Rita Ora: "Ni me sram priznati, da obiskujem terapije in da me včasih grabi panika"

Televizijska voditeljica, nominiranka za oskarja, umetnica in igralka je iskreno spregovorila o tem, kako resnično dvomi o sebi. Si si lahko mislila, da se zvezdnica sooča s takšno situacijo?

Rita Ora: "Ni me sram priznati, da obiskujem terapije in da me včasih grabi panika" (foto: PrtSc Instagram @ritaora) PrtSc Instagram @ritaora
26. 10. 2016

"Prepustila sem se toku, in ko se je moja kariera začela premikati, sem si rekla: tole se ne bo ustavilo. Če mi bo vse zneslo, zakaj pa ne?"

Rita Ora se ni odzvala na zvonec. Stojim pred vrati njene hiše na Beverly Hillsu in zvonim brez uspeha. Hiša stoji za visokimi električnimi vrati. Videti je, kot da posest obsega več hiš na ulici, tako da nisem mogla niti peš čez.

Ponovno poskusim srečo. Ni odgovora. Kar naenkrat se pred mano pojavi land rover. Zagotovo je Rita. Pomota. Okno se spusti in čezenj pogleda simpatičen fant v začetku dvajsetih. “Želite kaj dostaviti?”

Videti je zmeden, ko mu razložim, da sem tu zaradi intervjuja z Rito. In da se mi nihče ne oglasi. Poskuša jo priklicati prek FaceTima. Ko tudi sam ne dobi odgovora, izstopi iz avta in se odpravi proti hiši. Nekaj minut pozneje pride nazaj, odpre vrata in se opraviči, nato pa namigne, naj mu sledim proti hiši. Rita stoji pred vrati z velikim nasmeškom.

“Res mi je žal,” pove. “Mislila sem, da se dobiva ob pol dveh.” Pokaže na fanta, ki me je spustil notri. “To je moj prijatelj Faisal. Skupaj delava pri glasbenih projektih.”

Zame je Rita kot privid. Slavne bele lase je počesala v čop, na očeh ima vintidž sončna očala z rožnatimi okvirji, črno ogrlico in sive kopalke, ki sem jih še isti dan dopoldne občudovala na Instagramu.

“Se opravičujem za pričesko.” Pravi, da ima nekaj težav zaradi podaljškov, ki jih nosi na snemanju filma 50 odtenkov sive. “Pozneje bo čas zanje.”

Ko sem prispela, se mi je zdela utrujena, kar ni nič nenavadnega glede na urnik, ki ga ima te dni. Res je v norem obdobju, seveda v najbolj pozitivnem smislu.

Sodeluje pri novem delu filma 50 odtenkov sive, v studiu pa snema nov album.

Potem ko je bila tožba z Jay Z-jevo založbo Roc Nation junija razrešena, je Rita podpisala pogodbo z založbo Atlantic Records. Kmalu bo tudi predstavila šesto linijo oblačil, ki jo pripravlja v sodelovanju z Adidas Originals, konec leta pa nadomestila Tyro Banks v vlogi voditeljice priljubljene oddaje Ameriški top model. Res je zelo zaposlena dama, ampak takšen življenjski stil ji je, kot pravi, pisan na kožo.

Usedli sva se v bližini bazena. Faisal oziroma Fai se nama je pridružil. Ta hiša pripada Ritinemu prijatelju. Tukaj je le začasno, medtem ko končuje album in snema kampanjo za Adidas.

Rita Ora

Že od majhnega je vedela, da ...

da bi rada postala pevka. Obiskovala je Sylvia Young Theatre School v Londonu in bila sošolka z Jesy Nelson iz skupine Little Mix. “Gre za šolo, ki je osredotočena na muzikal in gledališče, čeprav moj glas nikakor ni idealen za takšno zvrst. “Med pevskimi urami sem vedno utihnila.

Veliko ljubša mi je bila R&B-glasba. Sicer pa nikoli nisem bila tiha miška. Sem tisto dekle z najbolj nadležnim smehom v družbi. Zelo glasnim.”

Šolanje je uradno zaključila pri šestnajstih. Sicer se je vpisala tudi v nadaljevalni del, dobivala petice, vendar starše rotila, da ji pustijo, da si vzame leto zase in ustvarjanje glasbe. “Oh, kako močno sem si tega želela! Začela sem nastopati v očetovih pubih ob večerih, potem pa mu pomagala za šankom. “Sčasoma sem imela čedalje več oboževalcev.”

Rita svoj uspeh pripisuje staršem

“Vame so vgravirali miselnost, da je za uspeh treba garati. Trudim se, vse odkar jih občudujem prav zaradi njihovega dela in profesionalnosti. Recimo Victorio Beckham. Je pravi navdih in obožujem njene stvari. In če pomislim, da je prišla skupaj s paketom Spice Girls. Res hudo!

Sicer pa na splošno ljudje verjamejo stvarem, ki jih pišejo mediji, in se prepogosto osredotočajo le na moje fotografije z zabav. Ne vidijo pa 16-urnega delavnika, ki me spremlja večino dni.

Res moraš delati trdo, da danes preživiš v tej industriji!” 

Rita Ora

Ni bilo vedno lahko!

Rita se je na začetku kariere v glasbeni industriji pogosto soočala s seksizmom.
“Samo zato, ker sem ženska, so bile stvari izrečene drugače, kot bi morale
biti,” pove. 

V zadnjih letih je imela kar nekaj preprek. Leta 2014 se je razšla s Calvinom Harrisom, svetovno znani didžejem, pa ji je prepovedal uporabo pesmi, ki sta jih pripravila skupaj. (Ta hip Rita ne želi govoriti o Calvinu, saj ne želi, da jo ljudje ocenjujejo glede na njena razmerja. Smo pa izvedeli, da si zadnji mesec spet sledita prek Instagrama.)

Lani decembra je vstopila v spor z založbo Roc Nation njenega mentorja Jay Z-ja, s katero je podpisala pogodbo pri osemnajstih. Želela je prekiniti pogodbo, Roc Nation pa jo je tožil za 1,5 milijona evrov. Dogovorili so se junija, kar pomeni, da zdaj končno lahko izdaja pesmi.

Ni me sram priznati, da obiskujem terapije in da me včasih grabi panika

Čeprav je Rita videti ekstremno samozavestna, ima tudi trenutke, ko resnično dvomi o sebi. Prizna, da je kar dvakrat bruhala pred lanskim nastopom na Oskarjih.

“Tako živčna postanem, ker mi ni vseeno. Včasih sem na trnih že pred
snemanjem plošče v studiu. Ne vem, ali bom zmogla, si rečem. Zato sem hvaležna, da imam okoli sebe ljudi, ki me spodbujajo in bodrijo kadar sem v dvomih. Največ mi pomenita Fai in Dakota Johnson, ki je moja dobra prijateljica.”

“Ni me sram priznati, da obiskujem terapije. Tako imam vsaj enkrat tedensko nekoga, s katerim se lahko resnično pogovorim … Ljudje trpijo zaradi različnih oblik anksioznosti, pri meni pa gre bolj za razmišljanje o dolgoročnih ciljih. Sem
oseba, ki razmišlja o hipnih stvareh, zato sem takoj za akcijo, če je treba nekaj
narediti. Ko pa začnem razmišljati dolgoročno, me stisne. Takrat me napade
anksioznost.”

Ampak ta trenutek je Rita zelo okej

Takšen tempo bi marsikoga zdelal do konca. Ampak ne Rite. “Najtežji del je ta,
da ostaneš umirjen, da si discipliniran. Včasih moraš kakšno stvar tudi žrtvovati
in preskočiti, na primer druženje s prijatelji. Ampak ko jih bom imela trideset, se
bom lahko ozrla nazaj in bila ponosna na vse, kar sem ustvarila."

Prevedeno in prirejeno po predlogi Lottie Lumsden

Preberi še: Horoskop: Kako tvoj znak vpliva na to, na katere tipe 'padaš'?

Priporočamo tudi: Prisha Justinek Alfirev: "Večino dela, s katerim zaslužiš, so dolgourna čakanja na kastingih" ali Goga Štifter: Lastnica dežele pentelj - Trgovine s konceptom Pentlja