Savina Atai na Kreti doživela grozljivo izkušnjo

Savina Atai je iskreno spregovorila o grozljivi izkušnji, ki se ji je pred kratkim pripetila na Kreti, kjer že nekaj časa živi s svojim partnerjem.

Savina Atai na Kreti doživela grozljivo izkušnjo (foto: Jernej Konjaj) Jernej Konjaj
14. 4. 2016

"Čuden in pretresljiv dogodek se mi je zgodil," izpoved na svojem facebook profilu začne Savina in nadaljuje:

"Giorgos se je tako postavil zame in me zavaroval, ter me naučil pomembne lekcije o tem, kako dragocene smo ženske. Delim jo s tabo, ker se mi zdi, da se vse velikokrat znajedemo ob podobnih situacijah, ko so naše meje prestopljene, pa ne vemo kako ravnati in kako narobe je, ko se nas ne spoštuje."

Vračala sem se iz svojega skritega meditativnega kotička na plaži in po telefonu govorila s Heleno De Nobrega, ko opazim, da me zasleduje nek čuden, nepoznan moški.

To je bilo prvič, da sem se v vseh teh letih na Kreti počutila neprijetno, tukaj se izjemno spoštuje ženske in je sicer zelo, zelo varno.

Ustavila sem se z namenom, da me moški prehiti. A je tudi on postal in se začel drgniti po mednožju. To je trajalo nekaj časa. Postajalo je vse bolj neprijetno.

Skušala sem ga ignorirati. Namesto, da bi se odpravila proti samotni poti, ki vodi proti posestvu kjer živiva z Giorgosom, sem raje, zaradi varnosti, zavila proti njegovi restavraciji. Moški se mi je popolnoma približal in me začel nagovarjati. ZELO odločno sem ga odslovila.

Giorgos je delal na farmi, a so bili tam njegovi delavci. Vsedla sem se, naprej govorila in upala, da bo moški pač odšel naprej. A ni. Sprehajal se je dol in gor mimo restavraciji, buljil vame in se, ko so bili natakarji zaposleni, prijemal za mednožje," grozljivo izkušnjo opisuje Savina.

Rešil jo je njen Giorgos!

"Do najine hiše vodi samotna pot, 20 minut hodim med nasadi oljk, po čisti divjini, nikjer ni nikogar. Prelepo je, a če te tam kdo ujame, si sam.

Nisem se počutila varno,da bi šla sama domov, zato sme poklicala Giorosa in mu samo rekla, če lahko pride pome, da me je strah. V treh minutah je pridivjal pome, z motorjem.

Opisala sem mu moškega. Takoj sva ga našla. Bil je nov v vasi, sezonski delavec. Okoli zadrge je bil ves premočen, popackan od sperme.

Giorgos mu je očital njegovo neprimerno obnašanje, a moški je rekel, da lažem. Giorgos je stopil dol z motorja in v enem zamahu spravil moškega na tla. Razen tega, da mu je tekla kri iz nosa, je pazil, da ga ni poškodoval.

Medtem, ko ga je držal za vrat, mu je razložil, da je treba ženske spoštovati, ne pa zalezovati in ustrahovati. Ter mu povedal, da na Kreti ni več zaželen. Naj jo nemudoma zapusti.

Ko sva se peljala domov, sem se vsa tresla. Zaradi vsega. Moški se mi je celo zasmilil, počutila sem se kriva, da mora zaradi mene zapustiti otok.

Giorgos je ustavil motor, me objel in pogledal v oči. Rekel mi je, da si moram zapomniti tri stvari:

1. Je, da sem SVETA. Da sem v življenju že preživela dovolj zlorab in prestopa mej, da tega nikdar več ne bo pustil. In da ne bo pustil, da me bo tudi za hipec strah iti v svoj kotiček na plažo, hoditi med svojimi oljkami in biti v najini hiši, ki nima nobenih sosedov in je sama v naravi. Ne bo.

2. Da ima štiri najstniške nečakinje,v cvetu pubertete, za varnost katerih bi dal svoje življenje. Da če takih moških ne ustaviš takoj, ko prestopijo mejo, znajo drugič iti še dlje in še dlje. In da se je treba pogovarjati z njimi v jeziku, ki ga razumejo. Da samo besede pač ne bi zalegle.

3. Da se mora vsaka ženska na Kreti in vsaka turistka počutiti popolnoma varno in spoštovano. In da taki moški mečejo slabo luč na vse. Da je njegova mama sama cel dan v kuhinji in snaha nezaklenjena v hiši. To je varna vas in bo taka ostala.

Giorgos je izjemno miroljuben in spoštovan, prav tako njegova družina. Nikomur ne bi po krivem skrivil lasu in vendo je on tisti, ki vse miri. Nikoli ga nisem videla kogarkoli udariti."

Savina ni bila edina!

"Ko se je v vasi izvedelo, kaj se je zgodilo, so se takoj zbrali vsi moški, z mojim tastom na čelu. Tudi lastnik farme, kjer je tisti moški opravljal sezonsko delo. Moškemu so spakirali stvari in mu rekli, da ima do zjutraj čas, da ujame prvo ladjo, ki pelje z otoka.

Ne samo. Tudi ženske so spregovorile. Javila se je lastnica supermarketa, ki jo je to isto jutro nadlegoval, ko je bila sama v trgovini. Spregovorila je hčerka lastnika farme, ki jo je bilo prej sram povedati očetu, da ji moški govori opolzkosti.

Natakarica v baru je imela svojo zgodbo, bila je prestrašena, a je tujka in nima nikogar, da bi se mu zaupala. Ni strašil in se neprimerno obnašal samo do mene. Vse so bile hvaležne Giorgosu, da je naredil red.

Mošega ni več na otoku. Zjutraj je zbežal.

Meni pa je Giorgos povedal, da sem s tem, ko sem spregovorila zavarovala tudi druge ženske. Ampak, že če bi se samo meni zgodila ta neprijetnost, bi bilo več kot dovolj. Da sem že sama po sebi dovolj vredna, da se me zaščiti. In naj si to za vedno zapomnim.

Cel dan mi že ta zgodba in te besede odzvanjajo. Tolikokrat čakamo in čakajo predolgo, da se naredi red in zasščiti. Res je, že prvi prestop meje, je prestop. In prvi prestop vedno vodi v večje prestope. In ženske smo svete," opozarja Savina!

Preberi še: Težave v partnerskem odnosu: "Obupana sva, ljubiva se in prepirava. Kdaj je čas za razhod?"ali pa članek Zakaj se včasih bojimo ljubezni?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri