Tina Turner se bo pri 73 letih poročila!

Pred kratkim smo izvedeli, da se bo 73-letna babica rokenrola Tina Turner poročila s 16 let mlajšim Nemcem Erwinom Bachom, s katerim si življenje deli že dolgih 28 let. Glede na to, da je imela s prvim soprogom grozovito izkušnjo, zaradi katere je izjavila, da se nikoli več ne bo sprehodila do oltarja, je ta novica še toliko bolj razveseljiva.

Bodoči mož ji je vrnil vero v ljubezen (foto: Profimedia, Shutterstock, Getty Images) Profimedia, Shutterstock, Getty Images
6. 4. 2013

Na odru se je vrtela, norela in plesala kot nobena druga. Prav vsak njen gib je bil poln strasti. In pravzaprav je vse to zmožna početi še danes. Tina Turner ljubi življenje. To čutijo njeni oboževalci, to izžareva na odru in v zaodrju.

Toda pot do tega občutka sreče je bila za veliko umetnico dolga ter polna bolečin in solz. V ljubezen, najlepši in najmočnejši občutek na svetu, dolgo časa preprosto ni mogla več verjeti. Tina namreč ni vedela, kakšna je sploh lahko prava ljubezen.

Neprijazno in žalostno otroštvo

Tina Turner se je kot Anna Mae Bullock rodila 26. novembra 1939 v majhni podeželski skupnosti Nutbush na zahodu ameriške zvezne države Tennessee. Luč sveta je ugledala kot drugi otrok tovarniške delavke Zelme Priscille Currie in baptističnega pridigarja Floyda Richarda Bullocka, ki je delal kot nadzornik spolovinarjev.

Njeno otroštvo je bilo precej neprijazno in žalostno. Prihodnost temnopolte deklice, rojene na jugu ZDA, je bila namreč vse prej kot rožnata. Predvsem njen oče je bil kot pridigar doma bolj pozoren na disciplino in moralo kot pa na srčno toplino in naklonjenost. Nekaj časa sta morali Anna Mae in njena starejša sestra Ruby Alline, ki je leta 2010 umrla, celo obiskovati zelo oddaljeno šolo, ker njuna starša nista imela ali pa nista hotela imeti časa zanju.

Po začetku druge svetovne vojne se je družina preselila v mesto Knoxville, kjer sta starša opravljala delo v obrambnih silah. Prav v tem mestu si je Anna nabirala prve pevske izkušnje, ko je prepevala v baptistični cerkvi Spring Hill. Ko je bila stara 11 let, sta se njena starša ločila, Zelma pa se je preselila v St. Louis, da bi pobegnila pred težkim življenjem in nasiljem v družini, ki ga je njen soprog Floyd dolga leta izvajal nad njo.

Dve leti pozneje se je Floyd spet poročil, zapustil hčerki in se preselil v Detroit. Anna in njena starejša sestra sta torej ostali sami, a ju je na srečo k sebi vzela babica Georgeanna iz Brownsvilla, ki ju je vzgajala vse do svoje smrti. Zvezdnica je pozneje v svoji knjigi spominov navedla, da se je zaradi težkega otroštva in tega, kako sta jo starša zapustila, pogosto počutila kot nezaželen otrok:

"Počutila sem se kot neljubljen otrok. Mislim, da me mama sploh ni hotela, in ker sem se soočila z njo in jo vprašala, ali je res tako, mi je povedala vso zgodbo. Ko sem se rodila, se je počutila ujeto v pasti mojega očeta, iz katere ni mogla pobegniti. Nisem je krivila, mi je bilo pa hudo zase." Anna je bila razposajen, a družaben otrok.

V ženski košarkarski ekipi

V najstniških letih se je pridružila ekipi navijačic, pozneje pa še ženski košarkarski ekipi v neki lokalni srednji šoli. Kot mlada punca ni zamudila niti ene priložnosti za druženje z vrstniki. Čeprav je bila še zelo mlada, se je takrat prvič podala v čustveno razmerje s Harryjem Taylorjem, fantom iz sosednje šole. Njuna zveza pa ni trajala dolgo, saj ga je Anna videla z drugo punco in takoj pretrgala vse stike z njim.

Še danes se dobro spominja, da ji je izdaja takrat zlomila srce. Harry je bil njena prva ljubezen, z njim je izgubila nedolžnost, a kljub vsemu pravi, da razmerja z njim ni nikoli obžalovala.

"Saj veste, kaj se pogosto dogaja z otroki, katerih starši so se ločili. Šola je lahko zelo kruta. Zbadali so me, in to je vplivalo tudi na moje učenje. Vseeno pa mi je uspelo vse to premagati in končno sem se zaljubila. Zakaj je bila moja ljubezen tako močna? Če v družini ni dovolj ljubezni, potem v tistem trenutku, ko se zaljubiš, vsa ta čustva izplavajo na površje," pravi pevka in dodaja, da ji je vera ves čas dajala moč.

Nadarjenost Ika Turnerja

Po babičini smrti se je 16-letna Anna skupaj s sestro preselila k mami v St. Louis. Leta 1958, po koncu šolanja, je kot pomočnica začela delati v bolnišnici in upala, da bo postala medicinska sestra. V tistem obdobju sta s sestro začeli obiskovati nočne klube v mestu, v katerem je Anna spoznala človeka, ki ji je odprl vrata uspeha in slave, a ji je hkrati prinesel tudi veliko trpljenje.

Nad njegovim videzom sicer ni bila najbolj navdušena, jo je pa zato toliko bolj očarala nadarjenost Ika Turnerja, pevca takrat priljubljene skupine Kings of Rhythm. Prav zaradi te navdušenosti je bila pogosto gostja njihovih nastopov v klubih St. Louisa. Ko je opazila, da Ike in drugi člani njegovega benda med nastopi na oder pogosto vabijo dekleta iz občinstva, ki nato zapojejo z njimi, si je zaželela, da bi se tudi sama preizkusila v petju.

In tako je nekega večera v znanem klubu Manhattan v St. Louisu Eugene Washington, bobnar skupine Kings of Rhytm, prišel k mizi, za katero sta sedeli Anna in njena sestra, in jima dal mikrofon. Alline se je mikrofona ustrašila, Anna pa je z obema rokama pograbila priložnost in zapela, a pri tem ni niti slutila, da je to njen prvi velik korak v glasbeni svet.

Ike, ki je bil na začetku še v zadržan in se ji je celo posmehoval ter dvomil o njeni nadarjenosti, se je po njenem dolgotrajnem prosjačenju, celo moledovanju ter sijajni izvedbi ene od pesmi B. B. Kinga Anne naposled vendarle usmilil ter jo pozval, naj se pridruži njegovemu bendu. In tako je Anna pri 18 letih kot spremljevalna vokalistka z umetniškim vzdevkom Little Anna postala članica skupine Ika Turnerja.

Mama jo je vrgla iz hiše

V istem obdobju, leta 1958, je po aferi z enim izmed članov skupine, saksofonistom Raymondom Hillom, povila svojega prvega otroka. Ker ni sprejela tega, da je Anna tako mlada postala mamica, jo je mama vrgla iz hiše, zato se je s svojim sinom Craigom preselila v Ikov dom, svojega spora z mamo, ki je umrla leta 1999, pa nikoli ni zgladila.

Anna je zelo hitro postala glavna zvezda in prvi vokal takrat zelo priljubljenega dua Ike & Tina Turner, ki se je pozneje preimenoval v Ike & Tina Turner Revue. Z Ikom sta žela pomembne uspehe in kot r'n'b izvajalca z najboljšimi scenskimi in televizijskimi nastopi postajala vse bolj priljubljena po vsem svetu.

Njen glas je postajal čedalje boljši in močnejši, leta 1960 pa so ju odgovorni z neke založbe prosili, da zanje posnameta pesem A Fool in Love. Pesem je postala velikanska uspešnica in takrat je tudi Ike končno uvidel, da ima ob sebi neverjeten talent. Skupaj sta posnela veliko pesmi, med najbolj znanimi so poleg omenjene A Fool in Love še It's Gonna Work Out Fine, River Deep - Mountain High, Proud Mary in Honky Tonk Woman, med katerimi so se številne znašle v samem vrhu glasbenih lestvic.

Sprememba imena, splav in težave v zakonu

Ob uspešnem profesionalnem sodelovanju pa je odnos med njima začel dobivati še druge razsežnosti. Leta 1962 sta se Anna in osem let starejši Ike odločila za poroko, a se je pozneje izkazalo, da je bil skromen poročni obred v mehiški Tijuani neveljaven, saj se Iku ni zdelo pomembno, da bi se prej tudi uradno ločil od svoje prve žene. Že pred poroko, oktobra 1960, pa sta postala starša Ronalda.

To je bil Ikov tretji otrok, saj je v predhodnem zakonu dobil dva sinova, Michaela in Ika mlajšega. V tistem obdobju je svoji Anni predlagal, da si ime spremeni v Tina, ker se je rimalo z imenom njegove najljubše televizijske zvezde Sheene. Kot razlog za svoj predlog pa je navedel tudi strah, da mu bo ušla in si pod imenom Little Anna, s katerim se je proslavila, začela ustvarjati solistično kariero.

Leta 1968 je Tina spet zanosila, a po dramatičnem razkritju, da njuna prijateljica Ann Thomas, članica tria The Ikettes, prav tako pričakuje Ikovega otroka, se je odločila za splav. V zasebnem življenju ji torej niso cvetele rožice, povsem drugače pa je bilo na sceni, na kateri sta z Ikom še naprej naravnost blestela. Toda z uspehom na odru so se začele težave v zakonu.

Ike ni mogel prenašati dejstva, da je 'njegova' Tina najmanj tako dobra kot on, če ne celo boljša, zato je segel po mamilih. To je storil zato, da bi se počutil močnejšega in da bi imel domnevno premoč nad svojo ženo, nad katero je začel izvajati tudi fizično nasilje. Sredi sedemdesetih sta uspeh in Ikovo grobo vedenje začela vplivati na odnos med njima.

Razmerje se je krhalo, njegovo zaničevanje soproge je postajalo javno in čedalje pogostejše, saj sta alkohol in kokain zameglila njegov razum. Na sceni sta bila sicer veličastna, sicer pa je Tina trpela hudo nasilje.

"Uživala sem ugled v mestu in številni so mi ponujali boljši posel, a sem ostajala lojalna do Ika ... Preprosto sem takšna. Začel mi je postavljati vprašanja, ali ga želim prizadeti kot vsi drugi, a bolj ko sem ponavljala, da ne, bolj prepričan je bil o svojih trditvah. Pozneje je tak pogovor potekal po šabloni in takoj, ko se je začel, sem vedela, da sledijo udarci. Poškodoval mi je obraz, rebra in vedno se je potrudil, da mi je naredil modrico na očesu. Želel je, da bi bile posledice njegovega nasilja vidne, in to je bilo ponižujoče," je pretresena Tina iskreno spregovorila v intervjuju s kraljico pogovornih šovov Oprah Winfrey.

Poskus samomora

Ker je zapadla v težko psihično stanje, je leta 1969 poskušala narediti samomor. Življenje si je hotela vzeti s 50 tabletami valija, a se je poskus samomora končal tako, da jo je naslednje jutro Ike prebudil z brutalnim zmerjanjem.

Tina, ki je povsem napačno razumela ljubezen, je moževo pretepanje in druge zlorabe prenašala dolga leta, vse do načrtovanega koncerta v Dallasu, ki naj bi se zgodil julijski konec tedna leta 1976. Medtem ko so se množice oboževalcev valile proti prizorišču koncerta, jo je Ike pod vplivom mamil v zaodrju pretepel skoraj do smrti. In končno je Tina začela bežati, da bi si rešila življenje.

Izmučena in pretepena si je nadela sončna očala, da je skrila rane in modrice, in se še pred začetkom koncerta s 36 centi v žepu in s kreditno kartico neke bencinske črpalke podala v beg. Zatočišče je našla v bližnjem motelu, potem pa je s pomočjo odvetnika in njegovih prijateljev, ki so ji priskočili na pomoč, poletela proti Los Angelesu.

"Doživela sem tako veliko ponižujočih trenutkov, ko niti ličila niso pomagala pri prikrivanju poškodb, ker je bil ves obraz otečen. Velikokrat sem, medtem ko je spal, segla po pištoli, a sem si v zadnjem trenutku premislila. Kljub vsemu pa sem počela marsikaj, da bi ga osrečila. Bila sem njegova Pepelka," je iskreno spregovorila Tina.

Ko je pobegnila Iku, se je - fizično in psihično povsem na dnu - zatekla k prijateljem, ki so jo morali več mesecev dobesedno skrivati pred njenim agresivnim možem. Nazadnje pa je vendarle zbrala dovolj moči, da ga je obtožila za dolga leta fizičnega maltretiranja, zlorabljanja in varanja.

Ikovo javno opravičilo

V biografiji Jaz, Tina, po kateri so pozneje posneli biografsko glasbeno dramo, ki je simbolični naslov dobil po eni od njenih najbolj znanih uspešnic What's Love Got to Do with It (Kaj ima ljubezen s tem), je Tina Ika obtožila za nasilje v zakonu, ki ga je on dolga leta zanikal, leta 2001 pa je objavil avtobiografijo, v kateri je priznal surovo resnico:

"Klofutal sem Tino ... Brez razloga in jo s pestjo zbijal na tla. Toda nisem je tepel ravno toliko, kot govori." Svoji nekdanji soprogi se je torej končno tudi javno opravičil za vse, s čimer jo je prizadel, in dodal, da ne more spremeniti preteklosti.

Med ločitvenim postopkom je Ike vse otroke poslal živet k Tini, ki je takrat poskušala začeti znova in si sama izboriti svoje mesto pod zvezdnatim nebom. Medtem pa jo je Ike obtoževal, da je hotela zavreči otroke, in trdil, da je njegovega sina Michaela poslala v umobolnico. To naj bi storila po tem, ko jo je poskušal pobotati z njenim očetom, kar je Tina pozneje zanikala. Ker je po ločitvi ostala brez vsega, je morala nekaj časa celo pospravljati stanovanja, da je preživela.

Vloga v muzikalu in Pobesneli Max 3

Zelo počasi je toliko okrevala, da je lahko začela razmišljati o novi prihodnosti. Vedela je, da hoče še vedno peti, zato je začela spet nastopati in sama navezovati stike z založbami. Hotela je živeti v miru, moč in uteho pa je našla v budizmu. Na srečo je že leta 1975, torej v času, ko je bila še z Ikom, dobila vlogo v muzikalu Tommy, ki ga je režiral sloviti Ken Russell.

Film, v katerem je igrala rokovsko kraljico in odpela nekaj pesmi, je sicer ni izstrelil v prvi plan kot solistično pevko, vsekakor pa je pripomogel k razvoju njene bodoče kariere. Prvi večji uspeh na britanskih top lestvicah je sledil kmalu po tem, ko je posnela slovito pesem Ala Greena z naslovom Let's Stay Together, s katero se je prebila med deset najbolj poslušanih v Veliki Britaniji.

Hkrati se je njen album Private Dancer, ki ga je izdala založba Capitol Records, prodal v več kot 20 milijonih primerkih. Leta 1985 je sprejela še vlogo v avanturističnem znanstvenofantastičnem filmu Pobesneli Max 3, njena pesem iz tega filma z naslovom We Don't Need Another Hero pa je postala uspešnica za vse čase.

Istega leta je na koncertu Live Aid nastopila v duetu z Mickom Jaggerjem, s sodelovanjem pri nastanku singla We Are the World pa je pomembno pomagala pri dobrodelni akciji ZDA, namenjeni pomoči Afriki.

Pokoj

Babica oziroma kraljica rokenrola je svoje največje glasbene uspehe dosegala v poznih osemdesetih, in sicer z albumoma Break Every Rule in Foreign Affair. Številne pesmi z omenjenih albumov so postale svetovne uspešnice, ena izmed največjih, brez katere še danes ne mine dobra zabava ali razglasitev zmagovalcev na športnih dogodkih, pa je The Best, znana tudi kot Simply the Best.

Iz njenega 'poznejšega obdobja' bogatega repertoarja pa je vsekakor treba omeniti uspešnico GoldenEye iz istoimenskega filma o Jamesu Bondu, posnetega leta 1995. Ko je dopolnila 60 let, je napovedala, da bo naslednja turneja hkrati tudi zadnja. Odločila se je namreč, da bo šla v pokoj in uživala v mirnem življenju s svojim dolgoletnim srčnim izbrancem.

Takrat se je poslavljala od svojih zvestih oboževalcev, ker je bila prepričana, da je prišel konec njene glasbene kariere, a sta jo njeni prijateljici Oprah Winfrey in Sophia Loren z besedami v slogu 'nazaj na delo, rodila si se z darom, to je tvoja dolžnost' na srečo pregovorili, da se je še nekajkrat vrnila na sceno. Na zadnji turneji z naslovom Tina!: 50th Anniversary Tour je bila v letih 2008 in 2009.

Ljubezensko razmerje z Erwinom

Kljub silnim poslovnim uspehom pa si temperamentna umetnica še vedno nikakor ni mogla predstavljati, da bi še kdaj gojila čustva do kakšnega moškega ali pa celo živela z njim. Toda leta 1985, ki je bilo zanjo očitno usodno, se je prepričala o nasprotnem.

Na zabavi glasbene založbe EMI v Londonu je spoznala svojega sedanjega partnerja, 16 let mlajšega nemškega glasbenega producenta Erwina Bacha, ki je bil takrat direktor omenjene založbe. Tina ga je takoj navdušila kot izjemna pevka in ženska. Z veliko mero potrpljenja, ljubezni, nežnosti in vztrajnosti je dami, po kateri je hrepenelo njegovo srce, dokazal, da obstajajo tudi moški, ki imajo odkrita čustva. In nazadnje je tudi Tina odkrila in razkrila svoja čustva ter odtajala led, ki je prekrival njeno dušo in srce.

In tako sta se Tina, ki je že takrat živela v Zürichu, in Erwin, ki ji je vrnil vero v ljubezen, leto dni po prvem srečanju zapletla v ljubezensko razmerje. "On mi je vse. Obožujem ga. Midva sva eno. Kaj imam najraje z njim? Življenje," je pred nekaj leti izjavila legendarna pevka, ki se je že lotila priprav na poroko v belem. Ta naj bi bila letos, in sicer ob Züriškem jezeru. Tina je že poskrbela za hrano, saj je najela Rica Zandonello in Horsta Petermanna iz svoje najljubše restavracije Rico's Kunststuben.

Tina zase pravi, da je močna ženska, ki je preživela razvezo, ločitev od družine in vse vrste pekla, a ni pustila, da bi jo to zlomilo, in je vztrajala kljub vsem življenjskim katastrofam. Nikoli ni kadila, alkohol je uživala v zmernih količinah, mamila pa je odločno zavrnila vsakič, ko ji jih je kdo ponudil. Morda ima prav zaradi zdravega življenja še vedno osupljivo postavo, predvsem vitke in čvrste noge, ki ji jih zavidajo tudi trikrat mlajše ženske. In prav mladosten videz je poskrbel, da je pred kratkim dosegla še en svojevrsten uspeh, saj je krasila naslovnico nemške verzije legendarne modne revije Vogue.

Pri 73 letih je postala uradno najstarejša ženska, ki se je kdaj znašla na naslovni strani te revije. Do zdaj je imela ta rekord v lasti Meryl Streep, ki jo je ta čas na ameriški naslovnici Vogua doletela pri 62 letih. 'Simply the best' piše na naslovnici aprilske številke revije, posvečene tej glasbeni divi. In Tina je pač res preprosto najboljša.

Tim Jeras za revijo Story