Zoran Predin: "Tudi ženske niste angeli!"

Nekoč se je skrival v omari (vsaj v pesmi), zdaj pa nam je odkrito spregovoril o tem, kakšen ljubimec je.

28. 3. 2002

Časi, ko se ni hotel izogniti skušnjavam, so sicer že mimo, ampak razmišljanja Zorana Predina o odnosu med moškim in žensko dokazujejo, da je zagotovo na dobri poti, da postane pravi poznavalec za tovrstna vprašanja, čeprav sam skromno pravi, da to še ni ...

Se še imate za dobrega poznavalca žensk?

Ne, kje pa. Ljudje se že tisoč let učijo in poskušajo razumeti žensko in njen način razmišljanja, a ji še niso prišli do dna. Hvala bogu, da je tako, saj bi bil dolgčas, če bi drug drugega razumeli kot po računalniškem programu. Dejstvo je, da v življenju moški in ženska gledata na isto stvar različno. Vsa umetnost temelji prav na teh razlikah.

Ali tudi prepiri popestrijo življenje s partnerko?

Prepiri so nujna stvar. Če ni prepirov, je nekaj hudo narobe. Kakovostni prepiri rešijo ravno toliko problemov kot kakovosten seks ali izjemno skupno doživetje. Takrat se pokaže, da gre za skupnost dveh samostojnih ljudi, ki se imata rada, se spoštujeta in v skupnem življenju najdeta duševni mir in zavetje.

Ste se naučili, kako se je treba prepirati?

Zdaj približno vem, kako se moram obnašati, kadar Barbari “vrže” ven varovalke. Prave formule ni. V prepirih sem bolj tih, pa verjetno zato toliko bolj neprijeten. Težko bi sam govoril o teh stvareh.

Pa znate reči oprosti, kriv sem?

O, ja. Se je že zgodilo. Učim se priznati napake, vendar to ni enostavno. Sam dam veliko na svoje mnenje.

Glasbeniki imate vedno veliko občudovalk. Kako se izognete skušnjavi?

To vprašanje bi bilo umestno pred dvajsetimi leti. Takrat sem se skušnjavi izognil ali pa tudi ne. Zdaj skušnjave ni več. Viharna leta so mimo in tak namig vzamem kot kompliment mojemu delu. Veseli me, ko vidim, da je to komu všeč.

Zdi se, da se moški sicer ne znate najbolje izogniti skušnjavam, saj sledite isto prvinskim nagonom.

Tako je. To je v genih in tu se ne da pomagati, čeprav tudi ženske niste angeli! Sicer pa je to pogojeno biološko – moški mora imeti čim več potomcev, ženska pa mora imeti potomce z najkakovostnejšim moškim. Zato ona izbira, on pa ne.

Začetek zveze je običajno najbolj razburljiv…

Odvisno od tega, kaj iščeš. Če gledaš zvezo s stališča zaupanja, duševnega miru in osebne varnosti, potem začetek razmerja ni še nič. Če pa iščeš vznemirjenje, napetost, odkrivanje nove osebe …, potem je začetek res tisto, kar je najbolj zanimivo. To je za ljudi, ki ne znajo sprejeti odgovornosti. Pomembno je, da se zveza začne odkrito in pošteno, da ne meče sence na poznejši odnos z lažmi ali sprenevedanjem.

Zdi se mi, da seks pri moških ni tako zelo povezan z ljubeznijo, kot je pri ženskah.

Najlepše je, kadar je oboje. Mislim, da se z mnogo več seksa ne more nadomestiti ljubezni, pa tudi mnogo ljubezni ne more nadomestiti seksa.

Pri seksu je treba ohraniti mejo, do katere gledaš v glavo svojemu partnerju in mu pustiš fantazije, ki obstajajo v glavi kot fantazije in se nikoli ne uresničijo, ker bi se sicer stvar pokvarila. In nasprotno. Včasih je tega več, drugič manj. Včasih je to potrebno, včasih ni. Včasih je seks brez posebnih emocij čisto dober. Tu ni formule.

In kakšne so vaše fantazije?

Povsem normalne: seksati z dvema dekletoma hkrati, seksati z ženskami vseh ras, pa haremi, vojerstvo … To so verjetno fantazije, ki jih ima vsak normalen moški.

Boste vse pustili neuresničene?

(smeh) Je čas, da fantazije uresničiš, in čas, ko je za te stvari prepozno. Pogosto se zgodi, da si v takšnih primerih razočaran in potem si fantazijo za vedno pokvariš. Zato je bolje, da ohraniš fantazijo, kakor da jo izgubiš. Poznam primere, ko se je strahovitim ljubimcem zalomilo in so izgubili vero v sebe in v svoj status najboljšega ljubimca, ker sta se dve dekleti vmes smejali. Po tistem ni bil nikoli več enak. To niso enostavne stvari!

Kakšen ljubimec ste?

Nič posebnega. Gre za to, da znaš prisluhniti partnerju in sebi.

Sonja Dodig