Mladi ameriški bogataši

Samo osem ameriških milijarderjev je mlajših od 40 let in trije med njimi so med ustanovitelji Facebooka.

18. 10. 2010

Najmlajši med milijarderji pa je 26-letni Dustin Moskovitz, ki je osem dni mlajši od nekdanjega sostanovalca v univerzitetnem naselju Harvarda in soustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga.

Direktor FB omrežja

Moskovitz je kot prvi izvršni tehnološki direktor socialnega omrežja, ki je revolucionarno spremenilo komunikacijo med ljudmi in pojmovanje pravega prijateljstva, podjetje zapustil leta 2008 in ustanovil Asano, podjetje za ustvarjanje programske opreme, ki posameznikom in podjetjem omogoča lažje sporazumevanje.

Podjetje so podprli isti meceni kot nekoč Facebook, toda premoženje Moskovitza, ocenjeno na 1,4 milijarde dolarjev, je še naprej v celoti skrbno spravljeno v šestih lastniških odstotkih Facebooka.

Sami facebookovci

Čeprav Zuckerberg ne velja več za najmlajšega milijarderja v Združenih državah Amerike, je v primerjavi z lani njegovo premoženje najbolj naraslo; Forbes ga je ocenil na 6,9 milijard dolarjev.

Tretji soustanovitelj Facebooka, 28-letni Eduardo Saverin, ki je bil nekoč lastnik tretjine danes neznansko hitro razvijajočega se podjetja, se je v obdobju, ko sta se Zuckerberg in Moskovitz preselila v Kalifornijo in pustila študij, odločil, da izobraževanje na Harvardu izpelje do konca. Facebook ga je tožil, Saverin je tožil nazaj in dobil petodstotni lastniški delež. In peostali?

... in trgovec z nafto

Šestintridesetletni 'hedge fund' mešetar John Arnold, ki je kot trgovec z nafto za zloglasni Enron leta 2001 prislužil 750 milijonov dolarjev.

Ko je šel Enron k vragu, je Arnold ustanovil 'hedge fund' Centaurus, ki se osredotoča v glavnem na trgovanje z nafto in plinom. Daniel Ziff, star 38 let, je podedoval založniški imperij in z bratoma osnoval investicijski sklad Ziff Brothers.

Prvi, prva na lestvici?

Sergej Brin in Larry Page, 37-letna ustanovitelja Googla, sta vsak vredna po 15 milijard dolarjev.

Brin je v Združene države Amerike iz Rusije prišel, ko mu je bilo šest let; njegova mati je bila znanstvenica v centru NASA. Page je doktorski študij na Stanfordu pustil leta 1988 in se prepustil snovanju spletnega brskalnika. Brin in Page sta del premoženja vložila v tovarno električnih avtomobilov Tesla Motors.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri