Vesna Malnar: Nič več pridna punčka

Vesno Malnar poznamo predvsem iz Videospotnic, z odličnim vodenjem Slovenske popevke pa je dokazala, da je kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

26. 9. 2002

Dobri dve leti je bila šestindvajsetletna diplomirana novinarka in bodoča diplomirana slavistka prepoznaven obraz priljubljene glasbene oddaje Videospotnice; v 450 oddajah se jo ogromno naučila, raz- širila glasbena obzorja, se otresla treme in se popolnoma spoprijateljila s kamerami.

Vendar je prišel čas za nove izzive. A simpatična voditeljica, ki se tudi v zasebnem življenju trudi govoriti pravilno slovenščino, se zaveda, da se do vrha pride le s trdim delom, izkušnjami in pa predvsem postopoma, korak za korakom.

Televizijski začetki

Ko jo vprašaš, česa se najbolj spominja iz otroštva, pravi, da potolčenih kolen. Doma je bila živahna in nagajiva, v šoli malo bolj mirna. Trenirala je atletiko, igrala košarko in rokomet. Ko so v domačem Kočevju ustanavljali radio, se je, takrat gimnazijka, prijavila na avdicijo in ob popoldnevih in čez vikende pridobivala prve izkušnje pred mikrofonom.

Med študijem, decembra 1997, je na teletekstu opazila razpis za nove voditelje Televizije Slovenija. “Sprva sem kar malo oklevala,” pove, “vendar sem potem le oddala prijavo.” Marca, ko je na vse skupaj že malo pozabila, pa je prišlo pismo, povabilo na prvi krog avdicije. “Sledila sta dva naporna kroga avdicije, potem izobraževanje, govorne vaje, priprave; januarja pa se je začela glasbena oddaja Videoring, vodila sem rockovske četrtke.

Od oktobra naprej pa vzporedno še Pajčevino; 35 minut, namenjenih filmu in zabavi. Posnetki so bili iz tujine, jaz sem jih prevajala, urejala in sestavljala skupaj …”

V znamenju rdeče

Kmalu sta z Blažem Gregorinom začela voditi Videospotnice. “Midva sva pravzaprav prebijala led, oddaja je bila nova in kar nekaj časa je trajalo, da se je uveljavila. Prvo leto sva bila sama, nato sta se nama pridružila Jadranka in Pero. Bilo je kar naporno, saj se je snemalo vsak dan, sama sva si tudi pisala tekste na obstoječ scenarij.”

Gledalci smo bili priča tudi Vesnini stilski preobrazbi, športna oblačila so izginjala, lasje so se krajšali, barve spreminjale … “Ko sem prišla na televizijo, sem izgledala kot prava pridna punčka,” se zasmeji, “imela sem drugačen stil oblačenja, dolge rjave lase, ki pa so sčasoma postajali vse bolj rdeči. Posebno kričeči so bili, ko sem vodila koncert terceta Katrinas; živo oranžni, v kontrastu z zeleno obleko. Zaželela sem si bolj umirjene barve, ta frizura mi je sedaj zelo všeč.”

Kako je bilo sodelovati z Barbaro Podlogar, stilistko Videospotnic? “Odlično, mislim, da so tudi obleke pripomogle k prepoznavnosti oddaje. Tudi zasebno sem podvržena Barbarinemu stilu, zadovoljna sem, da sem se znebila tradicionalnega načina razmišljanja glede oblačenja. Dobro se počutim tako v malo ‘odštekanih’ oblekah kot v večernih toaletah.

Kako to, da je v tovrstni oddaji ostala zvesta knjižni slovenščini? “Delam na tem, da svoj jezik izpopolnjujem, da lepo govorim, tudi drža in mimika sta zelo pomembni; veliko sem se naučila od Majne Sevnik in Dušice Eerzin. Nisem želela stopiti koraka nazaj in pozabiti vsega, kar sem pridobila; z Mišo Molk sva se pogovarjali o tem in se strinjali, da jaz ostanem taka kot sem, Blaž pa je ‘tolkel ljubljanščino’.” Hkrati pa doda, da tudi sama še vedno dela napake in prizna, da ima poklicno deformacijo;deformacijo; popravlja ljudi, če pozabijo uporabljati dvojino.

Slovenska popevka

Vesela je, da so ji zaupali vodenje tako pomembne prireditve, kot je Slovenska popevka. Prepričana je, da je bila to zelo dobra preizkušnja in upa, da tudi prelomnica v njeni karieri.

Pa je imela kaj treme, saj je prireditev potekala v živo? “Največja trema je bila pri prvem stavku prve napovedi, nekaj sem se je znebila že na vajah in generalki. Pred nastopom sem bila sproščena, zadnjih deset minut sem ponavljala tekst, saj si je bilo treba zapomniti zelo veliko imen.”

Kaj pa bi naredila, če bi se na telefonskem glasovanju zapletlo, tako kot na Emi? “Joj, priznam, da sem pomislila tudi na to možnost, vendar je bilo na Slovenski popevki telefonsko glasovanje ločeno od glasovanj strokovnih žirij, tako da se to ne bi moglo zgoditi. Če pa bi pri- šlo do kakršnegakoli zapleta, bi se pač mogla znajti in improvizirati.”

Je pred kamero raje sama ali v paru? “Odvisno od situacije, pri Videospotnicah sva se z Blažem, kasneje tudi z Perotom, dopolnjevala, nekaj je bilo tudi improvizacije, ki je včasih zelo uspela, včasih pa malo manj.”

Pa gleda posnetke svojih oddaj, opazi napake? “Gledam, gledam. Čeprav je včasih težko, ko veš, da si se zmotil, potem to še enkrat videti. Na srečo imam doma fanta in starše, ki so realno kritični in mi povedo, kaj je bilo narobe, kaj sem nerodno naredila. Ni mi vseeno, kako stvari izpeljem, napake se trudim popraviti.”

Lepe slovenske vasi

Vesna si je z dolgoletnim fantom Gregorjem, skupaj sta že sedem let in pol, uredila stanovanje v Kočevju. Med študijem je tri leta živela v Ljubljani, vendar se na življenje v bloku ni mogla navaditi. “Ljubljano imam zelo rada, posebno lepa je zvečer. Všeč pa mi je, ko se po končani službi usedem v avto in odpeljem domov, v moje Kočevje.”

Ji vsakodnevne vožnje niso odveč? “Ne, navadila sem se. Pot s fantom izkoristiva za dolge pogovore.” Je pridna gospodinja? “Zelo rada kuham, moje specialitete so mehiška hrana, rižota z morskimi sadeži, lososovo gnezdo, obožujem pa tudi sladoled in sladice s cimetom. Za vikende poleti redno hodiva na morje, takrat jeva večinoma ribje jedi. Stanovanje se trudim imeti urejeno, kuhinjo čisto.”

Kaj pa otroci? “Zaenkrat še nimava nikakršnih načrtov glede otrok; imam triletno nečakinjo Manco, veliko časa preživim z njo, kot teta pa jo lahko tudi malo razvajam.” Vesna izkoristi vsak letni čas, poleti kolesari, plava, rola, pozimi smuča. “Ko sem v službi, delam 100 odstotno,” pravi, “znam pa si vzeti tudi čas zase.” Rada se spominja potovanja v Tunizijo, pa tudi letošnjega prvomajskega izleta. Z Gregorjem sta si ogledala Rim, Neapelj, Vezuv in otok Capri.

Odkar kot poročevalka s terena sodeluje pri oddaji Mavrica, jo vedno znova očarajo lepote slovenskih vasi, še posebej si je zapomnila Braslovče in Artiče. Poleg Mavrice in vodenja raznih prireditev, sodelovanja pri dobrodelnemu Mavričnemu koncertu kot moderatorka dela tudi na radiu Antena. Ob vprašanju, kakšno vrsto oddaje bi si želela voditi, se nasmehne in pove, da se je na Ljubljanskem gradu zelo dobro počutila, za kakšen kakovosten talk show pa je potrebno imeti veliko izkušenj. Te si Vesna vztrajno nabira in zagotovo njen čas še prihaja.

Savina Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri