Halle Berry: Novo Bondovo dekle

Oskarjeva nagrajenka Halle Berry je z nami spregovorila o noči, ko je v roke vzela dragocen zlat kipec, o tem, kako je preživela vse težke trenutke v svojem življenju in o ljubezenskih lekcijah, ki se jih je naposled le naučila.

28. 11. 2002

Ko je Halle Berry v čudoviti obleki iz tafta vstala in se pred hollywoodsko smetano in milijardo gledalcev prenosa podelitve oskarjev povzpela na oder dvorane v Kodak Theatre, so se mnogi ob pogledu na grimase na njenem obrazu in solzah, ki so polzele iz njenih oči, spraševali, ali ji bo sploh uspelo ostati pri sebi. Halle, ki je bila v šoku od trenutka, ko je zaslišala svoje ime, se je spraševala isto.

“Spomnim se Russla Crowa (ki mi je izročil kipec), kako mi je s svojim ljubkim naglasom ves čas govoril: ‘Dihaj, punca’. Znana igralka se še kako zaveda, da njeno zmagoslavje ni bilo povezano le z odlično upodobitvijo nesrečne matere samohranilke v Balu smrti (Monster’s Ball), majhnem neodvisnem filmu, ki ga je videla le peščica ljudi. Pomembno je bilo tudi to, da je kot prva temnopolta igralka, ki je sploh kdaj prejela oskarja za glavno žensko vlogo, zrušila nadvse pomembno oviro.

“Šlo je za nekaj, kar je večje od mene,” pravi. “Moje misli so bile pri vseh tistih temnopoltih igralkah iz preteklosti in sedanjosti, ki bi morale biti na mojem mestu, ki bi to lahko bile ali pa bodo to v prihodnosti. To je pomenilo, da so se vrata končno odprla za vse nas.”

Na osebnem nivoju je Halle, ki bo še nekaj mesecev sedela na prestolu hollywoodske princeske, preveval doslej neznani občutek zadovoljstva.

Sladko-kisla občutja

Halle še nekaj mesecev ni dojela veličine svojega uspeha, saj se je po podelitvi oskarjev nemudoma vrnila v London na snemanje novega filma o Jamesu Bondu Umri kdaj drugič (Die Another Day), v katerem ob Piercu Brosnanu igra agentko Jinx. Dneve je preživljala s pištolo v roki, odigrala je nekaj kaskaderskih podvigov, kot so plavanje in spretno rokovanje z noži – in seveda posnela strastne ljubezenske prizore s čednim Piercem. Zdaj pa je končno napočila priložnost, da mirno prebavi nepozabno noč podelitve oskarjev.

“Zdi se mi pomembno, da sem oskarja dobila prav zdaj,” pravi 35-letna igralka, ki je prejela pisma oboževalcev z vsega sveta. Pisali so ji, kako zelo jih je navdihnila. “Nekateri otroci so mi pisali: ‘Če si lahko kljub majhni verjetnosti premagala konkurenco, potem lahko jaz počnem, kar koli želim početi ...’”

Toda Halle se je z leti naučila, da vsako dobro spremlja tudi nekaj slabega. V tem primeru je ‘slabo’ prišlo v obliki podcenjevalnih komentarjev igralke Angele Bassett, ki je dejala, da film Bal smrti predstavlja poniževalen seksualni vzorec o temnopoltih ženskah in da je vlogo v filmu zavrnila, saj ‘jaz že ne bom prostitutka na filmu.’ (Angelini komentarji so še toliko bolj burili duhove, ker Halle v filmu sploh ni igrala prostitutke, pač pa raztreseno mati samohranilko, ki je v spolnosti iskala uteho.)

“O tem se nikoli nisem pogovorila z njo,” pravi Halle, “a žalostilo me je, da je tako čutila v trenutku, ki je vsem nam (temnopoltim igralkam) pomenil veličastno zmagoslavje. Potem sem se odločila, da ne bom dopustila, da bi to pokvarilo moje veselje.”

Ne glede na vse se gotovo vsi strinjamo v tem, da je bila 1, 68 metra velika lepotica v svoji obleki kreatorja Elie Saaba naravnost čudovita. “Ko sem pred meseci prvič zagledala to obleko, sem si mislila: ‘Saj vendar ne bom šla na nobeno tako posebno priložnost.’

Ko pa sem bila nominirana za oskarja, sem brez odlašanja rekla: ‘Prinesite mi tisto obleko Elie Saaba. Če to ni dovolj velik dogodek, res ne vem, kateri sploh je.’ Halle reklamira Revlonovo kozmetiko, zato je dobro vedela, s katerim pomembnim predmetom se mora oborožiti za to priložnost. “Vedno nosim vodoodporno maskaro,” se nasmeje, “ker vedno domnevam, da se bom zaradi nečesa zjokala. Zelo čustvena sem.”

Prav zaradi te čustvene globine je Halle na platnu tako ranljiva in razgaljena, in to tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu. Skupaj s svojim soigralcem v Balu smrti Billyjem Bobom Thorntonom sta odigrala eno od najbolj strastnih seksualnih prizorov, kar jih je bilo kdaj posnetih – še posebej zato, ker je bil prizor posnet v enem kosu in ne po delčkih, kot je posneta večina ljubezenskih prizorov.

“Nič nisva načrtovala. Ni naju skrbelo, kakšna sva videti, ali mi dojka preveč visi, ali se nama vidijo zadnjice. Med nama rečeno: imela sva samo dve krpici in to je vse.” Pri tem Halle misli na majhne nalepkice, s katerimi si igralci prikrijejo intimne dele v ljubezenskih prizorih. “Šlo je za doživljanje tistega trenutka.” Oba igralca sta imela v svoji pogodbi klavzulo, ki jima je dovoljevala, da v procesu montaže posežeta v prizor, toda ob gledanju posnetka sta se oba odločila, da rezi niso potrebni.

Goreča ambicija

Hallejina pot v Hollywood se je začela v predmestju Clevelanda, kjer je živela s starejšo sestro Heidi in z mamo Judith, ki je zdaj upokojena psihiatrična bolničarka. Njun oče, ki je bil nagnjen k nasilnim izbruhom pod vplivom alkohola, je družino zapustil, ko je imela Halle štiri leta. Njeno otroštvo je bilo zelo nemirno. Kot otrok temnopoltega očeta in matere belke je bila Halle nenehno podvržena javnemu zgražanju.

“Najprej smo živeli v črnski soseski, kjer se je mama počutila kot obstranka. Potem naju je s sestro preselila v sosesko z belim prebivalstvom, da bi nama omogočila boljšo izobrazbo, in nenadoma sva s sestro veljali za čudakinji,” pravi Halle. Toda mama jo je od samega začetka naučila sprejeti dejstvo, da jo bodo ljudje vedno imeli za temnopolto, ne glede na barvo materine kože. Do današnjega dne se ima tako Halle za temnopolto žensko.

Da bi se nekako ‘odkupila’, se je v srednji šoli dvakrat bolj trudila, da bi jo sprejeli. Bila je urednica šolskega časopisa, predsednica razreda in navijačica. “Morala sem biti zelo aktivna, da bi se dokazala, saj sem se v šoli, polni belcev, počutila manjvredno.”

Vse je šlo kot po maslu, dokler ni bila izbrana za kraljico maturantskega plesa in so jo obtožili goljufije pri glasovanju. “Takrat sem dojela, da grem v nos drugim dijakom. Vedno sem vedela, da bom v življenju počela nekaj nenavadnega, ker sem bila tako vzgojena. Vedno sem morala dokazovati, da sem dovolj dobra. To sem hotela dokazati vsemu svetu.”

Po srednji šoli ji je pripadel laskavi naslov mis Ohia, na tekmovanju za izbor mis Združenih držav pa je leta 1986 končala kot prva spremljevalka. Potem je nekaj let delala kot manekenka, leta 1989 pa se je odločila za igralstvo in dobila vlogo v humoristični seriji Living Dolls. Sledili so filmi. Svoj prvi javni nastop je doživela v filmu Vročica džungle (Jungle Fever), sledila sta filma Bumerang in Kremenčkovi.

Vihrave romance

Halle so več preglavic delala razmerja z moškimi. V zgodnjih dvajsetih je na primer hodila s fantom, ki jo je nekoč tako udaril v glavo, da od tedaj trpi za 80-odstotno trajno izguba sluha na eno uho. Sledila je burna romanca s Spikom Leejem, režiserjem filma Vročica džungle, in Wesleyjem Snipesom, potem pa se je poročila z znanim igralcem bejzbola Davidom Justicem.

“V prvem zakonu sem se videla le kot žena Davida in nisem živela zase. Skušala sem živeti po podobi, ki jo je imel o meni,” pravi Halle. Ko je bilo z zakonom konec, se je Halle počutila kot zguba. Sledila je globoka depresija, med katero je razmišljala celo o samomoru. “Ko sem bila še majhna, sem vedno hrepenela po princu, ki me bo rešil. Ta odnos pa mi je pomagal dojeti, da je takšna fantazija navadna samoprevara.”

Halle se je potem predala svoji karieri in zaigrala v filmih, kot sta Executive Decision in Bulworth. Življenjska priložnost se ji je ponudila s televizijskim filmom Introducing Dorothy Dandridge, ki govori o tragičnem življenju prve temnopolte igralke, ki je bila nominirana za oskarja. Halle v filmu ni imela le glavne igralske vloge, pač pa je bila tudi njegova izvršna producentka.

V tem času je v zaodrju na enem od njegovih koncertov spoznala tudi svojega sedanjega moža, r&b pevca Erica Benéta. Začetno prijateljstvo se je razvilo v ljubezen. “Eric me je naučil, da brezpogojna ljubezen resnično obstaja. Pustil mi je, da sem, kar sem,” pravi Halle, ki je skupaj z novim moškim v svojem življenju pozdravila tudi Ericovo hčerko Indio, katere mama je umrla v prometni nesreči, ko je bila še dojenček. “Sprejela sem materinstvo, za kar mi ni bilo treba skozi vso nosečnost in se zaradi tega za nekaj časa odreči svoji karieri,” pravi Halle.

Januarja 2000 je Halle prejela zlati globus za vlogo Dorothy Dandridge, a dobri časi niso trajali dolgo. Ko se je neke noči ob 2.30 zjutraj peljala po Los Angelesu nedaleč stran od svojega doma, se je zaletela v avto, pri čemer si je voznik drugega avtomobila poškodoval zapestje, sama pa jo je odnesla s poškodbami na čelu, tako da so ji morali v bolnišnici narediti nekaj šivov. Halle se je, kot pravi sama, na pol zavestna na vrat na nos odpeljala z mesta nesreče.

Ko je nazadnje prispela domov, je poklicala policijo. Več mesecev kasneje so jo zaradi pobega s kraja nesreče obsodili na tri leta pogojne kazni, ji zaračunali 13.500 dolarjev kazni in jo kaznovali še z 200 urami socialnega dela. “Prav nobenega nadzora nisem imela nad tem, kaj si ljudje mislijo o meni, saj sem morala o vsem molčati. To me je spravljalo v norost. Nisem mogla spati, shujšala sem in vse skupaj me je spravilo v povsem novo stanje zavesti.”

Tveganja in nagrade

Novi življenjski nazori so predstavljali pomembno prelomnico v njenem življenju. Januarja 2001 sta se z Ericom poročila, posnela je izjemno filmsko uspešnico Možje X (X-Men), ponudili pa so ji tudi žensko glavno vlogo v filmu z Johnom Travolto in Hughom Jackmanom Operacija mečarica (Swordfish). Problem je predstavljal prizor, v katerem bi morala Halle nastopiti gola.

“Spominjam se, da sem Ericu rekla: ‘Le kaj si bodo mislili ljudje?’” Eric je pri tem hitro pokazal na vrsto razgaljenih umetniških kipcev, ki jih je Halle izbrala za njun skupni dom. Dejal je: “Saj nimaš težav z goloto. Mar bi res rada postala žrtev tega, kaj si drugi mislijo? Mislil sem, da si zaključila s tem.” In prav je imel.

Tako je Halle vendarle posnela kočljivi prizor zgoraj brez, kar se je izkazalo za nadvse osvobajajočo potezo. “Navzven je šlo za popolnoma svojevoljno in nesmiselno dejanje, na osebni ravni pa je to pomenilo, da sem sama sebi omogočila, da bom odslej delala to, kar hočem delati. Poleg tega pa sem si mislila: ‘Bolje, da to storim zdaj, še preden mi joški sežejo do kolen!’”

Trenutno Halle snema nadaljevanje filma Možje X, v katerem bo ponovno zaigrala junakinjo Storm, poleg tega pa reklamira svoj v javnosti težko pričakovan nastop v novem Bondovem filmu Umri kdaj drugič. Nekateri kritiki so skeptični. Nekako se namreč ne spodobi, da po z oskarjem nagrajeni vlogi igralka njenega kova pristane v Bondovem filmu.

Halle meni, da vse skupaj vendarle ima smisel. Bond je v mednarodnem smislu izjemno priljubljen, kar je pomembno, saj je bil Bal smrti majhen in neodvisen film. Poleg tega pa Halle pravi: “Nobenega pritiska ne čutim. Mislim, da ljudje ne smejo čakati na to, da me vidijo v naslednji oskarjevski vogi.”

Svoj izjemno dragoceni prosti čas Halle preživi z Ericom in Indio, ali pa se s s prijateljicami odpravi po nakupih. Halle pravi, da so stvari v njenem življenju končno na svojem mestu – kariera, nagrajena z oskarjem, ljubeča mož in hčerka – prizna pa, da je vse to dobila z obilo truda, še posebej v zasebnem življenju:

“Mislim, da je bila od samega začetka moja največja življenjska ovira prav to, da nisem imela izpolnjujočega zasebnega življenja. Moje ljubezenske zveze so bile vročekrvne in strastne, obenem pa tudi zelo burne in boleče. Učim se, kako odnos narediti čim bolj izpolnjujoč. Te stvari se ne zgodijo, treba je biti potrpežljiv, ljubeč in prijazen. In delam na tem.” Ob takšnem razmišljanju ni nobenega dvoma – Halle je na pravi poti.

Pet življenjskih pravil

Poskusite živeti na Hallejin način.

Natančno razložite cilje: “Prvi korak je vedno povezan z jasno označbo tistega, kar želite. Brez tega nikoli ne boste dobile tistega, po čemer hrepenite.”

Zaupajte v lastne sposobnosti. “Veliko ljudi mi je reklo: ‘Tega ne moreš narediti’, toda v sebi sem bila prepričana, da se motijo. Bodite odločne in vztrajne v svojem pristopu.”

Mislite tudi na druge. “Govorite resnico in vedno povejte tisto, kar mislite, vendar obenem spoštujte tudi druge ljudi. Pazite, da komu ne stopite na prste.”

Bodite skromne. “Ne jemljite se preveč resno. Kdaj pa kdaj se nasmejte

tudi sebi, še posebej pa oviram, ki so neizogibni del vsake poti.”

Bodite prilagodljive. “Če ste se namenile nekaj narediti in ste pri tem dale vse od sebe, pa se vam kljub temu ni posrečilo, se sprijaznite s tem, da boste morale nekoliko spremeniti svoje cilje. Bodite sposobne pogledati še v kakšno drugo smer. Že najmanjši ovinek vas lahko pripelje do pravega cilja v življenju.”

Jennifer Kasle Furmaniak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri