najmanj kar lahko Makedonci naredimo zanj...glede na to, kaj vse je nam on dal in naredil za naš narod...to lahko razumemo samo makedonci...
Uporabniški avatar
Nelaa
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 27. 8. 2007
Kraj: Wien

Neprebrana objavaNapisal/-a Nelaa » 24. Okt. 2007 15:08

jemina napisal/-a:Tole s svetnikom je pa meni tud malo tumač. Nevem no.

Pa ce zelijo hvala bogu...............jaz nimam nic proti.
minka sk
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a minka sk » 24. Okt. 2007 15:15

Aphrodite napisal/-a:jemina, če ti pol ni več tega za brat, pol pač ne beri...odstrani se iz teme...žalujemo lahko kak dolgo hočemo in ne moreš proti temu nič naredit...

če bo svetnik, je to še najmanj kar lahko Makedonci naredimo zanj...glede na to, kaj vse je nam on dal in naredil za naš narod...to lahko razumemo samo makedonci...

Ne glede na to, che bo uradno svetnik ali ne, bo sigurno svetnih v domovih. Meni bi se tudi chudno zdelo da grem v cerkev in vidim ikono z njegovim obrazom. Mogoche pa ljudje rabijo kaj takega: obraz za katerega vejo da je zhivel med nami, joh morda spravi blizhje k bogu.
Uporabniški avatar
Mayflower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 10. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mayflower* » 24. Okt. 2007 15:53

to s tem svetnikom je pa meni osebno nenormalno ...
sunshyne
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 10. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a sunshyne » 24. Okt. 2007 16:01

vsaka država ima svoje obrede in navade.Pri nam je že to drugače da ne bodo nikoli pokopali človeka z državniškimi oblastmi,kaj šele da bi bil kdo svetnik.Toše je ogromno naredil za njihov narod,ne samo s humatirajostjo ampak tudi s pesmimi,ponesel jih je v bivšo Jugo.Pa mi povejte kateri izmed naših pevcev je to naredil v zgodovini Slovenije.Noben razen Avsenik ko je ponesel našo domačo muziko preko luže.Tu je pa tak narod da se sramuje domače muzike,kaj šele da bi bili nanjo ponosni.Če samo pogledate koncert 5.10(zadnji koncert)kateremu pevcu(solo)je uspelo v domači državi napolniti štadion?Tu je dokaz da si Toše zasluži vso spoštovanje,pohvale in kaj bomo mi tule govorili ali bo svetnik ali ne.Če se Makedonija tako odloči kapo dol.Toše R.I.P
BaUcYkA
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 26. 10. 2005
Kraj: *štajerska*

Neprebrana objavaNapisal/-a BaUcYkA » 24. Okt. 2007 16:41

Nelaa napisal/-a:
BaUcYkA napisal/-a:mene je danes razkurila ena naslovnica na reviji(ne vem, če lahko napišem naslov, da ne bo zvenelo kot reklama, tak da ne bom omenjala).! suzana iz BB pa res več ne ve, kak naj postane slavna, prepoznavna in kak naj čimveč zasluži(saj tega itaq ni nikol skrivala). danes pa kot neka črna vdova na naslovnici revije žaluje za tošetom. saj mogoč revija ni danes izšla in ste jo že omenli, ampak nisem šla zdaj 15 strani nazaj brat, ker morem spat. samo upam, da ne bodo pevci, tv in ostali izkoriščali njegovo smrt za lastno korist in promocijo. npr z izdajanjem skladb o njem. naj raje priredijo koncert njemu v spomin in denar za humanitarne namene ali kaj podobnega, to bi bil verjetno največji poklon. tudi časopisi in oddaje si povečujejo prodajo in gledanost z resničnimi ali neresničnimi trači. groza od groze!

No zdaj pa se nam potem to treba, da si bodo nasi na Tosetov racun polnili svoje zepe. Ej to pa popizdim res. Se posebej pa ta iz BB. Me zanima kako zaluje ja.......... a si kej prebrala? Kaj pa pise???? Jaz nevem kdo vse je bil njegov prijatelj od slov. izvajalcev, ampak mogoce bodo se se nasli nekateri, ki bi se radi znasli v revijah, na tv ali kjer koli, samo da napolnijo zepe z izjavo ja zelo zelo zalujem...............ko pa je bil ziv pa jih je fosija razjedala.

nisem brala kaj je pisalo, razen na naslovnici, kjer je slikana z črnimi očali. sicer pa sem napisala svoje subjektivno mnenje, ki ga imam o nje, upam, da nisem koga užalila. nisem rekla, da ne sme žalovat, ampak če žaluje, lahko žaluje za 4 stenami. moje mnenje, ne najde drugačnega načina, da bi ostala `na sceni`. tisti prepir, ki ga je imela z enim moškim, pa je tudi bil zrežiran, nekako na ravni murkeja in verbotnove pred leti, samo da se o nje piše. pa da ne bom popolnoma zašla iz teme, bom lepo končala tu. upam, da se ne bo kdo spravil na mene, ker sem o suzani to napisala, če pa sem koga užalila, se pa oproščam.
Uporabniški avatar
Marilena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 13. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Marilena » 24. Okt. 2007 16:42

Glede tega s svetnikom- če se cerkvi kot ustanovi to zdi ok, potem super, naj bo svetnik. Res je naredil ogromno za ljudi, ampak jaz pravim, da eno je slika za javnost, eno pa je slika privat. Meni je bil kot pevec super, dalje od njegovega talenta pa se ne mislim (več) spuščat, ker je to šlo čez meje malo in vidim, da nisem edina, ki tako misli. Če bo svetnik ali ne- vseeno mi je kako se odločijo, jaz bom z izbiro zadovoljna v vsakem primeru, ker je že to, da si obravnavan kot možni svetnik ogromno.
xu9066
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a xu9066 » 24. Okt. 2007 16:46

že cel teden berem vse kar je napisano o našem predragem tošetu in šele zdaj sem zbrala pogum,da nekaj napišem.sama ne morem verjet kako me je prizadelo.pa sploh nisem neka velika fenica pa tud najstnica nisem več.občutek imam da sem v neke vrste depresiji.brez volje in cele dneve sam berem kaj pišejo o njem.njegovih pesmi ne morem poslušat, ker se mi takoj ulijejo solze.sploh ta zadnji komad igra bez granica.upam, da je res nekje v svetu ljubezni, kot poje v pesmi.

ne upam si predstavljat in si niti ne morem kakšno bolečino prestajajo njegovi starši in punca.po mojem ne bodo nikol preboleli, če bodo sploh preživeli.

najbolj od vsega pa sem bila pretresena nad tisto sliko avta po nesreči, ko je še on v avtu.da ne govorim o pogrebu.

najbrž se bo spet našel nekdo, ki bo rekel da pretiravam ampak tako čutim in mislim, da nisem edina.

mi je pa vsaj lažje sedaj ko sem to napisala.

toše zakaj si moral ravno ti sonček oditi?počivaj v miru
sunshyne
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 10. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a sunshyne » 24. Okt. 2007 16:53

xu9066 napisal/-a:že cel teden berem vse kar je napisano o našem predragem tošetu in šele zdaj sem zbrala pogum,da nekaj napišem.sama ne morem verjet kako me je prizadelo.pa sploh nisem neka velika fenica pa tud najstnica nisem več.občutek imam da sem v neke vrste depresiji.brez volje in cele dneve sam berem kaj pišejo o njem.njegovih pesmi ne morem poslušat, ker se mi takoj ulijejo solze.sploh ta zadnji komad igra bez granica.upam, da je res nekje v svetu ljubezni, kot poje v pesmi.

ne upam si predstavljat in si niti ne morem kakšno bolečino prestajajo njegovi starši in punca.po mojem ne bodo nikol preboleli, če bodo sploh preživeli.

najbolj od vsega pa sem bila pretresena nad tisto sliko avta po nesreči, ko je še on v avtu.da ne govorim o pogrebu.

najbrž se bo spet našel nekdo, ki bo rekel da pretiravam ampak tako čutim in mislim, da nisem edina.

mi je pa vsaj lažje sedaj ko sem to napisala.

toše zakaj si moral ravno ti sonček oditi?počivaj v miru

hvala enako
IZABELA
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 7. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a IZABELA » 24. Okt. 2007 17:14

Evo, še ena žalujoča tukaj :(
Smo pač ljudje različne osebnosti, mene take stvari zelo prizadanejo. Če bi jaz imela otroka in ga izgubila, po moje ne bi preživela. :(

Vrni se na Zvezde

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov