Cosmopolitanka: Maja Martina Merljak

“Vloga, ki je nikoli ne bi sprejela, ne obstaja. Mislim, da igralcu prav nič človeškega ne sme biti tuje.”

24. 12. 2008

Igra je njen poklic in njena strast, največji izziv pa vidi v vlogah, ki so čisto drugačne od nje. Vseh predstav, pri katerih trenutno sodeluje, ne more prešteti na prste obeh rok in na prvi pogled se zdi, da ima njen dan več kot 24 ur. Tokrat za Cosmo razkriva skoraj vse, skrivnostna pa ostaja le glede svoje naravne barve las.

Moji aktualni projekti so ... film Prehod, ki kmalu prihaja v kino, in približno deset gledaliških predstav, med njimi Prava dekleta, Spiritistična komedija in Briljantina. Ne smem pozabiti še izvrstne komedije Vse, kar ste želeli vedeti o nas, pa niste nikoli vprašali, ki smo jo ustvarili z Društvom študentov invalidov in sem jo tudi režirala.

Prva resnejša nagrada ... je bila vesna, in sicer za vlogo Jasne v filmu Pokrajina št. 2. Bila je veliko presenečenje, zato so se mi ulile solze, ko sem izvedela novico.

Rada delam s ... kreativnimi in duhovitimi ljudmi, ki imajo liberalen odnos do življenja ter so sposobni čustvene, duševne in mentalne inteligence. Med takimi ljudmi se ustvari magična atmosfera, v kateri je res fino delati.

V gledališke vraže ... ne verjamem, se mi pa zdijo ljubke. Te male skrivnosti – na primer, da se pred predstavo za srečo popljuvamo ali da na odru ne žvižgamo – so del samo našega, gledališkega sveta. Brez vraž, ki sicer izvirajo iz čisto realnih dogodkov v zgodovini, gledališče ne bi bilo tako sveto, kot je.

Svojega fanta razvajam ... hm, s čim ga ne? Zelo sem ga razvadila, zato ga zdaj poskušam tega vsaj malo odvaditi. Najbolj ga razvajam s tem, da skupaj kakovostno preživljava dneve, da gledava filme, da zjutraj ne divjam po opravkih, ampak v miru naredim zajtrk. In da pomivam posodo, ker on tega ne mara.

Zdrava prehrana ... je del mojega vsakdana, saj je moja mama strokovnjakinja na tem področju. Trudim se živeti zdravo in kadar jem, po navadi jem zdravo. Veliko mi pomeni, če si zjutraj lahko vzamem čas za svoj ritual: naredim tibetanske vaje, potem pa sledi konkreten zajtrk, recimo polnovredni kruh, maslo, pršut in zeleni čaj.

Manca Kraševec