Zvite zanke diet

Če v tem trenutku razmišljaš o dieti, ti predlagamo, da to misel kar takoj opustiš.

22. 1. 2009

Zato, da bi te prepričali v neučinkovitost številnih diet, smo se obrnili na osebnega trenerja Gašperja Grošlja, ki nam je zaupal nekaj koristnih informacij.

Pozabi na diete

"Ko se odločiš za dieto, se preveč obremenjuješ s hrano samo, ne pa z idejo o pravilnem prehranjevanju," je prepričan Gašper, ki dodaja, da so diete iz časopisov ali knjig ponavadi kratkoročne. "Najbrž je katera od tvojih prijateljic že kdaj vneto zagovarjala dieto, s pomočjo katere je izgubila tri ali še več kilogramov v tednu dni," pravi Gašper in dodaja, da je v tem času izgubila zelo malo maščobe. Njeno znižanje številke na tehtnici je bila posledica izgube vode in mišične mase – tega si pa ne želiš, kajne?

"Rešitev ni v 'dietah', temveč v pravilnem načinu prehranjevanja!"

Izgubljanje maščob

"Najboljši ter najhitrejši rezultati pridejo v kombinaciji pravilnega prehranjevanja in programa pravilne vadbe. Kajti, ko se izgublja maščoba, je pametno hkrati krepiti pomembne mišične skupine telesa, saj so mišice eden večjih porabnikov energije, kar posledično pomeni – tudi maščobe. Povedano po domače: Več kot imaš mišic, manj se bo treba truditi za porabo energije," pravi Gašper. "S pravilnim programom vadbe z utežmi lahko pridobiš tudi mišični tonus in lepo obliko telesa. Pri samem treningu se je v praksi najbolj uspešno pokazala kombinacija vadbe z utežmi oziroma napravami ter kardio vadbo."

Potreben je čas

"Ko v treh do šestih mesecih prideš do svoje želene teže in postave, je tudi veliko lažje vzdrževati doseženo, saj telo v povprečju rabi ravno tri do šest mesecev, da se prilagodi novemu načinu delovanja," nam je zaupal Gašper in dodal, naj se ti pri hujšanju nikar ne mudi – do poletja imaš še ogromno časa!

Brez odpovedovanja

Gašper ti svetuje, da se naučiš pravilno jesti, in ne – kako ne jesti!

"To je ključ do uspeha, saj skoraj ni stvari, ki bi se ji morala popolnoma odpovedati pri prehranjevanju. Problem nekaterih 'strokovnjakov' je v preveč zakompliciranih programih prehranjevanja, ki svojim strankam samo otežujejo življenje in so bolj primerni za tekmovalce v fitnesu kot pa za rekreativce," še dodaja in s tem pojasni, zakaj so marsikateri programi hujšanja (tudi pod strokovnim nadzorom) neuspešni.

Koristno

Da bo tvoje oblikovanje telesa v želeno obliko uspešno, ti ponujamo še nekaj koristnih nasvetov – nezapletenih in priročnih:

  • Jej pet do šest manjših obrokov dnevno.
  • Zajtrk je obvezen in zelo pomemben obrok, saj telo celo noč dela na prazno. Bolj kot se dan bliža popoldnevu, manjši naj bo kalorični vnos v telo.
  • Zaradi časovne stiske ali katerega drugega vzroka lahko obrok nadomestiš tudi z dodatkom k prehrani.
  • Zaužij čim manj maščob, sploh nasičenih.
  • Ogljikovi hidrati naj bodo kompleksni – ti počasi prehajajo v kri, tako da imaš stabilen krvni sladkor in ne čutiš pretirane potrebe po sladkorju, kar je idealno. Glavni vir so polnozrnate žitarice ter določena zelenjava.
  • Izogibaj se čokoladi, moki ter belemu kruhu in ostalim živilom, ki vsebujejo veliko maščobe ter enostavnih ogljikovih hidratov. Enostavne sladkorje potrebuješ po intenzivnem treningu, da se zapolnijo porabljene glikogenske zaloge – zato, če že moraš grešiti, je to edini čas dneva, ko se bodo grehi najmanj poznali!
  • Uživaj več beljakovin, saj jih v večini primerov v dietah primanjkuje. Zaradi njih se boš počutila sito, potrebne pa so tudi za mišično regeneracijo.
  • Popij vsaj 2 litra tekočine dnevno – hidracija je zelo pomembna.
  • Enkrat na teden lahko ves dan grešiš, a le ob upoštevanju pravilnega prehranjevanja v preostalih 6 dneh v tednu.
www.tvojtrener.si