Shakira: Usodni trenutek je nastopil, ko je bila stara osem let

Dokler se ni dokončno odločila, da bo postala zvezda, je pop pevka Shakira v ne ravno najboljših razmerah odraščala ob osmih polbratih in polsestrah. Močna potreba, da preseže očetov neuspeh, ki je njeno družino pripeljal do bankrota, pa ji je utrla pot do slave.

Shakira: Usodni trenutek je nastopil, ko je bila stara osem let (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2017

Kolumbijska kraljica vroče glasbe in miganja z boki je svet osvojila s prodornim glasom in tudi z izrednim smislom za scenski nastop, po katerem je postala prepoznavna po vsem svetu.

Iz deklice, ki so jo sošolci zasmehovali, učitelji pa zatirali, se je razvila v pravo lepotico, zaradi katere so se celo pri nogometnem gigantu Barceloni odločili, da uvedejo poseben način vedenja.

Če smo bolj natančni - uprava je sprejela začasno odločitev, da ji prepove obiskovanje njihovih tekem, da s svojo prisotnostjo ne bi odvračala pozornosti gledalcev od najpomembnejše postranske zadeve na svetu.

Ves ta medijski prah se je v javnosti dvignil, ko je oznanila razmerje z branilcem Barcelone Gerardom Piquéjem.

Tudi ta medijski pritisk je vsega hudega vajena Shakira prebrodila povsem mirno, vodilne ljudi katalonskega ponosa pa je s svojim šarmom prepričala, da so preklicali omenjeno prepoved.

In tako je lahko svojega najdražjega ponovno spodbujala v živo, s tribun veličastnega stadiona Camp Nou, domovanja najboljše nogometne ekipe v Evropi.

Pop pevka Shakira Isabel Mebarak Ripoll se je rodila 2. februarja 1977 v kolumbijskem mestu Barranquilla.

Njen oče William Mebarak Chadid je libanonski priseljenec, mama Nidia Ripoll pa Kolumbijka s španskimi in italijanskimi koreninami.

Že pri sedmih letih je začela pisati besedila in skladati glasbo, pri desetih pa je poskušala peti v šolskem zboru, a so jo zavrnili, ker je bil njen glas premočan.

Mimogrede, zaradi tega so jo prijatelji zbadali, da poje kot koza.

Preobrat na bolje je sledil, ko se je prijavila na pevsko tekmovanje v televizijski oddaji Vivan Los Niños, kar v prevodu pomeni živeli, otroci.

Usodni trenutek je nastopil, ko je bila stara osem let. Njen oče je namreč bankrotiral, zato jo je skupaj z družino poslal živet v hišo svojega prijatelja v ameriškem Orange Countyju.

"Medtem ko je oče preživljal pekel, je zame selitev pomenila potovanje in možnost, da jem ameriške sladkarije. Ko sem se vrnila v Kolumbijo, je iz udobnega doma vse izginilo - dva avta, pohištvo in celo klimatska naprava.

Spominjam se luknje v zidu, barvna televizija pa je 'postala' črno-bela. Bila sem zmedena, frustrirana in jezna na starša. Nisem mogla verjeti, da sta nesposobna. Takrat sta me odpeljala v park in mi pokazala bosonoge otroke ter brezdomce, ki so vdihovali lepilo.

Dojela sem, da lahko še vedno obiskujem šolo in da imam družino, ki jo imam rada. Odločila sem se, da mi bo uspelo, preostanka življenja nisem hotela preživeti brez možnosti, da bi vozila lep avto.

Nune v šoli so me opogumljale, naj začnem izvajati trebušni ples na šolskih prireditvah. Stara sem bila deset let, ko sem sprejela odločitev o svoji prihodnosti. Vedela sem, da si želim imeti glasbeno kariero," je Shakira odprla dušo.

Med desetim in trinajstim letom je pogosto nastopala na raznih prireditvah in si tako nabrala določeno znanje o glasbi. Takrat je spoznala tudi gledališko producentko Monico Arizo, ki je bila navdušena nad njo, zato se je odločila, da ji bo pomagala.

Med poletom od Barranquille do Bogote je Arisi uspelo prepričati Cira Vargasa, producenta založbe Sony Colombia, da v hotelu pripravi avdicijo za Shakiro.

Vargas je potem kaseto odnesel svojemu glasbenemu uredniku, ki pa ni bil navdušen nad Shakirinimi pevskimi sposobnostmi.

Vargas ni vrgel puške v koruzo in ji je kmalu organiziral še avdicijo v Bogoti, po kateri je Shakira podpisala pogodbo z založbo Sony Colombia, s katero se je zavezala, da bo posnela tri albume.

Prvega, ki ga je naslovila Magia, je posnela leta 1990, ko je bila stara komaj 13 let!

Kljub napornemu delu in relativno dobri ekipi, ki jo je imela kot začetnica, se je njen debitantski album katastrofalno slabo odrezal, saj se je prodalo le 1.200 primerkov.

Bodoča zvezdnica ni dovolila, da bi ji neuspeh vzel upanje, zato je po dveh letih premora posnela še en album z naslovom Peligro.

Čeprav je drugi album naletel na nekoliko boljši odziv kot prvi, se je odločila, da si bo vzela glasbeni premor, da bi lahko v miru končala srednjo šolo.

Ko se je šolala, njeno življenje niti slučajno ni bilo lahko, saj si je majhno stanovanje delila z osmimi polbrati in polsestrami, otroki iz očetovega prvega zakona.

Velika družina je pozitivno vplivala nanjo, to, da se je že zelo zgodaj naučila preusmeriti pozornost nase, pa ji je še kako prav prišlo tudi pozneje v poslu.

Kljub velikanskemu uspehu pa je vse do danes ostala precej sramežljiva in zadržana, povsem drugačna od ženske, ki se na odrih po vsem svetu pojavlja pred številnim občinstvom.

"Sovražim biti v družbi neznanih ljudi, kar je povezano z mojim otroštvom, za katerega ne morem reči, da je bilo izpolnjeno z izobiljem, vsekakor pa je bilo izpolnjeno s srečo.

Nikoli nisem rada ostajala do poznih nočnih ur v mestu in na zabavah. Ko sem nekam prišla, sem se tam najpogosteje zadržala le kakšnih deset minut, danes pa sem sposobna za točilnim pultom spiti celo dve pijači," razkriva pevka, ki se je precej namučila, preden ji je uspelo najti pravo pot.

Po premoru, ki je sledil kot posledica želje po izobraževanju, se je v snemalni studio vrnila leta 1995 in posnela tretji album Pies Descalzos, ki ji je prinesel priljubljenost v Latinski Ameriki.

Prodalo se je več kot štiri milijone primerkov, zato so izdali tudi remiks, na katerega so zaradi želje, da bi se prebila še na brazilski trg, uvrstili verzije njenih pesmi v portugalskem jeziku.

"Ne da se opisati sreče, ki se rodi v tebi, ko ti sporočijo, da je nekaj, kar si naredil, kupilo več milijonov ljudi. Še posebej pa ni lahko prenašati tega, če si tako mlad, kot sem bila jaz v tistem obdobju.

Zaradi dejstva, da sem tako rekoč čez noč priplavala na površje iz anonimnosti in postala javna osebnost, sem se po prigovarjanju prijateljev odločila, da bom začela obiskovati psihiatra.

Mislim, da je v veliko pomoč, če imaš mapo za svojo psiho, saj v tem primeru veš, kam greš. Pogoste seanse na kavču so mi omogočile, da z obema nogama trdno stojim na tleh," pojasnjuje lepotička, ki pa psihiatra ni obiskovala le zaradi nenadne slave, ampak tudi zaradi preobremenjenosti z videzom in telesno težo.

Že kot najstnica ni bila najbolj vitka, a takrat temu še ni posvečala pretirane pozornosti:

"Kot najstnica sem bila debelušna, a videz se mi tedaj ni zdel pomemben. Preveč sem bila osredotočena na svojo glasbo, da bi skrbela za videz."

Pozneje se je to nekoliko spremenilo in zunanjosti je začela namenjati več pozornosti. In tako je v času, ko se je kot punca z nekaj odvečnimi kilogrami začela prebijati na sceno, gojila zelo slabo mnenje o sebi, kar je bil med drugim razlog, da je pristala na psihiatrovem kavču.

"Ogromno mi je pomagal na vseh področjih življenja," trdi pevka in dodaja, da ji je bil v veliko pomoč tudi pri tem, da se je znebila vseh pritiskov, se sprostila in začela uživati v življenju.

Sicer pa istega psihiatra zaradi ljubezni do hrane in istočasne zaskrbljenosti za postavo redno obiskuje še danes:

"Vse življenje živim 'skozi usta'. Usta so moj največji vir užitkov. Od tam prihaja tisto, kar pojem, govorim in tudi poljubi, ki jih delim. Vanje pa prihaja tudi čokolada, ki jo jem."

Pravi, da je zaradi rednih seans veliko bolj samozavestna, kot je bila nekoč, a očitno še vedno ne povsem, kar med drugim dokazuje tudi naslednja izjava:

"Menim, da je moj zunanji videz v šovbiznisu pomemben, in skozi leta sem odkrila svoje vrednosti. Iskreno, sebe nikoli nisem videla kot boginjo ali simbol seksa."

Četrti album Dónde Están los Ladrones? je izdala leta 1998, producent je bil Emilio Estefan, snemanje pa je stalo tri milijone ameriških dolarjev.

Ta album je bil še uspešnejši, kupilo pa ga je približno sedem milijonov ljudi.

Takrat je začela dobivati oboževalce tudi v deželah zunaj španskega govornega območja, kot so Francija, Švica, Kanada in še posebej ZDA.

Kmalu je sledila še velika trimesečna turneja po Latinski Ameriki in ZDA, imenovana Tour Anfibio.

Avgusta 2000 je kot najbolj priljubljena mednarodna izvajalka osvojila nagrado MTV Video Music Award v kategoriji People's Choice. To priznanje je bilo seveda dovolj velika motivacija, da je začela pesmi snemati še v angleškem jeziku.

Še preden se je naučila angleško, se je sicer odločila, da bo besedila pisala tudi v tem jeziku, v veliko pomoč pa ji je bilo sodelovanje z Glorio Estefan.

Čeprav danes v glavnem prepeva v angleščini, priznava, da zelo težko piše pesmi, saj je njen materni jezik španščina, zato se še vedno pošteno muči z angleškim jezikom.

Nova plošča Laundry Service, ki jo je ustvarjala zelo dolgo, je bila namenjena angleškemu trgu, na njej pa so bile štiri pesmi tudi v španščini.

Po vsem svetu so prodali več kot 13 milijonov primerkov tega albuma! Septembra 2002 je z uspešnico Wherever, Whenever osvojila še International Viewer's Choice Award na podelitvi nagrad MTV Video Music Awards. Po objavi tega hita so ji bila vsa vrata v svet na stežaj odprta ...

Zanimivo je, da njene slave ni uspelo omajati niti to, da je bila precej sramežljiva, niti - kar je še huje - to, da je bila vzgojena v zelo konservativnem slogu.

Ta mala primanjkljaja ji je v svetu šovbiznisa uspelo nadoknaditi s popolno skladnostjo in smislom za umetnost.

"Moji spoti dobro predstavljajo umetnika v meni, ne pa ženske, kakršna sem. Ko ljudje gledajo moje nastope, mislijo, da sem seksualno agresivna oseba, a jaz sem pravo nasprotje tega.

Nisem tako samozavestna, kot je videti, ko sem na sceni, in zaradi mnogo stvari sem negotova," zatrjuje privlačna dama, ki je pogosto sinonim tudi za izvrstno trebušno plesalko.

Gibov, po katerih je postala prepoznavna, se je naučila od svoje babice iz Libanona, ki ji je skrivnost tega plesa razkrila že v otroštvu.

Provokativna igra in videospoti, nabiti s strastjo, so popolno nasprotje njenega zasebnega življenja - kljub mladosti je bila kar 11 let v resni zvezi s 37-letnim Antonim de la Rúo, najstarejšim sinom nekdanjega argentinskega predsednika Fernanda de la Rúe.

Ko je spoznala Antonia, s katerim se je že po nekaj mesecih zveze zaročila in z njim tudi zaživela, je bil njegov oče še aktualni predsednik Argentine.

Ko je konec leta 2007 s svojima 'bodočima' taščo in tastom preživljala čas v svoji hiši v Urugvaju, so argentinski mediji poročali o tem, da skupaj že vneto pripravljajo vse potrebno za poroko in da se lahko zgodi, da bo Shakira svojemu zaročencu že takoj v začetku leta 2008 dahnila usodni da.

Zaljubljena golobčka o tem nista želela govoriti, zato je bilo znano le to, da se bosta poročila na posesti neke pevke v Punta Cani v Dominikanski republiki.

Shakira je v tistem obdobju pogosto poudarjala, da je svojemu zaročencu pripravljena roditi otroke. Govorila je, da je prav on prava oseba zanjo in da si zato želi imeti otroke z njim.

"Moje telo čuti željo po reprodukciji. Od mene zahteva, da dobi velik trebuh, v katerem bo otrok," je bila pred leti prepričana Shakira, ki je še dodala, da takrat, ko bo zanosila, noče biti razpeta med več tisoč projekti.

Jasno in glasno pa je poudarila tudi to, da se ne glede na vse nikoli ne namerava poročiti.

"Res je, da sem že dolgo zaročena, a ne nameravam se poročiti. Nikoli!" je rekla in dodala, da ji je všeč ideja, da bi bila vse življenje le od nekoga punca.

"Nekaj romantičnega je v tem. Zadovoljna sem in všeč mi je situacija, v kateri sem trenutno. Definitivno načrtujem imeti otroke, a vseeno se ne vidim v poročni obleki."

Zgodba se je končala tako, da se Shakira in Antonio nista niti sprehodila do oltarja niti postala starša, saj sta se razšla.

"V skoraj 11 letih, ki sva jih preživela skupaj, sva skrbela drug za drugega in se podpirala v vsem. To so bila najlepša leta najinih življenj," je po koncu razmerja oznanila Shakira. 

Pevka se je nato kmalu zagledala v športnika, in sicer v nogometaša Barcelone Gerarda Piquéja.

Pregovor, da je tam, kjer je dim, tudi ogenj, v tem primeru še kako drži, saj je Shakira takoj po preklicu zaroke s predhodnim srčnim izbrancem priznala, da ima novega fanta.

"Predstavljam vam svoje sonce," je zapisala pod fotografijo na Twitterju, na kateri je bila v Gerardovem objemu. Kaj je sledilo, vemo ...

Sicer pa ima Shakira poleg zavidanja vredne glasbene kariere in seksi videza še eno vrlino - ima zelo veliko srce in posledično tudi občutek za soljudi, ki jim z največjim veseljem pomaga.

Je Unicefova ambasadorka dobre volje in ustanoviteljica fundacij Pies Descalzos in Barefoot ter soustanoviteljica fundacije ALAS, katerih primarni cilj je revnim otrokom iz Latinske Amerike omogočiti izobraževanje.

Organizacija Združenih narodov ji je zato podelila medaljo za delo s siromašnimi otroki, ki jo je prejela na skromni ceremoniji v Švici, posvetila pa jo je vsem otrokom, ki po svetu trpijo zaradi nasilja in ekstremne revščine.

Napisal: Tim Jeras (za Story)