Umrla je Mama Afrika

Po koncertu, posvečenem boju proti kriminalu, je v bolnišnici v bližini Neaplja umrla pevka Miriam Makeba, imenovana tudi Mama Afrika.

17. 11. 2008

Nekaj ur pred smrtjo je 76-letna Makeba, za katero je bil usoden srčni infarkt, pela v podporo italijanskemu pisatelju in novinarju Robertu Savianu, ki mu zaradi knjige Gomora grozijo s smrtjo.

Borka proti apartheidu

Z Makebino smrtjo Južnoafriška republika in svet nista izgubila le odlične pevke, ampak tudi pogumno damo z velikim srcem. Miriam Makeba je namreč že leta 1963 pričala pred posebnim odborom OZN-a proti apartheidu in pozvala k mednarodnemu bojkotu JAR-a, leta 1986 pa je za svoja prizadevanja prejela tudi mirovno nagrado Daga Hammarskjölda.

Kot borka za svobodno Afriko, ki tedaj še ni bila osvobojena kolonialnega jarma, se je izkazala že prej in leta 1960 ji je domovina preklicala potni list, kmalu pa so bile v JAR-u prepovedane tudi njene plošče.

Prva afričanka z gremijem

Miriam Makeba je pozneje živela na Gvineji in v ZDA, v 60. letih pa je postala prva temnopolta pevka, ki je prejela gremija. Nagrado je leta 1966 osvojila skupaj s Harryjem Belafontejem, in sicer za njun skupni album An Evening with Belafonte/Makeba (Večer z Belafontejem/Makebo), ki je bil razglašen za najboljši album folka in je go-voril o težkih razmerah Južnoafričanov med apartheidom. Odprava tega skrajnega rasističnega sistema je odprla možnost za vrnitev Miriam Makeba v domovino. Ob vrnitvi v 90. letih je Makeba dejala:

"Prerodila sem se. Moja glasba je bila tako dolgo prepovedana, a so me imeli ljudje še vedno radi."

Vir: Nova

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri