Vasilij Žbogar – Cosmo športnik Evrope

Februarja so nas iz ‘vrhovne baze’ v New Yorku obvestili: “Pred OI v Atenah bomo objavili fotografije najlepših olimpijcev. Pošljite predloge.” Konec sporočila. In vihar v našem uredništvu.

29. 7. 2004

Katerega predlagati? Po dolgotrajnem usklajevanju mnenj so v ZDA romala tri imena: rokometaš Renato Vugrinec, veslač Iztok Čop in jadralec Vasilij Žbogar. Odgovor smo dobili konec marca: “V ožji krog za športnika Evrope smo uvrstili slovenskega kandidata Vasilija Žbogarja. Pošljite nam njegove podatke in kontaktne številke.”

Sledil je prvi pogovor z Vasilijem, ki ga je povabilo presenetilo, a zgovorni osemindvajsetletni Izolan je takoj pristal na sodelovanje. Shirley Chan je koordinatorka v mednarodnem oddelku Cosmopolitana, ki je bila zadolžena za projekt ‘Olimpijci’.

Po najinem dopisovanju v aprilu je Vasilij očaral tudi njo. V enem od sporočil je zapisala: “Danes sem govorila z Vasilijem. Bil je tako prijazen in njegova angleščina je odlična! Na fotografijah je čudovit, glas ima tako seksi. Ga poznaš osebno, kakšen je?”

Potrebna je akcija, smo se strinjale v uredništvu, poklicale Vasilija in ga povabile na intervju. Dogovarjanje je bilo resnično naporno, saj življenje vrhunskega jadralca pomeni nenehna potovanja. Zaradi šibkih vetrov pogoji v Izoli za dober trening niso najboljši, zato jih Vasilij išče v tujini.

Veliko trenira v Franciji, zadnja štiri poletja pa je preživel v grških vodah, ker želi čim bolje spoznati pogoje, podobne tistim na olimpijskih igrah. Ko smo se končno dogovorili, sem fotografu na poti proti morju izdala načrt za fotografiranje.

Nejeverno me je pogledal in vprašal: “Pa Vasilij ve, da ga bomo fotografirali zgoraj brez?” “Ne še, a če je ‘faca’, bo za,” sem mu odgovorila polna upanja. Seveda se ni branil. In osrečil (morda tudi orosil dekleta, Vasilij ima dekle!) marsikatero oko.

Odločen in vztrajen

Vasilij jadra že od zgodnjega otroštva, zahvaljujoč predvsem očetu in podpori družine. “Brez vode ne morem,” so njegove besede, ko gleda na pretekla leta in odločitev za jadralni razred laser, ki pred njim v Sloveniji sploh ni bil zastopan. “Za laser sem se odločil tudi zato, ker je enosed,” poudarja.

Na vprašanje, ali je samotar, odgovarja: “Sem in nisem. Na morju rad sam sprejemam odločitve, sem pa tudi zelo družaben človek. Navezan sem na svoje prijatelje in dekle in zelo rad se vračam domov, kjer se sprostim in z družbo nadoknadim zamujeno.”

Kako močna je zveza z dekletom? “Imam srečo, da me Martina razume in podpira.” Spoštovanje in zaupanje je zanj temelj trdne zveze, ki pa ga seveda občasno zmotijo izbruhi ljubosumja. “Ljubim ženske in na tekmovanjih spoznam veliko lepih žensk, zato se seveda pojavijo skušnjave. Od sotekmovalcev in kolegov v ekipi sem slišal mnogo zanimivih zgodb, a nisem del njih”.

Sam ni ljubosumen, priznava pa, da se je po osvojitvi naslova evropskega prvaka lansko leto njun odnos spremenil. Sedaj ga ljudje prepoznavajo in skromno priznava, da se mu oglašajo tudi oboževalke. Prepoznavnost mu ugaja, pa tudi z oboževalkami nima težav, saj skuša biti prijazen do vsake.

Kako striktno pa je življenje športnika? “Pazim na prehrano, kondicijo pa ohranjam z vajami za plažo (smeh). Trener razume, da smo v ekipi mladi fantje, zato nam dovoli, da se po končani regati pošteno sprostimo.” V ekipi SailCoach, katere član je, so zbrani tekmovalci z vsega sveta in v letih skupnih tekmovanj in treningov so se med njimi stkale prijateljske vezi.

Na vprašanje, ali trener tekmovalcem prepoveduje stike z dekleti, odgovarja, da ni navdušen nad morebitnimi postranskimi aktivnostmi njegovih varovancev, a Vasilija to ne moti. V smehu dodaja: “Jaz sem dovolj močan za vse!”

Z mislimi v Atenah

Glavna tema najinega pogovora je bil nastop na OI v Atenah ozioma v dvanajstih regatah, ki bodo dale olimpijskega zmagovalca. Psihični napori v najdlje trajajoči olimpijski disciplini tekmovalca izčrpajo bolj kot fizični. Jadranje primerja s šahom, saj za uspeh ni pomembna le fizična moč, ampak tudi taktika in dobro poznavanje pogojev na vodi.

Uspeh je odvisen od zelo občutljivih dejavnikov. Če večer pred regato napovedo močan veter, se tekmovalci najedo, da so naslednji dan težji, če pa kaže, da vetra ne bo, se v posteljo odpravijo brez večerje. Na neštetokrat zastavljeno vprašanje, kaj pričakuje na olimpijskih igrah, odgovarja: “Cilj je normalno medalja, a ne samo to. Moja velika želja je, da bi resnično vrhunsko odpeljal vse regate, in visoka uvrstitev bo le posledica tega”.

In kaj bo počel po končanih olimpijskih igrah? “Najprej si bom vzel mesec dni počitka. S prijatelji sem bom odpravil na križarjenje z družinsko jadrnico. Čim več časa bom preživel z dekletom, pa tudi študiju bi se rad posvetil.“ Vasilij je izredni študent drugega letnika ekonomije in čeprav že več kot eno leto ni bil na fakulteti, se študija veseli.

Najprej bo treba dobiti zapiske, za katere vedno prosi sošolke. “Ker so bolj organizirane, lepo pišejo in so bolj prijazne”, trdi in v smehu zanika, da ve, da je pri njih bolj uspešen kot pri sošolcih.

Zasedeni športnik Evrope

Ko smo v ZDA poslali fotografije, urednice niso skrivale navdušenja. Vasilij je izbran za športnika Evrope, se je glasilo sporočilo. Shirley je zanimalo: “Spoznala si ga. Je res tako božanski kot na fotografijah? Bo prišel v London?”

Žal je bil datum, določen za snemanje v Londonu, postavljen v čas, ko se je Vasilij po preboleli pljučnici boril za čim boljšo uvrstitev na svetovnem prvenstvu. V London je odpotoval francoski predstavnik, Američankam pa smo vseeno poslali fotografije, ki smo jih posneli v Izoli in jih objavljamo na naših straneh.

Po zadnjih podatkih se je kar nekaj mednarodnih izdaj odločilo za našega jadralca. Če se boste avgusta potepale po svetu, ne pozabite pokukati v katero od 52 izdaj Cosma. Morda boste uzrle znani zasanjani pogled športnika Evrope, za katerega bo v avgustovskih dnevih vsa Slovenija stiskala pesti.

3 stvari, na katere je najbolj ponosen

  • uspehe v jadranju
  • perfekcionizem – česar koli se loti, skuša izpeljati do popolnosti
  • da živi zdravo življenje

Jasmina Dvoršek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri