Donald Sutherland je smrti dvakrat gledal v oči

Tudi po skoraj pol stoletja nastopanja pred kamerami je Donald Sutherland še vedno videti, kot da je v vrhunski formi. Njegova kariera resnici na ljubo nikoli ni bila senzacionalna, seveda pa nikoli ni bila niti izrazito slaba.

Donald Sutherland je smrti dvakrat gledal v oči (foto: promocijski material in Story arhiv) promocijski material in Story arhiv
3. 9. 2010

Je možakar iz malega mesta v Kanadi, ki je po igri naključij že v začetku kariere postal ikona sedemdesetih let, in sicer zaradi filma Dvanajst ožigosanih in zdaj že kultne vojne drame MASH. Danes, skoraj pol stoletja pozneje, je Donald Sutherland na čelu igralske dinastije in zvezd serije Umazan seksi denar, s katero si je prislužil nominacijo za zlati globus.

Obraz z močnim karakterjem

Rodil se je kot Donald McNicol Sutherland 17. julija 1935 v mestecu Saint John v kanadski zvezni državi New Brunswick. Njegov oče Frederick je bil trgovec, ki je vodil lokalno podjetje za avtobuse, električno energijo in plin, mama Dorothy pa je bila učiteljica matematike, ki se je posvečala izključno gospodinjski vlogi. Kot otrok je bil Donald zelo krhek in je prebolel številne bolezni - otroško paralizo, revmatsko vročico in hepatitis.

“Moja mama je bila zelo neobičajna ženska. Ko sem jo na primer kot najstnik vprašal, ali sem lep, mi je odvrnila: Veš, kako … Če sem povsem iskrena, nisi. Ima pa tvoj obraz močan karakter,” je povedal Donald, ki je odraščal v mestecu Bridgewater, kjer je končal srednjo šolo.

Najmlajši kanadski didžej

Že kot zelo mlad fant je odkril svojo ljubezen do zabavne industrije, zato ne preseneča, da je prvo honorarno delo dobil kot 14-letni mladenič na lokalni radijski postaji. S tem je postal najmlajši voditelj poročil in didžej v Kanadi!

No, pozneje pa se je vendarle odločil za malo bolj resno življenje in se vpisal na fakulteto. Odšel je v Toronto, kjer je diplomiral iz strojništva. Potem pa je odkril gledališče in začel študirati dramo ter igrati v predstavah na fakulteti, in sicer kot član komične zasedbe UC Follies. Prvenec na gledaliških deskah je doživel v predstavi The Male Animal leta 1952, za katero je prejel tisoč dolarjev honorarja.

Nora študentska leta

Študentska leta zanj še zdaleč niso bila dolgočasna.

Leta 1954, med študentsko izmenjavo na Finskem, se je tako napil, da je verjel, da lahko leti. O nasprotnem ga je prepričal padec z balkona. Kljub neumnostim, ki jih je uganjal in so včasih mejile že na norost, je leta 1956 diplomiral, že med študijem pa je spoznal Lois Hardwick, hčerko zvezde nemih filmov, ki si je silno želela postati igralka.

Po končani fakulteti se je preselil v London, kjer je obiskoval London Academy of Music and Dramatic Arts. Čeprav je imel na začetku težave zaradi svoje višine (194 centimetrov), je vendarle začel sodelovati s provincialnimi gledališkimi skupinami in zaigral v nekaj predstavah v londonskih gledališčih.

Se poročil, ločil ...

Z Lois se je poročil leta 1959, ko se je vrnil iz Londona, in se ločil sedem let pozneje, ko je bil že v zvezi z drugo. Ko je igral na West Endu, so mu leta 1964 namreč ponudili prvo filmsko vlogo v Castle of the Living Dead in na snemanju je spoznal kanadsko igralko Shirley Douglas, hčerko bivšega kanadskega politika Tommyja Douglasa.

Shirley je bila nekoč celo aretirana zaradi zbiranja denarja za nakup granat za organizacijo Črni panterji, ki je branila Afroameričane. Dve leti pozneje sta dobila dvojčka, Kieferja, ki je ime dobil po režiserju, s katerim je Donald snemal prvi film, in Rachel. Kiefer je danes zelo znan igralec, ki se je proslavil z vlogo v seriji 24, in prav Donald je velik oboževalec te serije. Ne zamudi niti ene epizode in je zelo ponosen na svojega naslednika, ki ga je - kot priznava - v marsičem tudi prekosil.

Uspeh doživi onkraj luže

Sledila je selitev v ZDA, kjer je kmalu požel svoj prvi večji uspeh.

Njegova prva vloga v ameriškem filmu je bila vloga v zdaj že legendarnem filmu Dvanajst ožigosanih leta 1967, ki jo je dobil povsem po naključju, ker se je neki igralec premislil in je ni hotel sprejeti.

Tri leta pozneje je igral v filmu MASH, ki je nastal pod režisersko taktirko Roberta Altmana in še danes velja za enega najboljših filmov, ki so jih kdaj posneli.

Obsmrtno doživetje

V tem obdobju, natančneje leta 1968, pa je skoraj umrl na delovnem mestu!

V tedanji Jugoslaviji je s kolegom Clintom Eastwoodom snemal film Kellyjevi junaki, nerodno padel in si hudo poškodoval hrbtenico. Hitro so ga prepeljali v bolnišnico, ki pa ni bila ravno najbolje opremljena, zato je zaradi komplikacij padel v komo.

“V nekem trenutku sem zagledal tunel s svetlobo na koncu in začutil, kako se premikam proti njemu. Pogledal sem dol in videl svoje mrtvo telo. Toda nisem želel oditi. Prijel sem se za rob postelje, da bi ostal na tem svetu,” je svojo neprijetno izkušnjo opisal Donald, ki tudi v zakonu s Shirley ni zdržal ravno dolgo.

Shirley varal z Jane Fondo

Tudi njo je leta 1970 prevaral z igralko, ki jo je prav tako spoznal na snemanju filma. To je bila Jane Fonda, ki je prav za to vlogo v filmu Klute dobila oskarja. Njuna zveza je trajala tri leta, slavni par pa je s protivojnim programom več let nastopal tudi po ameriških vojaških bazah.

“Razmerje sva začela kmalu po končanem snemanju filma Klute, trajalo pa je vse do tedaj, ko je eksplodiralo in razpadlo v Tokiu. In mi zlomilo srce. Bil sem zelo žalosten. To je bila prekrasna zveza, dokler nisva začela živeti skupaj,” je obrazložil igralec, ki je kmalu po koncu ljubezenske zgodbe z Jane spoznal francosko-kanadsko igralko Francine Racette.

Tudi to je spoznal na snemanju - sodelovala sta v filmu Alien Thunder.

Srhljivo inteligentna?

Njuna zveza je bila ena najdaljših v Hollywoodu, kar pa ne velja tudi za njun zakon. Čeprav sta skupaj od sedemdesetih let prejšnjega stoletja in čeprav se je govorilo, da sta se takrat tudi poročila, je Donald namreč prav pred kratkim potrdil, da sta v zakonske vode zaplavala šele leta 1990. Razveselili so ju trije sinovi, ki so imena prav tako dobili po njegovih najljubših režiserjih, Roeg po Nicolasu Roegu, Angus Redford po Robertu Redfordu in Rossif po Fredericu Rossifu.

“Ne vem, kaj bi rekel o njej, saj tega ne morem izraziti z besedami. Je preprosto izredna oseba. Živim z najlepšo, najbolj razburljivo in že kar šokantno inteligentno žensko. Snubili so jo že številni intelektualci. Jean Paul Sartre? Bila je njegova igralka. Bila je muza Frederica Rossifa. Najina zgodba je podobna zgodbi Joanne Woodward (soproga pokojnega igralca Paula Newmana, op. a.), ki je rekla: ‘Lepota je minljiva, seks je minljiv, a moj mož me vsak dan spravlja v smeh’. No, tako je tudi z mano in Francine. Vsak dan se smejiva,” je Donald opisal ljubezen svojega življenja, s katero je še danes srečno poročen.

Duša že zapustila telo

V zgodnjih osemdesetih letih se je z družino sicer preselil v Francijo, a se je kmalu spet vrnil v ZDA. Pred tem, leta 1979, pa je še enkrat zrl smrti v oči.

Zbolel je za meningitisom in zdravniki so mu rekli, da je bil določen čas celo mrtev, on pa je spet trdil, da je čutil, kako duša zapušča njegovo telo.

P.S.

Priznati je treba, da njegova kariera nikoli ni bila senzacionalna, a prav tako nikoli ni bilo kakšnih večjih padcev.

Med njegovimi bolj znanimi filmi iz devetdesetih let sta JFK in Državljan X, za katerega je leta 1995 dobil emmyja, leto dni pozneje pa še zlati globus, potem pa se je po nekaj neuspešnih filmih leta 2000 vrnil s filmom Vesoljski kavboji, v katerem mu je družbo spet delal Clint Eastwood. Sledile so še vloge v uspešnicah, kot so Prevzetnost in pristranost, Hladni vrh in Italijanska misija. S serijo Umazan seksi denar, v kateri igra Patricka Trippa Darlinga III., očeta na čelu bogate, a povsem disfunkcionalne družine z Manhattna, katere skrivnosti ščiti mlad odvetnik, ki ga igra Peter Krause, se je vrnil na male zaslone in tudi v srca oboževalcev, ki se Donalda seveda še zdaleč niso nasitili.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri