Ana Lukner želi spremeniti svet

22. 6. 2013

Kdo je ne pozna? Ana Lukner že četrto leto vodi vse bolj uspešen projekt Anina zvezdica. Transparentna akcija, ki je pomagala že več tisoč družinam po Sloveniji, je, kot pravi zgovorna Ana, le začetek.

Ogromno Slovencev pozna vas in vašo akcijo Anina zvezdica, pa vendar - kako se je vse skupaj začelo?

Od majhnega sem rada pomagala, vzgojena sem tako, da je sočutje pomembna vrednota. Rojstni dan imam 1. januarja in pred dobrimi tremi leti, ko sem se domislila te akcije, sem ravno na svoj rojstni dan zbolela, pa sem si rekla, da se mi zabavati ne ljubi, daril ne potrebujem ... Namesto tega sem vse prijatelje prosila, naj prinesejo nekaj hrane. Tega se je nabralo toliko, da smo pomagali 37 družinam.

Na katere ovire pa ste naleteli, ko ste akcijo spravljali v pogon?

Najprej sploh nisem vedela, kako najti družine, ki potrebujejo pomoč. Pomagali so mi na centru za socialno delo, nato smo vse skupaj odpeljali s štirimi avtomobili.

In od takrat do danes je projekt postal vaš hobi, pa tudi vaša služba?

Moja ideja je, da akcija ostaja transparentna, kar pomeni, da nihče ne more nakazovati denarja. Kdor želi pomagati, daruje hrano. Ta se odpelje neposredno tistim, ki jo potrebujejo. Dokazali smo, da je mogoče biti dobrodelen brez denarja. To ni moja služba, ker Anina zvezdica ni zastavljena kot druge organizacije. Sama imam dve podjetji, sem inspiracijska predavateljica, tako da je ta projekt moja četrta stvar, ki jo v prostem času počnem skupaj s prostovoljci. Rada bi poudarila, da ne gre samo za pomoč, gre za premik v glavah ljudi - želim namreč, da se prebudimo, povežemo in si zaupamo. Skratka, da obudimo vrednote, na katere smo pozabili.

Kdo je pravzaprav Ana?

Ana zelo rada ustvarja, želi spremeniti svet in pustiti pečat. Stara sem 31 let, za sabo imam ogromno izkušenj, tako lepih kot slabih. Vedno pravim, da nas slabe izkušnje le utrdijo. Sem preprosta punca, ki jo osrečujejo kuha, narava, družina, prijatelji in šport.

Zdaj sodelujte tudi pri izboru Produkta leta ...

Ja, sprejela sem mesto žirantke, ker bi v Sloveniji rada spodbujala inovativnost. Izbrane družine bodo prejele vreče z izdelki, ki bodo izbrani za produkte leta. In to se mi zdi lepo in pomembno v več pogledih.

Od kod vam toliko energije?

Imam vzpone in padce. Ampak imam srečo, da imam neko zvezdico v sebi, ki ne ugasne, tudi ko mi je težko. Ne glede na to, kaj se ti zgodi, moraš to sprejeti, se nekaj naučiti in iti pozitivno naprej. To učim tudi na svojih predavanjih. Ljudje bi morali biti sami sebi navdih!

Kakšen navdih ste vi dobili ob tej akciji, česa ste se naučili?

Vsak dan kaj novega. Slovenci smo izredno dobri ljudje, hkrati pa potrebujemo nekaj, v kar verjamemo. In Anina zvezdica je projekt, v katerega verjamejo. Pogrešam pa sproščenost, neobremenjenost, pozitivnost, učinkovitost dela ... Če malo kukaš iz povprečja, te že ne marajo. To ni v redu. Najbolj si želim, da bi Anina zvezdica delala tudi takšne premike, sploh pa, da pomoč ljudem ne bi bila potrebna in bi vsi dostojno živeli.

Domen Mavrič za revijo Story

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ