Barbee Šuštaršič: "Jasno je bilo, da ne želim prenehati plesati"

Na prvi pogled bi Barbee Šuštaršič z njeno popolno figo, skrbno naličenim obrazom, nevsiljivim in ne pretirano glasnim vedenjem zlahka zamenjali za balerino. A njena oblačila z velikimi slikami tigrov, širokimi hlačami in športnimi supergami v modnih barvah kar kričijo 'hiphop'.

24. 1. 2015

"Plesati sem začela pri 11. letih. Starši so navdušeni športniki, šport je enostavno del moje družine. Oče je nor na gorsko kolesarjenje, oba smučata, deskata na vodi, hodita na turno smučanje, sama pa sem bolj dvoranski tip, ker ne maram, da me zebe," se smeji Barbee, ki pravi, da je bila zelo nesamozavestna deklica, ki jo je ples hitro osvojil:

"Plesala sem že doma za zaprtimi vrati, a najprej sem resno trenirala karate. Potem me je mami vpisala v plesno šolo Bolero in nekaj časa sem trenirala oboje. Prej sem poskusila številne druge športe, starši me niso nikoli nič silili, takoj ko so začutili, da mi nekaj ni všeč, so me izpisali. No, pri plesu je bilo hitro jasno, da je to moja ljubezen, da ne želim nehati plesati. Plesala sem vse - od diska, jazza, šova do hiphopa - tudi tekmovala sem v vseh možnih kategorijah."Barbee

Vsako leto se Barbee za nekaj tednov odpravi tudi v svetovni center hiphopa - Los Angeles, saj kot trenerka in koreografinja ve, da se mora nenehno izobraževati.

"Zagotovo je hiphop najbolj razvit v ZDA, tja prihajajo vsi najboljši plesalci in trenerji z vsega sveta. V Los Angeles grem vedno po koncu vseh naših tekmovanj in obiskujem klase ter treninge različnih koreografov. V Ameriki srečaš plesalce in trenerje z vsega sveta, trenutno so poleg Američanov odlični tudi Japonci in Korejci, v Evropi so močni Danci, Nizozemci pa seveda Britanci. V Sloveniji smo bolj usmerjeni v komercialni hiphop in vsi hodimo na tekmovanja mednarodne plesne zveze - IDO. Seveda pa obstaja tudi druga, bolj 'underground' scena, kjer se srečujejo posamezniki, ki jim je hiphop način življenja, ne gre jim toliko za tekmovanja in nastope. Tudi pri nas je razvita ta scena, včasih so se veliko dobivali v Rogu, danes pa v Urban Roofu. To so odlični plesalci, ki pa na tekmovanjih nimajo tako velikih nasmeškov in ljubkih oblačil, zato jih sodniki velikokrat spregledajo. No, njihova tehnika je ponavadi zelo dobra," pripoveduje.

Barbee pravi, da se v Sloveniji ne da živeti le od plesa. Tako plesalcu ostaneta dve možnosti: ali gre v tujino in poskuša srečo na avdicijah, ali pa postane trener. Sama je že vrsto let zaposlena v plesni šoli Bolero, kjer je vodja tekmovalnih skupin hiphopa.

Barbee

"Sama rada učim, nikoli si nisem želela hoditi po avdicijah. Tam moraš biti zelo vztrajen, sprejeti veliko zavrnitev in čakati na svojo priložnost. Fantov je manj, med ženskami pa je konkurenca neverjetna. Sama težko sprejemam zavrnitve. Rada učim, zadovoljna sem v Boleru. Rada učim otroke in mladince, ki kar pokajo od energije. Posebno dober občutek je, ko vidiš, da nekdo spleše. Neskončno rada tudi nastopam, občutek na odru, ko te vsi gledajo, je neverjeten. Čeprav sem sicer relativno sramežljiva, na odru uživam," pravi.

In Barbee poleg vsega treniranja še vedno zase (in seveda za občinstvo) zunaj Bolera pleše in nastopa tudi s svojo skupino plesalk - Mystique.

Skratka, Barbee Šuštaršič je bila rojena za ples in to, da ljubezen do plesa predaja drugim, tako najmlajšim kot že malo starejšim, skratka vsem - od pionirčkov do hiphop mam.

Za revijo Story napisala: Tina Lucu
Fotografije: Ivan Bliznetsov, Marko Ocepek, Story press