Jamie Oliver je Jools zaprosil na grobu njenega očeta

Nogometaši Manchester Cityja so se pred kratkim silno razveselili nove okrepitve. Ne, ne gre za Cristiana Ronalda, ampak za Jamieja Oliverja. In kako se tudi ne bi veselili, ko pa je verjetno najbolj znan kuhar na svetu z njihovim klubom podpisal petletno pogodbo o sodelovanju?!

9. 2. 2013

In kakšno bo to sodelovanje?

Njegovo podjetje za catering bo ponujalo hrano na njihovem stadionu in okoli njega.

"Želimo, da imajo navijači prvorazredne izkušnje v vseh pogledih, ko pridejo na tekmo, tudi ko gre za prehrano," so sporočili iz tabora aktualnih angleških nogometnih prvakov.

Če se nekoliko pošalimo, je Jamie torej prva okrepitev v zimskem prestopnem roku, prav gotovo pa ne zadnja. Seveda je treba počakati, kako bo z njim zadovoljen trener Roberto Mancini, ki se kot Italijan prav gotovo odlično spozna na dobro hrano. Več bo jasno že prvič, ko se bodo njegovi varovanci postavili na tehtnico.

No, morda pa so skrbi, povezane z odvečno težavo nogometašev Manchester Cityja, vendarle odveč, saj 178 centimetrov visoki Jamie Oliver, vsem dobro znan tudi po svojem vzdevku Goli kuhar, v svojih oddajah promovira predvsem zdravo hrano, kombinirano z neverjetnimi začimbami. Kuhanje je zanj zelo čutna stvar, ljubezen. Pravi, da je nekaj najbolj čudovitih trenutkov v njegovem življenju povezanih s hrano, z obedom za mizo. Da te povabijo k nekomu na kosilo ali večerjo, pa naj gre za prijatelje ali družino, je po njegovem mnenju zelo osebno. In če znaš sam kuhati, je to lahko odločilno.

"Samo nekaj stvari moraš znati skuhati, pa bo v trenutku, ko bo vstopila, vse videti tako preprosto in sproščeno: Ah, pa saj to ni nič. Preprosto je. Ti samo sedi, draga. Privošči si kozarec vina. Kaj si počela danes? Držala se vas bo kot klop!" je prepričan.

Številni sicer menijo, da je neodgovoren in da se površno loteva posla, a je s svojimi ravnanji in vedenjem demantiral te špekulacije in dokazal, da je pravi družinski človek, vedno pripravljen pomagati tistim, ki pomoč nujno potrebujejo. Družina, ki jo poleg soproge sestavljajo še štirje otroci, je v njegovo življenje vnesla skladnost in mir, ki sta nujno potrebna za velike projekte. Jamie pravi, da ne dovoli, da bi ga tabloidi sprli z ženo. Čeprav si je prve kuharske izkušnje začel nabirati že pri osmih letih, ko je delal v 450 let starem pubu svojih staršev, je marljivo nadaljeval delo in kuha še danes. Trud se mu je poplačal, saj zaseda mesto na lestvici 30 najbogatejših Britancev. In to kljub temu da še ni dopolnil niti 40 let ...

James Trevor 'Jamie' Oliver se je rodil 27. maja 1975 v malem mestu Clavering v angleški grofiji Essex.

Njegova starša imata pub in restavracijo The Cricketers, kjer je Jamie od malih nog največ časa preživljal v kuhinji. Prav tam je pripravil tudi svoje prve specialitete.

"Jamieja je kulinarika zanimala od nekdaj, že od zgodnjega otroštva. Saj je vendarle odraščal v družini gostincev. Oboževal je gledati soproga in mene, a tudi naše kuharje, ko so pripravljali hrano za goste. Ko je bil star sedem ali osem let, smo mu začeli dajati drobne naloge, kot je lupljenje krompirja, ki jih je uspešno opravljal, zato se je počutil kot eden izmed nas, odraslih. In tako se je že kot majhen naučil vseh pravil komercialne kulinarike. Imel je tudi svoj stolček, na katerem je stal, da je lahko dosegel pult. V kuhinji je za seboj vedno puščal velik nered, nič boljši pa ni niti danes, saj večino stvari počne z rokami. Pri komaj 11 letih je postal pravi strokovnjak za sekljanje zelenjave, zato nam je bil v veliko pomoč," razlaga njegova mama Sally Oliver, ki jo slavni kuhar še danes vpraša za kakšen nasvet.

Že kot majhen deček je Jamie rad jedel čudne stvari oziroma čudne kombinacije jedi. Združeval je sladke in slane okuse, najljubše jedi pa so mu bile vse tiste, ki so vsebovale meso lososa. Številni njegovi vrstniki so menili, da je kuhanje dejavnost, s katero bi se morale ukvarjati deklice, a Jamie je bil s kuhanjem tako zaposlen, da je hitro pozabil njihovo zbadanje. Sošolci so ga imeli za čudaka, a tudi za to mu ni bilo mar. Marljivo se je ukvarjal s kulinariko, kar se mu je pozneje bogato poplačalo.

Že pri 16 letih je maturiral in začel študirati kulinariko na Westminster Kingsway Collegeu. Pozneje, ko je bil že slaven, je v neki oddaji razkril, da ga muči disleksija in da mu zato v šoli ni šlo dobro. Priznal je tudi, da nikoli ni prebral niti ene knjige, ker vsakič, ko se loti branja, že po 13 minutah zaspi.

"Za kuhanje sem se začel zanimati po tem, ko sem nekega dne vprašal očeta, ali lahko - kot vsi moji vrstniki - dobim žepnino. Njegov odgovor je bil nikalen, a mi je ponudil možnost, da vsak dan pridem v pub in si denar zaslužim z delom. In tako sem pri osmih letih začel delati v pubu svojih staršev. Toda pravo strast do hrane sem razvil šele na kolidžu, kjer sem bil obkrožen z bolj nadarjenimi ljudmi od sebe. Nalezel sem se njihovega navdušenja in vse sem vpijal kot goba. Celo na neformalna druženja s kolegi sem odhajal z beležnico in vsakič, ko sem slišal kakšen nov kulinarični izraz, sem šel na stranišče, kjer sem ga na skrivaj zapisal.

Kmalu je v italijanski restavraciji Neal's Yard dobil posel glavnega slaščičarja.

Tam se je spoprijateljil s šefom kuhinje Gennarom Contaldom, ki je postal njegov mentor. Pozneje je odšel v The River Café v Fulhamu, kjer je delal kot pomočnik šefa kuhinje. Ko se je leta 1997 pojavil v BBC-jevem dokumentarnem filmu o tej restavraciji, so ga opazili šefi te slovite televizijske postaje.

Suhljat, svetlolas in predrzen 22-letni kuhar je očitno naredil velik vtis, saj je že dan po predvajanju oddaje dobil kar pet ponudb za televizijsko kariero. Sprejel je tisto s šestmestnim zneskom in rodila se je oddaja The Naked Chef oziroma Kuhinja do nazga.

Še istega leta je oddaja potolkla vse rekorde gledanosti, njegova knjiga receptov pa se je takoj uvrstila na seznam prodajnih uspešnic. To je bila njegova odskočna deska in začetek poti proti zvezdam, priljubljenost pa je pridobil tudi s kuhanjem za takratnega britanskega premierja Tonyja Blaira. Kuhal je za številne druge slavne osebnosti in celo za člane kraljeve družine ...

Nekatere zvezdnike je tudi učil kuhati, tako v svoji oddaji kot tudi zasebno, daleč stran od kamer. Čeprav je imel skromno otroštvo, ga bogastvo ni pokvarilo ali speljalo na kriva pota. Ker je bliskovito hitro postal priljubljen, je dobival številne nenavadne ponudbe od podjetij z vsega sveta, med njimi so bile celo ponudbe, da bi se za reklamiranje določenega izdelka fotografiral gol, a jih je zavračal. Leta 2000 pa je vendarle sprejel ponudbo britanske verige trgovin Sainsbury's in postal njihov zaščitni obraz.

Za to vlogo je dobival dva milijona funtov na leto, pogodbo pa je pretrgal šele po 11 letih. Sicer pa je Jamie rad poudarjal, da nikoli ne kupuje v hipermarketih, ampak vedno le v prodajalnah organske hrane, kar je bilo seveda v nasprotju s politiko omenjene verige trgovin.

Toda Jamie se je pač boril za zdravo hrano in neredko kritiziral kuhanje večine ljudi. Ko je sprevidel, da lahko znanje in izkušnje prodaja še kako drugače, je pokazal svojo humano stran in leta 2002 odprl restavracijo Fifteen, iz katere je kmalu nastala prava veriga restavracij. V sklopu novega posla se je odločil, da bo dal priložnost zaposlitve in izobrazbe manj privilegiranim in nadarjenim, zato je organiziral šolo kulinarike za težavne najstnike. Govoril je, da se prav vsak lahko nauči kuhati, če si le želi. Njegova trditev pa se ni izkazala kot pravilna, saj večina mladostnikov, ki so sodelovali v njegovem programu, ni pokazala prav nobenih kulinaričnih sposobnosti. Toda Jamie ni odnehal. Pozneje se je boril za to, da bi v britanske šole uvedli zdrave obroke, in takrat je začel serijo Jamie's Ministry of Food, v okviru katere je dajal napotke, kako kuhati zdravo.

"Dovolj imam tega prepričevanja, da nekaj ni mogoče, in ljudi, ki mi stalno nasprotujejo. S to oddajo sem številne spodbudil, da so začeli živeti bolj zdravo, da sami sebi pripravljajo obroke in da povsem spremenijo navade," je izjavil v eni od oddaj.

Podobno tematiko je imela tudi njegova serija Jamie Oliver's Food Revolution, ki jo je snemal pred štirimi leti v Ameriki. Takrat je izobraževal šolnike in otroke, ki jim je poskušal dopovedati, da je zdrav obrok boljši od ocvrte hrane. Spravil pa se je tudi nad piščančje farme, ki perutnine ne vzrejajo po ustreznih ekoloških standardih.

Čeprav je doživel že nekaj finančnih polomov, še zlasti po prej omenjeni seriji Jamie's Ministry of Food, ko je skoraj bankrotiral, je slavni kuhar danes eden izmed 30 najbogatejših Britancev. Življenje ga je naučilo, da se ne sme nikoli preveč sprostiti, zato še danes pridno dela. Odpira nove restavracije, snema oddaje in vedno se z veseljem odzove na dobrodelne akcije.

"Pravzaprav sovražim delati svoje televizijske dokumentarce. Za to potrebuješ veliko energije, ker veš, da te bodo ljudje sovražili, napadali in se ti upirali. Ko sem snemal serijo School Dinners, so me leto in pol ovirali pri delu ... To je bilo obdobje, v katerem sem izkusil ogromno sovraštva do sebe, a prav to je eden izmed projektov, na katere sem najbolj ponosen," je izjavil v času, ko ga je napadal celo tedanji minister za zdravje, ki je govoril, da Jamie preveč pametuje.

"Vem, da me številni ne marajo. Le komu bi bil lahko všeč smrkavec, ki poskuša v njihova življenje vnesti določene spremembe, pa tudi če so dobre?! Številnim grem na živce, čeprav se stalno trudim, da bi bil dober fant. Slepo sledim svojim prepričanjem in ne odstopam od njih, kar verjetno številne jezi in jih spravlja ob živce," pravi Jamie.

Čeprav je bilo malo tistih, ki so verjeli v uspeh najstnika iz predmestja, je - poleg njegovih staršev - vztrajnega in dobrega človeka v njem videla njegova velika ljubezen, nekdanja manekenka Juliette Norton. Njuna zgodba je tako zanimiva, da bi po njej lahko napisal odličen hollywoodski scenarij. Oba sta živela v Essexu, doma sta iz sosednjih krajev, zaljubila pa sta se, ko sta bila stara 17 let. Juliette je najmlajša od treh hčerk Felicity in Mauricea, borznega posrednika, ki je umrl za posledicami možganske kapi, ko je bila Juliette stara 22 let. Pozneje je priznala, da je bil Jamie njen prvi resen fant in da so jo bolj kot njegova zunanjost pritegnile njegove visokoleteče ambicije, prizadevnost in priljubljenost v družbi. Jamie jo je za roko zaprosil na božični dan leta 1999, ko je polagala cvetje na očetov grob, že naslednje leto pa sta se po sedemletnem razmerju poročila. Številni menijo, da je njegova odločitev, da jo zasnubi na grobu njenega očeta, morbidna, on pa je prepričan, da se je odločil prav.

"Ker je to storil na grobu mojega očeta, vem, da se mu je to zdel edini pravi kraj, kjer ga je še lahko vprašal za mojo roko," je pozneje ganjena pojasnila Juliette oziroma Jools, kot jo kličejo najbližji. "In če me boste zdaj vprašali, kaj je bila prva stvar, ki mi jo je kdaj skuhal, naj vam povem, da sem prvič jedla pri njegovi mami," se smeji gospa Oliver, ki je vajena, da se vsa vprašanja hitro zavrtijo okoli moževe kuhe.

"Ko sva začela živeti skupaj, Jools ni znala kaj prida kuhati. Zdaj že zna! In ker sem takrat delal ponoči, sem ji puščal za kosilo male zavitke aluminijaste folije, v kateri so vse sestavine čakale pripravljene, da jih porine v pečico. Le tako sem bil lahko prepričan, da bo čez dan kaj poštenega pojedla," se spominja Jamie. Ko so ga vprašali, kako si je 'prikuhal' pot v njeno srce, je razkril svojo skrivnost:

Jamie Oliver"Večina žensk ima zelo rada ribe. Če imate v mislih strasten večer, se torej odpravite na trg in kupite celega svežega brancina. Ko pridete domov, ga napolnite z zelišči in mlado čebulico, postavite na aluminijasto folijo, zavijte kot ovojnico, noter zlijte kozarec vina in kar nekaj deviškega oljčnega olja ali masla, zapečatite in pecite v pečici. Odnesite to na mizo in odprite zavitek pred njo, da bo vsepovsod polno pare. Postrezite z zeleno solato in mladim krompirjem. Stvar temelji na dotikih. Lahko ji strežete. Ona lahko streže vam. Kozarec vina. Sveča. Pa nekaj dobre glasbe."

Očitno je ta recept res uspešen, saj je Jamie Jools tako močno navdušil, da se je zaradi njega odrekla manekenski in televizijski karieri. Pravi, da je zadovoljna, ker ostaja v ozadju in skrbi za družino, namesto da bi se - kot to počnejo žene drugih slavnih moških - ukvarjala s svojo javno podobo.

"Naj se sliši še tako staromodno, a če si z nekom, kot je Jamie, potem moraš biti žena, kakršna sem jaz. Sem v ozadju, skrbim za otroke, vsi so srečni. Ničesar ne bi raje počela od tega," pojasnjuje Jools, ki se je torej hotela v popolnosti posvetiti le družini. In ta družina ni ravno majhna, saj jo sestavljajo štirje otroci.

Prva hčerka, Poppy Honey Rosie, se je rodila 18. marca 2002 in njena starša nista nikoli skrivala, da je bila spočeta z umetno oploditvijo. Jools je namreč bolehala za sindromom policističnih jajčnikov in je vsakič zanosila šele po dolgih mesecih zdravljenja. O tem je celo objavila knjigo Dnevnik odkrite matere, v kateri je iskreno opisala svoje težave z rodili, hormonsko terapijo in naporno zanositev. Vključila je prav vse podrobnosti, tudi odlomek iz njune zgodbe o umetni oploditvi, ko je Jamie na skuterju drvel skozi London, da bi v lončku pravočasno dostavil svoje semenčice. Druga hčerkica, spočeta po naravni poti, pa ju je razveselila 10. aprila 2003 in dobila podobno nenavadno ime kot njena starejša sestrica - Daisy Boo Pamela.

"Najina Daisy Boo Pamela je prišla kot pravo presenečenje. Nisva tako hitro načrtovala drugega otroka, a se ne pritožujem. Začeti nov projekt in se hkrati ukvarjati z otrokoma nikakor ni lahko. Če ne bi bilo Jools, ne bi mogel opravljati tega posla. Moja soproga je fantastična, zares si zasluži zlato medaljo, da me prenaša. Dogovorila sva se, da čez teden delam kot nor, vikende pa posvečam njej in otrokoma," je po rojstvu druge naslednice dejal Jamie, ki se je ravno zaradi hčerkic odrekel tudi rokovski skupini, ki jo je ustanovil s prijatelji, ker so v njegovi kleti povzročali prevelik hrup. Po rojstvu druge hčerkice se je celo odločil, da si privošči enoletni premor.

"Prva tri leta moje televizijske kariere so bila strahotno naporna. Vsi so me izkoriščali do skrajnih meja. Toda naučil sem se reči ne. Preprosto se moram odpočiti, ker je bilo predhodnih 18 mesecev neznosnih," je svojo odločitev pojasnil takrat 28-letni oče dveh otrok.

Spomladi 2008 pa je Jools spet šla v postopek umetne oploditve, ker si je parček zaželel sina. Leto dni pozneje, natančneje 3. aprila 2009, je v njuno življenje vstopila deklica. Tudi tretji punčki ni ušlo nenavadno ime - starša sta jo poimenovala Petal Blossom Rainbow.

Očitno pa sta si Jamie in Jools res tako zelo močno želela dobiti še sina, da se jima je uresničila tudi ta želja in 15. septembra 2010 se je družinici pridružil fantiček Buddy Bear Maurice.

Zakon Jamieja in Jools nikakor ni zvezdniški. Glede na današnja merila bi prej lahko rekli, da je tradicionalen, celo nekoliko staromoden. Čeprav sta se trudila, da bi javnosti prikazala popolno sliko svoje družine, ki bi dokazala, da v njunem zakonu ni nobenih težav, se zdi, da sta bila nekajkrat vendarle v krizi. Po tem, ko so se tabloidi razpisali, da njun odnos trpi zaradi njegovih delovnih obveznosti in da jo Jamie vara, so Juliette v javnosti večkrat fotografirali objokano. Pozneje pa je dajala izjave, ki niso bile ravno v skladu z njenimi fotografijami.

"Z Jamiejem zaupava in verjameva drug drugemu, čeprav sva pogosto ločena, on pa sodeluje s celo vojsko žensk. Nekoč me je vse to motilo. Pred desetimi leti so bile nekatere stvari problematične, zdaj pa mu verjamem. Prepričana sem, da me ne vara," je govorila pred približno petimi leti, nato pa je naredila še korak naprej in zatrdila, da tako srečna še nista bila:

"Jamie ima veliko več, kot si želim. Tudi če bi me utegnil zanimati drug moški, bi še vedno mislila, da je on boljši. Umirjen je, brez skrbi, nič mu ni težko. Vsi najini prijatelji ga imajo radi."

No, nekoliko pozneje pa je vendarle priznala, da redno preverja mobilni telefon svojega slavnega soproga, ker bi se rada prepričala, da ji je zvest. Vse strasti pa so se očitno umirile in Jools se je posvetila pisanju knjig za otroke. Jamie pa ne razume, zakaj si nekateri kar naprej izmišljujejo, da se razhajata. Pravi, da se občasno prepirata, kar pa ni nič posebnega, saj to počnejo tudi drugi pari. Ve, da ženo nekoliko moti predvsem njegov nemirni duh in to, da preveč časa preživi v službi, saj včasih odide od doma ob sedmih zjutraj, vrne pa se šele okoli enih zjutraj. A se je po njegovih besedah ­tudi na to že ­navadila.

"Imava vzpone in padce, kot vsi pari, a jih rešujeva ali pa preprosto ignorirava. Zame je to zelo zabaven proces," pravi Jamie in dodaja, da se trudi, da prav vsak konec tedna preživi z družino v naravi, pogosto pa povabi tudi prijatelje, s katerimi uživajo v specialitetah z žara. Priznava pa, da je njegova soproga v starševski vlogi strožja od njega.

"Za zdaj ne načrtujeva novih naslednikov, a se pri nama se nikoli ne ve. Nerad sprejemam dokončne ­življenjske odločitve," pravi fant iz predme­stja, čigar premoženje ocenju­jejo na 200 milijonov evrov.

Napisal Tim Jeras, fotografije Fox International, Shutterstock, Profimedia.si