Tako je svojo neodvisnost dosegla Gwen Stefani

Dobrodošla v gwenesanso. Z novim albumom, stolčkom v oddaji The Voice ter rastočim modnim imperijem in družino Gwen nima enostavnega življenja, o katerem je včasih prepevala. A brez težav trdimo, da je našla še boljšega.

Top, hlače, Vera Wang Collection; uhani, Lara Bohinc; zapestnice, Maiyet; prstan (na prstancu desne roke), Gwenin; drugi prstani, Lynn Ban Jewlery (foto: Matthias Vriens-McGrath) Matthias Vriens-McGrath
4. 7. 2015

Morda je za to kriv njen šarm ali zdravila proti prehladu. Kakorkoli, njen entuziazem je nalezljiv.

Gwen ima veliko povedati. Pri 45 letih je njena kariera bolj energična kot kadarkoli prej. V preteklem letu je izdala nove solo komade (nov album pričakujemo v kratkem), postala žirantka na NBC- jevi oddaji The Voice, se vrnila na newyorški teden mode in, oh, saj res, rodila otroka.

Seveda pa si Gwen svojega kraljestva ni zgradila v enem dnevu. Več desetletji si je utirala pot med drugimi zvezdnicami, ki so sledile stopinjam njenih salonarjev. Trend zvezdnic z lastno modno znamko?

Gwen je predstavila svojo trendno linijo L.A.M.B. ko je Victoria Beckham še vedno nosila ozka krila do kolen. Na njenem portfoliu pa je že eno leto tudi kolekcija norih modnih dodatkov gx by Gwen Stefani.

In čeprav Gwen nima dolgega seznama nekdanjih ljubimcev, so melodije, ki jih je namenila svojemu bivšemu fantu Tonyju Kanalu in možu Gavinu Rossdalu, vrata odprla še eni tekstopiski. Taylor Swift se je razpisala o Johnu, Jaku in Harryju. "Lahko se vživim vanjo, super je," prizna Gwen.

Prav s pisanjem besedil je Gwen dosegla svojo neodvisnost in postala več kot le pevka skupine No Doubt, skupine, s katero sodeluje že več kot 25 let in s katero naj bi ustvarjala nov, sedmi studijski album.

"Ko sem ugotovila, da lahko pišem pesmi, mi je to dalo moč, ki je prej nisem poznala. Pred tem sem vso svojo energijo usmerjala v razmerja. To, da sem se lahko usmerjala še v kaj drugega in dejansko sama ustvarjala, me je zares spremenilo."

Gwen je pozno začela le z eno stvarjo. Z Instagramom.

"Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem dojela koncept," pojasni. "Tako neprijetno je! Kdo misli, da je dobro zame, da sedim v kuhinji, se slikam in iščem tisto eno fotko, ki mi bo všeč?"

Za začetek milijon njenih sledilcev. Njena prva objava na Instagramu je bila nenavadna, z njo je razkrila spol svojega tretjega otroka.

Na fotografiji Gwen žari v karirasti srajci s krono na glavi. Poleg je napisala: "Pripravljena sem bila na predajo krone, a kaže, da sem še vedno kraljica v hiši. #ItsABoy #SurroundedByBoys."

Gwen pojasni, da je bila nosečnost nepričakovana:

"Bilo je prav šokantno, tega res nisem pričakovala. Zelo mi je bilo slabo, neprestano sem bruhala. Že pred nosečnostjo se mi je zdelo, da sem v karieri malce obtičala, med njo pa še toliko bolj," prizna.

Gwen

Potem pa so poklicali z oddaje The Voice. Ni bil enostaven 'da'. Za žensko, ki je odrasla z garažnimi džemi, je bilo koncept šova talentov težko sprejeti. "Nisem ga razumela, a sem potrebovala ustvarjalno spremembo, ideja pa se mi je zdela sveža in nova."

Kmalu se je znašla na vrtečem se stolčku, ki ga je pred njenim prihodom izpraznila Christina Aguilera. "Ocenjevanje in kritično opazovanje nastopov je velika odgovornost in nov navdih zame, kakršnega še nikoli nisem imela. Tega nisem pričakovala." Kljub temu pravi, da se na tekmovanje ne bi prijavila, pa čeprav bi bilo v času, ko je s kariero začenjala sama:

"Prvič, moj tip glasu ne bi množice nikoli navdušil. The Voice ima neverjetne pevce z akrobatskimi glasovi, ki ti vzamejo dih. Ljudje, ki so v resnici uspeli v glasbenem svetu, v večini nimajo takšnih glasov. Le malo je takšnih, kot je bila Whitney Houston. Prince je neverjeten pevec, ampak je vseeno glaven njegov karakter. Takoj ko odpre usta, veš, da je on. Številni odlični pevci pa imajo generične glasove. Četudi si popoln in nimaš karakterja, zveniš kot spremljava iz ozadja."

Karakter na odru in zunaj njega je ena njenih najbolj osupljivih in neponovljivih lastnosti.

To je dejstvo, s katerim bi se gotovo strinjal tudi njen mož in pevec skupine Bush Gavin Rossdale. Poročena sta že 12 let in imata eno najbolj trajnih zvez na glasbeni sceni.

"Skupaj greva skozi vse in pravi čudež je, da sva tako dolgo zdržala skupaj," pove, ob tem pa zasluge za to pripisuje tudi času, ki ga ne preživita skupaj. "Gavin je trenutno na kratki turneji, zjutraj mi je napisal najbolj srčkano sporočilce," razloži otožno.

"Dobro je, da imava dni, ko vsak dela nekaj svojega. Mislim, da to ohranja razmerja. Obe osebi morata vedeti, kdo sta, in imeti neko individualnost. To je še posebno pomembno za ženske, ki težko najdemo čas zase."

Ne morem si pomagati, da se ne bi spraševala, ali na Gavina še vedno gleda kot nanj gledamo mi in si misli: 'Mater je dober!' "Še vedno," se zasmeje.

"Nikoli si nisem predstavljala, da bom s fantom, ki je tako seksi. Ne bi rekla, da sem bila v srednji šoli piflarka, a zagotovo nisem bila super luštna navijačica, zato si nisem predstavljala, da bom dobila koga takšnega. Ja, zdi se mi lep. Ni njegova najpomembnejša lastnost, ampak koristi. Poleg tega pa dela tudi zelo lepe otroke!"

O tem se lahko samo strinjamo. Njuni otroci, osemletni Kingston, šestletni Zuma in enoletni Apollo, so že zdaj bolj kul kot 99,9 odstotka fantov v Los Angelesu, kjer živijo.

Kadarkoli ima Gwen priložnost, da s svojo kariero pomaga še komu drugemu, ne zamudi priložnosti.

"Charli XCX, Calvin Harris, Miguel – dali so mi darilo," komentira ljudi, s katerimi je sodelovala pri novem albumu. "In Sia, ona je genialna." Ko govori o prijatelju in sodelavcu z The Voice Pharrelu Williamsu, je z besedami še posebno radodarna.

Gwen

Super producent za njenim hitom Hollaback Girl in zadnjim singlom Spark the Fire jo je manj kot dva meseca po rojstvu Apolla prepričal v nastop. Za to mu je najbolj hvaležna:

"Prvič po porodu sem ga srečala na festivalu Coachella. Opazovala sem njegov razvoj iz producenta v solo izvajalca, ki je zavzel ves svet. Zelo je talentiran."

V nasprotju z večino lastnikov večplatinastih albumov se Gwen ne ponaša kot neranljiva glasbena vsemogočnica. Hvaležna je, da je rojena pod srečno zvezdo. Zdaj, kot mentorica talent šova, še toliko bolj.

"Ta dekleta bi rada uspela, jaz pa se sprašujem, kaj sploh je uspeh," razloži. "Medtem ko sem odraščala v Anaheimu, so mi starši govorili, da je glasba hobi. Da ljudem ne uspe, preprosto se to ne dogaja. Še danes komaj verjamem, da je ljudem mar zame. Vsakič znova me to šokira."

Ustavi se. Vidi se ji, da želi stvar osmisliti.

"Neverjetno je! Nikoli še nisem pomislila, da mi je uspelo, da sem številka ena. Biti na vrhu lestvice je zelo lepo, a ni toliko drugače, kot če te tam ni. Zares je čarobno le potovanje na vrh. Ne gre za končni rezultat, saj konca ni."

Gwen, ki se nikoli ne ustavi? Mi bi bili srečni!

Po predlogi Kyle Buchanan prevedla Anamarija Lukovac
Fotografije: Matthias Vriens-McGrath