Michael Bublé: "Živim za trenutek"

Izjemen pevec žametnega glasu Michael Bublé 6. novembra prihaja v Slovenijo, kjer bo na odru ljubljanskih Stožic zabaval ljubitelje romantičnih balad. Pred težko pričakovanim spektaklom smo se s pevcem pogovarjali o nastanku novega albuma, zanimivih glasbenih sodelovanjih in družinski idili.

Michael Bublé (foto: Warwick Saint) Warwick Saint
22. 8. 2014

Zakaj ste pesem 'Beautiful Day' izbrali kot prvi singel z albuma 'To be loved'?

Hecno je, ker sem znan po tem, da pišem romantične pesmi, bodisi o srečni ljubezni ali o zapuščenih srcih. Ko sem napisal pesem, sem bil v res odličnem trenutku v življenju in želel sem napisati nekaj povsem drugačnega. Besede je sicer težje razumeti, vendar rad pišem pesmi, ki so himne. S tem ne mislim na himno, kot je Queenova 'We will rock you'. Prepričan sem, da bo pesem ob izidu postala velik hit.

Besedilo zveni, kot da ste se želeli nekomu maščevati?

To mi je všeč. Govorim: "Veš kaj, ne pusti, da te uniči, pozabi na to osebo in samo pojdi." Najboljše maščevanje je, da lepo živiš naprej, o tem govori ta pesem.

Snemanje pesmi 'Young at heart' ste morali preložiti, ker je vaš dedek hudo zbolel. Kaj se je zgodilo po tem?

Odšel sem domov. Dedek je ozdravel in teden za tem so prišli v Vancouver s posnetkom pesmi. Bilo je čudovito, odpel sem in pesem smo dokončali. Obrnil sem se k Bobu Rocku in rekel: "Bob, te ne bo na albumu."

Vam ni bilo všeč, ker niste mogli snemati pesmi v živo z glasbeniki?

Nič naravnega ni v tem, to preprosto sovražim. Bili so razočarani, ker jim je bila pesem všeč, toda nisem mogel. Zanimivo je, da mi je publicistka Liz Rosenberg po tem, ko je slišala pesem, rekla, da ji ni všeč. Rekla je, da mi ne verjame in da se pesmi nisem res posvetil. Rekel sem ji, da ima prav in da ne bo pristala na albumu.

Ampak očitno ste vseeno našli rešitev, kajne?

Ko je prišel big band za snemanje pesmi 'Come dance with me' in 'Melancholy baby', je Bob vprašal, zakaj ne bi triurne seanse izkoristili za to, da pesem ponovno odpojem. In jo tudi sem.

In s to verzijo ste zadovoljni?

Zanimivo je, ker moj glas ne zveni dosti drugače, a če bi vam najprej dal poslušati prvo in nato drugo, bi rekli, vau, res si prisoten. Torej pesem je šla od tega, da nikakor ne bo pristala na albumu, do tega, da ga zaključi. Brez dvoma odlična pesem.

Zakaj ste se odločili posneti novo verzijo pesmi 'To love somebody', ki je postala popularna s skupino Bee Gees?

Od nekdaj mi je bila všeč in v glavi sem jo slišal kot 'motown' pesem. Rekel sem, stlačimo veliko glasbenikov v majhen prostor. Bodimo odlični, naj pridejo Naturally 7, da jo pretvorimo v 'motown' pesem.

Ste bili takrat seznanjeni z zgodovino te pesmi?

Ne, vendar sem pozneje slišal nekaj, za kar ne vem, ali je res ali ne. Nekdo mi je rekel, da je bila pesem prvotno napisana za Otisa Reddinga. Ko je ta umrl, naj bi pristala pri skupini Bee Gees. Zelo mi je všeč in vesel sem, da sem že na začetku vedel, da imam to pesem. Zdaj, ko mi ljudje rečejo, da jo imajo radi, samo prikimavam in rečem, o da.

Kako je prišlo do sodelovanja z Bryanom Adamsom za pesem 'After all'?

Klical sem najinega skupnega menedžerja Brucea in ga vprašal za sodelovanje. Na koncu sva z Bryanom pesem napisala skupaj, kar je bilo nepozabno. Želim si, da bi vam lahko to pokazal. Čudovit trenutek je bil. Sredi snemanja sem se ustavil in Bryanu rekel, da je to zame res poseben trenutek in da sem ponosen na pesem, ki je tudi zelo zapomljiva. Bilo je zabavno in prav nobenega nesoglasja ni bilo. Zadnjih nekaj besed sva napisala kar v studiu.

Verzijo klasike 'Something stupid' pojete skupaj z Reese Witherspoon. Je bila to vaša ideja?

Začel sem razmišljati, koga od slavnih pevk, kot sta Madonna ali Katy Perry, bi lahko prosil za sodelovanje. Na koncu je Bruce vprašal, kaj pa Witherspoon, ki sem jo že spoznal.

Kako je bilo delati z Reese?

Ko je prišla na snemanje v studio, je bila že tako dobro pripravljena, da je dobesedno vstopila in pesem zapela v enem samem poskusu.

Zakaj niste sodelovali z ženo, ki je že nastopala v enem izmed vaših videospotov?

Med snemanjem tega videospota sva bila še povsem na začetku, videvala sva se komaj tri mesece. Poleg tega pa se mi je zdelo, da bi bilo snemanje pesmi ali nastop na televiziji nekaj preveč osladnega.

Kakšno je življenje zdaj, ko ste poročeni?

Veliko bolj varen sem. Najbolj grozno je, da si v situaciji, ko ne veš, pa tudi po sedmih letih ne. Ljudje so skupaj 37 let, pa nenadoma zapustijo partnerja, ker so našli nekoga drugega. Mislim, da se moraš potruditi za to, kar imaš.

To poletje ste prvič postali oče in rekli ste, da je neopisljivo ...

Podobno, kot če bi moral pojasniti nekomu, ki še nikoli ni bil v vodi, kakšen je ta občutek. Nemogoče je obrazložiti. Morate biti v vodi, da bi razumeli. Zelo je zanimivo, veliko se naučiš. Jaz se naučim vsak dan nekaj novega.

Torej ste povsem zadovoljni?

Srečen sem, vse je odlično. Moja družina je zdrava, dedek je bolje. Vse te stvari so, veste, kaj, dajmo poskusiti živeti za trenutek in uživati.

Napisal: WARNER Music Group Germany za revijo Story
Prevod in priredba: Manja Plešnar
Fotografije: Warwick Saint

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri