Artur Štern bi ukinil denar in poslance

Artur Štern očitno še po petih letih, odkar je nazadnje kandidiral za predsednika RS, sanjari o tej cenjeni funkciji. Še več. Njegovih sanjarjenj je po pisanju revije Nova več kot očitno konec.

Artur Štern bi ukinil denar in poslance (foto: Foto: Goran Antley, Sašo Radej) Foto: Goran Antley, Sašo Radej
10. 4. 2012

Artur Štern naj bi se namreč odločil, da bo ponovno kandidiral za predsednika države!

In tokrat je za razliko od kandidature izpred petih let zastavil veliko bolj resno. Po novem med drugim zatrjuje, da ne bo več delal škandalov, saj se to za predsedniškega kandidata ne spodobi.

Še več, naredil je ad hoc manifest, ki zajema njegove vrednote:

»Tokrat sem h kandidaturi pristopil resno in bom predstavljal in zagovarjal vrednote, ki so precej utopične in glede uresničljivosti segajo v daljavo. Hkrati pa mislim, da je prav v tem poslanstvo človeka, da ni skorumpiran,« pravi Artur ter razkrije nekaj točk iz svojega manifesta ...

Arturjev manifest

1. Razsvetljenje absolutizma, to pomeni, da je na čelu države nekdo, ki si pridobi moč. Predsednik ima zdaj bolj ali manj le moralno avtoriteto, ne pa merodajne možnosti, da bi kaj spremenil, razen v manjših okvirih. Mislim, da pravi predsednik ali vladar lahko naredi mnogo več kot pa kup med sabo sprtih strank, ki hočejo dokazovati le, da imajo oni prav.

2. Ukinil bi politične stranke. Stranke so samo tropi, katerih bistvo je, da je zmaga njihova in pobašejo denar.

3. Ukinil bi poslance, v 'poslanske' klopi pa bi poslal modrijane oziroma uspešne posameznike, ki so se že dokazali na domačem ali tujem teritoriju, ki so zase že vse naredili in jim je mar za soljudi. Morajo biti tudi finančno samouresničeni in ne imeti interesov po bogatenju. To bi bila neplačana funkcija.

4. Vsa glasovanja bi bila javna, ne glede na to, kakšna stališča kdo zavzema. Referendumi so vsi odvečni, samo denar se zagoni. Namesto tega bi uvedel ankete, ki bi bile verodostojne in kontrolirane z vseh strani, da ne bi bilo goljufij.

5. Odmiranje države: da birokracijo spravimo na minimum.

6. Ukinjanje denarja in davke spraviti na minimum. Spet bi uvedel blagovno menjavo ali se ji vsaj približal; denar ne bi bil več vrednota, ampak dajanje in skrb za sočloveka. Tisti, ki največ da, tisti je najbogatejši. Rad bi spremenil vrednote iz materialnih v spiritualne, duhovne, socialne.

7. O tajkunih: začel bi jim pihati na dušo, naj polovico ali še več svojega denarja, ki ga itak nikoli ne bodo mogli porabiti, razdelijo. Ampak ne v fonde, temveč konkretnim družinam v Sloveniji, ki so socialno ogrožene.

8. Cerkev bi popolnoma ločil od države. Nedopustno je, da bi bila financirana od države, nima se niti kaj mešati v politiko. So inštanca na duhovni ravni, plačujejo naj jih ljudje, ki hodijo v cerkev. So le moralna avtoriteta.

9. Predsednik države ne bi bil plačan. Mislim, da nobena politična funkcija ne bi smela biti plačana. Kdor ni sposoben drugače priti do denarja kot na ta način, da nekaj politizira, tak si ne zasluži nič. Nimam veliko denarja, nikakor pa ne bi hotel s tako funkcijo obogateti. Kar imam, mi je popolnoma dovolj. Vrednota je čas, ne pa denar. Ta sistem bi postavil tako, da uživaš, ko delaš dobro, ker se takrat dobro počutiš.

No, kaj meniš? Je kaj 'soli' v tem Arturjevem manifestu?