Katy Perry: Superstar!

Bila je brez ficka in na tem, da odneha, zato je bila njena bitka s Hollywoodom že skoraj izgubljena. Zdaj, ko je album osvojil vrhove lestvic, je glamurozna sirena odločena, da bo mesto za vsako ceno njeno.

27. 8. 2009

Katy Perry ve, kako narediti vtis. Na lanskoletni podelitvi MTV Europe Music Awards je na oder prišla na gigantskem balzamu za ustnice, oblečena v nogometni dres. Na svojo zadnjo rojstnodnevno zabavo je prikorakala preoblečena v ikono glasbe, Freddieja Mercuryja, seveda niso manjkali razkošni črni brki.

Tokrat je iz vseh nas izvabila začudenje, ko je 24-letna lepotička na cosmo fotografiranju najprej zakorakala naravnost do glasbenega stolpa in frekvenco prestavila na postajo, na kateri se je vrtel komad Lindsay Lohan Bossy. Izbira je bila seveda več kot primerna, saj ima Katy nedvomno vse vajeti v rokah.

V 12-centimetrskih petkah Emilio Pucci je pozirala, da ji je kamera komaj sledila. Toda Katyjina pot do slave je bila veliko bolj trnova, kot bi lahko sklepali iz njenega glamtastičnega imidža. Ko je izšel njen album One of the Boys, ki se je prodal v več kot milijon izvodih, je bilo za njo že osem let slepih ulic. “Moj cilj je bil, da uspem do 25. leta. Če mi ne bi uspelo, bi si poskušala poiskati dobrega moža.” No, toliko o planu B.

Dolga pot do vrha

Še preden je Katy posnela ploščo, preden je Madonna z izjavo, da je Ur So Gay trenutno njena najljubša pesem in Katyjino kariero pomagala lansirati v stratosfero, preden je pesem I Kissed a Girl dvignila toliko prahu in preden je zaradi števila prodanih zgoščenk in razprodane turneje pristala na naši naslovnici, si je priborila – in nato izgubila – kar tri pogodbe za snemanje.

“Pri drugi glasbeni založbi so meni in drugim glasbenicam rekli, da se bodo od nekaterih poslovili,” se spominja Katy. “Imela sem 19 let ... in bila sem čisto iz sebe.”

Toda Katy se je borila naprej in se poskušala gibati v krogih ljudi, ki bi ji morda lahko pomagali. “Bilo je neskončno naporno,” pravi. “Obiskovanje zabav zaradi druženja s pomembneži in hlinjenje brezbrižnosti, ko pa sem v resnici samo upala, da bom enkrat tako uspešna.”

Na dnu se je znašla leta 2007. Po več mesecih pogajanj so se pri Capitol Records odločili, da je ne bodo vzeli pod okrilje. “V grlu sem imela kepo, a nisem mogla niti jokati. Krivila sem samo sebe, ker sem se prezgodaj veselila. Sedela sem v svojem avtu, za katerega sem zamujala že z dvema obrokoma, vedoč, da nimam denarja niti za najemnino.”

Katy pa težave niso bile nekaj tujega. Pri šestnajstih letih je pustila srednjo šolo – pozneje jo je kljub temu končala – in odšla od doma. To bi bilo težko za vsakega najstnika, Katyjini starši pa so bili poleg tega še zelo verni. Od cerkve se je začela oddaljevati takrat, ko se je odločila, da s spolnostjo ni treba čakati do poroke.

“Nisem vedela, ali bom lahko držala to obljubo, potem pa sem na taborjenju spoznala res srčkanega tipčka,” pove s porednim nasmeškom. “O seksu se pri nas doma ni nikoli govorilo, jaz pa sem bila zelo radovedna punca.” Katy o svoji preteklosti pravi: “To, od kod prihajam, me ne zaznamuje. Nikoli nisem sledila pravilom in sovraštvu, ki včasih spremljata vero. A če so moji starši zadovoljni s svojimi prepričanji, se jim umaknem s poti. Strinjamo se, da se ne strinjamo.”

Toda vrnimo se k trenutku, ko je Katy sedela v svojem avtomobilu. Njene sanje so bledele, vrnitev domov pa ni bila ena od možnosti. Kaj se je torej zgodilo? Njeni starši bi temu morda rekli pomoč od Boga. Predsednik Capitola si je premislil (Katy meni, da se sodelovanje z nekaterimi glasbenicami ni najbolje obneslo) in leto zatem je bil njen album na vrhu lestvic. Kakšno naključje, kajne?

Poročena z glasbo

Katy se še nima namena kaj kmalu ustaliti, kljub temu pa si želi nekoga, s komer bi lahko delila svoj uspeh: “Želim si nekoga, ki bi mu lahko povedala vse podrobnosti, na primer o tem, da sem večerjala s Paulom McCartneyjem, ali o tem, kako sem spoznala Madonno. Sem na divji pustolovščini, a če ni nikogar, s komer bi delila navdušenje, se ob koncu dneva počutim osamljeno.” Njena zveza s pevcem skupine Gym Class Heroes Travisom McCoyjem, ki je bila polna prekinitev, je trajala približno dve leti.

Katy trenutno končuje svojo uspešno svetovno turnejo – med nastopi okrog meče velikanske napihljive sadeže in je nadvse zapeljiva v norih oprijetih kostumih – ter uživa ugled glasbene industrije (na letošnji podelitvi grammyjev je bila nominirana za najboljši ženski vokal, a je nagrado dobila njena prijateljica Adele). Toda svojo prihodnost vidi drugače.

Bila bi vesela, če bi se v prihodnjih petih letih poročila, pove z zgovornim vzdihom. “Ampak ne glede na načrte sem lahko tudi zelo spontana. Če pravega najdem prej, zakaj bi čakala?”

Kljub vsemu se Katy dobro zaveda, da njen težko pridobljeni uspeh lahko ob eni sami napačni potezi v trenutku izpuhti. “Žrtvovala sem svoje ljubezensko in družabno življenje, toda te stvari bodo čez tri ali štiri leta še vedno tukaj. To je zelo pomemben trenutek v mojem življenju. Ne morem biti samo tisto dekle, ki je pelo I Kissed a Girl. Za mano mora ostati nekaj več.”

7 stvari, ki jih nisi vedela o Katy Perry ... do zdaj

  • Jason Wu, oblikovalec, ki je naredil inavguracijsko obleko za Michelle Obama, je naredil tudi lutko Katy Perry.
  • Njeno pravo ime je Katheryn Hudson, a ga je spremenila, da je ne bi zamenjevali s Kate Hudson.
  • Pri trinajstih si je sama preluknjala nosnico.
  • Njena najljubša vadba je skakanje s kolebnico, kar počne tudi pred nastopi, da se ogreje.
  • Njen stric, Frank Perry, je režiral zloglasni film Mommie Dearest iz leta 1981.
  • Enkrat se je morala skriti pod mizo, da si je naravnala oprsje, zraven nje pa so sedeli bratje Jonas.
  • Njen sanjski spremljevalec v glasbenem videu bi bil Robert Pattinson ali Andy Samberg.

Prevedla: Živa Lečnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri