Petra Nemcova: Petra posluša svoje srce

Ko je leta 2004 prestala cunami, je manekenka Petra Nemcova postala simbol za preživetje.

29. 11. 2007

Preberi si, kaj vse ima v načrtu.

Če samo pokukaš v dnevno rutino Petre Nemcove, se ti zvrti v glavi. Jutro je preživela ob snemanju popularne zabavno-informativne oddaje v živo, v kateri je predstavila svoj najnovejši projekt – Življenje manekenke s Petro Nemcovo, popoldne pa ima zasedeno s sestanki z organizatorji serije koncertov Live Earth, namenjenimi razširjanju okoljske ozaveščenosti. Kljub vsemu temu je utelešenje umirjenosti. Na intervju za Cosmo prispe vsa sveža (dobesedno, saj ima še vlažne lase, na sebi pa niti kančka ličil – in ja, morda je takšna še bolj sijajna kot takrat, ko je glamurozna od glave do pete) in pripravljena na pogovor o njenih najnovejših podvigih.

Oddaja Življenje manekenke, ki bo v svet prodrla v začetku leta 2008, je resničnostna oddaja o šestih mladih ženskah, ki so prišle v New York, da bi postale manekenke in se potegovale za sklenitev pogodbe s svetovno znano agencijo Next Model Management. Petra je v teh nekaj tednih dekletom mentorica in prijateljica, ki jim daje nasvete (na primer, kako nositi kopalke in kako hoditi po pisti) in z njimi deli svoje življenjske izkušnje. Če se ti zdi formula znana, pa se podobnosti z drugimi resničnostnimi oddajami (npr. s Top Model) tukaj končajo. Petra nam je razložila, da tu ni ne odbora sodnikov ne uprizorjenih izzivov. Dramatičnost oddaje izhaja iz vsakdanjih izzivov, ki jih ponuja življenje, iz vzponov in padcev, s katerimi se manekenke soočajo. Ko smo jo vprašali, kdaj je najbolj uživala, nam je navdušeno odgovorila: “Ko so se dekleta sprehajala po pisti na modnem tednu v New Yorku. Bila sem tako ponosna nanje!”

Toda med vsemi stvarmi je Petri še vedno najbolj pri srcu njen dobrodelni sklad Happy Hearts Fund (www.happyheartsfund.org), ki ga je leta 2005 ustanovila skupaj z Give2Asia, da bi bil v pomoč otrokom, prizadetim od naravnih, ekonomskih ali z zdravjem povezanih katastrof. Potem ko je leta 2004 prestala cunami, ki je divjal na Tajskem, ko je bila tam na počitnicah s svojim zaročencem (on katastrofe ni preživel), je hotela Petra pomagati številnim otrokom, ki so ostali brez staršev in katerih domovi in šole so bile uničene. Do danes je HHF zbral več kot dva milijona dolarjev, Petra pa se nenehno trudi, da bi sklad z njeno pomočjo zbral še več denarja.

HHF je svoje moči nedavno združil tudi s Hewlett-Packardom, da bi digitalna tehnologija dosegla tudi otroke, ki jih je prizadel cunami. Na Tajskem so zgradili šolo in računalniški laboratorij, Petra pa si je rezultate ogledala tudi osebno: “Otroci so me vlekli iz ene učilnice v drugo in skakali od navdušenja. Bilo je čudovito!”

Da bi z močjo lepote opozorila na nekaj pomembnega, je Petra za pomoč med drugimi zaprosila tudi svoji manekenski kolegici, Čehinji Danielo Pestovo in Paulino Porizkovo, ter ustvarila koledar Supermodel 2008 (www.supermodelcalendar.net), katerega izkupiček od prodaje gre v sklad HHF.

Kot da njene pogajalske sposobnosti ne bi bile dovolj, je manekenka in človekoljubka na svoj seznam dodala še oblikovalca nakita. Je nov obraz prodajalca nakita Fortunoff, za katerega je oblikovala tudi lastno linijo nakita, Petra’s Infinite Collection. 10 % od dobička pri prodaji bo prejel HHF.

Pri vsem tem Petri vseeno nekako uspe najti čas zase: “Na dan se od pol ure do uro s pomočjo trenerja osredotočim na kardio vaje, jogo in balet.” Toda Petra je živi dokaz, da lepota prihaja od znotraj. Ko govori o HHF-ju, naravnost žari:

“Pred cunamijem, po cunamiju ... ljudem sem bila od nekdaj pripravljena pomagati, cunami mi je dal le več priložnosti za to.” Medtem ko bi nekateri zlahka dopustili, da bi jim tragedija uničila duha, za Petro ta možnost sploh ni nikoli obstajala: “V vsaki izkušnji je nekaj dobrega in nekaj slabega. Jaz sem se odločila, da se bom osredotočila na dobro. Življenje je prekratko za kaj drugega!”

Corinne Griffith-Cole, Živa Lečnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri