Spregovoril vnuk Marlene Dietrich in razkril številne intimne podrobnosti

Pred dražbo, na kateri so ponujali lastnino Marlene Dietrich, med drugim razvpiti smoking, kristalne vžigalnike in pismo Ernesta Hemingwaya, je njen vnuk razkril številne intimne podrobnosti o tej legendarni nemški igralki in pevki.

Bila je kruta in hladna alkoholičarka, ki je bolehala za bulimijo. (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2014

Bila je hollywoodska ikona, biseksualna lepotica, ki je slovela po svojem modnem stilu in neverjetni spolni privlačnosti. No, Marlene Dietrich pa je bila tudi kruta ženska, ki ni naredila ničesar, da bi svojo hčerko zaščitila pred spolnim nadlegovanjem lezbične varuške, kot trdi njen vnuk David Riva.

"Bila je hladna in čustveno odsotna. Ni bila konvencionalna babica," je pred dražbo, na kateri so ponujali osebne predmete Modrega angela povedal 53-letni David. Slavna Nemka, ki je bila alkoholičarka in je bolehala za bulimijo, je svojega soproga Rudolfa Sieberja v kar 53-letnem zakonu varala tako z moškimi kot z ženskami.

Med njenimi ljubimci so se znašli tudi John Wayne, Kirk Douglas, Frank Sinatra, Yul Brynner, Greta Garbo in Edith Piaf. "Spala je z vsakim, ki se ji je zdel privlačen. Toda ni je privlačila fizična stran seksa. Zanjo je bila intimnost v moči," je pojasnil David. Njegova danes 89-letna mama, igralka Maria River, je napisala biografijo svoje mame, v kateri je razkrila, da jo je legendarna igralka naslavljala z "otrok" in da nikoli ni pokazala svoje materinske ljubezni.

David, ki je bil tudi agent svoje babice, pa je rekel, da je zadnja leta preživela bedno, zaprta v svojem pariškem stanovanju, v katerem se je opijala in goltala tablete: "Bila je ena tistih alkoholičark, za katere se ne more reči, da so pijane. Rada je imela hrano, a je bolehala za bulimijo. To je bila njena rešitev."

Razjezila Hitlerja

Dietrichova v zadnjih 15 letih življenja sploh ni zapustila svojega stanovanja, ko jo je neki paparac poskušal fotografirati skozi okno, pa je nanj streljala s pištolo, ki jo je imela pod posteljo. Njen vnuk je razkril, da je imela Marlene tudi tiho junaško stran. Ko je postala ameriška državljanka in s svojimi uspešnicami, kot je slovita Lili Marlene, zabavala ameriške vojake, je namreč razbesnela Hitlerja.

Marlene Dietrich je umrla leta 1992, ko je bila stara 90 let. Svet je zapustila z velikim dolgom, saj je – kot je pojasnil njen vnuk – živela na veliki nogi, čeprav več let pred smrtjo ni nič zaslužila. Po njeni smrti je Nemčija kupila večino njenih stvari, ki so razstavljene v berlinskem muzeju, odprtem v njeno čast. Zdaj njena družina prodaja ostanek njene lastnine. Med ponujenimi stvarmi na dražbi so se znašli njen sloviti smoking, kristalni vžigalniki in pismo Ernesta Hemingwaya, v katerem slavni pisatelj fantazira o tem, da se z njo ljubi na odru.