Takšno je v resnici življenje slovite manekenke Alessandre Ambrosio

Ko si boš prebrala to, boš na Alessandro Ambrosio gledala popolnoma drugače.

Torba, Ale by Alessandra; ogrlica, Seeme seeme.org.; prstani, Zoë Chicco  (foto: Stewart Shining) Stewart Shining
18. 8. 2016

Dvakrat mamica in še vedno ena najbolj zaželenih supermodelov – brazilska lepotica Alessandra Ambrosio je vsekakor kraljica večopravilnosti.

Ko sva se dobila v počitniški hišici v Malibuju za ekskluzivno fotografiranje za Cosmopolitan, sem jo našel z dražečimi lasmi, ki jih je poljubljalo sonce, ravno ko si je nanašala bronzer, v glamurozni družbi s sedemletno hčerko Anjo, ki ji je kradla grižljajčke sirove pite s karamelo in s katero je hitela klepetati v portugalščini.

Naslednje jutro jo je čakalo snemanje v Berlinu, nato v Madridu, zato je poskušala čim bolj izkoristiti čas, ki ga je lahko preživela kot mamica.

Pozneje je varuška prinesla še triletnega Noaha iz hiše le nekaj kilometrov vzdolž obale, kjer živi z zaročencem Jamiem Mazurjem.

Svojega dragega, ki se ukvarja z vintidž džinsom, je spoznala pred osmimi leti. Zanosila je, še preden sta si dobro rekla živijo, in spoznavala sta se tako rekoč med nosečnostjo. Obema so se dogajale velikanske in nepričakovane spremembe živ­ljenjskega sloga.

"Tako zelo srečna sem bila. Otroke sem si želela imeti pri dvajsetih, torej mi je pri šestindvajsetih že tiktakala ura. Zdelo se mi je, da sem zanosila v pravem času, in vzela sem si celo leto. Z Victoria's Secret smo se brez težav dogovorili, da zamrznemo pogodbo in se vrnem pozneje, zato me ni skrbelo glede kariere," pravi 175 centimetrov visok supermodel.

Ale

Prijatelji in družina jo kličejo Ále, tako kot se imenuje tudi njena nova seksi boemska linija kopalk. Na srečo se je znašla v čudovitem jinu v jangu svojega Mazurja. On je zabaven. Ona je resna. On kuha, ona ne. On jo je ne nazadnje navdušil za jogo, ki je postala obojestranska strast. Oba ljubita modo, vendar je družina vedno na prvem mestu.

Takoj, ko sta se spoznala, se je Mazur preselil v njeno stanovanje na Manhattnu, nato pa sta iskala družinsko hišo v Los Angelesu.

"Ko sem bila noseča s hčerko, sem se preselila v Los Angeles, ker je tam živel moj zaročenec in njegova družina. Še preden sem ga spoznala, sem sanjarila o tem, da bi živela v Kaliforniji ob obali z vsem tistim življenjskim slogom. Ko sva se torej spoznala in sem zanosila, sem si mislila: 'To je res odličen čas za selitev.' In že sem kupovala hišo v LA-ju,"

pravi Alessandra z močnim in izostrenim čutom za posel, zaradi katerega je pristala med 10 najbolj plačanimi modeli na svetu.

Parček si deli celo rojstni dan. Oba sta rojena 11. aprila 1981, kakšnih 100 tisoč kilometrov narazen – ona v Erechimu v Braziliji, on pa v Kaliforniji.

Drug drugega neskončno razveseljujeta, čeprav še nista stopila pred oltar in svoje ljubezni ovekovečila z zadnjim korakom.

Pragmatična napaka, pravi Alessandra: "Saj bi se poročila, vendar to ni ena najpomembnejših stvari v mojem življenju; če sem z njim zaročena že osem let, to torej ni moja prioriteta. Ogromno stvari počnem in zdaj preprosto nimam časa za poroko. Ko bom imela več časa, bom razmišljala tudi o tem."

Ale

Alessandra na fotografiji nosi: džins jakna, Citizen of Humanity; krilo, Faith Connexion/Gelang

Njeno zadržanost do poroke gotovo ni pomanjkanje ljubezni, ampak morda bolj želja, da čim dlje živi medene tedne.

O tem se lahko prepričamo tudi s hitrim pogledom na njen Instagram, kjer vedno znova objavlja slike, ko se crkljata, objemata svoja čudovita otroka ali hodita z roko v roki ob sončnem zahodu, ljubeče podnaslovljene Moč ljubezni.

"Od vsega najbolj cenim povezanost, ko si torej tako eno s svojim partnerjem, da se le pogledata in ni treba izreči niti besede. Takoj veva, kaj si drugi želi, kaj je hotel povedati."

Razmišlja celo o tretjem otroku. "Morda, bomo videli. Ne pravim ja ali ne, bomo videli, kako bo vse skupaj šlo. Tako, kot nam gre zdaj, je čudovito."

Medtem ko sem delala kot model, sem se zaljubljala v fante, govori s sončnim, zasanjanim izrazom. "Ko sem se prvič zaljubila, sem bila še zelo mlada, imela sem komaj 14 let."

Prav takrat je postala tudi finalistka na tekmovanju Elite Model 1996 v rodni Braziliji in zelo hitro je pristala na modnih brveh po vsem svetu ter zablestela na naslovnicah revij.

"Zdaj je ljubezen povsem drugačna. Biti mama je izkušnja povsem nove ljubezni. Najprej imaš rad svojo družino, nakar zaživiš ljubezen s fantom, nato z zaročencem, potem pa imaš svoje otroke, do katerih čutiš brezpogojno ljubezen.

Najlepše v življenju pa je to, da lahko ljubimo toliko tako zelo različnih stvari; strasten si lahko do tega ali onega in ljubiš lahko vse. Pomembno je, da imaš rad vse, kar počneš, in vsakogar, s komer si.

Nenehno potujem in mislim, da tudi to pomaga, da iskrice med nama še vedno žarijo; preprosto nisem tu nenehno zanj. Nisem tip osebe, ki je doma vsak dan."

S tem se ne šali. Med njeno pogodbo z Victoria's Secret Angels, snemanji naslovnic za revije in poziranjem za znamke, kot sta Dior in Ralph Lauren, obenem pa oblikovanjem in prodajo njene linije Ále so potovanja velik del njenega življenja. Z American Airlines je preletela že 10 milijonov kilometrov, medtem ko še sploh ni začela šteti kilometrov, ki jih je preživela z drugimi prevozniki.

Če si se kdaj peljala v prvem razredu in opazila lepo žensko, ki je jokala v letalu, je bila to morda Alessandra.

Ale

Alessandra na fotografiji nosi: top, Michael Kors; ogrlice, Rosena Sammi; prstan, Zoë Chicco

"Rada jokam, ko gledam filme v letalu. Ljudje postanemo bolj čustveni, ko letimo, še posebno po kozarcu rdečega vina. Takrat ihtim! Večina ljudi se pritožuje nad hrano na letalih, jaz pa jo obožujem! Zrasla sem ob njej, zato je to zame običajna hrana."

Njena najljubša destinacija je Brazilija. Tu je rodila oba otroka, ki ju vzgaja v dvojezična.

"Če se le pokaže luknja v mojem urniku, z otrokoma obiščem svojo družino. Ko sem odraščala, me je vedno očaralo vse, kar je naredila moja mama – kako je delala, kako je skrbela za nas," pravi Alessandra. Zato ni čudno, da njena mama Lucilda pogosto obišče LA in ji pomaga pri otrocih.

Tako kot Kate Moss tudi Alessandra ne priznava roka uporabnosti v svoji karieri in si želi še naprej v svet ne glede na njeno podpisovanje pogodb.

"Top modeli iz devetdesetih so navdih. Zelo močni so in v poslu se obnašajo drugače, saj imajo za seboj dolgo kariero. Vsekakor so nam odprli vrata," pravi Alessandra, ki je letošnjega aprila praznovala 35 let.

"Tudi če ne bi bila model in bi samo oblikovala, bi še vedno potovala z letalom in obiskovala kraje, v katerih še nisem bila, kot sta Indija in Nepal, v najbolj oddaljene kraje na svetu, v katerih iščem navdih."

Ko je spet doma v Los Angelesu, pa se vse vrti le okoli družine.

"Kljub otrokoma se trudiva, da najdeva čas tudi zase, da sva samo midva. Vendar si najbolj želim biti s svojima otrokoma, zato greva morda enkrat ali dvakrat na teden na večerjo, le midva ali s prijatelji, ko otroka zaspita."

Ni je težko pregovoriti, da ostane doma.

"Zelo sem vesela, če lahko delam kaj povsem preprostega, kot je gledanje televizije doma, za kar komajda najdem kaj časa. Rečem si, da bom to počela naslednjo nedeljo, in – o, moj bog – ugotovim, da nisem prižgala televizije in je gledala tri ure že od svojega 17. leta!"

Ona je disciplinirana in on je zabavljač.

"Ko moram biti stroga z otrokoma, sem. Ko ju moram česa naučiti, ju tega naučim. Moj zaročenec je bolj neresen, zato pri vzgoji moja beseda več šteje."

Zadnje čase jo lahko vidimo tudi v filmih, kot je Daddy's home z Markom Wahlbergom in Willom Ferrellom, pa tudi v Teenage Mutant Nindža želve 2 z Megan Fox.

V nasprotju s supermodelom Cindy Crawford, ki je mislila, da je igra nekaj lahkega, dokler ji ni zmanjkalo gledalcev, da je dojela, da ni tako, je Alessandra realistična:

"To ni kariera, naredila sem le nekaj posnetkov. Bolj kot za osebnost in igranje določenega karakterja je šlo za to, da sem vid(e)na. To je velika razlika. Če bi kdaj hotela igrati, bi pred tem veliko študirala, saj igra vsekakor ni nekaj preprostega."

"Zame je biti model nekaj povsem naravnega. To bi lahko počela z zaprtimi očmi. O tem mi ni treba razmišljati. Toda igranje je nekaj povsem drugega."

Ko je prvič prišla v New York, je stanovala pri svoji kolegici, Brazilki Gisele Bündchen. "Res je. Vendar se v resnici nisva družili. V njenem stanovanju sem bivala, medtem ko je bila ona v Evropi zaradi šovov."

Čeprav se je Alessandra preselila v LA, razen nekaj naključnih srečanj nimata nič skupnega. "Po mojem prihodu v LA je ona ravno odšla od tod. Poročila se je in se preselila v Boston."

Alessandra je odraščala ob starših, ki sta garala na svojem bencinskem servisu. Vse, kar sta imela, sta žrtvovala za svoji dve deklici. Alessandri sta od 12. leta plačevala tečaje za modele, mlajši sestri Aline pa pravniško šolo. Zdaj je čas, da jima Alessandra vrne.

Postala je ambasadorka nacionalnega združenja za multiplo sklerozo v ZDA in Braziliji, saj je odraščala ob opazovanju očeta Luiza, izčrpanega od bolezni, ki so mu jo diagnosticirali pred 25 leti.

"Ko so se mu pojavili prvi simptomi, je bil star komaj 30 let. Poskusil je vse tretmaje in alternative. Zdaj je dočakal 56 let in jih bo še nekaj, torej očitno dela prav glede na to, kaj ta bolezen lahko povzroči človeku.

Ni zdrav kot dren, vendar tudi ni strašno bolan. Hvala bogu, da ga ni prizadelo tako močno, kot so predvidevali, a kdo ve?

Vedno smo poskušali najti rešitve, ki kljubujejo bolezni, in naredila bom vse, da bom ugotovila, kako odgnati bolezen, hkrati pa bom naredila tudi vse, da bom pomagala in podprla dobrodelno organizacijo."

Pogovor o očetu je bil zanjo zelo čustven in za sekundo se je vrnila k sirovi piti, nagajivo smejoča:

"Vitka ostajam tako, da jem majhne porcije, nikoli pa se ne odrekam ničemur."

Zaradi učinka, ki ga Alessandra s svojo podobo naredi na ljudi, še posebno moške, si je težko predstav­ljati, da drugi starši ne buljijo vanjo, ko pripelje svojo hči v šolo.

"Nisem opazila, da bi buljili vame," reče presenečena nad pripombo. "Tega res ne opazim. Živim popolnoma normalno življenje kot vsakdo drug. Mislim, da buljenje avtomatično ignoriram – tako se jaz spopadam s tem."

Kakorkoli, je ena od najbolj seksi žensk na svetu in za to, da bi se počutila seksi, ne potrebuje ne ličil ne drage mode.

"Največkrat se počutim seksi, ko nosim pulover in predelane kratke hlače iz džinsa od svojega zaročenca. Seksi se počutim, ko imam sol s plaže v svojih laseh. V Braziliji nam je všeč, če smo naravni, pijemo kokosovo vodo, smo zdravi in jemo svežo hrano. Vendar so vročica in začimbe v naših telesih in osebnosti tisto, kar nas dela posebne. Veliko začimb je v nas."

Po predlogi Gill Pringle priredila Petra Arula
Modna urednica: Kristen Ingersoll
Fotografije: Stewart Shining
Pričeska: Siuave Professionals Marcus Francis za Astarworks Artist
Ličenje: Beau Nelson za the Wall Group
Manikira: Millie Machado / Tracey Mattingly