Felicity Jones: Skoraj je ubila Toma Hanksa

Čeprav se Felicity Jones, junakinja aktualnih kinematografskih filmov Inferno in Rogue One: Zgodba vojne zvezd, med drugim lahko pohvali z nominacijo za oskarja, med vami verjetno ni malo tistih, ki še nikoli niste slišali zanjo. Če spadate mednje, si vzemite čas in spoznajte to simpatično britansko igralko.

Felicity Jones: Skoraj je ubila Toma Hanksa (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
21. 12. 2016

Revija Glam’mag vsako leto objavi lestvico 100 slavnih žensk, ki s svojim videzom dajejo občutek, da so besedico ‘seksi’ izumili posebno zanje.

Lani je prvo mesto med najbolj seksi ženskami na svetu pripadlo Felicity Jones, v decembrski številki omenjene revije pa so jo z istim naslovom okronali še letos.

Če že nič drugega, ji bo to prineslo veliko medijske pozornosti, ki pa jo že tako in tako žanje z igralskimi sposobnostmi.

Ja, Felicity trenutno res spada med najbolj vroče igralke na svetu, a njena pot do hollywoodskega vrha ni bila lahka.

Ker je visoka le 160 centimetrov in ker ima otroški obrazek, zaradi česar je pogosto niso jemali resno, se je morala namreč dokazovati bolj kot večina kolegic.

“Kot drobna ženska moraš biti močna v sebi. V filmskem poslu pogosto doživljaš neuspehe, zato moraš imeti debelo kožo, če hočeš nadaljevati,”

pravi zvezdnica, ki se na trnovi poti na srečo ni predala. Nasprotno, z veliko mero vztrajnosti se je prebila v ospredje in uresničila cilje.

Felicity Rose Hadley Jones, ki se je rodila 17. oktobra 1983 v angleškem mestu Birmingham, ne spada med tiste kar precej številne umetnike, ki jim je bilo igralstvo položeno v zibelko.

Mama Julia Hadley je bila namreč dejavna v oglaševalskem poslu, oče Gareth Jones pa si je kruh služil kot novinar.

Čeprav njena starša nimata in nikoli nista imela niti najmanjšega opravka s sedmo umetnostjo, pa se je Felicity, katere stric Michael Hadley je sicer igralec, a ni vplival na izbiro njenega poklica, že kot deklica začela navduševati nad igralstvom.

Pri 11 letih se je pred sošolci lahko hvalila s prvimi televizijskimi nastopi, igralski talent pa je dokazovala tudi na odru šolskega gledališča.

O tem, da je nadarjena, se je lahko dokončno prepričala pri 14 letih, ko je debitirala v filmskem svetu, in sicer v britanskem družinskem filmu The Treasure Seekers, dve leti pozneje pa ji je pripadla še vloga v britansko-kanadski seriji The Worst Witch.

V 11 epizodah serije, ki se vrti okoli skupine mladih čarovnic, ki obiskujejo čarovniško šolo, je upodabljala Ethel Hallow.

Kljub zgodnjim uspehom pa je Felicity, ki je od tretjega leta, po ločitvi staršev, živela z mamo in bratom, z obema nogama ostala na trdnih tleh in se odločila, da se bo najprej posvetila izobraževanju.

Potem ko je končala šolanje na dekliških šolah Kings Norton Girls’ School in King Edward VI Handsworth School, je knjige za nekaj časa sicer pospravila v kot, saj ji je pripadla vloga Grace May, ki jo je upodabljala v šestih epizodah BBC-jeve dramske serije Servants, a je nato nadaljevala drgnjenje šolskih klopi.

Na kolidžu Wadham, ki je del slovite univerze Oxford, je lepotička, katere praprababica je bila Italijanka, rojena v toskanskem mestu Lucca, študirala angleščino.

Med študijem, ki ga je uspešno zaključila leta 2006, se je zaljubila v kiparja in internetnega umetnika Eda Fornielesa, ki ga je ljubila kar deset let, in si nabirala bogate igralske izkušnje.

Postala je namreč stalna članica univerzitetne gledališke skupine, v kateri je igrala eno glavno vlogo za drugo.

Z diplomo v žepu se je Felicity lahko povsem osredotočila na razvoj filmske kariere.

Po nekaj manjših vlogah, ki jih je dobila v televizijskih produkcijah, je prvi večji uspeh požela z vlogo Anne, ki jo je leta 2011 ob žal že pokojnem ameriškem kolegu Antonu Yelchinu igrala v romantični drami Like Crazy.

Predstava v tem filmu ji je na podelitvi hollywoodskih filmskih nagrad prinesla priznanje za najboljšo novinko, na slovitem filmskem festivalu Sundance pa si je prislužila posebno nagrado žirije.

Po teh uspehih je na nadarjeno igralko postal pozoren tudi Hollywood.

Po več avdicijah, ki se jih je udeležila, si je leta 2014 končno zagotovila prvi angažma v ameriški kinematografski uspešnici.

Beseda teče o akcijski domišljijski pustolovščini Neverjetni Spider-Man 2, v kateri so ji namenili vlogo Felicie in v kateri je nastopila ob znanih igralskih imenih, kot so Andrew Garfield, Emma Stone in Jamie Foxx.

Verjetno takrat niti v sanjah ni pomislila, da bo že leto dni pozneje sledil vrhunec njene dosedanje igralske kariere.

Z vlogo Jane Wilde Hawking, nekdanje žene 74-letnega angleškega fizika, astrofizika, matematika in kozmologa Stephena Hawkinga, ki jo je fantastično upodobila v romantični biografski drami Teorija vsega, si je lani namreč priborila nominacija za oskarja v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi!

“Navdušena sem nad to neverjetno novico. To je gromozanska čast. Najgloblje se zahvaljujem članom Akademije. Veselim se slavja s kolegi, ki so sodelovali pri filmu Teorija vsega. Najlepša vam hvala,” je takoj po tem, ko je izvedela, da se je njeno ime znašlo med nominiranci, napisala na Twitterju.

Med igralci in filmskimi ustvarjalci tako zelo zaželeni zlati kipec je nato sicer pripadel njeni francoski kolegici Marion Cotillard, ki je prepričala v drami Dva dneva, ena noč, a Felicity je z vlogo ženske, ki je z neverjetno močjo držala skupaj petčlansko družino, navdušila tako gledalce kot kritike.

“Osebno imam občutek, da imam srečo,” je v intervjuju, ki ga je decembra 2014, ko je bil film Teorija vsega v središču medijske pozornosti, dala za mesečnik za moške Esquire, odgovorila na vprašanje, ali je za ženske v filmski industriji na voljo dovolj večplastnih vlog.

“Če vloga slučajno ni bila vedno že na listu papirja, sem imela do zdaj dobre odnose z avtorji, pri katerih je vladala pripravljenost, da iz vloge naredijo več,” je še pojasnila Felicity, ki je v karieri upodabljala že veliko kompleksnih likov, za kar je zelo hvaležna.

Po njenem mnenju tudi druge igralke v pionirskih vlogah prispevajo svoj delež k temu, da bo v prihodnosti še več zanimivih vlog za ženske.

“Reese Witherspoon je producirala film Divja, Angelina Jolie se zdaj loteva režije. Res je pomembno, da imamo na teh položajih ženske,”

je poudarila in zelo prepričljivo pristavila: “Pogosteje ko se to dogaja, več odličnih ženskih vlog bo na razpolago.”

V filmu je brez kakršnegakoli dvoma lahko pokazala veliko različnih faset, kajti Teorija vsega se niti slučajno ne boji pokazati realnosti vsakdanjika z nevrološko boleznijo, kakršna je ALS (amiotrofična lateralna skleroza), za katero boleha Hawking.

S 34-letnim kolegom in rojakom Eddiejem Redmaynom, ki je za upodobitev Hawkinga prejel oskarja v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi, je pogumno sprejela izziv. In ta izziv ni bil vedno preprost.

“Nekaj dni je bilo težkih,” je priznala in pojasnila:

“Toda z Eddiejem sva prišla do točke, na kateri sva drug drugega lahko zelo dobro tolmačila, kar nama je kar precej poenostavilo igranje določenih scen.”

Kakorkoli že, v vsakem primeru je očitno, da je Felicity zelo ponosna na ta film.

“Čudovito je narediti nekaj, na kar imajo ljudje čustveno reakcijo. To je preprosto zelo razburljivo,” je povedala dobro razpoložena zvezdnica in dodala:

“Človek nima pogosto možnosti, da dela filme, ki jih v celoti usmerjajo liki. To je izredno redko, zato dejansko zelo uživam v tem.”

Po njenem mnenju je bil naslednji vrhunec njene kariere, ki se vse od nominacije za oskarja le še strmo vzpenja, sodelovanje s Tomom Hanksom.

S 60-letnim ameriškim igralcem, komikom in filmskim ustvarjalcem je namreč posnela misteriozni triler Inferno, ki temelji na istoimenskem romanu slovitega ameriškega pisatelja Dana Browna in v katerem ji je pripadla vloga Sienne Brooks.

“Bilo je čudovito,” je obudila spomine na snemanje s Tomom, ki ga kar ni mogla prehvaliti:

"Dejansko je tako sproščen, kot deluje na filmskem platnu. Je sproščen in hoče dobro opraviti svoje delo, zato stori vse za to, da je dobro pripravljen. Vsi smo gojili veliko spoštovanje do njega. Toda resnično je tako prijazen, kot vsi govorijo.”

Na snemanju filma v Italiji pa bi svojega idola skoraj ubila! V sceni, v kateri se z avtom odpelje s parkirišča, se je zaradi ozkih ulic namreč zaletela v zid.

“‘Zdrobila’ sem tisto stran avta, na kateri je sedel Tom. Skoraj sem ga ubila, a ni bil jezen,” je oktobra razkrila kot gostja pogovornega šova Jimmyja Kimmela.

Če se bo njena kariera še naprej tako strmo vzpenjala, ne gre izključiti možnosti, da si bo Felicity nekega lepega dne priborila vsaj podoben status, v kakršnem danes uživa gospod Hanks.

Vloga Jyn Erso v akcijskem domišljijskem spektaklu Rogue One: Zgodba Vojne zvezd je nedvomno še en korak v pravo smer.

Ta korak pa zanjo ni bil lahek, med drugim tudi zato, ker pred izidom filma nikomur, niti najožjim sorodnikom in prijateljem, ni smela razkriti prav ničesar v zvezi z njim.

Celo med promocijsko turnejo je morala držati jezik za zobmi, kar je bilo zanjo izredno težko, saj si je močno želela, da bi najdražjim lahko razkrila kakšno zanimivo podrobnost o tem težko pričakovanem filmu.

“Na koncu imaš občutek, da si vohun ali kaj podobnega. Res moraš biti skrivnosten. Prijatelji in sorodniki te sprašujejo, ali si preživel lep dan, ti pa lahko rečeš le: ‘Ja, seveda! Zdaj pa me nič več ne sprašuj!’ Res je težko.

Močno sem si želela govoriti o tem, a tvoja zavest mora ostati budna,” je pojasnila igralka, ki je morala poleg molka pokazati še pripravljenost za naporne treninge borilnih veščin.

O tem, ali se je ves trud izplačal ali ne, se lahko na najboljši način prepričate tako, da si ogledate film.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images