Zendaya: Si tudi ti njeno ime ves čas narobe izgovarjala?

Brez skrbi, mi tudi. In kako je prav?

Zendaya na fotografiji nosi: obleka, Michael Kors Collection; ogrlica in prstan, Chanel Fine Jewelry. (foto: James White) James White
26. 8. 2016

Njeno ime se izgovarja Zen-day-ja. Deej, kot dej mi nekaj. Čeprav je vajena tega, da njeno ime izgovarjajo narobe. Kar jo prav nič ne vznemirja, celo smešno se ji zdi. Kot zvezdnica Disneyjevih filmov se 19-letna Zendaya Coleman zaveda, da je vzornica številnim mladim.

Kar nekaj časa je porabila, da si je pridobila sledilce na Instagramu in s tem pozornost, da je zbrala denar za malice otrok v šolah in tri afriške otroke, ki so zboleli za aidsom. Sicer pa je v živo kar malo zadržana punca, čeprav uživa v hipnih uporniških prebliskih.

Ko smo jo obiskali na snemanju TV-serije K. C. Undercover, je opozorila na nogavice, katerih napis je vseboval nekaj sočnih izrazov.

“Ponavadi jih imam na vajah,” se zasmeje. “Ker sem Disneyjevo dekle, pa se zavedam, da morajo biti grde besede čim manjkrat uporabljene in zelo skrite. Ampak so tukaj.”

Zendaya

Zendaya na fotografiji nosi: jakna, Emporio Armani; ogrlica, Chanel Fine Jewelry.

Čeprav je mlada, je bolj zrela kot njeni vrstniki. “Vedno sem se imela za staro dušo,” pove ponosno. “Nikoli nisem bila otrok v pravem smislu. Najbrž sem se rodila stara 80 let kot Benjamin Button.”

Na letošnji prireditvi Met Gala, na kateri je blestela v obleki Michael Korsa, je v javnost spustila snapchat in se pohvalila, da je bila edina, ki je v celoti poznala besedilo Jay Z-jeve pesmi I Just Wanna Love U (Give It 2 Me). Pesmi, ki je bila predvajana, ko je imela Zendaya le štiri leta.

Od takrat se je zgodilo res veliko stvari. Odraščala je v Oaklandu v Kaliforniji, z očetom, ki je črn, in mamo, ki je belka, oba pa sta po izobrazbi učitelja. Zendaya Maree Stoermer Coleman je začela igrati v teatru po imenu California Shakespeare Theater v času, ko je njena mama delala tam.

Pri trinajstih je bila na avdiciji izbrana za Disneyjevo serijo Shake It Up!, ki so jo nehali predvajati leta 2013. Pri sedemnajstih je izdala svoj prvi album s platinastim singlom Replay in se uvrstila na častitljivo drugo mesto pri oddaji Dancing With the Stars.

Ko so jo pri Disneyju vprašali, ali bi igrala v njihovi novi seriji K.C. Undercover, je zahtevala eno stvar: da poleg nastopanja sodeluje tudi v vlogi koproducentke.

“Edini način, da sem spet na Disney Channel, je, da imam več moči in da pri svojem delu napredujem,” pove. “Zdi se mi zelo pomembno, da so vsebine na programu čim bolj raznolike. Kot mladi pripadnici določene etnične skupine je res težko gledati televizijo, ne da se pojavi vsaj kdo, ki je podoben tebi.”

Zendaya

Zendaya na fotografiji nosi: top in krilo, Marco de Vincenzo; zapestnice in prstan (na desni roki), Joëlle Jewellery; prstan (na levi roki), Solange Azagury-Partridge.

To leto je za Zendayo res uspešno. Pred kratkim je postala novi obraz za CoverGirl, Michelle Obama jo je vključila med elitna dekleta pri snovanju pesmi This Is For My Girls, ki je nastala pod okriljem FLOTUSA in programa Let Girls Learn, igrala bo tudi v novem filmu o Spider Manu, njen novi album pa je v pripravi. Torej je od trenutka, ko je bila glavna tarča Modne policije na programu E!, res dosegla veliko.

Da malce osvežimo spomin: ena od voditeljic Giuliana Rancic je rekla res predrzno stvar, in sicer da so lasje zvezdnice na podelitvi oskarjev za 2015 smrdeli po travi, kar je Zendayo postavilo v središče pozornosti in razprave o stereotipih in predsodkih.

Čeprav je bila izkušnja boleča (to, da je nosila lase, kot jih nosijo pripadniki njene kulture, je bilo sporočilo, da so takšni lasje dovolj dobri za kamorkoli) in se ji je Giuliana prek Instagrama dejansko opravičila, je Zendaya vnovič dokazala, da je dostojanstveno dekle.

Kot Beyoncé. Ki jo je v novem albumu Limonade izbrala za vizualno podobo. In prav slika, ki jo sestavljajo Beyoncé, skupaj s še drugimi črnskimi dekleti, Chloe, Halle Bailey in Zendaya, bo za vedno ostala v naših glavah kot dosežek črnske ženske moči. 

Čeprav Zendaya ni nikjer podpisala, da želi biti središče etničnih razprav, se je pred nedavnim znašla v podobnih polemikah, ko so jo obtožili, da je bila njena fotografija za naslovnico revije W posvetljena. Če te zanima, kaj se je v resnici zgodilo, beri dalje ...

Zendaya

Zendaya na fotografiji nosi: srajca in krilo, Fausto Puglisi; modrček, Adore Me; zapestnica, Cartier.

Cosmo: Najprej razčistimo, kaj se je zgodilo pri snemanju naslovnice za revijo W. Si bila presenečena nad obtožbami?

Zendaya: Tega nisem opazila ne na snemanju ne v postprodukciji. Vem, da niso želeli nič slabega, vendar se to pogosto dogaja ženskam drugačne polti. Polt naše kože se vedno malce spremeni. Se mi zdi, da je to nekdo namerno želel popraviti? Ne, bolj se mi zdi, da so takšni popravki nekaj povsem rutinskega, kot nekaj, kar je zapisano v pravilih, kako naj bo videti naslovnica. Gre bolj za krivdo same družbe, pri čemer sem vesela, da sem sprožila debato o tem.

Si bila v odraščanju kdaj deležna rasne nestrpnosti?

Vedno sem se zavedala rasizma, razen v času, ko sem bila še premajhna za to. Ko si majhen, tega enostavno ne opaziš, še posebno ker sta starša tako različna. Sama ne vidim nobene razlike med babico, ki je črnka, in drugo, ki je belka. Sta samo moji babici. Stvari ne dojemaš kot nekaj slabega, dokler se ne znajdeš v takšnih situacijah.

Se spomniš kakšne stvari, ki se te je res dotaknila?

Ko sem bila v petem razredu, se je moj oče soočal z nestrpnostjo, posledično sem se z njo tudi sama. Ravno sem nastopala na festivalu Martin Luther King Jr. Oratorical Fest s pesmijo Black Statue of Liberty Jessice Care Moore, pred ljudmi, ki niso bili pripravljeni na besede, ki sem jih izrekla. Ampak to je bil moj prispevek družbi, to, da sama naredim in izrečem nekaj v naš prid.

Pa te ni bilo nič strah spregovoriti?

Ne. Takšna pač sem, na trenutke malce čudna, ampak tako je. Nekoč sem šla v šolo z lasmi, ki so bili zravnani z likalnikom za lase, in to je bilo edinokrat, ko me je kdorkoli pohvalil glede moje pričeske.

Takšne stvari ti dajo misliti. In še kakšna druga stvar, ki se je zgodila pozneje med odraščanjem, tudi na snemanju, ko so bili ljudje pretirano (ne)prijazni do drugačnosti.

V kakšnem smislu?

Zgodilo se je, da mi na snemanju nista bili všeč ne ličenje ne frizura, pa mi je moj zastopnik svetoval: “Lahko si vesela, da si sploh tukaj, saj že res dolgo niso snemali z nobenim črnskim dekletom.” Seveda z njim ne sodelujem več!!

Si kdaj pod pritiskom, da moraš zastopati vsa črnska dekleta?

Seveda se počutim odgovorno, da sem glas vseh tistih, ki so mi podobni. Na žalost sem ena tistih, ki imam srečo, da sem vidna, kar za vse moje brate in sestre težko trdim.

Kaj misliš s tem?

Ja, ljudje dejansko sprašujejo, ali bi kdo poslušal Zendayo, tudi če ne bi bila črnka. Čeprav vem, da nimajo vsi ljudje enakih možnosti, lahko nekaj naredim že s tem, da izkoristim ta trenutek za to, da smo vsi skupaj bolje slišani.

V resnici pa ne morem reči, da razumem, kako se počutijo druge črnske ženske, saj se v določenih pogledih nimam pravice enačiti z njimi. 

S tabo se povezuje tudi trend kitk.

Kitke niso nekaj novega za črnske ljudi. Gre za nekaj, kar se že leta uporablja za zaščito pred vročino. Je del kulture. Je pa res, da nikoli niso postale popularne, zaželene, zanimive, sveže, zabavne, dokler so bile na nekomu, ki je bil črn. Takoj, ko jih je prvič nosila belka, so postale predmet poželenja, torej pripravljene na preostali svet. 

Kaj lahko pričakujemo od tvojega novega albuma?

Veliko bo govora o prvi ljubezni in o tem, kako se lahko ljubezen do drugih prenese tudi v ljubezen do samega sebe. Defi-ni-tivno gre za osebne izpovedi, vendar malce bolj zrele. 

Prisegaš na ljubezen ali si bolj za hitre zveze?

Prepričana sem, da si vsi na dolgi rok želimo ljubezni, in ne samo seksa. Jaz osebno? Seveda bi bila rada zaljubljena in imela polno izkušnjo z nekom, ki me ima rad. Vsi si zaslužimo, da smo ljubljeni. Veliko drugače je, če si z nekom, ki ga ne poznaš preveč dobro. Ampak dokler si zaščiten in hodiš redno na testiranja, potem ne vidim nobenih zadržkov, da počneš, kar želiš.

Kaj pa goli selfiji? Bi kdaj bila tako pogumna kot Kim Kardashian?

Takšne stvari mi niso všeč. Če je to komu všeč in se mu zdi zanimivo, pri tem ne obsojam nikogar. Vse dokler so tvoja dejanja spoštljiva do sebe in drugih. Vsak naj živi svoje življenje tako, kot hoče.

Zdi se mi zelo pomembno, sploh v moji starosti, da vsak spozna, kdo je v resnici in kakšno je njegovo poslanstvo. Vsako stvar objavljamo na družabnih omrežjih, ker je to pač kul, pri tem pa se ne zavedamo, da se v bistvu izpostavljamo v času, ko še nismo v celoti oblikovani kot osebnosti. Sama se na primer ves čas spreminjam. In ni fer, če te ljudje pri teh letih obsojajo na podlagi določenih izjav oziroma dejanj.

Ali kdaj izboljšuješ fotografije, na katerih si?

Ne, tega pa res ne. Obožujem svoje lase, kožo, postavo, dolge noge in čuden zob. Seveda imam fotografije, ki so mi ljubše od drugih, na splošno pa sem zadovoljna s sabo in svojo podobo.

Pojavila si se tudi v videu Bad Blood Taylor Swift. To pomeni, da si del njene znane druščine?

[se globoko nasmehne] Ne, Taylor poznam le s snemanja. Zelo je prijazna, je pa res smešno, kako te ljudje takoj začnejo povezovati z nekom. 

Letos je prvič, da imaš pravico glasovanja na volitvah. Torej se ti tudi na tem področju veliko dogaja!

Res se veliko dogaja, pa ne le meni. Dogajajo se žalostne stvari, celo strašljive. Pomembno je, da tudi moja generacija, ki je nova v tem smislu, stopi skupaj in glasuje. Seveda je fino, če poveš svoje mnenje na Twitterju, vseeno pa to ne zadošča. Če želiš nekaj spremeniti, moraš glasovati.

Kaj je naslednja stvar, ki se je znašla na tvojem seznamu življenjskih ciljev?

Trenutno se posvečam albumu, želim si čim več sodelovanj v filmskem svetu, rada bi še naprej delala kot producentka, imela svojo dobrodelno organizacijo, morda celo svojo serijo. Ampak vsi moji cilji niso nujno povezani s stanjem pred kamero. To me je naučila ravno moja pot. In zdaj, ko sem tu, sem ugotovila, da je moje poslanstvo pomagati ljudem in početi pozitivne stvari. To je veliko bolj pomembno kot vse drugo v moji karieri.  

Preberi še: Oče pokojnega Heatha Ledgerja iskreno spregovoril o sinovi smrti

Besedilo: Laurie Sandell, prevedla in priredila: Lola Agnič
Fotografije: James White
Modna urednica:  Aya Kanai
Pričeska: Kim Kimble za SixK.LA.
Ličenje: Allan Avendaño za Opus Beauty z izdelki CoverGirl Cosmetics.
Manikira: Kimmie Kylees za Orly Int'l pri Celestine Agency.
Produkcija: Firs Shot Production.
Snovalec seta: David Ross za Art Department. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri