Shailene Woodley: Igralka, ki bi jo George Clooney posvojil

Na sporedu slovenskih kinematografov je po novem tudi misteriozna drama Bela ptica v metežu, v kateri v glavni vlogi blesti Shailene Woodley. Gre za simpatično mladenko, ki je že večkrat dokazala svojo nadarjenost in na katero v prihodnje še kako lahko računamo.

13. 8. 2015
Slika 1/11

“Ko sem začela igrati, sta mi starša postavila tri pravila: še naprej sem morala imeti dobre ocene v šoli, ostati sem morala otrok, kakršnega sta od nekdaj poznala, in morala sem se zabavati pri delu. Če se ne bi držala vseh treh pravil, ne bi smela več igrati.”

Profimedia

Čeprav je Shailene Woodley širšemu občinstvu še razmeroma neznana igralka, ima že veliko oboževalcev, ki si sploh ne morejo več predstavljati kinematografskih platen brez nje.

Med njimi je tudi njena 11 let starejša in bolj znana kolegica Kristen Bell, ki ji je z zapisom na Twitterju namenila zelo lep kompliment:

"Ko bom velika, bi bila rada Shailene Woodley."

Zelo zgovorne besede ... Shailene Diann Woodley, ki se je šolski svetovalki Lori Victor in ravnatelju Lonnieju Woodleyju rodila 15. novembra 1991 v kalifornijskem mestu Simi Valley, je kot otroški model že pri štirih letih stala pred kamerami in snemala televizijske oglase.

Štiri leta pozneje je dobila manjšo vlogo v televizijski komični drami Replacing Dad, sledila sta angažmaja v serijah The District in Crossing Jordan. V prvi je nastopila v treh epizodah, v drugi pa v štirih.

Čeprav se je že kot desetletna deklica lahko pohvalila z uspešno kariero, pa igralstva sploh nima v krvi. Pravi, da se za to, da se je znašla v svetu šovbiznisa, lahko zahvali golemu naključju.

Po končani srednji šoli Simi Valley je namreč resno razmišljala o študiju psihologije in notranjega dizajna na univerzi v New Yorku.

V mesto, ki nikoli ne spi, se je tudi preselila, in to že pri 18 letih, ko se je prvič resno zaljubila in se za selitev odločila skupaj s fantom, s katerim pa se je pozneje razšla.

To, da se je že zelo zgodaj znašla v soju žarometov, pa ji ni udarilo v glavo, kar obetavna igralka dokazuje z naravnostjo, sproščenostjo in zdravim humorjem.

Morda se razlog za to, da je z obema nogama ostala na trdnih tleh, skriva v tem, da je Shay, kot jo kličejo njeni prijatelji, zelo zgodaj izkusila tudi tisto bolj grobo in neprijazno stran življenja.

Pri 15 letih so ji zdravniki namreč diagnosticirali skoliozo, ukrivljenost hrbtenice, zaradi katere je dobila plastično opornico, segajočo od prsnega koša do kolkov, katere funkcija je preprečevanje nadaljnjega ukrivljanja hrbtenice.

Da bi bila stvar še hujša, sta se v istem obdobju ločila njena starša. Na srečo pa sta Lori in Lonnie po ločitvi ohranila prijateljske odnose in družina, katere član je še njen mlajši brat Tanner, dopuste še vedno preživlja skupaj!

Tisto, kar Shailene najbolj ceni, pa je to, da se v družini Woodley vedno odkrito pogovarjajo prav o vseh stvareh. Verjetno je ravno zaradi tega v intervjujih vedno tako zelo iskrena in brez dlake na jeziku. Ko so jo nekoč vprašali, kdo je njen modni vzor, je brez zadržkov odgovorila:

"Menim, da je bila Pocahontas vedno videti očarljivo, ker je kazala okusno mero gole kože."

Ko gre za resnično življenje, pa se igralka navdušuje nad videzom kolegice Emme Watson, čeprav si sama ne upa nadeti oblačil, v kakršnih blesti zvezdnica filmov o malem čarodeju Harryju Potterju. Ob tem, da ji primernih priložnosti za 'kopiranje' Emminega izbranega modnega stila ne manjka.

Shailene je zahvaljujoč vlogi plahe Amy Juergens v seriji Skrivnostno življenje ameriške najstnice, v kateri je igrala med letoma 2008 in 2013, namreč čedalje bolj znana in priljubljena, posledično pa se tudi čedalje pogosteje pojavlja na različnih svečanih prireditvah.

Na eni izmed njih, Gracie Awards, je prav z vlogo v omenjeni seriji celo osvojila svojo prvo nagrado, in sicer Oustanding Female Rising Star, torej za najboljšo vzhajajočo zvezdnico.

Vse to se je dogajalo v obdobju, ko se je hotela potegovati za mesto na že omenjeni newyorški univerzi in si s študijem razširiti obzorja ter odpreti nove možnosti poklicnih poti, a usoda je poskrbela, da so se njene 'prizemljene' namere znašle na stranskem tiru.

Leta 2011 je namreč prišlo do velike prelomnice v njeni karieri, saj se ji je iz sveta serij uspelo prebiti v svet filmov.

Izjemno nadarjenost je lahko pokazala v komični drami Potomci, filmski verziji istoimenskega romana, v katerem je odlično upodobila Alexandro King, uporniško hčerko glavnega junaka Matta Kinga, ki ga je utelesil George Clooney.

Velikega hollywoodskega šarmerja je na snemanju očitno očarala, saj je v tistem obdobju ves navdušen izjavil, da bi - če bi se kdaj odločil za posvojitev - posvojil prav njo:

"Posvojil bi kolegico Shailene Woodley. Stara je 20 let, zelo je pametna in ima uspešno kariero, zato bi mi prav prišla kot podpora. Da, posvojil bi samo zelo uspešne ljudi."

Vse od filma Potomci, v katerem se je tako dobro izkazala, da si je prislužila celo nominacijo za zlati globus, je Shailene redna gostja rdečih preprog, po katerih se včasih sprehodi tudi bosa, če jo zaradi čevljev z visokimi petami pač bolijo noge.

Shailene se ne obotavlja, ampak z izredno ambicioznostjo sledi svojim željam in si prizadeva doseči zastavljene cilje. To pa zanjo ni nič novega, že na srednji šoli je vestno opravljala domače naloge in včasih naredila celo več, kot so od nje zahtevali profesorji.

Ker marljivost in vztrajnost dokazuje tudi kot igralka, ni čudno, da je lani prevzela kar tri glavne vloge v filmskih predelavah romanov, akcijski romantični pustolovščini Razcepljeni, drami Krive so zvezde in aktualni misteriozni drami Bela ptica v metežu.

Ker je trdno odločena, da se noče vezati le za en filmski žanr, se rada preizkuša v različnih vlogah, ki pa jih zelo skrbno izbira.

"Če preberem scenarij, s katerim ne začutim nobene povezanosti, ne sprejmem vloge," pojasnjuje simpatična 23-letnica, ki ji golota pred kamerami ne predstavlja kakšne posebne preglavice.

"Nimam težav s snemanjem seksi scen. Če snemam takšne scene, je normalno, da sem brez oblek," pravi in dodaja, da ji je všeč evropski, torej bolj sproščen odnos do te teme.

Ko gre za seks, so Američani po njenem mnenju veliko bolj konservativni od Evropejcev.

"V Evropi nihče ne bulji vate, če si na plaži zgoraj brez, v Ameriki pa se o seksu ne govori, čeprav je povsod okoli nas," pojasni in pristavi, da bi morali v ameriških šolah več pozornosti posvečati spolni vzgoji.

Verjetno si je prav zaradi sproščenega odnosa do golote in spolnosti želela, da bi zaigrala v razvpiti romantični drami Petdeset odtenkov sive, a je vloga pripadla njeni dve leti starejši kolegici Dakoti Johnson.

Udeležila se je tudi avdicije za serijo filmov Igre lakote, na kateri pa je ustvarjalce najbolj prepričala Jennifer Lawrence. Videli bi jo lahko celo kot Mary Jane Watson v akcijski domišljijski pustolovščini Neverjetni Spider-Man 2, če ne bi režiser Marc Webb iz filma izločil že posnetih scen in s tem tudi njene vloge.

Za to igralko, ki res veliko obeta, je najpomembnejša stvar pri filmih oziroma igralcih avtentičnost. Za vlogo za rakom obolele Hazel v že omenjenem filmu Krive so zvezde, ki se bojuje s posledicami kemoterapije, se je celo znebila svojih dolgih las.

Skupaj z Johnom Greenom, avtorjem romana, po katerem so posneli film, je na družabnih omrežjih ustanovila kampanjo #HairForHazel.

V okviru te kampanje je oboževalce pozivala, da si postrižejo lase in jih - kot je pred njimi storila tudi sama - darujejo dobrodelni organizaciji Children With Hair Loss.

Shailene pa se ne zavzema le za soljudi, ampak tudi za okolje, oboževalce na Twitterju redno obvešča o različnih akcijah za zaščito okoliša in ne živi tipičnega hollywoodskega življenja.

"Po mojem je vse, kar je povezano z mojim življenjskim stilom, alternativno," se zasmeji in doda:

"Vsak mesec si grem natočit izvirsko vodo v hribe. Hrano kupujem na kmetijah. Vse izdelujem sama, od zobne kreme do losjonov za telo in olj za obraz. To bi lahko delala dolge ure. Izdelujem tudi svoja zdravila, ne dobivam jih od zdravnikov. Delam svoj sir in v naravi zbiram živež. Identificiram lahko več vrst divjih rastlin. Gre za celoten življenjski stil, ki dobro dene moji duši."

Ja, Shailene celo trdi, da naravnost obožuje prehranjevanje z žuželkami.

"Jedla sem mravlje in to je bilo sijajno. Menim, da je prihodnost prehrane v insektih ... Bomo videli," napove in razkrije, da zelo rada je tudi kuhane kosti s čebulo in česnom. In kako se - glede na to, da ji hollywoodski način življenja ne diši najbolj in da se korenito razlikuje od večine svojih igralskih kolegic - počuti v filmski meki, kjer je stalno pod lupo javnosti?

"Tega pravzaprav sploh ne opazim. Namenjanje pozornosti temu, kako me vidijo drugi in kaj si mislijo o meni, preprosto ni moje delo. Za to mi ni mar in niti nimam časa za takšne stvari," odgovarja Shailene, ki na življenje v Hollywoodu gleda kot na del svoje službe:

"Če za premiere smuknem v ekstravagantne obleke in salonarje, je to pač del mojega posla. Ko končam s tem in ko sem znova doma s svojimi najožjimi prijatelji, se spet začne moje pravo, zasebno življenje. Ti dve življenji jasno razlikujem.

Kako bodo o meni sodili v Hollywoodu, se mora vsak odločiti sam. Ni pa moja naloga, da se ukvarjam s tem. Razmišljam o povsem drugačnih stvareh, na primer o tem, kaj počne moj brat in ali je pes že dobil jesti. To mi roji po glavi in zame je to veliko pomembnejše kot vse ostalo."

In ravno ta naravnost je temeljni kamen njenega uspeha in eden številnih razlogov za to, da jo ima čedalje več igralskih kolegic za vzornico.

Nad naravno Shailene pa se ne navdušujejo le njene kolegice, ampak tudi čedalje več moških.

Prvi, ki je po njenih besedah pokazal zanimanje zanjo, je bil sošolec iz srednje šole. Fantu, čigar imena ni želela razkriti, pa ni bilo ravno lahko, saj je moral opustiti določene navade in razvade, preden se je lahko spustil v razmerje z njo:

"Fant v srednji šoli ... Sicer nisem bila piflarka, sem pa bila zelo marljiva. Pri pouku španščine sem bila pridno dekle, poba za mano pa je bil tisti kul tip, ki mi je kar naenkrat primaknil stol in s spogledovanjem poskrbel, da sem se sprostila. Vedno znova me je spraševal, ali bi šla na zmenek z njim, in takrat mi je prvič nekdo namenjal pozornost. Bilo je torej razburljivo obdobje.

Rad je kadil travo, jaz pa sem mu rekla, da se ji bo moral za en teden odpovedati in da bom šla šele potem na zmenek z njim. Nazadnje je to tudi storil in tako se je začelo najino razmerje. Zdaj sva najboljša prijatelja in to je res kul."

Srednješolska ljubezen se je torej prelevila v prijateljstvo, odgovora na vprašanje, koga, če sploh koga, ljubi zdaj, pa vsaj iz njenih ust verjetno ne bomo dočakali, saj je izredno skrivnostna, ko gre za ljubezensko življenje.

Do zdaj so jo v romantičnem smislu v večji meri povezovali s soigralci, med drugim s Theom Jamesom, Anselom Elgortom, Shilohom Fernandezom in Darenom Kagasoffom, nazadnje pa se je govorilo in pisalo o tem, da ljubi glasbenika Nahka Beara, ki živi ter ustvarja na Havajih.

Rjavolaska nobenega od domnevnih razmerij ni niti potrdila niti zanikala, zato lahko tisti, ki si želijo na vsak način izvedeti, kdo ji greje posteljo, le upajo, da jo bo med 'mečkanjem' zasačil kakšen paparac.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia