Je priljubljeni televizijski zdravnik dr. Oz v resnici prevarant?!

V ameriški javnosti so se pojavile resne obtožbe na račun izredno priljubljenega srčnega kirurga dr. Oza, ki je znan predvsem po svoji televizijski oddaji The Dr. Oz Show. Najbolj mu zamerijo slepljenje in zavajanje javnosti.

Zaslišan pred kongresom (foto: Profimedia) Profimedia
24. 6. 2014

D r. Mehmet Oz, verjetno najbolj znani zdravnik na svetu in priljubljeni televizijski obraz, ki mu verjamejo in zaupajo milijoni, je bil pred kratkim zaslišan pred ameriškim kongresom. Opozorili so ga, da mora biti previdnejši pri deljenju nasvetov za hujšanje, še posebej pri promoviran­ju določenih zdravil.

Zaslišanje dr. Oza je zahtevala demokratska senatorka in predsednica združenja za zaščito potrošnikov Claire McCaskill, ki meni, da turško-ameriški srčni kirurg v svoji oddaji neredko slepi in zavaja javnost, kar po njenem mnenju najpogosteje počne z oglaševanjem določenih farmacevtskih podjetij.

"Vašo kredibilnost so načeli prevaranti, vi pa ste to sami storili vsakič, ko ste omenili, da se lahko prav vsak znebi maščobe, če vzame katero od široke ponudbe majhnih tabletk," mu je med zaslišanjem očitala McCaskillova.

Verjame v nadomestke, o katerih govori v oddaji

Senatorka je bila še natančnejša in je dr. Ozu navedla nekaj primerov, ko je skupaj s svojimi oglaševalci slepil gledalce. Še posebej se je posvetila oddaji, ki je bila na sporedu pred dvema letoma in v kateri je priljub­ljeni zdravnik dejal, da je ekstrakt zelene kave 'magični pripomoček za hujšanje za ljudi vseh telesnih tipov':

"Razumem, da v svoji oddaji počnete tudi marsikaj dobrega, resnično pa ne razumem, zakaj govorite takšne stvari, če tudi sami veste, da niso resnične." Opozorila ga je, da je ne nazadnje zdravnik in da bi moral posledično prevzeti večjo odgovornost pri deljenju določenih nasvetov. Dr. Oz, ki je zaslišanje in kritike dojel kot poskus cenzure svoje oddaje, je poudaril, da verjame v nadomestke, o katerih govori v oddaji, in da jih tudi strastno preučuje, a dodal, da se zaveda, da ti nadomestki niso trajne rešitve.

Priznal je tudi, da ni čudodelne tabletke, ki bi v dolgoročnem smislu rešila vse težave s čezmerno telesno težo, če ob tem ne vadimo in se pravilno prehranjujemo.

"Razumem, da izdelki, ki jih prikazujem v svoji oddaji, nimajo znanstvene podpore, a občinstvu dajem nasvete, ki jih dajem tudi svoji družini. Torej, tudi moja družina je preskusila te izdelke, predvsem te, ki jih omen­jate, zato nimam težav s tem," se je zagovarjal 54-letnik in zatrdil, da v svoji oddaji nikoli ni oglaševal le določenih znamk. Senatorka je kljub temu ostala neizprosna in ga obtožila, da ljudem daje lažno upanje:

"Znanstveniki so skoraj enoglasno proti vam, kar se tiče učinkovitosti teh izdelkov, ki ste jih označili za čudodelne. Če izdelek označite za čudodelen in če je ta nekaj, kar se da kupiti in kar daje ljudem lažno upanje, potem ne razumem, zakaj to počnete." Tudi po teh besedah se dr. Oz ni pustil zmesti in je vztrajal pri svojem. Poudaril je, da nikoli ni navajal imen znamk ali posebej promoviral nekega izdelka: "Če vidite moje ime, obraz ali šov v katerikoli obliki oglasa, je to ilegalno."