Umrl John Casablancas, 'oče' supermodelov

John Casablancas, ustanovitelj modne agencije Elite in človek, ki je 'ustvaril' najbolje plačane supermodele na svetu, kot so Cindy Crawford, Naomi Campbell in Linda Evangelista, je umrl v 71. letu starosti. Zanj je bil usoden rak.

John Casablancas (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2013

Možakar, ki je bil ultimativni plejboj in je užival v družbi lepih žensk, ki jih je spremenil v zvezde, je doživel trenutek, ko je obžaloval, da se je sploh znašel v svetu mode in ustvaril kariere nekaterim nehvaležnim supermodelom.

"Niti ena od njih, razen Linde Evangeliste, se mi ni zahvalila, ko je prišla na vrh," je nekoč dejal John Casablancas, a to je bila ena od njegovih najblažjih izjav o zdajšnjih in nekdanjih supermodelih.

'Oče' supermodelov je v svet glamurja vstopil leta 1972, ko je v Parizu ustanovil modno agencijo Elite. Njegova kariera se je kmalu začela vzpenjati, vrhunec pa je doživel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je začelo obdobje supermodelov. Prav on je zaslužen za to, da so njegovi supermodeli postali najbolj iskani na svetu.

Po nekaterih ocenah je njegova agencija samo z rezervacijami za angažmaje svojih deklet zaslužila tudi do 100 milijonov dolarjev na leto. To je nekoč potrdila že omenjena Evangelista, ki je v začetku devetdesetih izjavila:

"Za manj kot 10 tisoč dolarjev na dan sploh ne vstanemo iz postelje." Prav Casablancas je bil glavni 'krivec' za to, da je Cindy Crawford leta 1995 postala najbolje plačan supermodel na svetu. Mlado Cindy je nagovoril, da se je fotografirala gola za ameriško revijo Playboy, do konca leta 1995, ko je to storila, pa je zaslužila kar 6,5 milijona dolarjev.

Ljubezenske zdrahe

Casablancas pa časopisnih stolpcev ni polnil le s svojimi supermodeli, ampak tudi z lepim videzom in ljubezenskimi zvezami. Medije je polnilo predvsem njegovo razmerje s tedaj komaj 16-letno Stephanie Seymour. Ta mlada manekenka je bila vzrok za razpad njegovega drugega zakona, a njuna ljubezenska zgodba ni trajala dolgo.

Casablancas je bil znan tudi v rokovskem svetu, in sicer kot oče Juliana Casablancasa, pevca skupine The Strokes, ki ga je dobil v zakonu z Jeanette Christiansen. Prav zaradi te danske manekenke je odprl lastno modno agencijo, pri tem pa so mu bili v veliko pomoč prihranki, ki si jih je nabral, ko je v Braziliji delal za podjetje Coca-Cola.

Kmalu po odprtju je njegova agencija Elite postala najbolj iskana modna agencija v svetu mode. Ta uspešnost je sprožila vojno med agencijo Elite in do tedaj vodilno agencijo Ford. Ti sta bili v stalni vojni za supermodele, končalo pa se je tako, da je agencija Ford tožile Elite, a je izgubila sodno bitko.

Ko je zapustil modni svet ...

Po zlati dobi sveta glamurja in mode je obrnil ploščo in postal nasprotnik vsega tistega, kar je dolga leta ustvarjal. Leta 2000 je celo zapustil agencijo, ki jo je vodil. Položaj predsednika je zapustil po predvajanju na skrivaj snemanega kontroverznega BBC-jevega dokumentarca o tem, kaj se v resnici dogaja v agenciji Elite.

Med drugim so v dokumentarnem filmu prikazali, kako so vodilni evropski modni agenti zapeljevali mladoletne modele in jim ponujali mamila. Čeprav ga niso ničesar obtožili, se je Casablancas odločil, da bo zapustil modni svet.

Tim Jeras za revijo Nova