Zac Efron: Kokain ga je spravljal ob pamet

Od idola najstnic do ljubljenca zrelih žensk - Zac Efron, ki v kinih v družbi legendarnega Roberta De Nira blesti v komediji Dedek uide z vajeti, se v zadnjih nekaj letih ni razvil le v optičnem smislu. Napredoval je namreč tudi kot igralec, ki ga je treba jemati še kako resno.

Zac Efron: Kokain ga je spravljal ob pamet (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2016

Nekoč je živel moški, ki je imel široka ramena in močne bicepse, markantno brado in prav tako markantne poteze obraza. V hollywoodskih filmih je vedno premagal zlobneže in na koncu dobil svojo sanjsko žensko. Ime mu je bilo George. Ali Russell. Ali Bruce. Toda ta moški je na žalost model, ki počasi izginja iz mode.

Novi junaki iz hollywoodske tovarne sanj imajo kodraste lase in dolge trepalnice, žareče modre oči in zelo majhne, nežne noske. Brada in bicepsi sicer obstajajo, a so komaj vredni omembe. Ti moški so fantički. Ime jim je Zac. Ali Chace. ali Shia. A pravzaprav je vseeno, kako jim je ime, saj so videti, kot bi bili klonirani.

Otroški obrazek oziroma 'babyface', kot temu pravijo čez lužo, je postal nov lepotni ideal. In to ne le v Hollywoodu! Menda tudi k lepotnim kirurgom prihaja čedalje več moških, ki si želijo deškega videza. Če smo bolj natančni, zahtevajo bolj ploske ličnice, nežno brado in polne ustnice. To namreč deluje nežno in prikupno.

Menda veliko pacientov povsem odkrito pove, da si želijo biti kot Zac Efron. Njegov uspeh pri ženskah, tudi tistih, ki so starejše od 16 let, je konec koncev nesporen. Vtis otroške nebogljenosti namesto zaščitniškega instinkta - to je očitno tisto, kar je všeč ženskam 21. stoletja.

Strokovnjaki to pojasnjujejo z besedami, da se današnja kultura pač nagiba k občutljivim in nežnim moškim, ki razumejo ženska čustva. Kot pribito drži, da se zvezdniški 'mehkužneži' tudi obnašajo v skladu z videzom obraza.

To, kar si ravnokar prebrala, je del članka, ki je bil poleti 2009 objavljen v reviji Lea in ki se je vrtel okoli tega, da je ameriški igralec in pevec Zac Efron poskrbel, da je Hollywood osvojil nov tip moškega in da je med pripadnicami nežnejšega spola zavladala manija obsedenosti z nežnimi 'mlečnozobci'.

In res je, še pred nekaj leti je bil Zac znan predvsem kot nežni pojoči fantič iz uspešne serije filmov Gimnazijski musical.

zac

Danes, po dobrih šestih letih, pa je situacija precej drugačna, zvezdnik je odrasel in postal bolj možat, predvsem pa se je distanciral od svoje nežne, muzikalne preteklosti, saj bi se kot igralec rad razvijal naprej, predvsem pa si želi, da bi ga jemali resno.

Še preden je leta 2006 ob svoji tedanji srčni izbranki Vanessi Hudgens zaslovel v omenjeni Disneyjevi franšizi, je igralsko nadarjenost z gostujočimi vlogami dokazal v nekaterih precej znanih serijah, kot so Firefly, Odvetnik z ulice, Urgenca in Na kraju zločina: Miami, izkazal pa se je tudi z glavno vlogo v seriji Summerland, ki pa je bila resnici na ljubo precej kratkega veka.

Kljub angažmajem v omenjenih serijah pa je pravi uspeh požel šele leta 2006, in to prav z vlogo Troya Boltona v družinski komični drami Gimnazijski musical, ki se je razvila v pravi mednarodni fenomen.

Takrat komaj 19-letni fant, ki je Troya do zdaj upodobil trikrat, je v trenutku zaslovel po vsem svetu, dobil pa je tudi pravo vojsko oboževalcev, med katerimi so bile v veliki večini najstnice.

Po tem norem svetovnem uspehu bi lahko Zac počival na lovorikah, a tega - v nasprotju s številnimi neizkušenimi igralci - ni počel.

Nasprotno, vsem je hotel dokazati, da se v njem skriva veliko več od lepega pojočega ljubljenca najstnic s pričesko, značilno za številne člane fantovskih skupin.

In tako je začel sprejemati čedalje bolj resne in raznovrstne vloge, kar pomeni, da je muzikalom obrnil hrbet in snemal predvsem filme, ki naj bi prikazovali njegovo drugo stran.

Na primer, v komični drami Svobodne umetnosti je kot Nat dokazal svoj komedijantski talent, v romantični drami Talisman, v kateri je upodobil marinca Logana Thibaulta, pa je zablestel z na novo pridobljenimi mišicami.

zac

V drami Razkrito, v kateri sta mu leta 2012 družbo delala velika hollywoodska zvezdnika in dobitnika oskarja Nicole Kidman ter Matthew McConaughey, je prijetno presenetil z odlično odigrano vlogo Jacka Jansena.

zac

Med njegovimi novejšimi filmi prevladujejo predvsem komedije, kot so Tisti čudni občutek, Sosedi in Dedek uide z vajeti, v kateri blesti v družbi legendarnega Roberta De Nira in ki si jo lahko ogledate v kinu.

zac

Čeprav je Gimnazijski musical pustil daleč za seboj, pa Zacu niti na misel ne pride, da bi izrekel kakšno grdo besedo o filmu, ki se mu lahko zahvali za svojo kariero.

"To bi bilo narobe. V vseh intervjujih pa poskušajo doseči prav to, da bi slabo govoril o njem, da bi rekel, da je sr...e. To bi bilo vendar noro! Številni ljudje v mladosti storijo neko stvar, pozneje, ko so starejši, pa na novo razvijejo vizijo svojega življenja in kariero," je v nekem intervjuju 'branil' tako sebe kot filmsko stvaritev, ki ga je izstrelila v zvezdniško orbito.

Ta filmska uspešnica pa Zacharyju Davidu Alexandru 'Zacu' Efronu, ki se je elektroinženirju Davidu Efronu in tajnici Starli Baskett rodil 18. oktobra 1987 v kalifornijskem mestu San Luis Obispo, ni prinesla le kariernega uspeha in slave, ampak je poskrbela tudi za srečo v njegovem zasebnem življenju, saj je med snemanjem spoznal svoje prvo dekle.

Zvezdnik, ki ima brata Dylana, svoje otroštvo v družini srednjega razreda pa je nekoč opisal kot 'normalno, se je namreč zaljubil v že omenjeno soigralko Vanesso Hudgens, leto dni mlajšo igralko in pevko, ki je v filmu upodobila njegovo dekle Gabriello Montez.

zac

Igralca sta ljubezen s filmskega platna torej prenesla v resnično življenje, a na žalost je njuno razmerje decembra 2010, po petih letih, razpadlo.

Ljubljenec žensk, ki naj bi med drugim ljubil težavno igralko Lindsay Lohan, manekenko Alexandro Storm in igralko ter model Lily Collins, ki je znana tudi kot hčerka izvrstnega angleškega glasbenika Phila Collinsa, se je poleti 2014 zaljubil v devet let starejšo igralko, scenaristko in didžejko Michelle Rodriguez.

Njuno razmerje je bilo na začetku videti precej resno, a sta se že po dveh mesecih razšla. Čeprav sta bila na skupnem dopustu v Italiji in nato še v Španiji, natančneje na Ibizi, videti nadvse srečna, je šlo očitno le za kratko poletno romanco.

"Zac je že na začetku vedel, da to razmerje ne bo uspelo, a mu je bila Michelle zelo všeč. Rodriguezova pa je v njem očitno iskala le tolažbo, da bi prebolela svoje nekdanje dekle Caro Delevingne," je takrat pojasnil vir.

Zac, ki sicer meni, da mora včasih med dvema človekoma preprosto narediti le 'klik', da se zaljubita, pa je že pred razmerjem z Michelle izrazil dvom, da zanj kje na svetu sploh obstaja popolna ženska.

Hkrati je poudaril, da ima slava pač tudi slabe strani in da je ena izmed njih ta, da za ljubezensko življenje preprosto ni časa:

"Igralci smo stalno na poti in doživljamo neobičajne stvari. Naša služba lahko pripelje do številnih nepričakovanih preobratov. Če se neki osebi ne morem stoodstotno posvetiti, pa raje sploh ne začenjam razmerja."

Očitno je septembra 2014 vendarle ocenil, da se lahko stoodstotno posveti še neki drugi osebi, saj je od takrat v razmerju z modelom in poslovno žensko Sami Miró.

Na žalost pa ga v zasebnem življenju ni pestilo le pomanjkanje časa, ampak se je moral spopasti tudi z veliko resnejšo težavo - leta 2013 se je zaradi odvisnosti od alkohola in mamil odločil za zdravljenje v kliniki.

Največ preglavic mu je povzročal kokain, eksperimentiral pa je menda tudi s sintetičnim psihoaktivnim mamilom MDMA, ki je bolj znano kot ekstazi, v zadnjem času pa tudi kot molly.

Novica je seveda šokirala njegove oboževalce, še posebno zato, ker se je v tistem obdobju izogibal razuzdanih zabav v Los Angelesu, v nasprotju z letom 2010, ko je med drugim precej redno obiskoval striptiz klube.

"Zdaj je zdrav in srečen. Posvetil se je snemanju filmov," je po končanem zdravljenju razkril dobro obveščeni vir in poudaril, da je odvisnost zvezdniku povzročala težave na poslovnem področju, da je zaradi nje med drugim izpustil kar nekaj snemanj filma Sosedi in da je na neki razuzdani zabavi, ki si jo je s prijatelji privoščil v hotelski sobi v Las Vegasu, povzročil za 50 tisoč dolarjev škode.

"Bilo je splošno znano, da se bori z odvisnostjo od kokaina," je še dejal vir.

"Prišel sem do točke, ko sem se manj brigal za delo in bolj za konce tednov, saj sem komaj čakal, da grem ven, pozabim na vse in se zabavam," pa je pojasnil Zac, ki se sicer ni hotel spuščati v podrobnosti, je pa priznal, da je bila odvisnost od kokaina tako huda, da je pred zdravljenjem celo mislil, da bo znorel:

"Ko je prišlo tako daleč, da sem se težko prebijal skozi ponedeljke in torke, mi je postalo jasno, da se stvari ne odvijajo v pravi smeri. Srečen sem, da je to obdobje končno za mano."

O tem, da je to obdobje za njim, smo upravičeno podvomili marca 2014, ko smo izvedeli, da so ga možje postave aretirali, ker je sodeloval v pretepu v zloglasni losangeleški četrti Skid Row, ki med drugim slovi po tem, da v njej narkomani kupujejo mamila.

Zac in njegov telesni stražar sta se stepla z brezdomcem in pristala v priporu, a so tako zvezdnika, ki jo je na srečo odnesel z le nekaj modricami, kot ostala dva vpletena kmalu spustili na prostost.

Tudi njegovi prijatelji so se takrat ustrašili, da se je ponovno znašel v peklu mamil ... Kakorkoli že, danes je Zac na srečo ozdravljen.

zac

Upajmo, da bo tako tudi ostalo in da bo ustvaril še veliko zanimivih filmov. Kdo ve, morda pa bo nekega lepega dne med njimi spet kakšen muzikal.

Napisal: Tim Jeras (za Story) 
Fotografije: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri