Cameron Diaz: Kamera za Cameron

Priljubljena filmska igralka o svojih novih filmih, vročih soigralcih in o stvareh, ki bi jih počela kot moški.

28. 3. 2002

Poznate učinkovit način sproščanja napetosti? “Nič lažjega”, pravi Cameron Diaz, “jaz mečem jajca v steno.” Dekle, ki se je je zaradi suhljate in velike postave v otroštvu oprijel vzdevek “okostnjakar”, se duhovito zasmeji in brez sramu v isti sapi nadaljuje pogovor o tem, da se rada druži s fanti, igra biljard in popiva do nezavesti. Se vam zdi, da je s tem povedala preveč?

Cameron Diaz ni nedolžna kot breja ovčka in se v nasprotju z večino svojih kolegic tudi ne pretvarja, da je. Tudi zato radi gledamo njene filme, ki jih, po vsem sodeč, zna dobro izbirati. Spomnite se na komedijo Nori na Mary, po kateri vas je od smeha gotovo še dolgo bolel trebuh, ali pa na njeno izjemno vlogo v nič manj izjemnem filmu Biti John Malkovich.

Trenutno jo lahko v vlogi maščevalne bejbe občudujete v filmu Vanilla Sky. Iz svojih izkušenj vam povem, da se morate pred zmenkom s Cameron ponavadi dobro pripraviti na njeno hihitanje in klepetanje. Toda tokrat je drugače. Tokrat bi lahko prisluhnili tudi najmanjši sapici.

“Poslušaj, kako tih je moj otročiček,” zašepeta 29-letna, v San Diegu rojena igralka, ko se sredi hollywoodskih gričev ustavi pred znakom stop. Cameronin “otročiček” je kajpak njen novi avtomobil toyota prius, avtomobil, ki ga poganjata bencin in elektrika. Dobila ga je pred nekaj urami in na števcu kaže, da je naredila natanko 30 kilometrov.

“Počutim se, kakor da se pripravljam na prihodnost,” oznani ena najbolj vročih zvezd v Hollywoodu in se v naslednjem trenutku spet osredotoči na svojega otročička: “Bencinski motor polni baterije, tako da ga ni treba nikoli priključiti na elektriko.”

Kaže, da se sodobna zavedna okoljevarstvenica spozna na varčevanje z energijo. Pravzaprav se je nečesa podobnega lotila tudi v zasebnem življenju. Po garaškem letu, v katerem je posnela kar tri filme, se je odločila za osemmesečni dopust. Vas zanima, za katere filme gre?

Najprej je bil Vanilla Sky, za vlogo v katerem je bila nominirana za zlati globus. V naših kinematografih ste si ga že lahko ogledale, na druga dva, seksi komedijo The Sweetest Thing in Scorsesejevo zgodovinsko dramo Gangs of New York (v njej igra z Leonardom DiCapriom in Danielom Day-Lewisom), pa še čakamo.

Čeprav je v igralski karieri “obdelala” že marsikaterega hollywoodskega žrebca, kakršni so recimo Tom Cruise (Vanilla Sky), John Cusack (Biti John Malkovich) in Leonardo DiCaprio (Gangs of New York), je Cameron še vedno predana svojemu partnerju, prav tako igralcu Jaredu Letu, s katerim sta skupaj skoraj tri leta.

V Los Angelesu, kjer se kot jeklo trdne ljubezenske zveze stalijo hitreje kot led, njuna romanca še kar traja. Menda zato, ker podrobnosti razmerja ne razkrivata medijem. Toda ne skrbite, Cameron brez težav spregovori o čemerkoli drugem v svojem življenju. Prisluhnite njenim razmišljanjem o moških, o njenih filmih in zakaj se tako zlahka poistoveti z moškimi.

Film The Sweetest Thing naj bi bil skoraj tako začinjen kot televizijska serija Seks v mestu. O čem govori?

Junakinja, ki jo igram, v klubu spozna čednega fanta, ki ga igra Thomas Jane. Na veliko flirtata in potem jo on povabi na zabavo. Odloči se, da vabila ne bo sprejela, ker se boji, da se bo zaljubila. Pozneje spozna, da bi kljub vsemu morala iti na zabavo. Izkaže se, da se bo njegov brat v kratkem poročil, tako da se moja junakinja in njena prijateljica, ki jo igra Christina Applegate, odpravita na pot, da bi na kraju samem onemogočili poroko.

Za Charliejeve angelčke ste morali trenirati tae kwon do. Ali se bojite, da bi se morali za Charliejeve angelčke 2 spet vrniti k takšnim nasilnim vajam?

Zdaj vem, za kaj točno gre, zato lahko rečem, da vse skupaj ni tako slabo. Pravzaprav se tega že veselim. Zabavno bo – v bistvu bo tako, kakor da bi vse skupaj šle v drugi letnik.

Zdi se, da ste radi v družbi prijateljev.

Zelo. Prijatelji so najboljša stvar na svetu. Cenim svoje prijateljice. Nič na svetu se ne more primerjati z njimi. Imam veliko čudovitih prijateljic, ki me v popolnosti in brezpogojno podpirajo. To je zelo težko najti zunaj okvirov svoje družine – da imaš prijateljice, ki jih imaš rad in ki imajo rade tebe, pa pri tem nikoli ne pride do kakšnih čudnih zatikanj. Ne maram žensk, ki nimajo rade žensk.

Svoj glas ste posodili tudi eni izmed junakinj v filmu Shrek. Zdaj ste podpisali pogodbo za Shrek 2. V čem je po vašem mnenju čar animiranih filmov?

Super je; v službo greš lahko brez ličil in popolne frizure, naravnost iz telovadnice. In vsem je popolnoma vseeno.

V filmu Gangs of New York igrate prostitutko. Glede na to, da v filmu igra Leo DiCaprio, me zanima, ali se v filmu med vama splete kaj ljubezenskega?

Pravzaprav gre za ljubezenski štirikotnik. Tu so Leo, Daniel Day-Lewis in Henry Thomas – in vsi trije se iz različnih razlogov zanimajo za junakinjo, ki jo igram. Leo je zdaj postal moški. Mnogi ga še prepoznali ne bodo. Pridobil je mišice in zdaj s svojo pojavo res naredi vtis.

Po Charliejevih angelčkih so naredili lutko po vaši podobi. Kako je, če si lutka?

Naredijo jih natanko po tvoji podobi in tega sem se kar prestrašila. Zato sem jih prepričala, da so malce spremenili nos in brado. Nisem hotela, da bi bila moja lutka videti popolnoma enako kot jaz.

Niste hoteli, da bi bivši fant v jezi v vas zatikal igle?

Točno to ... in veselo obračal mojo glavo.

Pred časom ste v nekem intervjuju dejali, da ste bili od malega prepričani, da boste pri dvajsetih že poročeni in imeli otroka.

Vsi verjamemo, da bomo šli po stopinjah svojih staršev. Moja dva sta se našla zelo zgodaj in še vedno sta skupaj. Toda zdaj je svet drugačen. To je moja izkušnja in sama bom našla svojo pot.

Se vam po izkušnjah zdi, da je za hollywoodske pare težje, da ostanejo skupaj?

Ja. Današnja družba je drugačna. V The Sweetest Thing imam zelo dober stavek, ko nevesti rečem: “Vse bo v redu, če pa ne bo, se boš pa ločila.” Tako dandanes razmišljajo nekateri ljudje.

In, ste romantični?

Definitivno. Rada se zbližujem z nekom, s komer se hočem zbližati. To je najboljše.

Kaj vas privlači pri drugih ljudeh?

Prijaznost in to, da spoštujejo druge ljudi. Mislim, da je to zelo pomembno.

V čem radi vidite, da je oblečen vaš moški?

Na njem rada vidim skoraj po meri skrojene hlače, ki so tesne in ohlapne na pravih mestih. Pa ozke srajce so tudi seksi.

Ali obstaja pri moških še kaj, česar ne razumete?

Moške je v bistvu zelo lahko spoznati. Do potankosti jih poznam.

Če bi se za en dan lahko prelevili v moškega, kaj bi počeli v njihovi koži?

Še posebno sem radovedna glede dotičnega orodja, ki ga imajo. Res me zanima, kako je, če lulaš stoje. Pa potem vse te “moške stvari”. To mora biti blazno zanimivo.

V čem je skrivnost popolne zapeljivke? Gre res za “stresanje s prekletimi lasmi”, kot vaši junakinji v Charliejevih angelčkih svetuje soigralka Lucy Liu?

Ja, stresanje s prekletimi lasmi. (smeh) Mislim, da je vsa skrivnost v očarljivosti. Sama vedno poskušam moškega spraviti v smeh, in ponavadi to storim tako, da se norčujem iz same sebe.

Sodeč po vašem čudnem plesu v Charliejevih angelčkih in prizoru z “gelom” za lase v Nori na Mary, vas ni strah, da boste izpadli trapasto.

Rada se smejim sami sebi. Mislim, da če si sposoben tega, si osvobojen kakršnekoli nesamozavesti in se lahko popolnoma sprostiš. Ne maram se smejati drugim, razen seveda, če se tudi oni smejejo sami sebi.

Ali obstaja kaj, česar zdaj ne morete početi samo zato, ker ste slavni?

Delam lahko vse, kar si zaželim. Moja odločitev je, kako se bom s tem spopadla. Če grem recimo kam, kjer je veliko ljudi, ne podpisujem avtogramov. Preprosto jih ne. Čeprav mi je bilo zelo težko sami sebi postaviti takšna pravila in reči: “Se opravičujem, ne podpisujem avtogramov.” In pri tem sem zelo prijazna. Ko potem ljudje vidijo druge, da odhajajo praznih rok, jim še na misel ne pride, da bi prišli do mene, ker si mislijo “ah, ne bo se mi podpisala; če se njim ni, se tudi meni ne bo”. To mi dovoljuje, da se tako kot vsak normalen človek bolj sproščeno in svobodno gibljem – in do tega imam vso pravico.

O Cameron vse najboljše

Cosmo je poklical nekaj Cameroninih slavnih prijateljev in jih povprašal za njihovo mnenje o plavolasi bejbi.

  • Luke Wilson (soigralec v filmu Charliejevi angelčki)

  • Jordana Brewster (soigralka v filmu Nevidni cirkus)

  • Christina Applegate (soigralka v filmu The Sweetest Thing)

  • Dermot Mulroney (soigralec v filmu Moj bivši se poroči)

  • Ben Stiller (soigralec v filmu Nori na Mary)

Dennis Hensley, Marta Pirnar