Bolečina je še premočna

Še en rojstni dan, le da tega ne bo praznoval tisti, ki bi ga moral. 25. januarja bi bil Toše Proeski star natanko 28 let, pot proti okrogli tridesetici pa mu je preprečila pot proti Zagrebu, kjer je na avtocesti umrl.

17. 1. 2009

Njegovi starši se še vedno niso pobrali od žalosti.

Princ ljudskih src

Makedonski pevec še vedno živi v srcih ljudi, ki so ga poznali ali pa so poznali vsaj njegovo glasbo. Obstajajo številne spletne strani, kjer so na voljo informacije od njegovih začetkov v domačem Kruševem do aktualnih zgodb.

V njih beremo, da je Toše v Vatikanu predstavljen kot kandidat za svetnika, da bo prispevek o njem predvajan v oddaji Oprah Winfrey, zanemarjene pa niso niti zgodbe s sodišč. Prva je o Georgiju Georgijevskem, vozniku, ki je usodnega 17. oktobra 2007 malo po šesti uri zjutraj izgubil nadzor nad avtomobilom, v katerem je na sovoznikovem sedežu spal Proeski, in udaril v tovornjak, druga pa tista, katere povod je bila dolgolasa svetlolasa rokometašica Andrijana Budimir.

Ta je Tošeta spoznala leta 2001, ko je trenirala v Makedoniji, z njim pristala po tem, ko je končal štiri leta dolgo vezo, ki jo je pri 17 začel z Blagico Micovo, stara ljubezen s športnico pa naj bi se predvsem na njegovo željo ponovno obudila v začetku leta 2007, dve leti zatem, ko sta se nazadnje videla. Punca, ki je takoj po pogrebu v medije prineslo izjavo, da sta s pevcem v letu dni načrtovala otroka, da sta se pred njegovim poslednjim odhodom skupaj kopala in da je bilo zadnje, kar ji je rekel po tele­fonu, ‘rad te imam najbolj na svetu’, je Toševo menedžerko Ljiljano Petrović obtožila, da ji je naredila veliko osebno in poslovno škodo, saj ji ne verjamejo, da je bila ljubezen s Tošem resnična in da gre zgolj za izmišljotino.

Po tolažbo v Jeruzalem

O Todorjevih starših ne piše veliko; omenjeno je recimo to, da sta se oče Nikola in mama Dominika po sinovi smrti odpravili v Jeruzalem, kamor je pevec odromal svoje zadnje poletje in od tega duhovnega obiska dalje zaživel drugače. Da je postal bolj zamišljen in resen, je rekla njegova sestra Dora. Starši so, kot nam je zaupala Nina Sever, Toševa menedžerka za Slovenijo, še vedno v velikem šoku. Odkar je umrl njihov angel, v svoji hiši niso prižgali ne radia ne televizije. Zakaj?

Ker se tako zelo bojijo slišati njegov glas. Ker se tako zelo bojijo videti njegovo podobo na televiziji.

“V njihovi domači hiši v Kruševu visi ogromno Toševih slik. Te lahko gledajo, ker so statične, ne morejo pa gledati posnetkov, na katerih se sin premika, niti ne morejo slišati njegovega glasu.”

Bolečina je še vedno premočna, spomini vse preveč živi. Zato od smrti pa do danes sinovega posnetega glasu sploh še niso slišali! Omenjena informacija je hkrati tudi odgovor na vprašanje, ali so slišali pesem My little one, katero je Toše napisal in posnel avgusta pred usodnim trkom, med poslušalce pa je prišla oktobra lani. Ne, niso je slišali, čeprav gre za duet njihovega preminulega sina in njegovega 12-letnega nečaka Kristijana, njihovega edinega vnuka.

Je imel Toše slutnje?

V besedilu Toše, kot da bi bil jasnoviden, kot bi čutil prihod smrti (tu velik vpliv na njegove slutnje pripisujejo julijskemu obisku Izraela) fantku sporoča, da bo odšel, da naj ne joče, da ni bilo časa, da bi se poslovil, da je bila to njegova usoda, da bo pazil nanj, da nikoli ne bosta ločena, da naj bo močan …

Ker je Kristijan velik glasbeni talent (igra kitaro, bobne in ima odličen vokal), mu pri istih letih, kot se je v muziko podal njegov stric, napovedujejo pevsko kariero, kot nam je povedala Nina, pa babica nad tem ni preveč navdušena.

“Ko sem s Toševo mamo spregovorila kakšno besedo o Kristijanu, je izjavila, da ne želi, da gre po isti poti. Da jim res ni treba, da bi se zgodila še ena tragedija.”

V precej nezavidljivem položaju se je v tej situaciji, ko Kristjana snubijo, da bi dal priložnost svojemu talentu, znašel njegov oče Slaven Risteski, Tošev svak, ki je razdvojen.

“Na eni strani vidi glasbeni potencial, in predvsem ker je to sinova želja, podpira njegovo petje, po drugi strani pa si tega ne želi, ker je to huda asociacija.”

Celovečerec o Toši

Prav zgoraj omenjeni Slaven je bil glasnik med Toševimi starši in ekipo, ki je ustvarila celovečerni dokumentarni film Toše: The Hardest Thing, katerega producentka je Nina Sever.

“On je poskrbel, da se je zadeva lahko realizirala in da smo dobili zeleno luči tudi od domačih.”

Film, ki ga bodo v kinematografih začeli vrteti 12. februarja, govori o snemanju Toševega zadnjega, angleškega albuma, na katerem je delal od leta 2006, njegov izid pa načrtoval v času, ko je umrl. Jeseni 2007. Prav zato so se v 80 minut dolgem filmu katerega je režiral Boštjan Slatenšek, ustvarjalci osredotočili na akterje iz tujine, s katerimi je Toše v Londonu, na Švedskem, Irskem in na Jamajki pripravljal izdelek za izstrelitev na svetovno glasbeno sceno.

O sodelovanju z makedonskim talentom so spregovorili Anglež Andy Wright, svetovno znan avtor, aranžer in producent, ki je med drugim ustvarjal tudi za Simply Red in Eurythmics, pa producent Wayne Hector, ki je delal za Britney Spears in sodeloval z Davidom Bowiejem, pa Mikael Nord Andersson, nekdanji pevec Roxete, ki pred kamero pokaže, kako se mu je ob Toševem vokalu naježila koža na roki, o pevcu z angelskim glasom pa je spregovori tudi Richard Engler, ki je v Londonu načrtoval njegovo kariero. Razložil je, kaj je bil Toše, kje je bilo njegovo mesto v svetu in kako bi se prebil do njega. Prepričan je bil, da bi šel na sam vrh!

O svojem varovancu, ki ga je imela rada kot sina, v filmu govori tudi menedžerka Ljiljana, od družinskih članov pa je pri obsežnem projektu, ki je težek okoli 300.000 evrov, sodelovala le Toševa sestra. Pokazala je sporočila SMS, ki sta si ji pisala z bratom. Kot je povedala producentka, od tujih priznanih ustvarjalcev sodelovanja pred njihovo kamero ni zavrnil nihče.

“Vsi, ki smo jih prosili za izjave, so sodelovali z velikim ponosom in zelo srčno. V filmu se prav čuti energija, ko govorijo o Tošetu. Gre za močne čustvene trenutke. Posnete so tudi solze.”

Jokala je recimo črnka Jackie Davidson, Hectorjeva menedžerka, ki je, ko je Makedonca slišala peti, izjavila, da morajo nujno izdati ta album. In res ga bodo. Na prodajne police bo prišel prav na Todorjev rojstni dan, 25. januarja.

Nina Sever, producentka filma

Najtežja stvar je bila …

Naslov filma, ki bo razkril, koliko truda in ljubezni je Toše vložil v snemanje istoimenskega albuma, na katerem je deset angleških skladb, je The Hardest Thing, kar v prevodu pomeni najtežja stvar. Vas zanima, kaj je bilo pri ustvarjanju filma najtežje za Nino?

“To, da sem noči presedela ob računalniku in pregledovala Toševe posnetke. Vsakič znova sem se morala srečati z njim, dati čustva na stran in se skoncentrirati na delo.”

Nekaj, česar si ne zna razložiti povsem zemeljsko, jo je gnalo, da film pripelje do konca; kot bi jo nekaj obsedlo in ne spustilo.

“Mislim, da si je Toše tako zelo želel, da naredimo ta film, da je pritisnil name in me imel za medij, skozi katerega je dosegel svoje.”

Vir: Story

www.govori.se