Breme slave na otroških ramenih

Zdi se, da otroci zvezdnikov odraščajo v pravljičnem svetu, v katerem se jim vsakodnevno izpolnijo vse želje. Pa je njihovo življenje res postlano s cvetjem? Ne vedno, sploh tedaj ne, ko morajo v rumenem tisku prebirati umazane podrobnosti o svojih slavnih starših, ki jim s problematičnim vedenjem ne morejo biti za zgled.

Breme slave na otroških ramenih (foto: Red Dot, Shutterstock, Sašo Radej) Red Dot, Shutterstock, Sašo Radej
30. 9. 2010

Roditi se v znano hollywoodsko družino zveni bolje kot dobitni loterijski listek. Življenje v razkošni vili, nenehna potovanja po svetu, na široko odprta vrata v vse najboljše restavracije, vrhunsko izobraževanje v zasebnih šolah, oblačila priznanih modnih oblikovalcev, zagotovljena pot do uspeha in slave ...

Nekateri srečneži so imeli idilično življenje  že od otroštva. Naj omenimo tri – Angelina Jolie, hči igralca Jona Voighta, Kate Hudson, hči igralke Goldie Hawn in Kurta Russella, in Gwyneth Paltrow, hči igralke Blythe Danner in režiserja Brucea Paltrowa, ki jim v mladih letih ni bilo hudega. Žal pa je resničnost otroških življenj slavnih oseb precej bolj kruta kot ti trije pravljični primeri.

Odraščanje v senci slavnih staršev, ki s problematičnim vedenjem ne morejo biti ravno za zgled svojim potomcem, ni prijetno. Boleče so izkušnje otrok, katerih slavni starši podlegajo alkoholu, cigaretam, drogam in drugim škodljivim substancam. Pomisli, kako neprijetno bi bilo tebi, če bi v medijih prebirala sočne pikantnosti iz spolnega življenja lastnih staršev ali pa bi se znašla v središču družinskega škandala, ki sta ga zakuhala tvoja starša, okrog katerega se prah ne bi polegel še vrsto let ...

Dejstvo je, da vsi privilegiji, ki jih prinese slava, ne morejo zasenčiti bolečine otroka, ki si želi pozornosti staršev, pa teh skoraj nikoli ni doma. Ker je zaradi slave in z njo povezanih obveznosti zapostavljena družina, predvsem pa potrebe otrok, se potomci zvezdnikov pogosto počutijo zapostavljene in odrinjene. Da bi pritegnili pozornost staršev, jih posnemajo.

V oporo ji je bila babica

Ena takšnih otrok, ki je zaradi slavnih staršev nenehno na preizkušnji, je Frances Bean Cobain, hči glasbenika Kurta Cobaina iz skupine Nirvana, ki je, ko je imela hči le dve leti, naredil samomor, in razvpite pevke Courtney Love, ki se je med nosečnostjo poigravala z usodo otroka in uživala kokain. Nič nenavadnega ni, da je socialna služba kar dvakrat presodila, da alkoholizirana in zadrogirana mati ni sposobna skrbeti za svojo hčerko.

Zloglasno obnašanje staršev pa je seveda vplivalo na Frances, saj je pri 16. letih priredila zabavo na temo samomora, ki je njeno mamo stala več kot tristo tisoč dolarjev. Še dobro, da se je v življenju lahko zanesla na svojo babico Wendy, ki ji je v najtežjih trenutkih stala ob strani. Kot kaže, upanje za Frances Bean še ni umrlo, saj je letos poleti skozi umetniško razstavo risb vsemu svetu pokazala trpeče podobe iz svojega otroštva.

Drama, drama, drama

Družinska drama se je dogajala tudi pred očmi Bobbi Kristine Brown, hčerke pevke Whitney Houston in Bobbyja Browna. Ne moremo si predstavljati stiske najstnice, ki je bila priča številnim nasilnim prepirom med mamo in očetom, da o njunih težavah z drogo sploh ne razpredamo ...

Da je Bobbi Kristina sposobna zrelo razmišljati, je dokazala že pri trinajstih letih, ko je mami predlagala ločitev, a zgled, ki ga je imela doma, je bil močnejši, saj so jo ujeli ob popivanju in kajenju marihuane, ameriški mediji pa so se razpisali tudi o njenem napadu z nožem na lastno mater in poskusu samomora.

Vedno o(b)staja upanje

Problematično obnašanje se je prijelo tudi Peaches Geldof, hčerke irskega rokerja Boba Geldofa in televizijske zvezde Paule Yates, ki je umrla zaradi prevelikega odmerka heroina. Ne samo, da so mlado Peaches ujeli pri drogiranju, prijatelj ji je zaradi prevelike doze celo rešil življenje.

Za seboj ima nepremišljen zakon, že nekajkrat pa so se na spletu pojavile tudi njene gole fotografije kot posledica pretirano razuzdanega nočnega življenja. Kljub temnim točkam njenega najstniškega življenja ji napovedujemo svetlejšo prihodnost, saj je dokazala, da zmore biti Nekdo – ko je postala urednica lastnega časopisa Disappear Here. Sicer ga je financiral njen oče, a šteje dejstvo, da dekle ima ambicije.

Blišč ali beda?

Kot vidiš, biti otrok svetovne slave, ni ravno lahka naloga. Tudi psihologi se strinjajo, da je otroštvo mladih zvezdnikov zelo težko, sploh zato, ker v medijih pogosto zasledijo popačene podobe svojih staršev. A kljub temu niso vsi zvezdniki slabi starši, ravno nasprotno. Obstajajo izjeme, ki uspešno usklajujejo družinsko življenje z življenjem pod žarometi.

Na tem mestu velja omeniti družino igralca Willa Smitha, ki ima izjemna otroka. Sin Jaden je že prava mala zvezda, za njim pa prav nič ne zaostaja hčerka Willow. Seveda sta Will in njegova žena Jada Pinkett Smith ponosna na svoja potomca.

Tudi Stella McCartney, hči pevca Paula McCartneya in pokojne fotografinje Linde, je danes uspešna modna oblikovalka in mama treh otrok – njena starša sta se trudila, da bi ji kljub svetovni slavi zagotovila normalno odraščanje.

Privzgojene vrednote

Miley Cyrus, hči kantri pevca Billya Raya Cyrusa, ki je že v zgodnjem obdobju najstništva postala slavna z vlogo v seriji Hannah Montana, je kljub nenehni pozornosti s strani medijev postala uravnovešena mlada dama. Z družino še vedno hodi v cerkev, pohvalno je, da jo je mama naučila, da se z denarjem ne razmetava, celo nasprotno, da ga lahko tudi podari – svoj 16. rojstni dan je namreč praznovala v duhu dobrodelnosti.

Z denarjem verjetno ne bo znala ravnati Lourdes, hči kraljice popa Madonne, ki ima za svoja leta izjemno visoko žepnino, bo pa verjetno tudi razvajena, saj se v šolo že tako mlada vozi z limuzino. Podobna zgodba se bo verjetno zgodila tudi v družini igralke in pevke Jennifer Lopez, ki ima s pevcem Marcom Anthonyjem dvojčka – sina Maxa in hčerko Emmo.

Lepo vzgojeni pa bodo zagotovo otroci manekenke Heidi Klum in pevca Seala Leni, Henry, Johan in Lou, starša si namreč kljub zaposlenosti vzameta veliko časa za skupne trenutke. Enako prihodnost napovedujemo Beckhamovim fantom Brooklynu, Romeu in Cruzu, saj sta starša David in Victoria Beckham kljub prevaram ohranila zakon in prosti čas posvečata družini.

Tudi pri nas jih imamo

Med Slovenskimi otroki znanih, ki se lahko pohvalijo z zgledno vzgojo, bi lahko omenili igralko Ulo Furlan, hčer zvezdnice Miše Molk in pokojnega filmskega kritika Silvana Furlana. Ne samo, da jo je mama lepo vzgojila, postala je tudi njena prijateljica ter jo skozi iskrene pogovore usmerjala na pravo pot. Enako je uspelo tudi priznani slovenski oblikovalki torbic Marjeti Grošelj.

Gašper Grošelj, osebni trener in maneken, je eden od treh sinov, ki je odraščal v vzorni družini, pa čeprav je bila njegova mama pogosto v svojem butiku. Da jabolko ne pade daleč od drevesa, dokazujejo tudi številni igralci, ki so staršem sledili na oder – Ana Dolinar, hči igralke Bernarde Oman in televizijca Janeza Dolinarja, Sebastijan Cavazza, sin igralca Borisa Cavazze, in Jernej Šugman, sin Zlatka Šugmana.

Vsi so danes uspešni, slava pa jim ni stopila v glavo. Tudi Nika Kljun, danes svetovno priznana plesalka in koreografinja, je doma uživala podporo staršev Janje Pušl in Zorana Kljuna, ki sta jo kot lastnika plesne šole spodbujala na poti do izjemnih plesnih dosežkov.

Verjamemo, da bodo tudi otroci izjemnih športnikov – med njimi Alina, Anika in Jalen, otroci nekdanjega smučarja Jureta Koširja, ter Maj, Gaja in Stela, otroci smučarskega skakalca Primoža Peterke – skozi življenje krmarili uspešno, saj imajo doma zgledne starše.

Popravni izpit

Ne ravno zgleden starš sinu iz prvega zakona Cameronu pa je bil igralec Michael Douglas.  Ker je sin zaradi preprodaje droge pristal v zaporu, si Michael očita, da je z njim v otroštvu preživel premalo časa. In te napake noče ponoviti pri vzgoji sina Dylana in hčerke Carys, ki ju ima z igralko Catherine Zeta Jones.

Ob tem primeru pa si lahko zastavimo le še eno vprašanje – kaj se bo med odraščanjem dogajalo s Seanom Prestonom in Jaydenom Jamesom, otrokoma Britney Spears in Kevina Federlina? Zagotovo jima ne bo lahko. Verjetno pa se bo problematično obnašanje kmalu pokazalo tudi pri mali razvajenki Suri, hčeri Toma Cruisa in Katie Holmes, ki že zdaj nosi visoke petke! Če to ni višek?

Cosmo prerokba

Cosmo je pokukal v kristalno kroglo in (bolj za šalo kot zares) razkriva usodo nekaterih otrok slovenskih estradnikov.

Leni – mala princeska humorista Jurija Zrneca in Sabine Kogovšek bo imela kot levinja močno ustvarjalno žilico. Ne bomo presenečeni, če bo po srcu humoristka in pri tem uspešna kot njen očka.

Lilu – hči televizijke Anje Križnik Tomažin in Mateja Križnika ne bo imela težav s komuniciranjem, saj je že pri letu in pol govorila povezane stavke. Govornica bo kot njena mama.

Tilen – simpatični sinček televizijcev Marka Potrča in Lili Žagar bo zagotovo lomilec ženskih src. Ah, tako kot smo vzdihovale ob slikah še samskega Marka, bo čez dve desetletji za Tilnom norela nova generacija Cosmo bejb.

Alina – hči stilistke Metke Albreht in Tomaža Dimca je že zdaj modno ozaveščena deklica. Od tretjega leta dalje si oblačila izbira kar sama. In mama ji dovoli, pa čeprav je videti kot Pika Nogavička.

Aria – hči pevke Saške Lendero in Mihe Hercoga je vesela deklica, ki se veliko smeji, od navdušenja pogosto vriska in na ves glas cvili. Pela bo in zabavala množice kot njena starša.

Kristalna krogla

Cosmo razkriva, kakšna prihodnost čaka otroke hollywoodskih zvezdnikov.

  • Victoria Beckham z otroki

Brooklyn, Romeo in Cruz Beckham: David in Victoria sta kljub moževim zloglasnim skokom čez plot ostala srečna zakonca. Njuni fantje bodo odrasli v normalne in velikodušne zvezdnike.

  • Tom Criuse in Katie Holmes s Suri

Suri Cruise: Deklica nosi visoke petke, na njej pa so opazili tudi torbico oblikovalca Salvatora Ferragama, ki je vredna več kot 800 dolarjev! Čez nekaj let lahko pričakujemo predstavitev njene prve linije oblačil.

  • Gwyneth Paltrow z otrokoma

Apple in Moses Paltrow-Martin: Njuna mama Gwyneth Paltrow vsak dan vadi jogo in se drži makrobiotičnega načina prehranjevanja. Mislimo, da se bosta otroka slej ko prej uprla in si zaželela kakšen manj zdrav prigrizek.

  • Courtney Love s hčerko Frances Bean Cobain

Frances Bean Cobain: Hči Courtney Love in pokojnega Kurta Cobaina je poleti razstavila morbidne risbe. Čeprav je z njimi šokirala javnost, je umetniška dela brez težav razprodala. Naj razmisli še o avtobiografiji, bila bi svetovna uspešnica!

  • Madonna in hči Lourdes

Lourdes Maria Ciccone Leon: Madonnina hči živi kot prava zvezdnica. Ker je vsaka njena želja izpolnjena, predvidevamo, da se bo kmalu lotila posnemanja svoje mame, ki se je s kontroverznim obnašanjem toliko let obdržala na sceni.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri