Julia Stiles: Holivudsko dekle iz soseske

Pravkar jo občudujemo v filmu Nasmeh Mone Lise, na zalogi ima še dva nova filma, kmalu pa bo imela v žepu tudi univerzitetno diplomo. A Julia Stiles vseeno živi trdno na tleh. Preberite, kaj obetavno igralko moti pri kolegicah, kako se razume s fantom in še in še.

26. 2. 2004

Julia Stiles je na dobri poti, da postane velika holivudska igralka, vseeno pa ji nadvse dobro ustreza tako študentsko okolje na univerzi Columbia (kjer jo čaka še eno leto študija) kot rdeča zvezdniška preproga. Pravzaprav se bolje počuti v študentskem okolju. Dokaz: Tipične zvezdnice ne morejo brez spremstva narediti niti koraka, Julia pa se je na intervju s Cosmom pripeljala kar z avtobusom in, ne boste verjeli, dobili sva se v eni od newyorških okrepčevalnic (da, okrepčevalnic).

Morda je 22-letna igralka priljubljena prav zaradi svojega ležernega vedenja. In njena priljubljenost iz dneva v dan narašča tako med občinstvom kot med filmarji. Potem ko je v filmih, kot sta 10 razlogov, zakaj te sovražim in Zadnji ples, zablestela v vlogah težavne najstnice, je Julia za vlogo študentke v filmu Nasmeh Mone Lise prejela zajeten kupček pohvalnih kritik.

Njen naslednji podvig bo prvi gledališki nastop v londonski gledališki igri Davida Mammeta Oleanna. A bodite brez skrbi: Julia nima namena iti po stopinjah Gwyneth Paltrow in holivudski blišč zamenjati z mirnim življenjem čez lužo. V kratkem bo namreč izšel njen novi film Prince in jaz, v katerem je Julia zaigrala resno in ambiciozno študentko, ki se na vrat na nos zaljubi v danskega princa. Govori se, da je konec filma vse prej kot tipično pravljičen in da pravljičnost v zadnjih minutah izzveni nazaj v resničnost – kar je precej podobno Juliji in njenemu prav nič zvezdniškemu oziroma pravljičnemu življenju.

Kako je biti slavni obraz v študentskem naselju?

Ljudje se zaradi tega do mene niso obnašali nič drugače. Hočem reči, da se o tem nihče ni pogovarjal z mano. Ko sem začela hoditi sem, je bilo nekoliko nenavadno, a zdaj ne živim več v študentskem naselju in imam svoje prijatelje.

Kako vam uspe uravnotežiti študij in igranje?

Pravzaprav se ju ne trudim uravnotežiti. Mislim, da bi bilo popolnoma nemogoče študirati in igrati obenem. Da sem lahko posnela Nasmeh Mone Lise, sem izpustila semester, Princ in jaz sem snemala lansko poletje, za Oleanno v Londonu pa bom spet morala izpustiti semester. Glede na to, kako počasi študiram, bom diplomirala pri tridesetih. Pa saj je tudi to dobro.

Ste se na snemanju filma Nasmeh Mone Lise spoprijateljili z Maggie Gyllenhaal in Kirsten Dunst?

Pred snemanjem ju nisem poznala, a smo postale prijateljice in še vedno se slišimo. Preden smo začeli snemati, smo imeli vaje, med katerimi smo se učile predpisanega šolskega vedenja, plesa in podobno, tako da smo se imele priložnost veliko družiti. Ko smo začeli snemati v Wellesleyju, smo imele skupinsko spalnico, kar je bilo zelo zabavno.

Kaj vam je bilo všeč v filmu Princ in jaz?

Mislim, da sem zelo podobna glavni junakinji, Paige. Film govori o zelo ambicioznem

dekletu, ki nikoli ni resno pomislilo na poroko. Potem pa se kar naenkrat znajde sredi ljubezenskega vrtinca.

Ste sami že našli svojega princa?

Več kot dve leti sem s fantom, s katerim skupaj hodiva na univerzo. Spoznala sva se, ko sva bila bruca. Spoprijateljila sva se in začela hoditi takoj po 11. septembru. V tistem času sva se zbližala.

Kaj rada počneta skupaj?

Kuha zame – res dobro kuha. Poleg tega hodiva v kino, na koncerte, ali pa se samo druživa in se veliko pogovarjava. V času šolskih počitnic se bova skupaj odpravila v Portoriko.

Kako se zabavate, kadar ne delate in se ne pripravljate na izpite?

Rada imam družabne igre, igram poker s prijatelji. Tudi monopoli kdaj zaigramo, a za pravi denar. Rada imam tudi jahanje. Ko smo snemali film Princ in jaz, sem se morala naučiti jezditi. Najprej sem se konjev bala, potem pa me je režiser odpeljal na ranč v Kalifornijo, kjer sem tri ure jezdila na konju. To je bila naravnost fantastična izkušnja.

Se udeležujete samo zvezdniških zabav ali greste tudi na kakšen študentski žur?

Oboje si privoščim. Zadnje čase bolj malo hodim ven. Večkrat samo posedam s prijatelji, po drugi strani pa tudi zelo rada plešem; če se pripravlja kakšna dobra plesna zabava, se je ponavadi udeležim.

Kako vam uspe ohraniti fizično kondicijo?

Veliko se ukvarjam z jogo. Pred tem sem veliko tekla in igrala nogomet, kar je popolno nasprotje jogi. Všeč mi je filozofija, ki se skriva za jogo, pa tudi sicer je to zelo športna dejavnost. Občutek imam, da zvenim kot Madonna. Naslednje, česar se bom lotila, je kabala!

Zaupajte nam, kaj vas pri vsem tem holivudskem blišču najbolj moti?

Moti me, da ljudje dobijo delo samo zato, ker hodijo na določene zabave ali ker hodijo z določeno osebo. Menim, da so takšne stvari nepomembne.

Kaj se vam zdi seksi na moškem?

Smisel za humor. Tudi kavalirstvo se mi zdi seksi. V fizičnem smislu pa padam na visoke, temne in čedne fante.

Ali obstaja kaj, česar ne razumete pri moških?

Veliko fantov, ki jih poznam, pravi, da si ob sebi želi pametno in močno žensko, potem pa vedno končajo z ‘avšastimi suhicami’. Popoln nesmisel.

Kakšno napako po vašem mnenju delajo ženske v razmerjih?

Mislim, da se veliko žensk na začetku razmerja poskuša obnašati tako, kot misli, da je všeč njihovemu moškemu. Toda slej ali prej se pokaže njihov pravi jaz. Zato je veliko lažje, če si od samega začetka to, kar si.

Kaj je najbolj čudaška stvar, ki ste jo slišale od oboževalca?

Pravzaprav me pogosto zamenjajo za druge igralke, še posebej za Kirsten (Dunst). Najbolj nerodno pa je, kadar me ljudje ne prepoznajo kot igralko. Prepričani so, da so me že nekje videli in potem naštejejo vsa mogoča mesta, na katerih bi me lahko. Vprašajo me na primer: ‘Ali zahajaš tja?’ jaz pa rečem ne in pustim, da se sami spomnijo, kje so me videli.

Lesley Goober in Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri