Lea Michele ima tudi poredno plat

Morda res daje vtis, da je takšna kot njen lik iz nanizanke Glee, ampak ta pametna seksi 24-letnica je v življenju počela stvari, ki jih Rachel Berry ne bi niti v sanjah.

5. 4. 2011

Lea Michele se trudi,da bi ostala neopažena, in nam maha, naj se usedemo v zakrit kotiček šik hotelske kavarne, ki je vsa v belem. V banketni sobi imajo zabavo s torto in zaradi povišane ravni decibelov, do katere bi prišlo, ko bi ducat hihitajočih se deklet izvedelo, kdo sedi le nekaj metrov stran, bi lahko popokala vsa stekla.

Vedno profesionalna zvezdnica ima rada svoje oboževalce, ampak včasih si mora tudi igralka in pevka, ki ji uspe besede, kot je hvaležna, spraviti v vsak drugi stavek, vzeti kakšno popoldne za sprostitev. “To je težko delo,” pove z velikim nasmeškom na licu, da bi nam dala vedeti, da se niti slučajno ne pritožuje. “Šestnajsturni delavniki, delovni vikendi. Kadar imam prost dan, si ga vzamem 'na izi'.” Današnja sproščena garderoba in nenaličen obraz izdata, da je danes tak dan. Lase ima spete v čop. Obuta je v čevlje brez pete, oblečena pa v ozke kavbojke in bel bluzast top z vodoravnimi modrimi črtami, čez ima ogrnjen vintage jopič. Ko odloži svojo torbico (posejano z logi Louis Vuitton), se usede, naroči pijačo (mineralno vodo z malo brusničnega soka), se s komolci nasloni na mizo, se nagne naprej in globoko zavzdihne.

V tem trenutku se Lea ne bi mogla zdeti bolj drugačna kot Rachel Berry, njen ultra ambiciozni in vedno na trnih lik iz nanizanke Glee TV-mreže Fox, ki je postala velika uspešnica. Seveda ne trdimo, da med njima ni podobnosti. Pravzaprav jih je kar nekaj: Tako kot Rachel si je tudi Lea že od mladih nog želela postati zvezdnica in tudi zanjo je kariera na prvem mestu. In prav tako kot njen televizijski alter ego je tudi ona brezupni romantik (več o tem v nadaljevanju). Toda medtem ko se Rachel, ki se želi biti vedno v središču pozornosti, včasih kar malo preveč trudi, da bi naredila vtis, se Lea v svoji koži čisto dobro počuti.

“Sem zelo zagnana in osredotočena na svoje cilje,” prizna “hkrati pa sem z obema nogama trdno na tleh in zelo dobro vem, kdo sem.” V panogi, v kateri lahko o sebi podvomijo še tako vase prepričana dekleta, je to kar pohvale vredna lastnost. Razveselilo nas je tudi, da Lea v nasprotju z Rachel nima nič proti kančku zabave za poredne punce.

Kako je malo manjkalo, da bi si operirala nos

Čeprav se je rodila v New Yorku, so njeni starši kupili hišo v uglednem predelu New Jerseyja, da bi bila Lea lahko deležna dobre izobrazbe in 'normalnega' otroštva. Ampak njeno otroštvo je bilo daleč od normalnega. Pri osmih letih je prijateljico pospremila na avdicijo za broadwayjski muzikal Les Miserables. Ko je prišla tja, si je zaželela, da bi tudi ona nastopila, in dobila je vlogo male Cosette. Lea je bila začarana. Premor od profesionalnega igranja si je vzele šele v srednji šoli, kjer pa je seveda odigrala glavni vlogi v šolskem muzikalu in v predstavi.

Toda Lea trdi, da ni bila piflarka.

“Nisem bila skrajno pridkana; prav rada sem se zabavala,” v smehu pove med pripovedovanjem zgodbe o tem, kako je s prijatelji staršem zaplenila alkohol in kako so pripravljali pijače z vodko. “Steklenico z vodko sem napolnila z vodo in jo vtaknila nazaj v zamrzovalnik. No, žal je bilo preveč očitno, ker je voda zmrznila. Staršem sem rekla 'ne vem, kako to, ampak vodka je zmrznila'.” Potem se, zelo v slogu Rachel, kar zgrozi, ko začnemo govoriti o pritiskih, pod kakršnimi so danes srednješolci.

“Nikoli se nisem drogirala in na to sem ponosna. Zame je bilo igranje vedno na prvem mestu. Imela sem srečo, ker sem zares verjela vase.”

Njena samozavest ji je prišla še kako prav, ko se je zdelo, da vse punce na njeni šoli hodijo na lepotne operacije nosov.

“Seveda sem tudi sama razmišljala o tem,” pove Lea, katere ponosen, izrazit nos je postal njena prednost … pa tudi kazalec njene notranje in zunanje lepote.

“Blaaaazno sem vesela, da se nisem odločila za ta korak. Punce so hodile na operacije zaradi izboklinic, ki so bile samo v njihovih glavah.”

Takoj ko je bilo srednje šole konec, se je Lea vrnila na Broadway in dobila glavno vlogo v rokovskem muzikalu Pomladno prebujenje o otrocih iz 19. stoletja, ki odkrivajo, kaj je to spolnost. Po dveh letih nastopanja v tej predstavi, ki je prejela več nagrad, je 22-letnica odšla v Los Angeles, da bi štiri tedne nastopala v Les Miserables (tokrat v vlogi Eponine). Tam je nameravala ostati še mesec ali dva dlje, da bi šla lahko na nekaj avdicij.

“Vedela sem, da ne bom pristala v kakšni Disneyjevi nanizanki. Za kaj takega preprosto nisem imela pravega videza. Upala sem, da se bom lahko kje pojavila kot gostja, recimo v Talentih v belem.”

Legendarna avdicija in igrivo trepljanje po ta zadnji

Zdaj že vemo, da je predobra, da bi nastopala samo cameo, kot se v filmski industriji reče majhnim vlogam, ko se nekdo na zaslonih pojavi samo za kratek čas. Lea je izvedela, da namerava Fox lansirati oddajo o pevskem društvu, zato sta se z dobro prijateljico Jenno Ushkowitz (spoznali sta se še kot deklici na Broadwayju) odločili, da bosta šli na avdicijo. Lea je dobila vlogo Rachel, Jenna pa vlogo Tine. “Moj bog. Posneli smo pilotno oddajo. Potem sem šla domov v New York in Jenna je stanovala pri meni. Kmalu sem dobila e-pošto od ustvarjalca nanizanke, v kateri je pisalo, da bomo posneli 13 oddaj,” Lea opisuje s takim navdušenjem, kot bi se zgodilo včeraj. Tudi Jenna tega trenutka ne bo nikoli pozabila:

“Takrat sva ravno nastopali v božični dobrodelni predstavi, on pa je poslal e-pošto z Balija ali nekaj takšnega. Kar kričali sva!” nam je Jenna povedala po telefonu.

Po tem ko so predvajali pilotno oddajo, se je na YouTubu znašel del posnetka z Leijne avdicije. Takrat je postalo kristalno jasno, zakaj je izstopala. Sredi njene pesmi se je pianist zmotil. Lea ga je ustavila in zahtevala, naj začne znova. Nato se je med njenim monologom nekaj ljudi zasmejalo, ona pa jih je igrivo okregala, češ da je to resna stvar in da bi se morali jokati, ne pa smejati. Zdaj, ko gleda nazaj, se ji zdi, da se je lik Rachel oblikoval že na avdiciji.

Če bi rekli, da je Glee Lei spremenil življenje, bi bili preskromni – nanizanka jo je v hipu ponesla med slavne. Pela je v Beli hiši, nastopila na podelitvi tonyjev in bila nominirana za zlati globus. Ampak slavo spremlja tudi pritisk.

“Vse, kar počnem, je pod drobnogledom,” skomigne z rameni. Pred kratkim se je za revijo GQ fotografirala v spodnjih hlačkah, dokolenkah in visokih petkah, njen soigralec Cory Monteith pa je imel roko na njeni ta zadnji (njegova druga roka je bila na zadnjici prav tako seksi oblečene Gleekinje Dianne Agron). Ko je revija prišla na časopisne stojnice, so čistunski opravljivi kolumnisti in blogerji zacvilili, kot da bi jih zapekle njihove deviške oči. Lea se nasmehne in ponovi stavek, ki ga izreče vsakokrat, ko jo kdo povpraša o tem:

“Bila sem z dvema najboljšima prijateljema, zelo smo se zabavali in Terry Richardson je odličen fotograf.”

Svoje besede skrbno izbira, saj si res ne želi še enkrat nakopati vse te negativne pozornosti. Doda le še, da jo je medijski cirkus presenetil, saj “ljudje pozabljajo, da smo dvajsetletniki, ki bi se radi tudi malo zabavali.”

“Cele dneve smo skupaj, ko pa je vsega konec, gremo tudi skupaj na večerjo, zato si seveda marsikdo misli, da smo poparčkani.”

Večerno skajpanje

Lea trdi, da navdušenje igralske ekipe nad zabavo nikakor ne pomeni, da je v igri tudi seks v zakulisju. “Vsi mislijo, da spimo drug z drugim,” se glasno zasmeje. “Cele dneve smo skupaj, ko pa je vsega konec, gremo tudi skupaj na večerjo, zato si seveda marsikdo misli, da smo poparčkani,” zmajuje z glavo.

“Zelo sem vesela, da se to ne dogaja. Če bi se, bi se v zraku slej ali prej pojavila čudna napetost.”

Poleg vsega ima Lea resnega fanta. Že dve leti hodi s 26-letnim igralcem Theom Stockmanom. Theo je pred kratkim začel igrati v muzikalu Ameriški idiot, ki temelji na albumu skupine Green Day, zato živita pet tisoč kilometrov narazen. Seveda jima ni lahko, a Lea pravi, da kljub temu ostajata povezana. In kakšen je trenutno zanjo popoln večer:

“Oprham se, se zavijem v domačo haljo, si natočim kozarec vina in skajpam s Theom. To je najboljše.”

Sama se ima za odvisnico od 'resnih zvez', saj je bila z enim fantom vsa štiri srednješolska leta. “Ni bil nogometaš,” se zasmeji. Njen soigralec iz nanizanke Glee, Jonathan Groff, ki ga je spoznala na Pomladnem prebujenju in ji je Thea tudi predstavil, razloži, zakaj:

“Ni čistunka, obenem pa ni punca, ki bi se spustila v avanturo za eno noč. Iz resne zveze dobi veliko več, kot bi lahko dobila iz bežnih romanc.”

Lea pravi, da si je vedno želela najti moškega, ki bo podoben njenemu očetu.

“Moj oče me spravlja v smeh – smisel za humor sem dobila od njega –, hkrati pa vem, da bo vedno za vse poskrbel,” pove vzneseno.

“To je tisto, kar iščem, in nekaj takšnega vidim tudi v svojem fantu,” prizna, medtem ko se igra z obeskom v obliki črke T, ki ji visi z verižice in ji ga je Theo podaril za rojstni dan.

Ko naredi še zadnji požirek in se pripravi, da se bo pretihotapila k avtu, izraz umirjenosti izgine z njenega obraza, saj ga zamenja panični: “Mislite, da otroška zabava še traja?”

Cosmo kviz

Ime: Lea Michele (Sarfati) kadar ne delam

Vzdevek: Zvezdniški otrok – dal mi ga je Ryan Murphy, ki je ustvaril Glee!

Ne morem si pomagati, zelo me privlačijo:

a.    poredni fantje
b.    mišičasti moški
c.    moji oboževalci
d.    fantje, ki pojejo
e.    drugo: moj fant

Najbolj seksi se počutim, ko pridem s planinarjenja ali takoj po kopanju v kadi.

Najraje imam:

a.    svoje noge
b.    svojo zadnjico     Moja mama pravi, da imam za sabo dobro prihodnost!
c.    svoje ustnice
d.    svoje oprsje
e.    drugo

Zveni čudno, ampak blazno se bojim klovnov. Nič ni bolj strašnega od klovna.

Ne morem živeti brez:

a.    svojega iPoda
b.    kave !!!!! slaba razvada!!!!
c.    mobilnika
d.    čokolade

Najbolj nora stvar, ki sem jo naredila zaradi ljubezni, je, da sem odletela na drug konec države, čeprav sem bila lahko z njim manj kot 24 ur.

Karl Taro Greenfeld, Živa Lečnik

Fotografije Matt Jones

Urednica mode: Michelle McCool. Pričeska: Peter Butler pri traceymattingly.com. Ličenje: Matin, svetovalka za barve za Lauro Mercier. Manikura: Olya Titova za MAC Pro pri Judy Casey Inc.
Scena: Helen Crowther za Achard and Associates. Jopica: Jen Kao; verižica: Finn.