Colin Firth je oskarja pozabil na stranišču

Britanski igralec Colin Firth, ki je prejel oskarja za vlogo jecljajočega britanskega kralja Jurija VI. v zgodovinski drami Kraljev govor, že od nekdaj meni, da je povsem drugačen od likov, ki jih igra v filmih.

13. 3. 2011

Danes je igralec Colin Firth na vrhuncu kariere, še pred dobrimi 20 leti pa je bilo njegovo življenje povsem drugačno in predvsem ne tako zelo glamurozno.

V kanadskem gozdu je živel v prikolici, ki si jo je delil s tedanjo punco Meg Tilly, ki jo je spoznal na snemanju filma Valmont, in njunim danes 21-letnim sinom Williamom ‘Willom’ Josephom. Daleč stran od soja reflektorjev je celo delal kot mizar, da je lahko preživljal družino. Zaradi velikih ambicij in neustavljive želje, da bi postal uspešen igralec v Veliki Britaniji, je Meg in sina zapustil z obljubo, da se bo vrnil, a je ni nikoli izpolnil. Morda tudi zato ne, ker se je zaljubil v drugo žensko, Kanadčanko Jennifer Ehle, soigralko iz televizijske serije Prevzetnost in pristranost, a je tudi to razmerje kmalu razpadlo. 

Sin profesorjev
Colin Andrew Firth se je rodil 10. septembra 1960 v Grayshottu v pokrajini Hampshire na južni britanski obali. Njegova starša sta univerzitetna profesorja, oče David Norman Lewis je predaval zgodovino na King Alfred’s Collegeu Winchester, današnjem Universityju of Winchester, mama Shirley Jean Rolles pa primerjalno religijo na isti univerzi. Njegova mama in oče sta odraščala v Indiji, saj sta bila njegova stara starša po mamini strani kongregacijska člana, njegov dedek po očetovi strani pa je bil anglikanski duhovnik, in vsi so v Indiji opravljali misijonarsko delo.

Ko je bil Colin star komaj dva tedna, se je z družino, ki jo sestavljata še mlajša sestra Kate, učiteljica petja, in mlajši brat Jonathan, danes prav tako igralec, preselil v Nigerijo, kjer je oče delal kot učitelj. Družina se je v Anglijo vrnila, ko je bil Colin star štiri leta, sedem let pozneje pa jih je pot znova ponesla v tujino, natančneje v St. Louis v ameriški zvezni državi Missouri. A domovina je le ena, kar je spoznala tudi družina Firth, ki se je že po letu dni znova vrnila v Anglijo. Tam je Colin obiskoval prestižne šole, najprej Montgomery of Alamein Secondary School v Winchesterju, ki je danes bolj znana kot King’s School, potem pa še Barton Peveril College v Eastleighu.

Od glasbe do drame
Med šolanjem je hotel igrati kitaro, a so v šoli strogo prepovedovali kitaro in saksofon, češ da nista ‘resna’ inštrumenta, zato so mu rekli, da lahko igra baritonski krilni rog.

Ker je od malih nog kazal ljubezen predvsem do gledaliških desk in je že v vrtcu igral Jacka Frosta v božični predstavi, se s prepovedjo ustvarjanja želene glasbe ni pretirano obremenjeval. Dve leti je preživel v igralski šoli Drama Centre London v severni londonski četrti Chalk Farm, agenti pa so ga odkrili, ko je na zaključnem izpitu portretiral Hamleta.

Pozneje je začel intenzivneje nastopati v gledališču, filmih in na televiziji. Leta 1983 je igral Guya Bennetta v večkrat nagrajeni gledališki drami Another Country, leta 1984 pa je doživel prvenec v istoimenski filmski predelavi te drame. Čeprav je bil v filmskem svetu vse od leta 1984 zelo aktiven in je snemal izredno raznovrstne žanre, ga kritiki vse do romantične drame Valmont, ki jo je posnel leta 1989, skorajda niso opazili.

Prevzetnost in pristranost
Občinstvu, še posebej seveda ženskemu delu, se je v srca zasidral leta 1995, ko je igral gospoda Darcyja v prej omenjeni seriji Prevzetnost in pristranost, ki je nastala po romanu Jane Austen. Prav ta serija je bila pomembna prelomnica v karieri, saj ga je zaznamovala in ga uvrstila med igralce, ki si jih z lahkoto predstavljamo v vlogah angleške gospode.

"V filmih in serijah sem po navadi predstavljal Britanca, ki nima nobene zveze z mano, igral sem mitološke like, na katere je danes težko naleteti. Moja generacija ni odraščala v znamenju razmišljanja o tem, da sta njen skrajni domet obleka in služba v pisarni, ampak se je učila igrati kitaro in je razmišljala o tem, kakšen pirsing naj si omisli. Če želite definirati modernega Britanca, si oglejte slike Keitha Richardsa, Johnnyja Rottena ali Raya Winstona, imidž princa Charlesa pa prav gotovo ne oddaja prave slike," je pojasnil Firth, ki je leta 2001 dobil glavno vlogo v romantični komediji Dnevnik Bridget Jones, tri leta pozneje pa še v nadaljevanju z naslovom Bridget Jones: Na robu pameti.

Prav lik Marka Darcyja mu je zagotovil številne nadaljnje vloge v dramah in romantičnih komedijah, kot so Angleški pacient, Zaljubljeni Shakespeare, Pravzaprav ljubezen, Dekle z bisernim uhanom, Hope Springs in Kar si dekle želi, v romantičnem muzikalu Mamma Mia pa je celo zapel nekaj uspešnic slovite švedske glasbene zasedbe ABBA.

Priznanja pridejo kasneje
Resnejša priznanja pa mu je prinesla šele vloga ciničnega in k samomoru nagnjenega homoseksualnega univerzitetnega profesorja Georgea v drami Samski moški režiserja Toma Forda. Za to vlogo je bil med drugim nominiran za oskarja za najboljšega igralca ter ‘zasut’ s številnimi nagradami, kot sta na primer zlati lev in BAFTA.

Letos je požel zmagoslavje v vlogi jecljajočega britanskega kralja Jurija VI. v zgodovinski drami Kraljev govor, za katero je prejel oskarja v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi. Nagrade se torej kar nizajo, zato lahko upravičeno pričakujemo, da se bodo v prihodnje njegove domače vitrine dodobra napolnile.

Kljub silnemu uspehu in temu, da ga je revija People leta 2001 uvrstila med 50 najlepših slavnih moških na svetu, pa je zasebno ostal skromen in predvsem zelo zvest le eni ženski. Od leta 1997 je namreč poročen z italijansko producentko Livio Giuggioli, ki jo je spoznal na snemanju televizijske serije Nostromo. Zakonca imata dva sina, devetletnega Luco in sedemletnega Mattea. Kljub mirnemu in precej izoliranemu zasebnemu življenju, ki ga ohranja daleč stran od rumenega tiska, ga mediji še naprej vztrajno razglašajo za seks simbol.

Verjetno to počno tudi v upanju, da jim bo kmalu, še posebej zdaj, ko je ponosen dobitnik najbolj prestižnega zlatega kipca na svetu in je temu primerno tudi bolj izpostavljen, vendarle privoščil kakšno sočno in škandalozno zgodbico. In za čisto majčken spodrsljaj je res poskrbel že takoj po podelitvi oskarjev. Največjega priznanja za dosedanje delo se je namreč tako zelo razveselil, da ga ni hotel niti za sekundo izpustiti iz rok. Niti takrat ne, ko je moral iti na stranišče opravit malo potrebo. Vzel ga je s seboj in ga pozabil tam, kamor gre še cesar peš. Ko je ugotovil, da ga je izgubil, je nastala vsesplošna panika, ki pa jo je kmalu ustavil eden od zaposlenih na zabavi, ki je našel kipec in ga takoj vrnil slavljencu. Očividci so prepričani, da je bil razlog za njegovo blago pozabljivost ta, da se je rahlo spozabil in pregloboko pogledal v kozarec. Že nekaj minut po tem, ko je prejel oskarja, je bil namreč na prvi zabavi, ki je slavila njegov in uspeh filma Kraljev govor.

Na zabavi Governor’s Ball, na kateri se je zadržal približno eno uro, je pil šampanjec za šampanjcem, potem pa se je s soprogo napotil na velik žur Vanity Faira. Tam so mu podarili torto z njegovim imenom, alkohol pa je tekel v potokih. Udeleženec zabave, ki je želel ostati anonimen, je povedal:

"Colin je morda res star 50 let, a definitivno se zna še kako dobro zabavati. Po podelitvi oskarjev se je odločil, da se bo sprostil in izkoristil priložnost za zabavo. Celo sam se je pošalil, da je zdaj na vrhuncu kariere in da lahko odide s praskami in z glavobolom."

Kakorkoli že, najpomembnejše je, da se je pripetljaj z izgubljenim kipcem končal srečno, v nasprotju z dogodkom januarja, ko je izgubil nagrado, ki mu jo je podelila Britanska akademija filmske in televizijske umetnosti (BAFTA).

Recept za dolg zakon

Igralec sicer nerad govori o zasebnosti, a vztrajnim predstavnikom sedme sile sem ter tja vendarle uspe kaj ‘izvleči’ iz njega. In tako je na primer razkril recept za dolgotrajen zakon - prepričan je, da je skrivnost dolgega, uspešnega in trdnega zakona v času, ki si ga s soprogo privoščita le zase.

"Uspelo nama je 15 let ostati skupaj. Mislim, da sva opravila precej dober posel, predvsem če nanj gledamo s hollywoodskimi merili. Verjamem, da bova trajala večno. S težavami se spopadava sproti, dan za dnem, a sva še vedno nora drug na drugega. Mislim, da je tako zato, ker kljub številnim obveznostim vendarle vsak dan najdeva čas, ki ga preživiva skupaj," je pojasnil Colin in dodal, da prav vsaka zveza zahteva trud in potrpljenje. Seveda - kot pravi - je pomembna tudi zvestoba, zato Livie nikoli ni in je tudi nikoli ne bo prevaral, čeprav se okoli njega sučejo številne ženske, ki mu namenjajo komplimente in ga zapeljujejo. Colin pravi, da takšnemu laskanju sploh ne posveča pozornosti:

"Pomaga mi to, da dojamem, da neka oseba, pa naj bo še tako krasna in mi mežika, moji ženi ne seže niti do kolen. Sploh se ne more primerjati z njo."

Colin torej vso pozornost posveča soprogi, ki ji je v čustvenem govoru celo posvetil svojo zvezdo na holivudskem pločniku slavnih.

"Ko pogledam svojo zvezdo, vidim Livijino ime," je rekel igralec na slovesnem odkritju svoje zvezde in bil pri tem tako ganjen, da je komaj zadržal solze. Poudaril je, da mu je marsikdo pomagal na njegovi poti do slave, a je samo njegova žena tista, ki mu je vedno brezpogojno in iskreno stala ob strani, ko je bilo to najbolj potrebno.

Sicer pa 187 centimetrov visoki gospod Firth, ki je lastnik dveh londonskih barov, ne slovi le po igralskih sposobnostih, ampak tudi po tem, da je zelo ekološko ozaveščen, kar velja tudi za njegovo soprogo. To ne nazadnje dokazuje tudi njegov butik, v katerem prodaja oblačila, izdelana izključno iz organskih in ekološko sprejemljivih tkanin, kolekcije pa so navdahnjene z ekološkimi motivi. Poleg oblačil lahko kupci v njegovem butiku najdejo tudi modne dodatke in mobilne telefone z baterijami na solarno energijo. Butik Eco Age je prvi tovrsten butik v Veliki Britaniji, njegova notranjost je okrašena z zelenjem, za obratovanje uporablja solarno energijo, police pa so izdelane iz razgradljivih materialov. Kakšne police ima zvezdnik doma, sicer ni znano, brez dvoma pa jih bo - glede na potek njegove kariere - za nagrade v prihodnje potreboval še veliko.

Tim Jeras za Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri