Vrhunski igralci, ki nikoli niso dobili oskarja

Nekateri od njih so bili med najbolje plačanimi igralci v Hollywoodu, nekateri so to še danes. Nekateri so bili za oskarja nominirani celo osemkrat, a se jim je najprestižnejši zlati kipec v filmski industriji vsakič izmuznil iz rok. Spoznajte največje oskarjevske osmoljence.

Leonardo DiCaprio (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2014

Leonardo DiCaprio z največje filmske svečanosti v Hollywoodu nikoli ni odšel z zlatim kipcem v roki, tudi letos ne, čeprav velja za enega od največjih igralcev svoje gene­racije in je bil za oskarja nominiran štirikrat. Enkrat v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi, štirikrat pa za najboljšega igralca v glavni vlogi.

Julianne Moore si je v bogati karieri prislužila štiri nominacije, leta 2003 celo v dveh kategorijah, v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi za vlogo v drami Daleč od nebes in v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi za vlogo v romantični drami Ure do večnosti. Igralka se je nekoč pošalila, da se je tako zelo zasmilila svoji hčerki, da ji je ta kar sama izdelala nekaj nagrad.

Eden od najpomembnejših in hkrati morda tudi najbolj podcenjenih igralcev svoje generacije je nedvomno Edward Norton, ki prav tako nikoli ni bil nagrajen z oskarjem, čeprav je prejel dve nominaciji. Obe si je prislužil v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi, in sicer z vlogama v odličnih filmih Izvirni strah in Generacija X.

Sigourney Weaver je bila leta 1989 nominirana v dveh kategorijah. Nominacijo za najboljšo glavno igralko si je prislužila z vlogo v biografski drami Gorile v megli, izmuznil pa se ji je tudi kipec za najboljšo stransko igralko v romantični komični drami Delovno dekle. Članov Akademije ni prepričala niti njena izvedba v znanstvenofantastični akcijski avanturi Aliens, zahvaljujoč kateri je bila prav tako med kandidatkami za oskarja v kategoriji najboljše glavne igralke.

Kdo ve, morda je Akademija Roberta Downeyja mlajšega prezrla zaradi let, preživetih v zaporu in na zdravljenju. Prvič je bil za oskarja nominiran leta 1993, in sicer v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi za vlogo v biografski drami Chaplin. Praznih rok je ostal tudi leta 2009, ko je bil za vlogo v akcijski parodiji Tropski vihar nominiran za najboljšega igralca v stranski vlogi.

Med letoma 1989 in 1993 se je Michelle Pfeiffer med nominirankami znašla trikrat, enkrat v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi, dvakrat pa v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi. Kljub vrhunskim izvedbam v filmih Nevarna razmerja, Fantastična brata Baker in Polje ljubezni nikoli ni osvojila zlatega kipca.

Bolj kot to, da nikoli ni osvojil oskarja, preseneča dejstvo, da je bil Samuel L. Jackson za zlati kipec nominiran samo enkrat. Ta čast ga je doletela leta 1995, ko je navdušil s stransko vlogo v filmu Šund.

Legendarni Peter O'Toole, ki nas je decembra lani za vedno zapustil, je leta 2003 častnega oskarja najprej zavrnil, pozneje pa si je premislil in ga sprejel. Oskarja za igro pa nikoli ni osvojil, čeprav je bil med letoma 1963 in 2007 kar osemkrat med nominiranci, vsakič v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi.

Da Glenn Close nikoli ni osvojila najbolj cenjene filmske nagrade, je še toliko bolj nerazumljivo, če upoštevamo dejstvo, da je bila zanjo nominirana kar šestkrat. V 39-letni karieri si je v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi prislužila nominacije za vloge v filmih Usodna privlačnost, Nevarna razmerja in Albert Nobbs, med letoma 1983 in 1985 pa je z vlogami v filmih Garpov svet, The Big Chill in Rojen za bejzbol 'tekmovala' v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi.

V osemdesetih in devetdesetih letih je bil Tom Cruise eden od najbolje plačanih igralcev v Hollywoodu. V tistih dveh desetletjih je posnel nekaj vrhunskih filmov, a je bil nominiran samo trikrat. Za vlogi v filmih Rojen 4. julija in Jerry Maguire je bil nagrajen z nominacijama v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi, vloga v filmu Magnolija pa mu je prinesla nominacijo v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi. Oskar nikoli ni končal v njegovih rokah.

Tim Jeras za revijo Nova