Fiona Čuček: Z izklesanim telesom do zmagovalnih odrov

Lepa dekleta se rada odzovejo na lepotna tekmovanja, tista nekoliko bolj športna pa imajo možnost, da svoje izurjeno telo predstavijo na prav posebnih fitnes tekmovanjih. Mariborčanka Fiona Čuček je v kratkem času opozorila nase in zagotovo bo stala še na številnih zmagovalnih odrih.

Uteži se je najprej bala (foto: Profimedia) Profimedia
13. 12. 2014

Fiona je tako kot večina mladih deklet iskala priložnost zase. In našla jo je v drugačnem življenjskem slogu. Športne vode so jo tako prevzele, da jo zdaj lahko srečujemo na tekmovalnih fitnes odrih.

"V športne vode sem vstopila zaradi želje po tem, da izoblikujem postavo, se utrdim in naredim nekaj zase. Sprva nisem razmišljala, da bi tekmovala, oziroma sploh nisem vedela, da takšna tekmovanja za ženske obstajajo. Začela sem torej povsem rekreativno," pove.

"Pred tem sem se veliko ubadala s tem, kaj si želim narediti s svojim življenjem, ukvarjala sem se z različnimi stvarmi, vendar v nobeni stvari se nisem videla dolgoročno. Ukvarjala sem se s pasjimi razstavami, razmišljala sem o začetku pisanja bloga, od nekdaj me je zanimala tudi moda, ki je še vedno moja velika ljubezen, poleg vsega pa sem se posvečala tudi izobrazbi in pridno delala izpite na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru."

Ljubezen do športa

In kot pravijo, ljubezen vedno poskrbi za čudeže. Tudi pri Fioni je bila kriva za novo pot, ki jo je ubrala.

"Za fitnes me je navdušil moj fant Jan Lah, ki je zdaj prav tako uspešen tekmovalec. Jan je že od začetka razmišljal o tekmovanjih in si želel nastopiti na njih. O tem sva se veliko pogovarjala in tako sem se tudi sama prvič seznanila s tekmovanji in jih začela spremljati. Ugotovila sem, da takšna tekmovanja obstajajo tudi za ženske in da to ni nujno bodibilding, torej da obstajajo različne kategorije, kot je recimo kategorija, v kateri zdaj tekmujem – bikini fitnes.

Fiona

Začela sem z željo narediti nekaj za svoje telo, ga izoblikovati in stopiti nekaj odvečnih maščob. (smeh) To sem si želela že nekaj časa, vendar se nekako nikoli nisem pripravila, da bi res šla na fitnes in začela vaditi. Takrat pa sem spoznala Jana, ki je že nekaj časa vsak dan hodil na fitnes. Začela sem tja hoditi z njim in že takrat sem bila presenečena, da me je prepričal za vsakodnevni trening.

Verjetno je pripomoglo tudi to, da je bila takrat to sveža ljubezen. (smeh) Na začetku sem bila tudi jaz kot večina punc, bala sem se uteži. Mislila sem, da je za punce zgolj kardiovadba, da moram preživeti nekaj ur na dan na tekalni stezi in postava bo takšna, kot mora biti. Strah me je bilo uteži, mislila sem, da bom postala mišičasta in ne več tako ženstvena. Pa ni res! Tudi ženske lahko poprimemo za uteži in še vedno ostanemo ženstvene," zatrdi.

Prve tekme

Fiona je precej kmalu začela trenirati pod taktirko znane športnice in prvakinje Brigite Brezovac, ki ima na tem področju veliko izkušenj.

"Z Janom sva trenirala, ko sta pristopila znana slovenska bodibilderja in trenerja Brigita Brezovac in Zmago Karner. Vprašala sta, ali se lahko po končanem treningu pogovorimo. Najprej sta nagovorila Jana in mu povedala, da zanj vidita veliko možnosti za tekmovanja v kategoriji moški oziroma junior physique. In pozneje sta vprašala, ali bi tekmovanja zanimala tudi mene, in sicer da me vidita v kategoriji bikini fitnes. Povedala sta nama tudi, da je naslednje tekmovanje že čez dober mesec in da bi naju lahko pripravila, da se prvič poskusiva na odru in da vidiva, kako zadeve potekajo. Dala sta nama nekaj časa za razmislek o sodelovanju in že naslednji dan sva oba vedela, da si to želiva in da bova poskusila. Tako smo hitro začeli priprave, treninge in se pravilno prehranjevati. In čez dober mesec se je zgodila moja prva tekma, ki je potekala v Avstriji," pojasni.

"Ko sva začela trenirati, so treningi še vedno ostali težki in razporejeni po mišicah ali skupinah mišic, vendar so se občutno skrajšali, na okoli eno uro na dan in pred tekmovanji še jutranji kardio na tešče. Rezultati so bili vidni zelo hitro, vendar pa je pri tem pomembna predvsem prehrana, takrat sem se začela strogo držati napisanega jedilnika. Brez urejene prehrane težko dosežeš rezultate," pove Fiona.

Fiona

"Na svojih prvih dveh tekmovanjih v letošnji spomladanski sezoni se žal nisem uvrstila v finale, ampak zato nisem odnehala, vedela sem, da sem začela šele pred kratkim in da moram nadaljevati. Tako sem se na letošnjo jesensko sezono še bolje pripravila in dosegla odlične rezultate. V Avstriji sem se na mednarodnem tekmovanju uvrstila v finale v juniorski bikini kategoriji in zasedla 6. mesto.

Nato sta sledila mednarodno tekmovanje Maxximum open v Ajdovščini, kjer sem dosegla 2. mesto v juniorski bikini kategoriji in 2. mesto v visoki ženski bikini kategoriji. Ter nato še v Mariboru, kjer je potekalo državno prvenstvo, imenovano Brigita Brezovac Karner Classic, kjer sem osvojila 1. mesto juniorske bikini kategorije in 3. mesto v visoki ženski bikini kategoriji."